Zobacz pełną wersję : Nikon D3s cyrylicą na body?
czytalem i ogladalem co sie dzieje na swiecie a tu taka heca. ogladnijcie ten filmik z TVN24 i powiedzcie mi czy to mozliwe zeby D3s mialo cyrylica napisane NIKON na puszce? dla mnie to nowosc.....
http://www.tvn24.pl/12690,1671137,0,1,ten-film-pokazuje--jak-nie-wykonywac-pracy,wiadomosc.html
Gość zakleił sobie body, zmienił pasek i tyle...
GrzegorzPPP
28-08-2010, 07:44
To nie Nikon tylko Zenit ;)
Aczkolwiek jakbym dorwał tego kolesia to byłoby z nim źle... Nie znoszę konfidentów...
marteenez
28-08-2010, 07:49
Nikon nie, niemożliwe, ale Zenit jak najbardziej :-) Jeżeli mnie moja dość zardzewiała nieco znajomość rosyjskiego nie myli, to jest to Zenit D200, bo tak jest na pasku :-)
Przemek Paśnik
28-08-2010, 07:57
Aczkolwiek jakbym dorwał tego kolesia to byłoby z nim źle... Nie znoszę konfidentów...
Dziwne jest Twoje podejście. Przecież Ci robotnicy ewidentnie sami są sobie winni. W tym kraju nadal pokutuje mit nieśmiertelności wyniesiony z dawnych lat, kiedy musieliśmy być silni, wielcy i mocni, a BHPowiec był wrogiem w każdym przedsiębiorstwie. Pracowałeś kiedyś przy czymś takim? Uwierz mi, gdybyś tam wlazł sam, od razu zapiąłbyś się lonżą...
adolfik9501
28-08-2010, 09:19
(...)
Wydaje mi się, że to nasz kolega z forum... Twardzielu ;)
Zenit D200 jest napisane na pasku <hah> :D
mateo912
28-08-2010, 09:34
Mi również tak sie wydaje, a nawet jestem prawie pewny:D
tak więc do dzieła;)
ja cyrylicy czytac nie potrafie wiec biore na slowo ze to zenit D200 (koncowka filmu) za to gdzies tam prze poczatku widac wyswietlacz i tamewidentnie nikon D3s
na korpusie napisane faktycznie zenit. No i co z tego. Niech sobie pisze co chce :D Na wyświetlaczu stało jak byk D3s.
Dobrze zrobił! Takie zjawiska trzeba tępić.
ale kto dobrze zrobił?? Posiadacz aparatu czy GrzegorzPPP ??
ale kto dobrze zrobił?? Posiadacz aparatu czy GrzegorzPPP ??
Posiadacz aparatu, oczywiście. :)
GrzegorzPPP
28-08-2010, 10:55
Dobrze zrobił! Takie zjawiska trzeba tępić.
Od tego są odpowiednie służby.
.... Które sobie nie zawsze radzą z naruszaniem prawa pracy przez wielu pracodawców.
GrzegorzPPP
28-08-2010, 11:00
Tylko, że pracodawca i tak się zawsze wykręci...
adolfik9501
28-08-2010, 12:14
Które dzięki obywatelskiej postawie kolegi Skibka (pośrednio przez TV) zostały powiadomione.
jak dla mnie to niesamowici pracownicy.
Kierownika na budowie nie bylo a oni pracowali zamiast spac. BRAWO :)
skulinski
28-08-2010, 12:55
jak dla mnie to niesamowici pracownicy.
Kierownika na budowie niebylo a oni pracowali zamiast spac. BRAWO :)
do tego chcieli pracować szybciej ;)
Z tego co ja znam cyrylicę to nikon piszemy tak: никон (ew. z znakiem twardym нъикон), cyrylicy rosyjskiej nie znam - tylko bułgarska, filmu też nie oglądałem bo za wolny internet mam :)
pozdrawiam
Przemek Paśnik
28-08-2010, 13:43
Z tego co ja znam cyrylicę to nikon piszemy tak: никон (ew. z znakiem twardym нъикон), cyrylicy rosyjskiej nie znam - tylko bułgarska, filmu też nie oglądałem bo za wolny internet mam :)
pozdrawiam
z tego co ja znam cyrylicę, miękki znak stawia się po twardej spółgłosce, aby jak sama nazwa wskazuję, ją zmiękczyć. W tym wypadku (po "n" mamy samogłoskę) chyba jest zbędny. Ale niech się jakis rusycysta wypowie.
wojtas0009
28-08-2010, 13:43
aleee fajny :D Ładnie obrobił swój korpus ;) podziwiam inwencje twórczą :D
z tego co ja znam cyrylicę, mięki znak stawia się po twardej spółgłosce, aby jak sama nazwa wskazuję, ją zmiękkczyć. W tym wypadku (po "n" mamy samogłoskę) chyba jest zbędny. Ale niech się jakis rusycysta wypowie.
Możliwe, nie zaprzeczam, jak wspomniałem, znam tylko cyrylicę, a twardy dałem "ze słuchu". :roll:
Piękne body... :D Wspaniały pomysł...
Ale nie wiem czy pracownicy są zadowoleni z tego, że, jak to ładnie określono, "odsunięto ich od prac", i mogą bezpiecznie posiedzieć sobie w domu... ;)
Karl Johansson
28-08-2010, 17:28
Tylko, że nikt też nie kazał im pracować bez zabezpieczeń w takich warunkach.
A jeśli kazał, to powinno się go ukarać.
Tak, czy inaczej - w ostatecznym rozrachunku, wolałbym posiedzieć sobie bezpiecznie w domu jako odsunięty od prac, niż, równie bezpiecznie, leżeć w trumnie przez to, że od tych prac mnie nie odsunięto...
Ale nie wiem czy pracownicy są zadowoleni z tego, że, jak to ładnie określono, "odsunięto ich od prac", i mogą bezpiecznie posiedzieć sobie w domu... ;)
Jeśli udowodnią, że wywierano na nich presję aby w taki sposób wykonywali pracę, to otrzymają wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy.
Czego im życzę i w co chcę wierzyć bo nie bardzo wierzę, że odbyło się to bez "czyjejś inspiracji".
Jak taki baran wpadnie do wody i zacznie się topić, to służby ratownicze narażają własne życie za kretyna ...dobra robota a nie podpierdzielanie
ps.Zenit (ros. Зенит)
Jeśli udowodnią, że wywierano na nich presję aby w taki sposób wykonywali pracę, to otrzymają wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy.Taaa... A potem juz nie beda mieli po co do pracy wracac... ;)
Taaa... A potem juz nie beda mieli po co do pracy wracac... ;)
Wiesz ... do tej pracy to nie powinien wrócić ich kierownik, mistrz, brygadzista.
Bo gość, który pozwala na wykonywanie pracy w taki sposób (nie wierzę, że on o tym nie wiedział), to nadaje się do kierowania taczkami a nie ludźmi.
Wiesz ... do tej pracy to nie powinien wrócić ich kierownik, mistrz, brygadzista.Wiem, ale czy nie znasz zycia i polskich realiow?
Wiem, ale czy nie znasz zycia i polskich realiow?
W swoim życiu, w polskich realiach, kierowałem zespołem kilkuset ludzi. Nigdy bym się nie odważył żeby w taki sposób kogoś narażać.
W swoim życiu w polskich realiach, kierowałem zespołem kilkuset ludzi. Nigdy bym się nie odważył żeby w taki sposób kogoś narażać.Ale to nie zmienia faktu, ze ktos ich narazil. Jak znam zycie, to "Jeśli udowodnią, że wywierano na nich presję", to po prostu straca prace i koniec.
Ale to nie zmienia faktu, ze ktos ich narazil. Jak znam zycie, to "Jeśli udowodnią, że wywierano na nich presję", to po prostu straca prace i koniec.
Pewnie masz rację ale ich dzieci będą miały ojców ŻYWYCH.
A pracę znajdą inną.
PS
Poza tym. Widząc zaangażowanie tych ludzi, nie pochwalając ich lekkomyślności, to następny pracodawca będzie miał z nich pożytek.
co nie zmienia fakty, że jest kapusiem.
Michał Jędrak
28-08-2010, 20:47
Średnio mnie urzekło takie podniecanie się w sumie niczym. Skoro chcą pracować to pracują. Gdyby pracownikom nie odpowiadała taka praca to by tego nie robili. Jeśli robicie dla kogoś jakieś zlecenie i ktoś mówi 'a teraz rzuć się pod pociąg' to się słuchacie? Sorki, ale 'kolega Zenit' stworzył sobie tanią sensację i teraz sprawa skończy się tak, że pracodawca zwali na pracowników i oni dostaną po tyłkach. Brawo.
No ale gość z zenitem zaistniał w tefałenie :rolleyes:
pzdr
adolfik9501
28-08-2010, 22:10
co nie zmienia fakty, że jest kapusiem.
Rozumiem, że znieczulica to Twoje drugie imię, przeca to lepsze niż być kapusiem...
misiobudrysio
29-08-2010, 09:08
Gość zakleił sobie body, zmienił pasek i tyle...
i to bardzo dobry pomysl
taki napis znicheca potecjanych zlodziejaszkow a szwedajac sie z drogim sprzetem po odludnych miejscach czasem mozna bez aparatu do domu wrocic napis nikon d3s z daleka przyciaga uwage lysych spragninych latwych pieniedzy
Takich ludzi nikt nie zwolni, bo może okazać się niemożliwe znalezienie kogoś na ich miejsce. To raczej kierownik lub jakiś menedżer poleci bo ich zadaniem jest między innymi to, żeby nie było takich wtop.
Rozumiem, że znieczulica to Twoje drugie imię, przeca to lepsze niż być kapusiem...
oczywiście. Polska się już zmagała z takimi życzliwymi inaczej przez niemal 50 lat po II wojnie i nikomu to na dobre nie wyszło.
adolfik9501
29-08-2010, 11:16
oczywiście. Polska się już zmagała z takimi życzliwymi inaczej przez niemal 50 lat po II wojnie i nikomu to na dobre nie wyszło.
Życzę Ci aby ukradli Tobie auto, a świadkowie zdarzenia nie przeszkodzili dzwoniąc na policję, przecież nie wypada coś zawdzięczać "kapusiom", a do tego jaki dumny będziesz, że jednak po tylu latach udało się to zło wyplenić.
Psychotrop
29-08-2010, 16:14
czytalem i ogladalem co sie dzieje na swiecie a tu taka heca. ogladnijcie ten filmik z TVN24 i powiedzcie mi czy to mozliwe zeby D3s mialo cyrylica napisane NIKON na puszce? dla mnie to nowosc.....
http://www.tvn24.pl/12690,1671137,0,1,ten-film-pokazuje--jak-nie-wykonywac-pracy,wiadomosc.html
zapytaj skibka (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=22740) skąd ma taką puszkę ;)
a tu skibek na pokazach lotniczych axalp 2009 z omawianą tu puszką ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1533410&postcount=497
mac.serafin
29-08-2010, 17:42
Drugi link nie bangla.
Psychotrop
29-08-2010, 17:45
a widzisz grupy tematyczne, dział lotnictwo ? :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=95391
gregory_21
29-08-2010, 22:55
a widzisz grupy tematyczne, dział lotnictwo ? :)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=95391
Niestety też nie :(
Psychotrop
29-08-2010, 23:03
no tak
mea culpa ... :/
wątek w kosmosie już jest :/
ale uwierzcie :)
skibek tam ze swoim zenitem vel d3 szaleje na szczytach alp szwajcarskich z brygadą świrów lotniczych :)
gregory_21
29-08-2010, 23:17
no tak
mea culpa ... :/
wątek w kosmosie już jest :/
ale uwierzcie :)
skibek tam ze swoim zenitem vel d3 szaleje na szczytach alp szwajcarskich z brygadą świrów lotniczych :)
Będzie ciężko ale postaram się to sobie przez noc wyobrazić :mrgreen:
a ja bym sobie taki pasek kupil, zenit d200 :D
No a ja bym poprosił kolegę skibka, o przepis, na tak zacny paseczek :)
By bardziej siebie pogrążyć, przeszukałem rosyjskie allegro.. :mrgreen: http://molotok.ru/ gdyby ktoś chciał :)
Nie zdziwiłbym się jakby teraz Panu reporterowi sprawdzili w domu licencje na photoshopa :D Niestety coraz więcej osób ma parcie na szkło i takich tanich sensacji będzie coraz więcej. Ktoś pisał ,że może komuś uratował tatę - hmm... może uratował, ale może teraz tata po swoich 5min w tvn rzuci się na linę - nie wiadomo. Idąc tym tropem można być codziennie bohaterem ratującym życie - wystarczy podpieprzyć każdego kto jeździ bez pasów, przekracza prędkość, pije, pali, kocha się bez gumy itd... Niedawno na tej samej budowie mola wyj....ał się 20tonowy dźwig KLIK (http://plock.gazeta.pl/plock/1,35710,8198975,Wypadek_na_Wisle_w_Plocku__Dzwig_r unal_na_barke.html). Mogę się założyć ,że oprócz wywalenia z roboty tych robotników to nic nie zostanie zrobione w celu poprawienia bezpieczeństwa. No ale wszyscy są szczęśliwi - tvn miał sensacje, fotoreporter swoje 5min na antenie, zenit darmową reklamę, a dziecko ma tatę w domu 24 na dobę.
grunia99
30-08-2010, 10:57
... Idąc tym tropem można być codziennie bohaterem ratującym życie - wystarczy podpieprzyć każdego kto jeździ bez pasów, przekracza prędkość, pije, ...
Genialne podejście do sprawy. Pogratulujmy koledze dobrego samopoczucia i bycia twardzielem. Popierajmy pijaków jeżdżących po polskich drogach, szajbusów jadących po drodze osiedlowej 120km/godz., budowlańców podkopujących fundamenty bez zabezpieczeń, sztygarów przestawiających czujniki metanu, złodziei, bandytów, popaprańców wywożących śmieci do lasu itp. Twardym trzeba być nie miętkim.
W krajach cywilizacji zachodniej piętnowanie ludzi łamiących prawo naruszających porządek i prawa innych nazywa się postawą społeczną - u nas kapusiostwem.
GrzegorzPPP
30-08-2010, 11:51
W krajach cywilizacji zachodniej piętnowanie ludzi łamiących prawo naruszających porządek i prawa innych nazywa się postawą społeczną - u nas kapusiostwem.
Skoro porównujesz już nas do krajów zachodu to porównaj też stawki za pracę jak i bezrobocie...
Przez Pana "reportera" Ci ludzie już zapewne nie mają pracy, a znaleźć pracę jest bardzo ciężko.
Tak więc gratulacje za pozbawienia dzieci chleba. Później się dziwicie, że można dostać w ryj i stracić aparat. A z czego to się bierze :?: Bo przecież nie z bogactwa...
grunia jak zobaczysz ,że twój sąsiad zrywa jabłka z drzewa będąc na drabinie bez zabezpieczenia, to robisz mu zdjęcia po kryjomu i wyślesz do TVN? Nie załapałeś o co mi chodzi - ktoś pisał ,że uratował komuś tatę - więc ja napisałem ,że każdy może być bohaterem i uratować komuś tatę. Wiesz porównujesz nas jako kraj do cywilizacji zachodniej - tylko jest jedna podstawowa sprawa która nas od nich różni - tam obywatel nie ma przejb...e.
jackrabbit
30-08-2010, 12:13
Wiesz porównujesz nas jako kraj do cywilizacji zachodniej - tylko jest jedna podstawowa sprawa która nas od nich różni - tam obywatel nie ma przejb...e.
nie wiem jaki to ma zwiazek
Przez Pana "reportera" Ci ludzie już zapewne nie mają pracy, a znaleźć pracę jest bardzo ciężko.
To jest podstawowy błąd w myśleniu. Jeśli się idzie do paki, to nie przez to, że się wpadło, tylko przez to, że się kradło.
Oni nie mają pracy nie przez reportera, tylko przez SWOJE NIEODPOWIEDZIALNE ZACHOWANIE.
nie wiem jaki to ma zwiazek
A no właśnie ma taki jak napisałem.
jackrabbit
30-08-2010, 12:31
A no właśnie ma taki jak napisałem.
a moze w Polsce mamy wlasnie przej***e na wlasne zyczenie? moze przez to, ze dajemy sie wyzyskiwac, boimy sie isc z czyms do prokuratury, do PUPu?
tez zrobilem kiedys zdjecia ktorymi bardzo interesowala sie prokuratura, nie mialem przez to wyrzutow sumienia. jest zbrodnia - jest kara..
No ale prokuratura to nie TVN kolego. Można było iść z tym do PUPu, ale wtedy nie było by show.
grunia99
30-08-2010, 12:48
grunia jak zobaczysz ,że twój sąsiad zrywa jabłka z drzewa będąc na drabinie bez zabezpieczenia, to robisz mu zdjęcia po kryjomu i wyślesz do TVN?
tutaj trzeba rozróżnić działania prywatne typu zrywanie jabłek we własnym sadzie od prac wykonywanych na czyjeś zlecenie - w formie zatrudnienia. W przypadku, gdy ktoś robi coś sam u siebie sam jest za to odpowiedzialny. W sytuacji, gdy zatrudniasz ludzi, nadzorujesz ich pracę masz obowiązek zadbać o ich bezpieczeństwo - nawet wbrew ich woli. Dodatkowe koszty związane z zabezpieczeniem, wydłużonym czasem wykonywania pracy firmy wliczają w koszt kontraktu. Stwierdzenie, że
Przez Pana "reportera" Ci ludzie już zapewne nie mają pracy, a znaleźć pracę jest bardzo ciężko. jest czystą demagogią. W sytuacji, gdyby gość spadł i rozwalił sobie czerep ktoś inny znowu by krzyczał, że nie ma nadzoru.
W Polsce wszyscy szukają winnych dookoła, jeżeli złodzieja lub mordercę posadzą to sędzia jest winny temu, że dzieciątka pozbawione są kochanego tatusia.
Dwa lata temu mojego sąsiada policja przyłapała na wywożeniu śmieci z budowy do rowów melioracyjnych (razem z gruzem wywalił faktury). Dostał karę ok. 6 tyś. (mandat + koszty wywozu + koszty oczyszczenia rowów). Przez długi czas chodził i opowiadał, że w tym kraju to człowiek ma
przejb...e. a wszyscy to złodzieje i... . Przecież nie będzie płacił tym złodziejom takich ciężkich pieniędzy za wywóz śmieci.
Ogólnie dominuje u nas mentalność Kalego.
(..)Dwa lata temu mojego sąsiada policja przyłapała na wywożeniu śmieci z budowy do rowów melioracyjnych (razem z gruzem wywalił faktury) (..)
Ale przyłapała go na gorącym uczynku czy tylko na podstawie znalezionych faktur mu wlepili? Bo jeśli to drugie to rozumiem jego narzekania. A co jak ktoś mu okradł skrzynkę pocztową i specjalnie podrzucił faktury - na przykład zazdrosny sąsiad? Właśnie u nas jest tak ,że pomówienia czy marne dowody wystarczą by człowiekowi narobić problemów - więc może stąd ta dezaprobata dla donosicieli. Ja osobiście znam kuriera który został oskarżony o gwałt przez klientkę której dostarczył paczkę - po 2 latach został uniewinniony, ale 2 lata siedział w pace za gwałt, a wiadomo jakie życie mają gwałciciele we więzieniu. Jego życie zostało zrujnowane przez pomówienia i teraz jest wrakiem człowieka. Ludzie dla swoich korzyści, lansu czy zazdrości są wstanie zrobić różne świństwa drugiemu człowiekowi.
Brazilianpitbull
30-08-2010, 13:03
Śledzę ten wątek i zaczyna wiać mi szczerze mówiąc teoriami spiskowymi. Zaraz może jeszcze ktoś napisze że nasz forumowy kolega spreparował film i zdjęcia, dlatego "bo ma parcie na szkło" jak ktoś wcześniej napisał. Panowie ogarnijcie się trochę i nie napinajcie się bez potrzeby... x_x
GrzegorzPPP
30-08-2010, 13:04
Oni nie mają pracy nie przez reportera, tylko przez SWOJE NIEODPOWIEDZIALNE ZACHOWANIE.
Nie wiem, może jesteś wykształcony i jest łatwo znaleźć Ci pracę. Ale wyobraź sobie, że są jeszcze w społeczeństwie ludzie z bardzo słabym wykształceniem i chwytają się tego co popadnie. Gdybyś nie miał co do michy włożyć, albo gdybyś musiał tłumaczyć dzieciom, dlaczego znowu ta micha jest pusta, to miałbyś gdzieś odpowiedzialne zachowania.
Widzę, że znowu na forum pojawiają się ludzie którzy wszystko zawsze robią zgodnie z prawem (identycznie jak z tym, że każdy jest świetnym i przepisowym kierowcą). A prawda znów jest brutalna, bo zapewne wszyscy macie nielegalne mp3, nielegalne oprogramowanie w komputerze i masę innych rzeczy. Więc teraz panowie obrońcy reportera, pójdzcie do prokuratury i poddajcie się dobrowolnie karze. Jest ktoś chętny :?: Jeśli nie to proponuję jednak zamilknąć. Hipokryzja w internecie jest naprawdę na najwyższym poziomie. Każdy widzi innych, a nikt siebie...
Stwierdzenie, że jest czystą demagogią. W sytuacji, gdyby gość spadł i rozwalił sobie czerep ktoś inny znowu by krzyczał, że nie ma nadzoru.
A był nadzór :?:
Śledzę ten wątek i zaczyna wiać mi szczerze mówiąc teoriami spiskowymi. Zaraz może jeszcze ktoś napisze że nasz forumowy kolega spreparował film i zdjęcia, dlatego "bo ma parcie na szkło" jak ktoś wcześniej napisał. Panowie ogarnijcie się trochę i nie napinajcie się bez potrzeby... x_x
Jeśli sam nie masz na sumieniu np. wykroczeń drogowych takich jak przekraczanie prędkości, nie oszukujesz na podatkach i w ogóle robisz wszystko zgodnie przepisami, to kręć filmy i informuj opinie publiczną , ale z czystym sumieniem.
velaskez
30-08-2010, 14:39
A kolega Zenit, jak go nazywacie to przypadkiem nie Skibek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=22740)? :-P
O nie doczytałem, już wcześniej psycho dał namiar :D
Patent z ta naklejka mi sie podoba, z jednej strony to zabawne, z drugiej nie kusi amatorow cudzej wlasnosci. Na dziobie d90 jest mniej miejsca niz w d3s, ale da rade cos tam nakleic, wiec moze sprobuje:)
Jeśli sam nie masz na sumieniu np. wykroczeń drogowych takich jak przekraczanie prędkości, nie oszukujesz na podatkach i w ogóle robisz wszystko zgodnie przepisami, to kręć filmy i informuj opinie publiczną , ale z czystym sumieniem.
Jak wszyscy kradną to też to robić czy siedzieć cicho i tolerować (bo jak wszyscy to pewnie i ja)?
Jak wszyscy kradną to też to robić czy siedzieć cicho i tolerować (bo jak wszyscy to pewnie i ja)?
Jak wszyscy kradną, to wtedy jest to norma społeczna. I co, chcesz informować społeczeństwo o jego normalnym zachowaniu? Jak powiesz, że to złe, to zostaniesz osobnikiem, który nie potrafi żyć zgodnie z zasadami współżycia społecznego.;):D
No to teraz jak łysi zobaczą na mieście gościa z Zenitem D200 to ma przes.ane. Ja jak bym umiał to bym sobie zrobił napis "Manta".
drhardware
30-08-2010, 18:48
Ciekawe jakby zareagowali ci wszyscy krzykacze (kapuś, kapuś), jakby do małej firmy na osiedlu domków jednorodzinnych wjechała wielka cięzarówka, łamiąc na zakretach płyty na chodniku, rozryła drogę, bo drogi sa ziemne, staneła na środku, a z firy przez chodnik zaczął wyjedżzać pracownik wózkiem widłowym i rozładowywać tira? Lawirując w dodatku między przechodniami?
Ciekawe jakby zareagowali ci wszyscy krzykacze (kapuś, kapuś), jakby do małej firmy na osiedlu domków jednorodzinnych wjechała wielka cięzarówka, łamiąc na zakretach płyty na chodniku, rozryła drogę, bo drogi sa ziemne, staneła na środku, a z firy przez chodnik zaczął wyjedżzać pracownik wózkiem widłowym i rozładowywać tira? Lawirując w dodatku między przechodniami?
Jakby była to Twoja droga, to nic bym nie zrobił, gdy należała do mnie, to obciążyłbym firmę kosztami naprawy.
Panowie to nie chodzi o nieodpowiedzialne zachowanie i , ze taraz Ci panowie ktorych zwolnili z pracy nie maja co do michy wlozyc ( byc moze tak jest , chodzi o to , ze nie stosujac sie do zdrowych zasad bezpieczenstwa , Ci pracownicy mogli stracic zycie ... , nie Ci to nastepni ktorzy podobnie by pracowali , i wtedy na pewno ich dzieci nie mialyby co jesc ... takie jest moje zdanie
W Polsce wszyscy szukają winnych dookoła, jeżeli złodzieja lub mordercę posadzą to sędzia jest winny temu, że dzieciątka pozbawione są kochanego tatusia.
Życzę Ci aby ukradli Tobie auto, a świadkowie zdarzenia nie przeszkodzili dzwoniąc na policję, przecież nie wypada coś zawdzięczać "kapusiom", a do tego jaki dumny będziesz, że jednak po tylu latach udało się to zło wyplenić.
Nie wiem tylko, dlaczego ludzi, ktorzy niewątpliwie złamali zasady BHP porownuje się tu do złodziejaszków. Jest jednak "mała" różnica.
adolfik9501
30-08-2010, 21:10
Nie wiem tylko, dlaczego ludzi, ktorzy niewątpliwie złamali zasady BHP porownuje się tu do złodziejaszków. Jest jednak "mała" różnica.
Moja wypowiedź była dosadną formą zwrócenia uwagi na "problem" kapusiostwa, a nie porównywania panów z przedmiotowego materiału. Wydawało mi się to oczywiste. Jak ktoś jest w porządku nie ma się co bać donosicieli, a że za komuny "co drugi" wynosił co dzień cząstkę zakładu pracy to się i ich obawiał i bardzo ich nie lubił...
Co się zaś tyczy walczących z falami robotników to pozostaje tylko pytanie czy robili to z własnej woli, tzn. "mamy sprzęt ale nie będziemy się wygłupiać", czy po prostu majster kazał chłopakom improwizować, bo się oszczędza na wszystkim oprócz pensji prezesa. Było złamanie przepisów. Forma zwrócenia na nie uwagi jest problematyczna (TV zamiast odpowiednich organów), jednak wydaje mi się, że skuteczniejsza.
EDIT: Tak swoją drogą to znacząco odbiegła dysputa od tematu wątku, czyli paska i napisów na korpusie.
gregory_21
31-08-2010, 00:42
Tak więc gratulacje za pozbawienia dzieci chleba.
Większych bredni już dawno nie czytałem... żeby utrata pracy postawiona na szali wraz z utratą zdrowia lub życia przeważała w sensie wyższości - tego jeszcze nie grali!
Przez takie myślenie wszystko jest u nas gorsze niż na zachodzie!
Pamiętam akcję z proszkami do prania, kiedy to jacyś ludzie się wzburzyli, że jak sprowadzą sobie proszek z Niemiec to pranie trzymane w szafie pachnie przez 4 miesiące a wyprane w krajowym ledwo dwa tygodnie.
Przedstawiciel Henkel'a bodajże powiedział mniej więcej tyle: "znaczna większość klientów w Polsce jest zadowolona z jakości proszku - gdybyśmy otrzymywali sygnały, że jest inaczej na pewno dostosowalibyśmy produkty do oczekiwań klientów."
Dlatego dalej siedźmy cicho, nie "donośmy" na ludzi ewidentnie łamiących prawo, nie zwracajmy uwagi na wszelkiej maści nieprawidłowości począwszy od spleśniałego sera Turek a na 80 oktanach w Pb98 kończąc (przenośnia).
Jasne...
EDIT: i jeszcze jedno chciałem dopowiedzieć.
Zachowanie autora jak najbardziej popieram ale jedynym jego problemem może być to, że nie do końca wie, jakie prawidła rządzą tym zasranym światem.
Zrobił zdjęcia ludzi, którzy dla pracy narażali swoje zdrowie lub życie i chciał, żeby osoba za to odpowiedzialna poniosła konsekwencje.
Niestety spowodował jedynie (jak to ma miejsce zawsze w takich sytuacjach), że dwóch panów wezwano na dywanik i opierdzielono, że dali się złapać a takich oferm, które nie są dość sprytne firma nie potrzebuje.
To tutaj tkwi błąd w toku myślenia tych, którzy nazywają autora filmu i zdjęć kapusiem i próbują zdyskredytować poprzez zarzuty, że zrobił to tylko ze względu na "szklane parcie".
Jak czytam posty niektórych z was to rzygać mi się chce. Kilka miesięcy temu znajoma przedstawiła mnie w knajpie swojemu staremu kumplowi, niedługo później wspierałem ją na jego pogrzebie.
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/chorzow/news/tragedia-w-chorzowie-zginely-cztery-osoby,1500054
Tu nie chodzi o zasady, czy przepisy, bo nikt się nie czepia, że mieli żółte kamizelki zamiast czerwonych i czy mieli odpowiednią przerwę czy nie. Goście na tej platformie pracowali w stanowczo niebezpiecznych warunkach i wizyta w wodzie któregokolwiek z nich prawdopodobnie zakończyłaby się tragedią. Przy podniesionym poziomie wody wbrew pozorom nurt staje się dużo silniejszy, a pływanie w ciuchach jest sto razy trudniejsze (jak ktoś nie wierzy to niech wskoczy w jeansach i bluzie do wody, radzę do płytkiej i trochę popływa). To że goście nie zdawali sobie sprawy jak to może się dla nich tragicznie skończyć nie znaczy, że nie byli zagrożeni, prosty przykład: ile osób ginie codziennie na drogach? Myślicie, że jak się budziły tego dnia rano, to wiedzieli, że będzie to ich ostatni dzień?
Co do właściwej treści tematu:
A kolega Zenit, jak go nazywacie to przypadkiem nie Skibek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=22740)? :-P
O nie doczytałem, już wcześniej psycho dał namiar :D
Myślisz, że jak złodziej zobaczy, że masz D90 zamiast D3 to uzna, że nie chce mu się podpierniczyć sprzętu, bo zbyt tani? Prawdopodobnie nie zna się na nim w ogóle i kradnie wszystko co wygląda na cenne, albo jeżeli jest obeznany w sprzęcie, to od razu zauważy, że to fake.
GrzegorzPPP
31-08-2010, 11:06
Większych bredni już dawno nie czytałem... żeby utrata pracy postawiona na szali wraz z utratą zdrowia lub życia przeważała w sensie wyższości - tego jeszcze nie grali!
Przez takie myślenie wszystko jest u nas gorsze niż na zachodzie!
Odpowiem Ci na własnym przykładzie. Legalnie powinienem pracować dziennie 9h i koniec. Niestety pracuję najmniej 14h, a czasami 19, a nawet 30h. Owszem mogę się zwolnić, tylko gdzie znajdę pracę :?: W sklepie za 1000zł :?: I co za ten tysiąc będę miał :?: Nawet na opłaty nie starczy... Więc ryzykuję i zapieprzam czasami po 30h bez snu... Żeby nie klepać biedy... Poszedłbym pracować do innego pracodawcy, tylko znajdź mi takiego który będzie respektował te 9h... A tak zawsze liczę na to, że się uda.
Jestem jak najbardziej za kontrolami w firmach i nakładaniu dużych mandatów na pracodawców. Tylko niestety u nas w kraju jest tak jak jest... I co komuś da to że mnie nagra :?: Pracodawca powie, że on kazał pracować 9h i ja będę winny.
Owszem masz rację, że sami jesteśmy sobie winni, ale tylko dlatego że nie mamy innych możliwości (a to już jest wina państwa). Na zachodzie Niemiec pójdzie pracować byle gdzie zarobi 1000e i na opłaty mu wystarczy i na samochód i w miarę godnie będzie żył. A u nas :?: Tak jak już pisałem 1000zł nawet na opłaty nie starcza. Dlatego ludzie się godzą na takie traktowanie...
gregory_21
31-08-2010, 11:36
Odpowiem Ci na własnym przykładzie. Legalnie powinienem pracować dziennie 9h i koniec. Niestety pracuję najmniej 14h, a czasami 19, a nawet 30h. Owszem mogę się zwolnić, tylko gdzie znajdę pracę :?: W sklepie za 1000zł :?: I co za ten tysiąc będę miał :?: Nawet na opłaty nie starczy... Więc ryzykuję i zapieprzam czasami po 30h bez snu... Żeby nie klepać biedy... Poszedłbym pracować do innego pracodawcy, tylko znajdź mi takiego który będzie respektował te 9h... A tak zawsze liczę na to, że się uda.
Jestem jak najbardziej za kontrolami w firmach i nakładaniu dużych mandatów na pracodawców. Tylko niestety u nas w kraju jest tak jak jest... I co komuś da to że mnie nagra :?: Pracodawca powie, że on kazał pracować 9h i ja będę winny.
Owszem masz rację, że sami jesteśmy sobie winni, ale tylko dlatego że nie mamy innych możliwości (a to już jest wina państwa). Na zachodzie Niemiec pójdzie pracować byle gdzie zarobi 1000e i na opłaty mu wystarczy i na samochód i w miarę godnie będzie żył. A u nas :?: Tak jak już pisałem 1000zł nawet na opłaty nie starcza. Dlatego ludzie się godzą na takie traktowanie...
Chłopie drogi... miałeś drugą szansę na wypowiedzenie się a piszesz dokładnie to samo :(
Jakbyście się wszyscy kierowcy w jednym czasie zbuntowali to ciekaw jestem w jaki sposób Twój pracodawca znalazłby tylu przeszkolonych, zaufanych i obrotnych kandydatów na Wasze miejsca.
Powtarzam: problem nie leży w tych, którzy coś nagrywają i rozgłaszają z wiarą, że robią dobrze tym biednym, wykorzystywanym pracownikom ale w łapówkarstwie możnowładców i myszo_pod_miotłą_siedzeniu tych znajdujących się na szarym końcu łańcucha pokarmowego każdej gałęzi gospodarki.
GrzegorzPPP
31-08-2010, 12:07
Chłopie drogi... miałeś drugą szansę na wypowiedzenie się a piszesz dokładnie to samo :(
Jakbyście się wszyscy kierowcy w jednym czasie zbuntowali to ciekaw jestem w jaki sposób Twój pracodawca znalazłby tylu przeszkolonych, zaufanych i obrotnych kandydatów na Wasze miejsca.
Zgadza się, tylko u nas związki walczą między sobą, więc jak mamy się zjednoczyć :?: Nie taka łatwa sprawa. Ja mogę się z pracy zwolnić, tylko na moje miejsce jest 10 innych osób. I tak w kółko. Jedynie kontrole w firmach i zmiana przepisów są w stanie przynieść jakieś rezultaty. Ale to już rząd musi się tym zająć, a oni tego nie zrobią, bo transport to bardzo dochodowa branża, a wiadomo im więcej przewoźnik zarobi tym więcej pieniążków do budżetu...
grunia99
31-08-2010, 12:45
Owszem masz rację, że sami jesteśmy sobie winni, ale tylko dlatego że nie mamy innych możliwości (a to już jest wina państwa). Na zachodzie Niemiec pójdzie pracować byle gdzie zarobi 1000e i na opłaty mu wystarczy i na samochód i w miarę godnie będzie żył. A u nas :?
U nas jak zwykle winne jest państwo, ONI są winni.
Dlaczego w Niemczech, we Francji ludzie pracują w normalnym czasie za godziwe pieniądze? Myślisz że dlatego, że ich kapitaliści są miłymi, sympatycznymi ludźmi? Nie sądzę, tam ludzie nie pójdą pracować w innych warunkach niż wymagane przez prawo. Nikomu nie opłaca się łamać prawa, bo obywatele zgłoszą to odpowiednim organom. Nie doniosą, nie będą kapusiami, ale po prostu zgłoszą żeby był porządek. To należy do tzw. kultury społecznej.
Oczywiście, można powiedzieć, że ci, którzy nie znajdą pracy maja w Niemczech niezły socjal. A i owszem, ale Niemcy przez wiele lat na to uczciwie zapracowali.
U nas niestety, znaczna część obywateli (nie żebym generalizował) jest cwaniakami i chce oszukać innych - jeżeli się da. Cwaniactwa, oszustwa, złodziejstwa u nas się nie piętnuje - u nas się mówi, że to są ludzie życiowo zaradni. Oczywiście część właściciel firm/kierowników też jest małymi lub większymi cwaniaczkami, jeżeli mogą to nie płacą za wykonaną pracę - i tak im nikt nie podskoczy, nie zgłosi bo boi się wylania.
Jeden nie płaci, drugi nie pracuje tak jak trzeba, trzeci zorganizuje lub załatwi coś z firmy i jakoś się to kręci.
Wg tego co pisze tu kilka osób należy uznać łamanie prawa i wszelkich zasad za normę, pokazywanie i piętnowanie tego to patologia.
Jedyną szansą na godziwe warunki pracy i płacy jest obustronne przestrzeganie podstawowych reguł.
gregory_21
31-08-2010, 12:52
Zgadza się, tylko u nas związki walczą między sobą, więc jak mamy się zjednoczyć :?: Nie taka łatwa sprawa. Ja mogę się z pracy zwolnić, tylko na moje miejsce jest 10 innych osób. I tak w kółko. Jedynie kontrole w firmach i zmiana przepisów są w stanie przynieść jakieś rezultaty. Ale to już rząd musi się tym zająć, a oni tego nie zrobią, bo transport to bardzo dochodowa branża, a wiadomo im więcej przewoźnik zarobi tym więcej pieniążków do budżetu...
W takim razie wymienić darmozjadów i populistów w zarządach związków na osoby kreatywne i po problemie.
No chyba, że też się nie da to nie pozostaje nic innego jak wracać do kieratu z nadzieję, że jak dobrze wiatr zawieje to do 70-ki tak ze trzy - cztery razy spotkamy się z rodziną na Wigilii.
Dobra... kończę dywagacje na ten temat, bo mnie mierzi jak widzę ile negatywnych emocji bije zewsząd w dzisiejszych czasach.
*zamyka się w swojej trolowni, odciętej od zgiełku oraz pędu mas i dłubie misternie, by skończyć to co zaczął*