PDA

Zobacz pełną wersję : JPG - odmienny wygląd

paveu
27-08-2010, 13:48
Witam serdecznie

Robię zdjęcia Nikonem D5000 (profil kolorów : SD, WB: Auto, przestrzeń w aparacie i Photoshopie : Adobe)
Używam 2 programów : IrfanView oraz Photoshop CS4.
Jak otworzę JPG-a w Irfanie to kolory są naturalne a jak w Photoshopie to zbyt żywe, głównie zieleń jest zbyt soczysta aż nienaturalna czasami. Co jest powodem, że PS tak "widzi" kolory w JPEG-ach a z Irfanem nie ma problemu ? Robiąc cyfróweczką za 600 zł nie miałem takich problemów z kolorami. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję :)

erde
27-08-2010, 13:55
przyznaj się bez bicia. użyłeś szukajki zanim zadałeś swoje pytanie?

kilka wskazówek
- sprawdź profil kolorów monitora
- sprawdź czy irfan posiada cms

paveu
27-08-2010, 14:11
A co to jest cms ?
profil kolorów monitora to SRGB ale przecież nie zmieniam go w trakcie podglądu tego samego jpega w irfanie i PS-ie a różnice są.

drosik
27-08-2010, 14:30
Zmień przestrzeń barw w aparacie na sRGB.

erde
27-08-2010, 15:09
A co to jest cms ?
profil kolorów monitora to SRGB ale przecież nie zmieniam go w trakcie podglądu tego samego jpega w irfanie i PS-ie a różnice są.

nie odpowiada się pytaniem na pytanie. użyj wyszukiwarki.

paveu
27-08-2010, 18:58
nie odpowiada się pytaniem na pytanie. użyj wyszukiwarki.

Wpisałem i nic o cms-ie i Irfanie nie znalazłem. Erde jak nie chcesz lub nie umiesz pomóc to powiedz wprost.

marszull
27-08-2010, 19:16
wyszukiwarka na forum kuleje http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155863
zastosuj sie do rady z watku to dostanies sporo odpowiedzi dotyczacych i cmsa i irfana

lok_men
27-08-2010, 19:32
dołączając się do wątku ja również zauważyłem taką prawidłowość, ale korzystając z przeglądarki windowsowskiej a dokładniej nazywa się "przegladrką fotografii systemu Windows" korzystam z sys. Windows 7 64bit. Nie jest to dla mnie jakaś uciążliwością, ale zauważyłem, że otwierająć jpga w tej przeglądarce zdjęcie wygląda nazwijmy to "normalnie" natomiast jak użyjemy funkcji "pokaz slajdów"-F11 w tejże przeglądarce to zdjęcia są jakby bardziej nasycone- w skrócie nie takie jak podczas standarodwego przeglądania, sprawdźcie sami. Dodam, że korzystam z przestrzeni sRGB. Program chyba sam te kolory "podrasowuje". Mankamentem tego jest to, iż dając komuś zdjęcia do oglądnięcia osoba oglądająca taki pokaz slajdów może być zdziwiona dlaczego te kolory są takie przerysowane a w rzeczywistości takie nie są tylko program z nimi coś robi. W przeglądarce ViewNX ten efekt nie występuje, na innych nie sprawdzałem.

paveu
27-08-2010, 19:35
wyszukiwarka na forum kuleje http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155863
zastosuj sie do rady z watku to dostanies sporo odpowiedzi dotyczacych i cmsa i irfana

Dzięki marszull.