PDA

Zobacz pełną wersję : CCTV - how to?

Michał Jędrak
27-08-2010, 16:12
Sprawa jest prosta teoretycznie, ale w praktyce wolę się spytać, żeby się w jakąś tandetę nie wkopać.

Będę zakładał sobie CCTV i przeglądam sprzęt. Są oczywiście setki kart do komputera i nie wiem, którą wybrać.

Moje potrzeby to:

1. Obsługa 4, ewentualnie 6 kamer max.
2. Odległość kamer od komputera to max 40m
3. Karta ma mieć możliwość podglądu przez LAN czy internet.
4. Karta ma umieć nagrywać w odpowiednich porach albo na detekcję ruchu (ale to chyba standard).

No i teraz pojawia się problem, gdyż są karty na BNC oraz na chinche AV. Która lepsza na takie odległości?

Widziałem karty PCI (BNC) za 250zł oraz karty USB(chinch) za 50zł. Z kamerami jest podobnie, bo rozrzut jest od 50 do 200zł i raz jet to chinch a raz BNC.

Domyślam się, że BNC ma lepszy zasięg, ale czy 40 metrów to dużo?

Jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o tym, to chętnie poczytam i się do rad zastosuję.

Grzybu
27-08-2010, 16:26
Z tego co się tam kiedyś orientowałem, to w automatyce przemysłowej, stosuje się raczej kamery na BNC i odpowiednie rejestratory (nie robi się tego na komputerach). Ja natomiast swego czasu robiłem monitoring z 3 kamer na kamerach IP i serwerze. Bez żadnych kart. Chodzi to do dzisiaj i nie ma z tym problemu i spełnia wszystkie podane przez Ciebie wymagania. Zakup ograniczył się tylko do kamer (odpowiednie oprogramowanie było w komplecie), bo serwer już mieliśmy. Kamery zasilane były przez PoE, ale z racji tego, że są one na zewnątrz trzeba było doprowadzić zasilanie do grzałek. Kamery z których korzystałem były z www.vivotek.com

Michał Jędrak
27-08-2010, 19:36
No ja, po dłuższym dumaniu, zdecydowanie jestem za opcją użycia komputera, gdyż wala mi się ich chyba ze 4 po domu i trzeba to jakoś spożytkować. Kuszą mnie te karty na USB(chinch) lub nawet na PCI ale z chinchem, bo z takim połączeniem jest najwięcej kamer. Nie wiem tylko czy to działa na kablu o długości 40m.

andrstac
27-08-2010, 20:19
Pierwsza sprawa - karta za 250zł nie jest warta nawet 5zł. Jeżeli chcesz to zrobić w analogu (czyli karta do kompa) to celuj w GeoVision lub Alnet. Karta na 4 kamery (50kl/s dla całej karty dynamicznie przydzielana prędkość na kamerę w zależności od ustawienia w programie i różnych definiowanych parametrów) to koszt około 800 zł. Jeżeli uważasz że to za dużo to może jednak autonomiczny rejestrator: przyzwoity na 4 kamery np Aper PDR-XM3004 kosztuje około 800zł + dysk (tu już zależy ile czasu do tyłu masz mieć archiwizację i w jakich parametrach).
Karty są produkowane w wersjach na 4 , 8, 16 kamer. Na 6 nie spotkałem (przez 12 lat w tym fachu:)
W tej chwili dostęp przez net to standard (chociaż w przypadku tych kart które wspomniałeś, standard może wyglądać nieco inaczej...)
Co do zasięgu kabla: standardowo przez kabel koncentryczny (dobry czyli np RG59 miedziany, a nie od TVSAT, który ma żyłę stalową miedziowaną, a oplot z aluminium albo co gorsza również stalowy) możesz puścić sygnał na 100m, ale zdażało się również i 250 i też było ok. Można też użyć parowanej skrętki (np UTP, FTP) i zastosować transformatory dopasujące - na tym poleci około 250m (lub nawet 1km w wersji aktywnej - z zasilaniem). Zaletą skrętki jest możliwość puszczenia również zasilania po tym samym kablu (coś jak POE w IP).
Co do harmonogramów i detekcji ruchu, to standard w dobrych kartach i rejestratorach.

Co do kamer: Co one mają widzieć i w jakich warunkach? Po za tym minimalne ceny przyzwoitych kamer do dobrych warunków (wewnątrz, oświetlone, o małej rozpiętości naświetlenia) to od 250 zł w górę. Im gorsze warunki, tym cena leci w górę.

Najlepiej jakbyś rozrysował jakiś plan, określił co chcesz uzyskać, wtedy można dobrać sprzęt. Na końcu będzie cena - niestety. I nie wierz, że za 2000 zł będziesz miał całą instalację i będziesz z niej zadowolony - to se ne da.

ksviper
18-03-2014, 18:27
Odkopię temat :)
Zaistniała u mnie potrzeba założenia monitoringu. W Dipolu zebrałem sobie taki zestawik (https://copy.com/MbWtrNYbX7tQ). Całość ok. 1300. Na teraz dwie kamery wystarczą, docelowo max to 4. "Oświetlenie" IR do max. 25m. Czy ten zestaw zda egzamin, czy coś jeszcze brakuje?

GonzoG
18-03-2014, 21:06
Odkopię temat :)
Zaistniała u mnie potrzeba założenia monitoringu. W Dipolu zebrałem sobie taki zestawik (https://copy.com/MbWtrNYbX7tQ). Całość ok. 1300. Na teraz dwie kamery wystarczą, docelowo max to 4. "Oświetlenie" IR do max. 25m. Czy ten zestaw zda egzamin, czy coś jeszcze brakuje?

To czy zda egzamin, to zależy od tego co od niego oczekujesz.
Ten rejestrator ma max 25 klatek/s łącznie, czyli przy 4 kamerach to jest 6 kl/s na kamerę.

ksviper
18-03-2014, 21:21
Tutaj (http://www.dipol.com.pl/cyfrowy_rejestrator_4-kanalowy_ultimax_1304_25kl_-s_h_264_hdmi_M72304.htm) piszą, że jest 25 klatek/s na każdy kanał przy pełnej rozdzielczości (4CIF).
Co oczekuję? Chcę aby nagrywał obraz znośnej jakości. Wg mnie 4CIF nie jest źle jak na monitoring. Kamery te miałyby obejmować obszar w okolicy domu - 2x ok. 25m * 30m.
Pisząc "czy ten zestaw zda egzamin" miałem na myśli czy jest kompletny, czy czegoś nie brakuje. Nie ma tam co prawda HDD, ale to kupię w innym miejscu.

andrstac
18-03-2014, 23:05
Tutaj (http://www.dipol.com.pl/cyfrowy_rejestrator_4-kanalowy_ultimax_1304_25kl_-s_h_264_hdmi_M72304.htm) piszą, że jest 25 klatek/s na każdy kanał przy pełnej rozdzielczości (4CIF).
Co oczekuję? Chcę aby nagrywał obraz znośnej jakości. Wg mnie 4CIF nie jest źle jak na monitoring. Kamery te miałyby obejmować obszar w okolicy domu - 2x ok. 25m * 30m.
Pisząc "czy ten zestaw zda egzamin" miałem na myśli czy jest kompletny, czy czegoś nie brakuje. Nie ma tam co prawda HDD, ale to kupię w innym miejscu.

Niestety, przy takim rozmiarze obserwowanego obszaru, nie będzie rewelacji w dzień, a w nocy będzie tragedia. Przy tej jakości kamerach, 25 m zasięgu IR będzie osiągalne jedynie przy ustawieniu obiektywu na 12mm (tele), na 2,8 (wide) będziesz miał na środku jasną plamę.
Żeby było znośnie w nocy, to najtaniej będzie oświetlić teren reflektorami 25W LED z dobrym autonomicznym czujnikiem ruchu (np Steinel). A to i tak będzie tylko widok poglądowy.

ksviper
19-03-2014, 00:21
Dzięki za info. Sprawdzę koszty takich reflektorów LED i czujników i wtedy podejmę decyzję.
@andrstac: a może polecisz coś w podobnych cenach co może być lepsze od tych zaproponowanych przeze mnie (kamery, rejestrator)?

andrstac
20-03-2014, 10:05
W podobnych cenach, to trzeba próbować naocznie, niestety. Ewentualnie posiłkować się testami co niektórych sklepów internetowych lub forów tematycznych. Ja w tym temacie nie pomogę, ponieważ zbyt rzadko działam w tym zakresie cenowym.

Ja poszedłbym jednak w kamery bez IR, żeby zyskać na jakości w dobrym oświetleniu, a oświetlenie w nocy zapewnił sposobem jak powyżej. Może być niewiele drożej, a znacznie lepiej jakościowo.

ksviper
20-03-2014, 17:39
Dzięki za pomoc.
Postaram się coś wykombinować aby był wilk syty i portfel nieogołocony ;)

Andi74
20-03-2014, 21:17
taj pytanie na elektrodzie tam siedza spece od kamer CCTV i pomoga

tomajk
28-03-2014, 18:51
Obraz z tych kamer lipny, szczególnie przy słabym świetle. Oświetlacze podczerwieni dają ładne efekty ale tylko przy dobrych kamerach, w takim przypadku, lepiej jest kupować kamery iP z czytnikiem kart i masz załatwioną sprawę rejestracji obrazu, detekcji itp. Każda firma ma darmowy soft do swoich kamer i na każdym komputerze, bądź smartfonie będziesz miał podgląd obrazu, zdarzeń, akcji itp. Dziś rejestrator na monitoring do 8 kamer to zbędny wydatek, chyba że chcesz mieć cały czas wpięty do podglądu monitor, ale można przecież zarzucić telewizor z gniazdem LAN i zawsze obraz Live z kamer będzie dostępny bez zbędnych dodatkowych gratów. Tanie i w miarę dobrej jakości kamery to HikVision oraz BCS, ale brać tylko kamery minimum 2Mpix. System iP jest teraz jedynym słusznym rozwiązaniem.

PS. Warto brać kamery z zasilaniem PoE i zamiast wydawać na zasilacze, rejestratory, transformatory, to kupić Switch PoE.