Zobacz pełną wersję : d700 a nagrywanie filmow hd??
Witam. Czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia zrobienie oprogramowania do nikona d700 dzięki któremu będzie można nagrywać filmy?? Słyszałem, że powstało coś dzięki czemu można nagrywać pod podłączonym kablem USB ale bardziej mi chodzi o przenośnią kamerę typy 5d mkII
pewnie jest możliwe tylko po co ;-)
nie róbcie z aparatu -kamery hd
Ja osobiście uboleeewam , że gdy będę kupował w przyszłości następną puszkę dXcoś tam to będę musiał w puszce mieć funkcje nagrywania filmów i inne gadżety które mi nie będą do fotoreportaży w ogóle potrzebne a mogą być dodatkową potencjalna przyczyna zepsucia sie sprzętu.
kkasperc
27-08-2010, 18:54
Ja osobiście uboleeewam , że gdy będę kupował w przyszłości następną puszkę dXcoś tam to będę musiał w puszce mieć funkcje nagrywania filmów i inne gadżety które mi nie będą do fotoreportaży w ogóle potrzebne a mogą być dodatkową potencjalna przyczyna zepsucia sie sprzętu.
Wspominając, że będzie to dodatkowo kosztować.
Mnie by interesowała dalsza praca nad sensorem - choć ten akurat kupują niż ładowanie kasy w zrobieniu z aparatu kamery.
Dla mnie ergonomicznej byłoby używać kamery do zdjęć a nie aparatu do kręcenia filmu.
Witam. Czy jest możliwe z technicznego punktu widzenia zrobienie oprogramowania do nikona d700 dzięki któremu będzie można nagrywać filmy?? Słyszałem, że powstało coś dzięki czemu można nagrywać pod podłączonym kablem USB ale bardziej mi chodzi o przenośnią kamerę typy 5d mkII
nagrywania w body nie zrobisz. Można jedynie po kablu na laptopie zgrywac to co pokazuje aparat w trybie LV. Kiedyś linkowano taki soft (nawet darmowy).
Nie ma sobie co tym zawracac głowy.
Fajne filmowanie bardzo bym chciał. Ale to dopiero w następcy. D3100 daje nadzieję na postęp w filmowaniu w nikonie :)
Kristoff81
27-08-2010, 23:50
a ja uważam, że nagrywanie filmów w lustrach to super sprawa, zakładamy obiektyw jaki chcemy i kręcimy np: rybie oko, ciekawe ile kamera kosztowała by z takim obiektywem, poza tym film Dr House był w nagrywany Canonem 5D Mk II, oczywiście nie wszystkie odcinki.
Konkretnie to tylko ostatni ;)
nagrywania w body nie zrobisz. Można jedynie po kablu na laptopie zgrywac to co pokazuje aparat w trybie LV. Kiedyś linkowano taki soft (nawet darmowy).
a czy ktoś używa tego programu na WIN7? Mi po przesiadce z XP przestał działać:(
D700 ma LV?
Sorki, za głupie pytanie, ale zawsze słyszałem, że niektórym tego właśnie brakuje w 700.
Podobno ma.
Genialna odpowiedź. Po kilku miesiącach używania D700 znalazłem taką opcję, natomiast po pierwszej próbie użycia szybko zapomniałem jak się ją włącza :)
Odpowiadając na pytanie, Tak MA.
i to jest akurat debilne w tym aparacie.
jeśli rozwiązali by to jak w d90 czy d300s to miało by sens. czasem używam jako podgląd wysięgnika ;) oczywiście kiedy jest na to czas.
także "podobno ma" ;)
D300 ma tak samo upierdliwie jak w D700, to w koncu pierwsze puszki Nikona z LV, jest on tam wsadzony chyba tylko w celach marketingowych.
Faktycznie, dopiero w instrukcji znalazłem gdzie to jest. :) Jedną z nielicznych wad D700 był dla mnie brak LV, bo czasem po prostu nie da się inaczej wykadrować zdjęcia. Dzięki. ;)
Witam. chciałbym odświeżyć temat. Zainteresowaliście mnie możliwością nagrywania z trybu Live View. gdyby było to możliwe w mojej d300 przestałbym myśleć o jakiejś taniej puszce nagrywającej w HD. Ciężko jest mi znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, wiem że jest to możliwe w canonie a jak jest dokładnie z nikonem? Czy znacie może jakieś softy darmowe lub nie do takiego nagrywania?
Hm... Idąc dalej można by rzec:
1. Po kiego w mojej puszce jest bracketing, skora go nie używam? Następna puszka nie powinna go mieć.
2. Po kiego w D3 jest pionowy grip, jak ja tylko robię poziome fotki? Powinno go nie być, to puszka by była z 5tys. tańsza.
3. Po kiego mi AF w puszce i obiektywach, skoro ja i tak ostrzę ręcznie? Wywalić to z nowej puszki, to będzie jeszcze tańsza...
Można by tak w nieskończoność, aż zostanie sam bagnet F (za 280zł).
No cóż... technologia się rowija i w nowszych puszkach będą i filmiki, i bracketing, i FullHD, i mp3...
Puszka adresowana jest do wielu użytkowników i musi być w miarę możliwości uniwersalna. Można zawsze sobie kupić aparat robiony na zamówienie z podstawowymi funkcjami, ale nie sądzę, żeby to było tańsze rozwiązanie ;)
Witam. chciałbym odświeżyć temat. Zainteresowaliście mnie możliwością nagrywania z trybu Live View. gdyby było to możliwe w mojej d300 przestałbym myśleć o jakiejś taniej puszcze nagrywającej w HD. Ciężko jest mi znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat, wiem że jest to możliwe w canonie a jak jest dokładnie z nikonem? Czy znacie może jakieś softy darmowe lub nie do takiego nagrywania?
Może to pomoże: http://kaiko.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=60
Dzięki Skibek, z tego co widzę jest to możliwe i choć jest mało informacji na ten temat zawsze to coś! Przetestuje to czym prędzej jak tylko dorwę jakiegoś PCta bo tylko na ta platformę jest ten soft :/ Szkoda że nie rozwija się tego bardziej bo to przecież poszerza znacznie możliwości poczciwej d300, nawet jeżeli to nagrywanie miało by być po kablu
Konkretnie to tylko ostatni ;)
A z ciekawości, konkretnie to który, bo fanem aż takim to nie jestem abhy wiedzieć, który to ostatni.
Podaj proszę jak możesz Sezon i Epizod.
pioter m
03-12-2010, 14:40
A z ciekawości, konkretnie to który, bo fanem aż takim to nie jestem abhy wiedzieć, który to ostatni.
Podaj proszę jak możesz Sezon i Epizod.
Popatrz, kiedy byl zamieszczony ten post i wysil glowe. A moze masz tez bana na google?
Sezon 6 odc. 23.
ajphotography
10-12-2010, 02:02
Wydaje mi sie ze nie da sie !
a ja wlasnie sie bawie D7000 i powiem wam ze te nagrywanie to tez niezla zabawa, nigdy nie bylem zwolennikiem opcji nagrywania filmow w aparacie ale szczerze pobawilem sie, po kilku dniach, stwierdzilem ze jako aparat za duzo nie oferuje ( w stosunku do D300 ), ale nigdy nie mialem okazji sie pobawic nagrywaniem filmow, teraz wlasnie sie bawie i powiem szczerze ze po przypięciu roznych obiektywow to niezla zabawa, polecam sprobowac wszystkim sceptykom tej opcji.
a ja wlasnie sie bawie D7000 i powiem wam ze te nagrywanie to tez niezla zabawa,.......polecam sprobowac wszystkim sceptykom tej opcji.
Mnie również wciągnęło mocno filmowanie lustrzanką ( d90 ) i rzeczywiście polecam wszystkim, bo to świetna zabawa. Od jakiś 2 tygodni używam d700 i do pełni szczęścia brakuje mi w nim tylko tej funkcjonalności. Prawie miesiąc wałkowałem tematy pt. d700 vs 5dII i prawie prawie bym przeszedł na drugą stronę właśnie przez opcje video w 5dII. Jednak zdrowy rozsądek wygrał, zwłaszcza że filmowanie to tylko zabawa/przyjemność i w stosunku do tradycyjnego wykorzystania aparatu stanowi może kilka % czasu jego używania. Ogólnie foto i video to tylko moje hobby ( dość kosztowne, zresztą sami to wiecie ) i fajnie było by nie ładować pieniędzy w mnóstwo sprzętu właśnie tylko z powodu tego że mam ochotę pobawić się filmowaniem i mam nadzieję że następca d700 nie będzie pod tym względem potraktowany po macoszemu. A tak w ogóle to śledzę tematy panasonica gf1 z alternatywnym softem i tak kombinuję sobie jakby się sprawdzał z przejściówką na optykę nikonowską dla wykorzystania go tylko w celu video - zwłaszcza że jest mały,lekki i samo body używane można wyrwać w rozsądnych pieniądzach ( pewnie ok. 30% wartości d7000 ).
To jest naciaganie ludzi na kase, na poczatku chceli mie wiecej pixeli potem lepsze ISO no i teraz Japonce nacigaja na filmiki w HD, chcesz krecic to kup kamere a nie aparat , ale obawiam sie ze niewiele ludzi tak mysli jak ja.Tylko ci co kochaja robic zdjecia kupuja puszki do ich robienia a nie cholera wie po co jeszcze.
milczek77
12-12-2010, 12:03
To jest naciaganie ludzi na kase, na poczatku chceli mie wiecej pixeli potem lepsze ISO no i teraz Japonce nacigaja na filmiki w HD, chcesz krecic to kup kamere a nie aparat , ale obawiam sie ze niewiele ludzi tak mysli jak ja.Tylko ci co kochaja robic zdjecia kupuja puszki do ich robienia a nie cholera wie po co jeszcze.
Dokładnie masz rację. ja kiedy zastanawiałem się m-dzy d700 i MKII kręcenia filmów w ogóle nie brałem pod uwagę przy decyczji. I właśnie twierdze jak ty jak chce ktoś kręcić filmy niech kupi kamerę.
To jest naciaganie ludzi na kase, na poczatku chceli mie wiecej pixeli potem lepsze ISO no i teraz Japonce nacigaja na filmiki w HD, chcesz krecic to kup kamere a nie aparat ,
Domyślam się, że nie masz pojęcia ile kosztuje kamera dająca jakość choćby zbliżoną do filmów z pełnoklatkowej lustrzanki. Domyślam się, też, że nie wiesz jaką jakość to w ogóle oferuje, a kręcenie filmów kojarzy Ci się z 15minutowymi sekwencjami z imienin cioci...
Tylko ci co kochaja robic zdjecia kupuja puszki do ich robienia a nie cholera wie po co jeszcze.
:mrgreen:
Domyślam się, że nie masz pojęcia ile kosztuje kamera dająca jakość choćby zbliżoną do filmów z pełnoklatkowej lustrzanki. Domyślam się, też, że nie wiesz jaką jakość to w ogóle oferuje, a kręcenie filmów kojarzy Ci się z 15minutowymi sekwencjami z imienin cioci...
Dokładnie!
Chciałem sobie kupić kamerę dla zabawy. Jak zobaczyłem ceny sprzętu który jakościowo by mnie zadowolił to opadła mi szczęka a tak będę miał puszkę i kamerę z wymienną optyką. Czekam teraz na ruch nikona w kwestii następcy d700. W ostateczności wezmę d3s.
Podpisuję się pod tym i dziwię się, że jeszcze niektórzy podejmują dyskusję o słuszności wprowadzenia takiej funkcjonalności w lustrzankach, Przypomina mi to trochę czasy kiedy old fotografowie rozprawiali się na temat fotografii analogowej i jakże niszczącej wszelkie tradycje fotografii cyfrowej która miała wtedy swoje początki
Nie wiem, czy niektórzy z Was pamiętają czasy wprowadzania autofokusa. Wtedy też było spore grono tradycjonalistów/sceptyków. Jak jest dzisiaj wszyscy wiemy :). Jeśli ktoś nie chce korzystać z jakichś funkcji aparatu, to po prostu niech o nich zapomni.
pzdr
:mrgreen:
ehhh ...potwierdzam
Niestety wiem ile kosztuje dobra HD camerka i film nie kojarzy mi sie z 15 minutowym filmikiem.Wracajac do tematu krecenia filmow aparatami to i tak mysle ze jest to zbedna opcja i tylko podnosi jej cene a wszyscy ci co robia zdjecia musza choc raz nakrecic filmik prawdziwa camera i moze wtedy zrozumiecie ze aparat jest do zdjec a nie do filmow.
Niestety wiem ile kosztuje dobra HD camerka
Ok, no to tak w przybliżeniu ile taka HD camerka kosztuje wg Ciebie?
A jak już padnie cena tej dobrej HD camerki, to ja poproszę o jakieś przykładowe filmy tym sprzętem nakręcone -najlepiej takie w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych (mało szumu, dużo detalu), z zaawansowaną kontrolą GO, pokazujące efekty użycia różnych ogniskowych, różnych obiektywów (np. 200mm f2.8, albo 16mm 2.8 fish). Z góry dzięki, bo może istnieje jakiś sprzęt, który to wszystko umożliwia i kosztuje ok. 7tyś złotych ;-) (i nie jest to o zgrozo lustrzanka z możliwością kręcenia filmów). Aha i informację czy ma pełną kontrolę nad ekspozycją (czyli manual -czy tylko automat ?).
Pozdrawiam :-)
A nowe półlustra od Sony?
A nowe półlustra od Sony to nie HD camerka ;-) (a w dodatku mają tylko automat niestety).
Grizzzly
26-12-2010, 19:03
LV moze sie przydac chyba tylko i wylacznie wtedy, jak robimy zdjecie aparatem z pozycji "nad glowa". :D Bo innego sensu nie widze.
No i soniacze mają mniejsza matrycę.
Stacje TV mają dobry sprzęt, a do kręcenia zaczynają używać lustrzanek. Pokazywano w TVN jak kręcono ich świąteczny teledysk. Wyłapałem, że był to canon, obudowany w jakiejś klatce ;-), z zewnętrznym monitorem itd
Ciekawie jak to się skończy :) ale wychodzi na to, że filmowcy niedługo porzucą swój sprzęt na rzecz naszego :mrgreen:
Troszkę ekstremalny dam przykład, ale czasem takie coś może wystąpić......
Kiedy jest ciemno jak .............. :-) no wiadomo gdzie, to przez wizjer widać to (albo i mniej):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/570/wizjer.jpg)
Wykadrowanie interesującego nas obrazu jest "troszkę" trudne, właściwie robimy to na "chybił, trafił".
Natomiast na LCD, widać to:
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/1540/lcdda.jpg)
Możemy sobie teraz obraz na LCD dodatkowo powiększyć i manualnie wyostrzyć.......
Grizzzly
26-12-2010, 20:24
Nie wpadlbym na to, szczerze powiedziawszy :)
Po co w ustawieniach d700 mozliwosc wyboru trybu focenia? ustawilem CH i nic nowego, co powinno nastapic nie nastepuje.
paparazzi89
28-12-2010, 00:07
to przytrzymaj dłużej spust?
Np Canon Xha1 Hd jakies 7000 zlotych i co to tak wiele jak dobra puszka z obiektywem kosztuje tyle samo.
http://www.ceneo.pl/345743 -to ten Canon ?
Matryca 3CCD o przekątnej 1/3” i rozdzielczości 1,67 megapiksela zapewniająca przechwytywanie obrazu w jakości HDV1080i -i to ma zapewnić kontrolę nad GO oraz niski poziom szumów jak w lustrzance z możliwością filmowania ?
Np Canon Xha1 Hd jakies 7000 zlotych i co to tak wiele jak dobra puszka z obiektywem kosztuje tyle samo.
Wiedziałem, że takie coś wynajdziesz...Wygląda na to, że nie widziałeś też żadnego filmu z takiej puszki. Proponuje pooglądać filmy np z canona 5d mk2, bo najwyraźniej nie masz absolutnie żadnego pojęcia o czym piszesz i o porównujesz.
To jak kompakcik z matrycą 12mpx porównany do D700 (też ma 12mpx) - tak samo to kamera, że rejestruje w HaDe kompletnie o niczym nie świadczy.
np canon xha1 hd jakies 7000 zlotych i co to tak wiele jak dobra puszka z obiektywem kosztuje tyle samo.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Uwielbiam takie teksty.
Tom_Killer
28-12-2010, 15:52
Włącze się do dyskusji, zapomnieliście o dzwięku Panie i Panowie, co z dd 5.1 ?
Jest stare dobre powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Nakręciłem trochę materiału kam full-hd, nie uzyskasz takiej jakości filmu (wizja i dzwięk) który odtworzysz na Blu-ray z aparatu - bez zbędnej, czasochłonnej i mocochłonej obróbki.
Oczywiście może za chwile się okazać ze po co aparaty i kamery i powstanie profesjonalne "łosz & go" - to tak jak na rynku było HD-DVD i BLU-RAY - zostało to drugie.
Mi tam stereo wystarczy, ale można używać np tego:
http://tascam.com/product/dr-100/
Przepraszam ale nie bo tu znalazlem ta kamerke http://www.bhphotovideo.com/c/product/589903-REG/Canon_3238B001_XH_A1s_3CCD_HDV_Camcorder.html nie bylo mowy gzie ja kupie a u nas kosztuje tyle.Wracajac do tematu, dleczego porownuje pan rozdielczosc kamery do rozdielczosci aparatu, przeciesz to sa dwa odrebne tematy.Ogladajac pana strone widze ze sie pan zna na zjdecia i napewno pan wie ze telewizor ma calkiem inna rozdzielczosc niz monitor w komputerze dla tego oglada pan filmy w telewizji a zdjacia na komputerze i wcale te camerki nie robia taki zlych filmow.Oczywiscie gdy switla zabraknie to pojawiaja sie szumy ale do czego sa lampy ktore musimy uzywac jak przy zdjeciach tak i przy filmach.Troche sie rozpisalem ale i tak mysle ze apraty sa do zdjec a nie do robienia filmow i te nowe HD camery robia bardzo dobre filmy.Wiec panowie nie oczekujcie zbyt wiele od waszych aparatow bo sa naprawde swietne w tym co robia najlepiej.
Przepraszam za bledy, jestem tyle lat na wygnaniu ze az glowa boli a ktos w poprzednim poscie bardzo dosadnie mnie skrytykowal z moje bledy.Kocham swoj ojczysty jezyk i bardzo chce go uzywac wiec mam nadzieje ze mi panstwo wybaczycie i pozwolicie dalej pisac.Tak przy okazji moze ktos wie ja moge sprawdzic moja ortografie na angielsko jezycznym systemie operacyjnym.Dziekuje bardzo i do nastepnego.
A co do pana Paryka to widze ze pan Patryk to chojrak jest.Niestety panie Patryku ale nagralem kilka filmow podobna camera i nie bylo to nawet blisko do tego co ludzie nagrywaja na gorszym sprzecie.Mam tylko jesze jedno pytanie czy widzial pan zdjecia z telefonow komorkowych ,albo z amatorskich aparatow, bo mysle ze nie to niech pam troche poszuka a nie zgania winy na sprzet.
Jeżeli dobrze widzę to ta kamerka nie ma pełnego HD
Nic kompletnie nie wiesz o różnicach wynikających z wielkości sensora pomiędzy taką kamerką a APS-C oraz FF
Nie masz pojęcia zatem, ze obraz z takiej kamerki ma się nijak do tego co możesz uzyskać z lustrzanki z funkcja nagrywania video HD.
Głównie chodzi tu o plastykę rozumianą jako kombinacja zastosowanego szkła i przysłony. W takiej kamerce z tak małym sensorem tego nie uzyskasz.
O ile się nie mylę to mój znajomy ma taką kamerę - to fajny sprzęt ale różnego rodzaju chałtur śluby, wesela, pogrzeby - ew. reportaż filmik niskobudżetowy.
Kamera która "zbliża" się jakością - nadal jej jednak nie osiągając to jest np:
http://pro.sony.com/bbsc/ssr/product-PDW700/
Zobacz na cenę.....(dostajesz wspaniałą ergonomię, pancerność i kodowanie 4:2:2 oraz dość słabe obiektywy ;) ) jest to wspaniałe narzędzie
A nadal nie jest tak, że da ci plastykę canona 5d w trybie filmowym.
PRoblemem jest jednak ergonomia - ta leży i kwiczy w przypadku lustrzanek w trybie filmowania.
Leży i kwiczy dźwięk , time code itd. Ale znając ograniczenia można bardzo dużo.
Litościwie nie wspomnę o RED
Co do dźwięku 5.1 to robi go dźwiękowiec z mikrofonami kabelkami statywami i postprodukcją oraz ze swoją WIEDZĄ - a nie kamerka i sztab chińczyków ganiajacych po układach elektronicznych.
plusfoto
31-12-2010, 12:20
Temat wałkowany praktycznie co jakiś czas i każdy stara się udowodnić swoją rację. Mnie akurat filmowanie nie kręci i jest to zbędny gadżet za który będę musiał w razie czego zapłacić. Porównując ceny to w/g mnie są porównywalne. Za dobrą kamerę trzeba wyłożyć około 15-20 K i za aparat z osprzętem (myślę tu o optyce) też mniej więcej tyle samo. Amen8)
Miłej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku
plusfoto, zerknij post wyżej gdzie fafniak podał jak wyglądają porównywalne ceny.
Ta kamerka za 31 tys USD nadal ma przetwornik tylko 2/3 cala, czyli z małej GO nici. W momencie gdy AF w lustrzankach w trybie filmowania będzie chodził lepiej to naprawdę będzie rewolucja w świecie filmu. A gdy dojdzie filmowanie w RAWie to już po prostu będzie pozamiatane. Z ergonomią filmowcy sobie radzą, po prostu wsadza sie aparat w obudowę. Zresztą podobnie jak obudowuje sie malutkie kamery video.
plusfoto
31-12-2010, 12:47
Rafał masz rację tylko fafniak wyciągnął sprzęt z bardzo wysokiej pułki. Jak zrobimy to samo przy aparacie to wyjdzie trochę taniej ale bez olbrzymiej przepaści. Tak czy siak ergonomia aparatu jest zrobiona pod robienie zdjęć a kamery pod filmowanie. Dla mnie jest to jeden z argumentów który przemawia za używaniem sprzętu do tego celu w jakim był skonstruowany. Jeśli dołożą filmowanie to trudno niech ono tam sobie będzie. Może kiedyś na imieninach u cioci z niego skorzystam. Ale jeśli będę potrzebował nakręcić dłuższy film to raczej wezmę do ręki kamerę i niestety ale wtedy nie będę robił nią zdjęć pomimo że teraz do wielu kamer tą opcję się pakuje.
fafniak wskazywał raczej na jakość materiału :-) Canon 550D + 50 1.8 + 17-50 2.8 VC + 70-200/4 IS. Odpowiednik w kamerze będzie kosztował kilka razy więcej. Inaczej (przy tańszej kamerze) w jakości materiału (w możliwości kreowania obrazu) będzie wspomniana przez Ciebie olbrzymia przepaść.
Co do ergonomii to oczywiście masz rację, na szczęście można ją w pewnym stopniu poprawić (nie jest to tanie oczywiście, jednak nadal będzie taniej niż zakup kamery odpowiadającej jakością materiału z filmującej lustrzanki).
plusfoto
31-12-2010, 13:07
Z przepaścą w kreowaniu orazu muszę się zgodzić - tylko my chyba mówimy o normalnej pracy jaką więkrzość z nas tu wykonuje, a nie o zacięciach artystycznych. Zgoda kręcenie na planie ma sens bo masz czas na przemyślenie każdego kadru i ujęcia. W typowym reportażu nie bardzo to widzę.
wcale te camerki nie robia taki zlych filmow.
Pewnie, że nie robią. Ale 150x gorsze niż z pełnoklatkowej lustrzanki. Pod każdym względem. Ergonomia to inna kwestia - rozmiawiamy o jakości obrazka/filmu.
A co do pana Paryka to widze ze pan Patryk to chojrak jest.Niestety panie Patryku ale nagralem kilka filmow podobna camera i nie bylo to nawet blisko do tego co ludzie nagrywaja na gorszym sprzecie.Mam tylko jesze jedno pytanie czy widzial pan zdjecia z telefonow komorkowych ,albo z amatorskich aparatow, bo mysle ze nie to niech pam troche poszuka a nie zgania winy na sprzet.
??????
Widzę, że inaczej niż przykładowymi filmami do Ciebie nie trafie...
http://vimeo.com/7118904
http://vimeo.com/6549643
Sciągnij w HD, obejrzyj w pełnej rozdzielczości. Widzisz tą różnice? Widziałeś kiedykolwiek taki filmik (GO, DR, "plastyka") z camerki HD za choćby 30k zł ? Jeśli tak to poproszę o przykłady.
BTW - na forum zwracamy się do siebie na Ty, nie per pan.
Za dobrą kamerę trzeba wyłożyć około 15-20 K i za aparat z osprzętem (myślę tu o optyce) też mniej więcej tyle samo.
No będzie dobra, ale jakość obrazka będzie jak kompakt vs Fx.
Doposaż sobie takiego 5D w osprzęt ułatwiający filmowanie (wszelkie uchwyty, mikrofony itd), dołoż choćby 20k na to i powiedzmy, że dostaniesz taką samą użyteczność jak kamera za 30k pod względem wygody/ergonomii itd. Tylko, że nadal mamy przepaść ze względu na matryce :) i o to własnie chodzi...
Rafał masz rację tylko fafniak wyciągnął sprzęt z bardzo wysokiej pułki. Jak zrobimy to samo przy aparacie to wyjdzie trochę taniej ale bez olbrzymiej przepaści. Chłop swoje i baba swoje. Nie zrobisz ujęć z tak małą GO jak da radę canonem 5Dmk2 nawet tą kamerką za 30 tys USD. Różnica w obrazie będzie kolosalna, na korzyść aparatu foto. To absolutnie nie będzie to samo. Aparaty tzw pałnoklatkowe maja przetworniki prawie 2 cale. Ta kamera ma 2/3 cala. To 3x mniej. Z nią nie porobisz nawet tego co można z aparatami DX mającymi przetworniki APS-C. Zobacz jaka jest róznica w plastyce aparatów DX i FF - to crop tylko 1,5x. A profi kamera ma przetwornik 2x mniejszy!
Dawniej chciano, by wszystko było ostre. Teraz moda się zmieniła, wszyscy zaczeli sie prześcigać w epatowaniu małą GO (lekko przesadzam, OK :))
tylko my chyba mówimy o normalnej pracy jaką więkrzość z nas tu wykonuje, a nie o zacięciach artystycznych.
Eeee, powiem Ci z doświadczenia, że takie normalne filmowanie lustrzanką jest o wiele łatwiejsze niż "podejście artystyczne". Szerokie szkło, f8, ostrość na sztywno na metr i heja, można bezstresowo praktycznie filmować.
http://vimeo.com/7118904
ja pierdziele, filmik zaje*isty
wysokiej pułki
Że co?
Cały czas przemilcza się jedną kwestię: maksymalny czas kręcenia jednego ujęcia.
zakwas, w podejściu artystycznym 5min to aż za dużo. Nawet w amatorskich produkcjach typu "u cioci na imieninach" trudno o dłuższe ujęcia. Do "archiwizacji" narad, prelekcji i innych podobnych wydarzeń można użyć "kamerki HD".
eldritch
31-12-2010, 13:56
W momencie gdy AF w lustrzankach w trybie filmowania będzie chodził lepiej to naprawdę będzie rewolucja w świecie filmu. A gdy dojdzie filmowanie w RAWie to już po prostu będzie pozamiatane. Z ergonomią filmowcy sobie radzą, po prostu wsadza sie aparat w obudowę.
Prędzej ktoś w końcu wpadnie na ten oczywisty pomysł i wypuści body kamery z trzema cmosami FF zakończone u wylotu jednym ze znanych bagnetów... a że wśród właścicieli tych bagnetów jest dwóch kamerowych graczy to takie cudo zobaczymy prędzej jak później.
Przecież wszyscy wiemy, że kamery są średnio rzecz biorąc droższym sprzętem więc z ceną tam się nikt tak do końca nie liczy - będzie dobry sprzęt za 30.000-50.000 PLN i tak to ludzie kupią.
BTW - co to jest filmowanie w RAWie, to aparaty nie kręcą w AVCHD i nie zapisują do .mts-ów? Pytam poważnie bo nie mam w puszce filmów.
Jakie ma rozszerzenie plik video nakręcony np D300 albo D7000?
mateo912
31-12-2010, 13:56
Jeżeli dobrze widzę to ta kamerka nie ma pełnego HD
Nic kompletnie nie wiesz o różnicach wynikających z wielkości sensora pomiędzy taką kamerką a APS-C oraz FF
Nie masz pojęcia zatem, ze obraz z takiej kamerki ma się nijak do tego co możesz uzyskać z lustrzanki z funkcja nagrywania video HD.
Głównie chodzi tu o plastykę rozumianą jako kombinacja zastosowanego szkła i przysłony. W takiej kamerce z tak małym sensorem tego nie uzyskasz.
O ile się nie mylę to mój znajomy ma taką kamerę - to fajny sprzęt ale różnego rodzaju chałtur śluby, wesela, pogrzeby - ew. reportaż filmik niskobudżetowy.
Kamera która "zbliża" się jakością - nadal jej jednak nie osiągając to jest np:
http://pro.sony.com/bbsc/ssr/product-PDW700/
Zobacz na cenę.....(dostajesz wspaniałą ergonomię, pancerność i kodowanie 4:2:2 oraz dość słabe obiektywy ;) ) jest to wspaniałe narzędzie
A nadal nie jest tak, że da ci plastykę canona 5d w trybie filmowym.
PRoblemem jest jednak ergonomia - ta leży i kwiczy w przypadku lustrzanek w trybie filmowania.
Leży i kwiczy dźwięk , time code itd. Ale znając ograniczenia można bardzo dużo.
Litościwie nie wspomnę o RED
Co do dźwięku 5.1 to robi go dźwiękowiec z mikrofonami kabelkami statywami i postprodukcją oraz ze swoją WIEDZĄ - a nie kamerka i sztab chińczyków ganiajacych po układach elektronicznych.
Żeby było ciekawiej coraz więcej ludzi zajmujących sie właśnie "chałturą" przechodzi na 5d mk2, nawet w mniejszych miastach.
Mój znajomy ma zakład foto-video i ma 4 ekipy video używających tego typu kamer co w/w (nie dam głowy czy ten model czy wyżej/niżej) a sam coraz częściej kręci właśnie 5d. I stwierdził że sprzedaje w cholerę kamery i kupuje więcej 5d (ma już 3), bo nawet klienci widzą już różnice i się pytają czy można im też tak zrobić.
XDcamam podałem ze wzgledu na większy przetwornik i zapis obrazu 4:2:2 - przepływność takiego obrazka to 50 MB na sec. Zaznaczyłem też że nie dorasta on do obrazka z FF - więc proszę czytać uważnie.
Obudowanie aparatu różnymi bajerami - nadal nie zrobi z niego kamery z jej ergonomią i trwałościa,odpornością na różne warunki pracy.
Podobna dyskusja niedawno była na bliźniaczym forum niebieskich, dodam tylko jedno zdjęcie mówiące więcej niz 1000 slow ;) (do 5'ki dogrywany jest specjalnie modyfikowany soft (magic lantern) dopinane zewnętrzne źródło nagrywania dzwięku z wejściami na profesjonalne mikrofony na xlr, dostawki umożliwiające sterowanie ostrością za pomocą gałki jak w profesjonalnej kamerze (followfocus), dodatkowe stelarze, nawet zewnetrzne 10" monitory do lepszej kontroli tego co nagrywamy...
sam siebie zacytuje bo mi się nie chce edytowac
afaik jedna z największych bolączek Video w 5Dmk2 w porównaniu do prof kamery jest brak zapisywania Timecode, i na to wielu bardziej zaawansowanych filmowców często narzekało.
ale tak samo jak z problemem dobrego dźwięku (brak złącza XLR pod prof mikrofony), rozwiązanego za pomocą zewnętrznych modułów podkręcanych w miejsce złącza statywowego, tak problem TimeCode został rozwiazany w popularnym modyfikowanym sofcie "Magic Lantern".
tak jako ciekawostka
http://magiclantern.wikia.com/wiki/Timecode
I to wszytko za UŁAMEK ceny takiej RED.
źródło (http://www.philipbloom.net/wp-content/uploads/2010/03/P1000063.jpg)
ehhh chcesz ergonomię porównywać?
ergonomię? poniekąd.
nie, oczywiscie ze nie bedzie to ta wygoda jak krecenia w pełni profesjonalna kamera z przetwornikiem 35mm (który jak zapewne wiesz i tam ma mniejsza powieszchnię niż "fotograficzne" 35mm ;) ) (*).
Natomiast chciałem zauważyć, ze 5dmk2 z dodatkami (steadycam, follow focus wlasnie, zewnetrzny 10" ekran, itd etc, + milion rzeczy ktore nie wymienilem) niebezpiecznie się zbliża do swietnej ergonomii.
oczywiscie wiadomo ze nieststy np pojawiaja sie problemy z antyaliasingiem, bo canon zczytuje oidp co 3 linie z matrycy, itd, etc, wystepuje problem rolling shutter, i sto innych spraw...
ale 5dmk2 ciagle blizej do kamer za 100k$ niz do takich za 20-30k$. niestety. (mowimy o jakosci obrazu, ciagle i nieprzerwanie)
(*)
źródło (http://inspiredbylife.pl/wp-content/uploads/sensor_sizes.png)
P.S ceny szkieł do Red One przemilcze. ;) KLIK :D (http://www.red.com/store/lenses)
zakwas, w podejściu artystycznym 5min to aż za dużo. Nawet w amatorskich produkcjach typu "u cioci na imieninach" trudno o dłuższe ujęcia. Do "archiwizacji" narad, prelekcji i innych podobnych wydarzeń można użyć "kamerki HD".
Czyli sam widzisz, że kamery lustrzanka, póki co, nie zastąpi.
Czy za "podobne" wydarzenia rozumiesz też np. imprezy sportowe? Jakoś nie znajduję sytuacji kiedy podczas strzelania gola mam wyłączony aparat, bo matryca musi ostygnąć.
A czy ktoś tu tak twierdził ?
chyba nie nazywasz steadycamem tego ...naramiennego "trzymadła?" :D
ergonomię? poniekąd.
nie, oczywiscie ze nie bedzie to ta wygoda jak krecenia w pełni profesjonalna kamera z przetwornikiem 35mm (który jak zapewne wiesz i tam ma mniejsza powieszchnię niż "fotograficzne" 35mm ;) )
tak - pisałem juz o tym
Czy za "podobne" wydarzenia rozumiesz też np. imprezy sportowe? Jakoś nie znajduję sytuacji kiedy podczas strzelania gola mam wyłączony aparat, bo matryca musi ostygnąć.
Jak chcesz mieć dobrze zmontowany film, to potrzeba Ci do tego stada ludzi i kilka kamer. Zaczynamy puszczać wodze fantazji.....
Do moich potrzeb, komercyjnych i nie komercyjnych, lustrzanka zastąpiła z powodzeniem kamerę ponad rok temu.
To była i będzie domena kamer - widzę że kompletnie nie rozumiesz o czym piszemy/rozmawiamy
No dobra chyba troche przsadziles z ta kamerka za 31 tys a jak chcesz nagrac cos dobrego w ruchu to sobie kup taka http://www.goprocamera.com/products/?gclid=COzvk_P2lqYCFSJ0gwodLVUKnA.To jest zajefajna camerka do krecenia w rychu jak dalej sie sprzeczasz to ci link wyle (jazda na krosie 75 km/h) super hd obraz i dzwiek calkie calkie a tak pozatym to sie poddaje i zycze wam Szczesliwego Nowego Roku.
Ta zajefajna camerka (i nawet ta przesadzona za 31 tyś) nie da jakości obrazu takiej jak tani jak barszcz C550D z 50 1.8.
chyba nie nazywasz steadycamem tego ...naramiennego "trzymadła?" :D
oj, no, czepiasz sie. akurat takie zdjęcie miałem pod reką, doskonale obrazujace ogólną idee ;)
A poza tym idealnie to zdjęcie udowadnia, że ci co do filmowania używają lustrzanek a nie kamerek HD, się w ogóle nie znają na tym. Taki Rodriguez np............. ;-)
Milek.... no ręce opadają
Fatman - aparat canona nie zastąpi nigdy kamery ENG
kamerki z małymi sensorami nie zastąpią kamer profi i aparatów z funkcją filmowania
To różne światy - szkoda ze tak wielu nie rozumie różnicy
Wszelkiego rodzaju aparaty to raczej kreacyjne filmowanie
Kamery profi to ENG i film(fabuła/dokument)
i tu nie tylko "jakość" obrazu się liczy, ale to już ... odpuśćmy sobie
A to "GOpro" - do efekcików dobre - tylko jak się toto ma do kamery i aparatu?
Co do steadycamu:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/Steadicam.JPG&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Steadicam.JPG&h=426&w=640&sz=155&tbnid=oBvmgD-x6luScM:&tbnh=91&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dsteadicam&zoom=1&q=steadicam&hl=pl&usg=__gGcYRlHubHmLSXF2L26eWlue9g0=&sa=X&ei=Ag8eTe-JLeGc4Aa_jKCZDw&ved=0CEcQ9QEwCA
Fatman - aparat canona nie zastąpi nigdy kamery ENG
Oj wiem, tylko cały czas próbujemy udowodnić, że jakość materiału uzyskana z taniej lustrzanki będzie większa niż z kamerek HD. Pokazane były nawet przykłady, i niestety nadal nie dociera.......
co do steadicamu to też dam linka do produkcji, mojego ulubionego operatora:
http://www.vimeo.com/10502397
i moje nieśmiałe próby, z użyciem taniego jak barszcz Flycama 3000 i aparatu, którym w ogóle (podobno) nie da się filmować (D300s):
http://www.vimeo.com/12580002
Fatman - "uruchom" "kamerę" - wykorzystaj mobilność steadycamu
To była i będzie domena kamer - widzę że kompletnie nie rozumiesz o czym piszemy/rozmawiamy
A ja myślę, że to Ty nie rozumiesz, że dyskusja zmierza w takim kierunku.
Nie wiem czemu komentujesz słowa, które były skierowane nie do Ciebie tylko do fatmana.
Taki jestes pewien ze ta kamerka jest taka slaba to zobacz to http://www.goprocamera.com/videos/?video=c3i6GXYi5jc i teraz pokarz mi co ty masz na obrone swojej.Wez tylko jedna poprawke ta kamera kosztuje $300 an nie 30000 zl to jest zaje..... przepasc niemyslisz?
o bosz.... poddaję się (nie wiem co prawda o czy ma świadczyć te kilkadziesiąt sekund wideo,ale poddaję się- ciężko ze ślepym gadać o kolorach)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/DoubleFacePalm-2.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/_hKsY-oqxo-8/THJKhHm8uoI/AAAAAAAAC8Q/tMPYYxymJeo/s1600/DoubleFacePalm.jpg)
...z użyciem taniego jak barszcz Flycama 3000...
Wejdę w dyskusję z pytaniem. Bo zaczynam bawić się filmowaniem i już widzę, że muszę czasami ustabilizować. Tego Flycama już sprawdziłem - do dostania do 900 pln. Nie chcę przeginać z wydatkami na ten osprzęt gdyż to jednak jest zabawa (dla mnie). Czy to jest dobre rozwiązanie czy moża coś w tych okolicach jeszcze znaleźć? Znaczenie ma także rozmiar - pójdę z tym np czasami na jakąś wycieczkę w góry.
Jest jeszcze RSCam (poszukaj na Allegro). Niestety nie miałem jeszcze okazji go sprawdzić, ale opinie znalezione w sieci raczej zbiera pozytywne....
http://vimeo.com/14056849
Jest jeszcze RSCam (poszukaj na Allegro)...
O - podróżniczo mały - to mi się podoba. Poszukam i chyba na nim spróbuję. Dzięki.
Edit:
Z poszukiwań wyłoniło się to:
http://www.e-rscam.ain.com.pl/?3,pl_rscam-high-line-1
Teoretycznie powinien utrzymać lustrzankę, aczkolwiek na oko jakoś to strasznie delikatne :)
Może takie coś? Cena też niezła: http://www.warehouseexpress.com/buy-manfrotto-modo-steady-mn585/p1027389
a ja uważam, że nagrywanie filmów w lustrach to super sprawa, zakładamy obiektyw jaki chcemy i kręcimy np: rybie oko, ciekawe ile kamera kosztowała by z takim obiektywem, poza tym film Dr House był w nagrywany Canonem 5D Mk II, oczywiście nie wszystkie odcinki.
kamera z wymienną optyką co najmniej 10 000 pln + optyka która nie wiem ile kosztuje ale na pewno drożej niż do lustrzanek