PDA

Zobacz pełną wersję : wycena :)

Obi
26-08-2010, 18:48
Mam do Was prośbę o pomoc w wycenie takiego zlecenia :)
Mianowicie muszę poprowadzić warsztaty na imprezie dla firmy.
Będę miał 6 grup po 5 osób. Czas na jedną grupę około godziny. Z mojej strony zabezpieczam sprzęt czyli lustrzanki, lampy studyjne, softboxy, światła modelujące, tła i wszystko co potrzebne. Oczywiście całość szumnie nazywa się "warsztatami", ale ogóle ma to być dobra zabawa :) Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)

gryson
26-08-2010, 19:30
Zabawa zabawą, a czas to pieniądz :)
Oględnie licząc to będzie jakieś 6 godzin plus przygotowanie, rozstawienie. Powiedzmy siedem godzin pracy. Na ile wyceniasz godzinę swojej pracy? Godzina pracy księgowego na etacie, za biurkiem to prawie 50 zł brutto za godzinę ;) Cenisz się bardziej niż księgowi? To krzycz więcej :) Dolicz amortyzację sprzętu, itp.

barracuda
26-08-2010, 19:35
Zabawa zabawą, a czas to pieniądz :)
Oględnie licząc to będzie jakieś 6 godzin plus przygotowanie, rozstawienie. Powiedzmy siedem godzin pracy. Na ile wyceniasz godzinę swojej pracy? Godzina pracy księgowego na etacie, za biurkiem to prawie 50 zł brutto za godzinę ;) Cenisz się bardziej niż księgowi? To krzycz więcej :) Dolicz amortyzację sprzętu, itp.

Gdzie w Śremie jest taka firma, że można zarabiać robiąc warsztaty fotograficzne?:)

grudzinsky
26-08-2010, 20:04
Godzina pracy księgowego na etacie, za biurkiem to prawie 50 zł brutto za godzinę ;)

godzina kasjera w Bierdonce to jakies 9zl brutto ;) cenisz sie bardziej niz kasjer? :mrgreen:

gryson
26-08-2010, 20:28
godzina kasjera w Bierdonce to jakies 9zl brutto ;) cenisz sie bardziej niz kasjer? :mrgreen:

Ja mam zasadę, żeby równać do tych "lepszych" ;p i patrzeć wyżej a nie niżej (żeby nie było, cenie pracę kasjerów w biedronce i uważam, że żadna praca nie hańbi).

Michał Jędrak
26-08-2010, 20:38
Jaka to firma? Bo może to być jakiś tam zakład robiący rajstopy albo nakrętki, a może to też być filia jakiegoś dużego koncernu (np. General Motors, Microsoft itd.). To ma spory wpływ na cenę. Skoro jednak zapewniasz sprzęt i w ogóle wszystko to, jak na śremowskie ze dwa tysiaki powinieneś wziąć. Nauczyciele języków biorą po 100zł (albo i więcej) za 45 minut lekcji indywidualnych. Postaraj się do nich przyrównać, w końcu to też nauka czegoś co nie jest pospolite, co wymaga wiedzy o do czego brak fachowców. W sumie za fotografię powinno być ze 20% więcej, ale weź zniżkę za ilość osób w grupie i przy 30 osobach wychodzi 66zł od łebka za godzinę. Ja bym wziął ze 2 razy więcej (albo i więcej), ale w Śremie bym nie przesadzał.

Sabvel
26-08-2010, 20:46
Kiedyś poniżej 100 zł nie wychodziłem z domu, poniżej 200 nie odpalałem auta.
Dziś wychodząc zostawiam 100 zł , tankuję za 200 i jadę pstrykać bzdury. Marzy mi się niekiedy zrobić
ślub za darmo, aby znowu poczuć adrenalinę i być w światłach rampy. ;)
Jakie to wszystko *********** jak ruski czołg ;)

Korchez
26-08-2010, 23:12
a co się zmieniło?

Sabvel
27-08-2010, 07:43
"Już szron na głowie , już nie to zdrowie a w sercu ciągle maj...."
Pozdrawiam!
:))

fjerzy
27-08-2010, 10:11
To się całkowicie wymyka z ram cennikowych. Chyba, że ktoś szkoli zawodowo, ale tu tak nie jest, bo by pytania nie było. Nie wiem jak zrobisz, ale wiem jak ja bym zrobił.
Pierwsze, to odpowiedzieć sobie na pytanie za ile "minimum" bym na takie zlecenie poszedł w podskokach (ja, za 400-500pln netto przepracuję z kimś cały dzień). Drugie, to zobaczyć jak ta kwota ma się do liczby szkolonych? Przy stawce 500 i 30 przeszkolonych, wychodzi 17 pln od osoby. To malutko. Trzecia sprawa znać odpowiedź na pytanie kto i dla kogo przeprowadza kurs? Jeśli pracodawca chce zrobić przyjemność pracownikom bo taki miły to podnoszę do 25 pln (dodaję amortyzację zaangażowanego sprzętu) i mam gotową cenę - 750 pln netto. Ale jeśli pracodawca szkoli pracowników żeby potem mogli aparatem fotograficznym pracować np. sprzedawcy samochodów sieci komisów/dealerów. To bym zapewne tę stawkę podwoił, albo i jeszcze lepiej w zależności od sytuacji. To co napisałem to plan minimum.

M_B
27-08-2010, 19:16
100zł za godzine netto + realne koszty i na Śrem OK.

siona
28-08-2010, 00:38
[QUOTE=gryson;2046146] Godzina pracy księgowego na etacie, za biurkiem to prawie 50 zł brutto za godzinę ;)

8,5 kpln brutto na etacie w śremie ? no co ty - nie przesadzasz lekko ?