PDA

Zobacz pełną wersję : zoom N24-70

nikomisiaki
26-08-2010, 19:51
O przypadłościach tego nieudacznika (mechanicznych) było już wiele - wiadomo o co chodzi. Pierwsze problemy z zoomowaniem pojawiły się na gwarancji - zacinał się ale naprawili gratis. Teraz niestety już ponad rok po gwarancji - zacina/zaciera się zoom. S...koledzy z Postępu bez rozkręcania wydali werdykt 2,5-3kpln bo człon optyczny do wymiany (WIEDZĄ K... O CO CHODZI JUŻ DOKŁADNIE). Jakość zdjęć jest dalej SUPER, zoomuje ale ciężko jak by coś w środku przycierało.
Ma ktoś jakiś namiar do dobrego nie-Postępowego serwisu albo jakiś opis jak to rozebrać i naprawić???
Propozycja 3kpln za tę naprawę, gdzie wiadomo, że ten typ ma taki urok fabrycznie po prostu mnie rozp.....:twisted:
To najgorzej wykonany pod względem mechanicznym badziew jaki miałem w Nikonie. Aby mieć pewność, że się nie zatnie, trzeba go chyba w pierzynie nosić, bo przedni wysuwający się człon (jego mechanikę) złożyli chyba inżynierowie z korei pn. Nawet Chińczycy by nie wypuścili takiego grata ZA 6KPLN!!!!
Niech tylko nikt nie pisze tu o złym użytkowaniu, nie jestem odosobniony w tym problemie wśród zacnych użytkowników tego grata.

Pomocy - Piotr

Jatin
26-08-2010, 20:57
To że 24-70 to mechaniczny syf to chyba wie każdy kto go ma a już na pewno ten co go musiał naprawiać na własny koszt :)

nikomisiaki
27-08-2010, 12:00
To że 24-70 to mechaniczny syf to chyba wie każdy kto go ma a już na pewno ten co go musiał naprawiać na własny koszt :)

Gdzie tego gniota poza serwisem naprawić za ludzkie pieniądze. Albo jak znaleźć manualkę naprawy, zdjęcia, opis, etc. to sam to zrobię. 3kpln za naprawę u żółtych "postępowych" wyzyskiwaczy to szczyt..... tu się powstrzymam.

Piotr

Szprychu
27-08-2010, 12:11
Gdzie tego gniota poza serwisem naprawić za ludzkie pieniądze. Albo jak znaleźć manualkę naprawy, zdjęcia, opis, etc. to sam to zrobię. 3kpln za naprawę u żółtych "postępowych" wyzyskiwaczy to szczyt..... tu się powstrzymam.

Piotr

Jak chcesz serwisówkę, wyślij mi adres mail na priva ;).

admin
27-08-2010, 14:15
To co czytam o tym obiektywie to jakaś masakra. Nikon nie potrafi się przyznać do błędu konstrukcyjnego i naprawia to na koszt użytkownika, podczas gdy kolejne egzemplarze "padają" dokładnie na tą samą przypadłość...

phantomek
27-08-2010, 14:33
To co czytam o tym obiektywie to jakaś masakra. Nikon nie potrafi się przyznać do błędu konstrukcyjnego i naprawia to na koszt użytkownika, podczas gdy kolejne egzemplarze "padają" dokładnie na tą samą przypadłość...

Niestety taka prawda, sam to przerabiałem, teraz przerabiam na kolejnej sztuce.

docxxx
27-08-2010, 14:33
Jesli sobie dobrze przypominam, to Adam Bieniek sobie z nim poradzi. Jak sam powiedzial, "on naprawia obiektywy, a nie wymienia".
Poczytaj rowniez to: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/obiektywy/24-70mm-f28g-ed-af-s/59-naprawa-24-70mm-kichu1979.html
i to: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/111-wysyka-sprztu-do-fixation-7-prostych-krokow.html

deep
27-08-2010, 14:40
Totalne chamstwo z tym serwisem, rozkręcenie obiektywu>poprawienie płytki dokręconej na 1 śrubkę>skręcenie obiektywu i za to 3k zł? Jak mnie to w****ia w tym kraju że ludzi traktuje się jak debili i na każdym kroku próbuje się zarobić (takie polskie cwaniactwo). Był kiedyś taki fajny program w TV "usterka" ukazujący pięknie naszych fachowców.

phantomek
27-08-2010, 14:43
Nieee, oni nawet nie rozkrecaja zeby sprawdzic co jest w srodku. Odrazu wymienają cały blok optyczny i mają spokój i za to drogo kasują.
Mogli by sprawdzić co jest w środku, może właśnie jedną śrubke dokręcic i bylo by ok, ale niestety mają taki plan działania że wymieniają całość :(
Ja swojego uszkodzonego 24-70 w przyszlym tygodniu kieruje do Bienka.

deep
27-08-2010, 14:45
Jak mnie coś najdzie to dam ogłoszenie że wszystkie zacinające się 24-70 (zoom) naprawiać będę za darmo. Ciekawe co na to serwis, może przyślą mi panów ubranych na czarno pod drzwi :)

Borowa
27-08-2010, 14:46
Mój obiektyw naprawił znajomy elektronik-Magik
Kwestia zacinania się - to kwestia ścisłego dopasowania pierścienie wew i zew dla ZOOM i Focus'a

Jeśli jesteś chętny podam namiary na PW

Paweł

Sabvel
27-08-2010, 15:55
Zawsze mówiłem, że pieniądze leżą na ulicy, tylko trzeba je umieć zobaczyć ;)
Och...żeby mi się tak ręce nie trzęsły....;))
Tylu jest młodych ,zdolnych ludzi, więc dlaczego nie ma chętnych aby wejść w ten interes ?
Może ja czegoś nie wiem, proszę mnie oświecić ;)

Jatin
27-08-2010, 16:10
A co z wyjustowaniem toru optycznego i kalibracją AF? Jak tak patrzę w serwisówkę to dość skomplikowana procedura i wymaga sprzętu. Co z tego że zoom będzie chodził ok skoro obiektyw będzie dawał 2 obrazy i do tego AF będzie pudłował.

27-08-2010, 16:12
serwis N ma klientów w poważaniu troszkę się poprawili ale myślę że to tylko na czas gdy jest o nich szum

deep
27-08-2010, 18:02
A co z wyjustowaniem toru optycznego i kalibracją AF? Jak tak patrzę w serwisówkę to dość skomplikowana procedura i wymaga sprzętu. Co z tego że zoom będzie chodził ok skoro obiektyw będzie dawał 2 obrazy i do tego AF będzie pudłował.

Jeśli dobrze pamiętam, to nie rozbierasz układu optycznego (jeśli to płytka z elektroniką się przesunęła i zawadza o pierścień).

nikomisiaki
30-08-2010, 14:12
Jak chcesz serwisówkę, wyślij mi adres mail na priva ;).

OK poleciał na priv. Dzięki Wszystkim za pomoc. Jak sam nie dam rady z manualką to skorzystam z pomocy P. Bieńka.

Piotr

nikomisiaki
30-08-2010, 14:22
Jesli sobie dobrze przypominam, to Adam Bieniek sobie z nim poradzi. Jak sam powiedzial, "on naprawia obiektywy, a nie wymienia".
Poczytaj rowniez to: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/obiektywy/24-70mm-f28g-ed-af-s/59-naprawa-24-70mm-kichu1979.html
i to: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/111-wysyka-sprztu-do-fixation-7-prostych-krokow.html

Koledzy dajcie mi ten namiar na Adama Bieńka, na priv może.
Dzięki, pozdrawiam
Piotr

nikomisiaki
07-09-2010, 09:11
Poszedł do Pana Bieńka - czekam na werdykt. Dzięki Wszystkim za info.

Piotr

kamilkamien
08-09-2010, 17:32
hehe nieszczęsny 24-70 znam na pamięć od środka! Kiedyś mi upadł na glebę w torbie zapięty na D3. Pękło coś w środku i latało mi wszystko względem korpusu! Zadzwoniłem do serwisu z zapytaniem ile coś takiego kosztuje. Wku... się fatalnie gdy zawołali mi za naprawę ponad 2kPLN... Co zrobiłem? Poszedłem do kuchni po zestaw noży kuchennych i dopasowałem ostrze do śrubki. Rozkręciłem go, bo po gwarancji więc się nie miałem nad soba tej presji i sam oceniłem uszkodzenie. Pękł jakaś tulejka na której to wszystko osadzone. Wykonałem raz jeszcze telefon do serwisu i opisałem sprawe co i jak. Cena naprawy usterki wzrosła do 3,5kPLN... Kupiłem poxipol za 11zł i samemu skleiłem ten jeb..y pierścień. Zaoszczędziłem kupę kasy a obiektyw działa do dzisiaj. Żyje jednak pod strachem, aby nie puścił mi ten mój klej... Czy podpinając się do tematu szitoszkła zna ktos jakąś stronke, gdzie można kupić podzespoły obiektywów? Chętnie nabył bym do wymiany mój klejony pierścień...

Odnośnie rozbiórki tego obiektywu, to bez serwisówki radziłem sobie dość sprawnie. Mając ją rozebranie nie sprawia najmniejszego peoblemu.

arek-hs
08-09-2010, 19:33
sprawdź w parts list nr części i wpisz w google, czasem coś znajduje

tomek20stencel5
08-09-2010, 22:15
Jaka to tulejka, plastikowa, metalowa?? Przecież takie coś można wytoczyć bez problemu...

kamilkamien
09-09-2010, 18:21
Hmmm no mam serwisówkę przed sobą i za nic nie potrafię wyszukać co to za część. Jest to tuleja która stanowi rdzeń dla całej optyki z tego co widzę w serwisówce. Jest to pierścień w którym pochowane są wszystkie soczewki. Jeśli masz też serwisówkę przed sobą to na stronie 1 (zaraz po okładce) i jest to element "3d". Część ta jest ze stopu magnezu...

nikomisiaki
29-09-2010, 10:44
Szkło zrobione gdzie Wskazaliście. I nie za 3kpln a za 8 stówek z gwarancją. Nie poszedł cały przedni człon jak mówili w servisie.... a jakaś plastikowa tuleja obwodowa, dodatkowo wymieniono gumy pierścieni bo puchły. Poza tym wszystko gra.
Uff... wielkie dzięki za pomoc.

Piotr

Kundzior
01-10-2010, 19:31
Zaskoczę Was nówki potrafią chrobotać przy zoomowaniu. To mechanicznie jest fe. Fajnie że udało Ci się naprawić za niebagatelnie mniejsza kasę.

imac-barnaba
08-10-2010, 10:58
Mialem kiedyś problem z 24-70 gdyz wyrwalem mocowanie do korpusu (wytrącony aparat ... szkoda gadac)
Zrobiłem mnóstwo fotek tego jakby sie wydawało złomu i posłałem do polskiego serwisu.Wyceniłi to na jakies 4500 PLN,ale nie dawało mi to spokoju i skontaktowałem sie z serwisem w Londynie,gdzie tylko na podstawie fotek wycenioo mi naprawę na około 2200 PLN,a kiedy wysłałem i zapłaciłem za fakturę kartą to wyszło 1870 PLN . KOszty przesyłki wziął na siebie angielski serwis nikona i dołączły do tego obiektywu 12 miesięczą gwarancję.Nie wspomnę już ,że obiektyw dotarł do mnie w stanie idealnym i gdyby nie numer obiektywu pomyślałbym ze wysłano mi nówkę sztukę. Mam dobre wspomnienia z brytyjskim serwisem,ktory jest chyba najlepszym w Europie.POLECAM