PDA

Zobacz pełną wersję : II lamelka

nobco
22-12-2006, 14:44
Witam, kupiłem właśnie D80 wraz z SB800 + szkiełka. Do tej pory pracowałem na Canonach, więc Nikony to dla mnie nowość. Proszę o pomoc w jaki sposób mogę ustawić pracę aparatu lub lampy z błyskiem na II lamelkę. Czytam instrukcję i jakość nadal jestem w kropce. Dodam, że w Canonie można było wprowadzić takie ustawienie osobno w aparacie lub w lampie. Pozdrawiam.

PADI
22-12-2006, 17:02
Nie wiem jak z lampą zewnętrzną, ale w body wciska się przycik z boku lampy [z błyskawiczką] i kręci głównym kółeczkiem [pod kciukiem] aż się na panelu pokaże "REAR" - to jest właśnie to ;)
REAR - tylna kurtyna
SLOW+REAR - tylna kurtyna przy długich czasach

W instrukcji wszystko jest, gwarantuję ;)

mziel
23-12-2006, 04:13
Nie wiem jak z lampą zewnętrzną, ale w body (...)

Z lampą zewnętrzną dokładnie tak samo :-)

nobco
27-12-2006, 12:44
Dzięki za radę. Fakt faktem instrukcję przeczytalem tuż po zakupie aparatu i zastanawia mnie wciąż jedno, o jakie "długie" czasy chodzi i czy można ustawić aparat i lampę (zew.) tak, aby robił zawsze zdjęcia na drugą kurtynę, niezależnie czy będą to długie czasy.

eclipse
27-12-2006, 23:24
jasne ze mozna, PADI napisal, ustawiasz w body REAR i koniec, cala filozofia, i w sumie zawsze mozesz miec blysl na druga kurtyne, sek w tym, ze przy stosunkowo krotkich czasach nie zobaczysz efektu tego "zabiegu" na zdjeciu... mam nadzieje, ze wiesz jaka jest roznica miedzy blyskiem na pierwsz i na druga lamelke przy dluzszych czach ?

nobco
28-12-2006, 13:08
Jasne, że wiem jaka jest różnica miedzy błyskiem na pierwszą i na druga lamelkę, tyle tylko że w Canonie miałem zawsze włączoną II lamelkę niezależnie od czasu naświetlania, co ratowało mnie przed zrobieniem zdjęć poruszonych. Oczywiście czasami były poruszone, ale obiekt główny był zawsze zamrożony i można było mówić, że tak miało być ;-). W D80 jest tak jak pisze PADI "SLOW+REAR - tylna kurtyna przy długich czasach", a to oznacza, że robiąc zdjęcia przy słabych warunkach oświetleniowych (lampka nocna) na programie P nie uzyskamy ekspozycji 1/60 i np. f8, bo nie mamy na to wpływu i aparat nie ustawi nam standartowo czasu 1/60 tylko taki jaki akurat zmierzy np. 1/4. Jeżeli się mylę lub jeżeli jest na to sposób to proszę o podpowiedź :-)

Jacek_Z
28-12-2006, 16:20
poczytaj w instrukcji od d80.
chyba co podkreślam, body wykrywa włączoną lampę i na P proponuje krótkie czasy, a nie 1/4 s. w menu body można ustawić do jakiego najdłuższego czasu z lampą zezwalasz. Tak jest w d200. w d80 sądzę, że podobnie. standartowo, domyślnie ten czas jest krótki, a możesz go wydłużać.

KECIF
28-12-2006, 16:47
chyba co podkreślam, body wykrywa włączoną lampę i na P proponuje krótkie czasy, a nie 1/4 s. w menu body można ustawić do jakiego najdłuższego czasu z lampą zezwalasz. Tak jest w d200. w d80 sądzę, że podobnie. standartowo, domyślnie ten czas jest krótki, a możesz go wydłużać.

Jak się nie mylę (nie mam instrukcji przy sobie) w D80 standartowo jest 1/60.

eclipse
29-12-2006, 00:29
nobco, zerknij na 98 strone instrukcji, podpunkt numer 24, ustaw sobie te opcje na 1s i bedzie git :)

nobco
29-12-2006, 21:31
Moim zdaniem Jacek_Z ma częściowo rację
chyba co podkreślam, body wykrywa włączoną lampę i na P proponuje krótkie czasy, a nie 1/4 s. w menu body można ustawić do jakiego najdłuższego czasu z lampą zezwalasz. Tak jest w d200. w d80 sądzę, że podobnie. standartowo, domyślnie ten czas jest krótki, a możesz go wydłużać. Faktycznie tak jest na tzw. sucho, czyli bez II lamelki, ale jak ją włączysz, czyli "SLOW+REAR" i robi się z 1/60 właśnie 1/4.
U mnie tak jest :-(

jaki71
30-12-2006, 10:55
Jasne, że wiem jaka jest różnica miedzy błyskiem na pierwszą i na druga lamelkę, tyle tylko że w Canonie miałem zawsze włączoną II lamelkę niezależnie od czasu naświetlania, co ratowało mnie przed zrobieniem zdjęć poruszonych. Oczywiście czasami były poruszone, ale obiekt główny był zawsze zamrożony i można było mówić, że tak miało być ;-).
Mozesz rozwinac ta mysl? Bo jakos nie bardzo moge sobie wyobrazic co potrafi w tym temacie druga lamelka czego nie potrafi pierwsza? :)

W D80 jest tak jak pisze PADI "SLOW+REAR - tylna kurtyna przy długich czasach", a to oznacza, że robiąc zdjęcia przy słabych warunkach oświetleniowych (lampka nocna) na programie P nie uzyskamy ekspozycji 1/60 i np. f8, bo nie mamy na to wpływu i aparat nie ustawi nam standartowo czasu 1/60 tylko taki jaki akurat zmierzy np. 1/4. Jeżeli się mylę lub jeżeli jest na to sposób to proszę o podpowiedź :-)
Nie dam sobie glowy uciac ale wydaje mi sie ze rear wymusza slow:(

ppfalcon
30-12-2006, 16:20
Nie wiem jak to jest w aparatach cyfrowych, ale w moim F70 można robić na II lamelkę nawet przy 1/125s. W trybach P i A ustawienie REAR wymusza co prawda SLOW, ale już przy M i S możemy dowolnie manipulować czasami (i nie wyświetla się SLOW nawet przy 30s).

jaki71
31-12-2006, 15:45
W M jest dokladnie jak piszesz A w S powinno byc tak samo ale z lampa nir eobilem jeszcze na S :)

ppfalcon
31-12-2006, 17:20
Też nigdy nie robiłem z lampami w S :D Ale sprawdzałem na sucho, żeby jakiejś głupoty nie napisać.