PDA

Zobacz pełną wersję : Co dobrać do zestawu

rlat
26-08-2010, 13:22
Witam
Mam trochę zabawek "studyjnych", ale zastanawiam się czy wystarczy. Chcę fotografować grupę ludzi - 2 - 3 osoby na jasnym tle, całe sylwetki.
Sprzęt oświetleniowy jakim dysponuję to:
Lampa CY100MR (http://funsports.pl/p,pl,18,lampa+studyjna+cy100mr.html)
2 x żarówka błyskowa 45W (te myślałem wykorzystać do oświetlenie tła)
Modyfikatory
1 x softbox 60x90
1 x parasolka biała 110 cm
1 x parasolka biała 90
1 x parasolka srebrna (odbijająca)

Wielkość studia, ok 30 m, wysokość 3 - 3,5.
Zdjęcia mają być robione na białym tle. Czy CY100 wystarczy do oświetlenia całych sylwetek? Jaki modyfikator z tych co mam byłby odpowiedni ? Jeśli miałbym kupować to jaka lampa byłaby odpowiednia ? Kolejna CY100 czy coś mocniejszego?

arsiser
27-08-2010, 19:53
ja mam dwie cy-100mr i dają radę , mam również takie softboxy jak ty i parasolki białą i srebrną , jeżeli chodzi o większą grupę ludzi do focenia to nie wiem , ale do jednej modelki na tle jest ok. jak chcesz mieć białe tło to nie zapomnij go dopalić czymś innym .

tomek murański
28-08-2010, 00:37
arsiser. troszkę sobie sam zaprzeczasz. Po pierwsze - watpię, żebyś tymi 'setkami dał radę. a juz na pewno nie dwiema. Może znajdzie się ktoś z lepszym patentem na białe tło, ale na przody potrzebne sa 2 szt (2 softy, albo nawet lepiej parasolki), na tyły do wypalenia kolejne dwie (czyli setki juz nie dają rady, bo jak sam piszesz trzeba dopalac czymś innym - czy w takim razie? swieczkami? odpowiedż - kolejne 2 glówki. I znów, albo parasolki, albo garnki. te ostatnie dadzą dość mocne swiatło punktowe, skutkuje to niedoswietleniami na gorze i dole tla. Trzeba troszke sie pogimnastykowac. Na tyly od biedy setki dadza rade, ale CY 100 maja schowane palniki, nie stosuje sie do nich garnków, co utrudnia zadanie, na przod ...raczej nie. stawiałbym na co najmniej 2x200Ws, chociaz przy zanizonym f-stop dasz rade od biedy. Biale tło wcale nie jest takie łatwe do zrobienia.

bogdi64
28-08-2010, 10:59
rzadko pracuję na białym tle (sporadycznie) ale często na blue lub green box pod kluczowanie (troszkę podobna sytuacja), podstawa to aby osoby fotografowane oddalić od tła (wtedy je łatwiej oświetlić na całej powierzchni, jeśli na to pozwala wielkość tła i wielkość pomieszczenia, dla mnie to ok 3metrów, dodatkowo "gubisz" wtedy fakturę tła) jednak do tego jest potrzebne światło o dużym rozproszeniem (czy podłoga ma być też oświetlana bezcieniowo ?), pamiętaj dobierając oświetlenia tła, że tło również odbija światło, więc jeśli dobierzesz zbyt dużą moc, lub ustawisz osoby zbyt blisko nastąpi doświetlanie od tyłu (też nie raz groźne zwłaszcza przy blondynkach o rozwianych fryzurach ;) ale też wtedy są wszyscy "szczuplejsi" ;)) CY100 wspaniale się spisuje jako lampa efektowa, lub to detali (portret itp) można oczywiście oświetlać sylwetki, ale pomiędzy głową, brzuchem a nogami mogą już wystąpić różnice (wina palnika), jeśli posiadasz, zawsze możesz się podratować SB (np odbijaną od styropianu), w twoim przypadku próbował bym oświetlić tło żarówkami z odbiciem od styropianów, a osoby wyświecał CY + SB, dokupienie jednej większej lampy bez osprzętu w takiej sytuacji ciebie za bardzo nie ratuje, mój kolega (który uwielbia białe tło) do jego rozświetlania używa softboxów o dłuższym boku ok 160cm, ale pamiętaj, że po robocie zawsze możesz podratować się komputerem ;)
ps" uwaga -CY, żarówki i SB mogę mieć małym stopniu różną temp barwną, CY mają inną niż na ELFO 500 co już widać na zdjęciach

rlat
28-08-2010, 12:05
Czy np. dokupienie Quntuuma R+300 będzie dobrym pomysłem?

arsiser
28-08-2010, 13:16
arsiser. troszkę sobie sam zaprzeczasz. Po pierwsze - watpię, żebyś tymi 'setkami dał radę. a juz na pewno nie dwiema. Może znajdzie się ktoś z lepszym patentem na białe tło, ale na przody potrzebne sa 2 szt (2 softy, albo nawet lepiej parasolki), na tyły do wypalenia kolejne dwie (czyli setki juz nie dają rady, bo jak sam piszesz trzeba dopalac czymś innym - czy w takim razie? swieczkami? odpowiedż - kolejne 2 glówki. I znów, albo parasolki, albo garnki. te ostatnie dadzą dość mocne swiatło punktowe, skutkuje to niedoswietleniami na gorze i dole tla. Trzeba troszke sie pogimnastykowac. Na tyly od biedy setki dadza rade, ale CY 100 maja schowane palniki, nie stosuje sie do nich garnków, co utrudnia zadanie, na przod ...raczej nie. stawiałbym na co najmniej 2x200Ws, chociaz przy zanizonym f-stop dasz rade od biedy. Biale tło wcale nie jest takie łatwe do zrobienia.

nie wiem czy czytałeś ze zrozumieniem ale napisałem że jak ma robić na białym to musi go czymś dopalić
a jak nie wierzysz że mi dają radę cy100 to może wpadnij do mnie to sobie zobaczysz - nie świecę nimi tła tylko modelkę ...

tomek murański
29-08-2010, 22:47
arsiser - sorki, ja czytam ze zrozumieniem (swoja drogą swietny zwrot, robi karierę od jakichś 3 lat na wszystkich forach), to Twój styl pisania tu zawinił. Najpierw piszesz, że setki daja radę, a później piszesz, że musisz doświetlać... czyli juz nie daja rady, a przynajmniej nie one same, nie?
ok, teraz tak -

nie wątpie, że jesteś świetnym studyjnym fotografem z duzym stażem, niestety, brak czasu nie pozwala mi podjechac do warszawki na naukę do Ciebie, w związku z tym może tak tutaj oświec mnie - nomen-omen - ja to chcesz zrobić. Tło 2,72 x3m hx3m dlugości. Karton bialy. Model około 2m (co najmniej) od tła. Powiedz mi proszę jak chcesz tymi setkami to zrobić, jakie masz wartości ISO i f-stop. Jak dopalasz równomiernie tlo i takie tam (np modyfikatory). Z przyjemnością się tego nauczę. Wyjatkowo bez sarkazmu. Choć ton Twojej poprzedniej wypowiedzi był co najmniej zaczepny.

arsiser
30-08-2010, 12:04
tomku jak przeczytasz moje obydwie wypowiedzi to może zrozumiesz. jak na razie wmawiasz mi coś i mnie tym obrażasz ...
a na naukę Cię nie zapraszałem bo nie jestem żadnym mistrzem,
jeżeli chodzi o wartość iso to zawsze używam iso 100 w d200
nie mam zamiaru się tu z Tobą kłócić więc koniec tematu

blindman
31-08-2010, 00:20
Próbowałem osobiście z kombinacją jak poniżej:
- 1x 45Ws + 3x 68Ws (żarówki błyskowe)
- 2x 50x70 (softboxy)
- 1x parasolka 110cm (srebrna)
- 1x parasolka 80cm (transparentna)

Softboxy na tło (2x 68Ws), parasolki na modela (45Ws + połówka z 68Ws), tło białe karton i szczerze mówiąc było ciężko. Miałem do dyspozycji ogromny salon, więc mogłem pewne rzeczy ustawić manewrując odległościami, ale parasolki nie dawały rady równomiernie doświetlać całej postaci, do tego tło wymagało obróbki, wbrew temu, że finalne zdjęcia były tylko 1/2-3/4 postaci. Nie pamiętam jakie ISO, przysłona w okolicach 6.3 i powiem, że plan prześwietlania tła zestawem 2x 45Ws to bardzo odważny pomysł ;P Wcześniej walczyłem z tym samym zestawem, ale w pomieszczeniu o pow. +/- 16m2, które było kompletnie białe. Przy ISO 100 mogłem spokojnie robić zdjęcia z przysłoną między 8-11, tylko że efekt był paskudny, ze względu na to, że światło lało się z każdej strony i nie sposób było nad tym zapanować (a nie miałem środków do zasłonięcia części ścian).

Polecam wszystkie części tego tutka:
http://www.zarias.com/white-seamless-tutorial-part-1-gear-space/

Pod tym linkiem możesz obejrzeć jak koleś robi zdjęcia na białym tle trzema konkretnymi lampami:
http://www.urbancity.pl/blog/wpis/688_sesja-zdjeciowa-w-urbancity-pl-k1x-new-era-majestic-26-03-2010.html