Zobacz pełną wersję : Tokina AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8
Witam.
Interesuje mnie ze względu na zakres i ceną oraz możliwości Tokina AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8. Ma sporo pozytywnych opini w necie jak i trochę krytyki. Nie znalazłem na forum informacji o nim. Czy ktoś z Was posiada ten obiektyw i jak on spisuje się na małej klatce (DX) do makro i do portretu. Czy może lepszym rozwiązaniem będzie tu Nikor 85/3.5 G
miałem tokinę, dla mnie super szkło, bardzo ostre już od pełnej dziury, na 2.8 ostrzejsza niż tamron 105, solidna budowa. bardzo polecam
używałem na D70 i D300
Ostrzejsza niz tamron 105... Kurcze nie wiedzialem ze byl taki tamron...
Rowniez mialem tokine, pancerne szklo, bardzo ostre. Zmienilem na nikkora 105D. Cenowo szkla podobne przy czym nikkor uzywany w cenie nowej tokiny. Polecam oba.
Ostrzejsza niz tamron 105... Kurcze nie wiedzialem ze byl taki tamron...
Rowniez mialem tokine, pancerne szklo, bardzo ostre. Zmienilem na nikkora 105D. Cenowo szkla podobne przy czym nikkor uzywany w cenie nowej tokiny. Polecam oba.
fuck, oczywiście chodziło o tamrona 90'kę :D
Pozwolę sobie rozszerzyć watek, czy ktoś z Was miał okazję porównać tą Tokinę z Nikorem 85/1.8 do portretu lub z Nikorem 60/2.8. Ceny ich są zbliżone. Zdjecia będą robione na cyfrze w formacie DX. Przymierzam się do zakupu któregoś z tych szkieł.
Pozwolę sobie rozszerzyć watek, czy ktoś z Was miał okazję porównać tą Tokinę z Nikorem 85/1.8 do portretu lub z Nikorem 60/2.8. Ceny ich są zbliżone. Zdjecia będą robione na cyfrze w formacie DX. Przymierzam się do zakupu któregoś z tych szkieł.
a czy ktoś porównywał jazdę Porsche Boxter i Audi Q7? Ceny ich są zbliżone...
to że ceny są zbliżone, to jeszcze o niczym nie świadczy... tokina to makro, którą można wykorzystać do portretów, ale nie rozmyje tak ładnie tła jak szkło 1.8, a nikkor 85 to typowa portretówka, z zerowym zastosowaniem w makro, no chyba że weźmiesz pierścienie
Gwynbleidd
14-03-2012, 19:10
Czy ktoś z Was miał styczność z taką wersją tego obiektywu: allegro (http://allegro.pl/tokina-at-x-m100-af-2-8-macro-makro-nikon-bdb-i2203471028.html)? Wygląda inaczej niż wersja PRO. Domyślam się, że to starszy model... czy równie dobry?