PDA

Zobacz pełną wersję : Zmniejszanie z przekadrowaniem w PS

hryhory
26-08-2010, 12:26
Hej

Pewną okazję rodzinną pstrykałem D90 w jpg L. Zdjęcia ważą po ok. 3 mb. Mam teraz za zadanie przygotować płytki ze zdjęciami, jednak niektóre chcę przekadrować, a wszystkie zmniejszyć (po co babci 12 mpx na monitorze...)
Stąd pytanie jaki wybrać rozmiar zdjęcia w narzędziu Crop w PS w pixelach do spokojnej prezentacji na monitorach komputerowych.telewizorach, jakie DPI itd bo do wydruku przygotować umiem, a płytek jeszcze nie robiłem;) Chodzi o jak najmniejszą stratę jakości i możliwe zmniejszenie wagi plików (acz to nie jest priorytet)

Pozdrawiam i liczę na pomoc

PS. Ewentualne zarzuty, że brak RAW odpieram- mój laptop jest na tyle wolny, ze 12 mpx Nefa troszkę przerabia, a zdjęcia mają jedynie okolicznościowy charakter, że nawet podwójna kompresja jpg nie powinna być widoczna przy oglądaniu rodzinnym

drosik
26-08-2010, 12:37
wg mnie 1600x1200 spokojnie powinno wystarczyć.

hryhory
26-08-2010, 12:48
To jeszcze taka kwestia:

Mam swoje zdjęcie 12 mpx, używam narzędzia Crop z ustawieniem podanym przez ciebie, ppi nie ma tu chyba znaczenia, bo to nie druk, więc zostawiam puste.
Tylko, że mogę wykadrować np. 1 twarz lub 3 całych ludzi (zmnieniając rozmiar kwadracika Crop)- w zależości od obszaru photoshop resampluje pixele- większą ich liczbę lub mniejszą)- czy mogę znaleźć wyjściowy rozmiar tego prostokącika Crop (jakaś kombinacja klawiszy?) w podanym przez ciebie rozmiarze, dla której nie zachodzi resampling? Bo wg mnie im więcej pixeli ponad 1600 jest przekształcane na 1600 tym gorsza jakość... Dobrze kombinuję? Czy też to nie ma znaczenia dla zdjęcia wyświetlanego na LCD?

dominikpl72
26-08-2010, 13:59
ja bym po prostu:
1. najpierw wykadrował, nie przejmując się rozmiarem pliku docelowego - w końcu zawsze coś Ci z tych 12 MPix powinno zostać (powinieneś pozostawić ok 1/4 powierzchni zdjęcia). wykonałbym to w PS za pomocą narzędzia zaznaczania prostokątnego (możesz tam podać proporcje 4:3 lub 2:3) i edycja - kadruj wg zaznaczenia.
2. następnie użyłbym programu SNS-resizer - który hurtowo zmniejszy fotki i wyostrzy je. zmniejszałbym do 1800x1200 (w proporcjach 3:2) - to pozwoli ewentualnie wykonać odbitki 10x15cm z płytki którą wygenerujesz.
http://www.dobreprogramy.pl/SNSResizer,Program,Windows,13296.html

pozdrawiam

zakwas
26-08-2010, 14:17
Do zmniejszania można użyć darmowego IrfanView. Ma możliwość przetwarzania wsadowego. Sam często stosuję zmniejszanie z jednoczesnym wyostrzaniem dla grupy plików.