Zobacz pełną wersję : Moc lampy, uchwyt do SB 600/800
1) Widzieliście gdzieś w necie/sklepie taki bajeruchwyt do SB800 ze mozna przymocować do statywu, parasolki i używać jak lampę studyjną?
2) Moc lampy się podaje w [W] watach, [Ws] watosekundach (dlaczego nie dżulach?), liczbach przewodnich... Troche tego nie ogarniam. Jak porównać SB800 do lampy studyjnej o mocy np 200Ws itp?
[Ws] watosekundach (dlaczego nie dżulach?)
Ehh... źle sformułowalem i wyszedłem na imbecyla... Miałem na myśli, ze nie wiem czemu używa się Ws skoro w SI jest odpowiednik - J... ;)
A pytam o porównanie mocy SB600/800 [LP 38] z lampą studyjną [np. 300Ws] ;)
ad1) sa na alledrogo czasami - z jednej strony standardowe mocowanie statywowe (nie gwitnt tylko ten nypel )
z drugiej stopka
mozna sobie tez to zrobic przy odrobinie zaciecia do majsterkowania - sam sobie taki machnalem z jakiejs starej szyny do lampy
sa tez fotocele - z gwintem standardowego statywu i stopka - jesli zakryjesz styki jakas nalepka - albo zamalujesz fotorezystory to bedzies zmial swoj uchwyt :)
ad2) moc lamp blyskowych jest w Ws - watosekundach - bylo nie spac na fizyce - to sa Dzule wlasnie
100Ws to 100J energii proste jak drut i tyle
a co do GN guide number aka liczby przewodniej - tutaj kazdy producent podaje jak mu wygodnie - np GN26 oznacza ze dla 35mm ogniskowej i iso 100 lampa daje 26m zasiegu - zasieg zalezy od ogniskowej i iso - tym sposobem w d70/d50 nikon ladnie sie moze wykazac wgniatjac w ziemie konkurencje wieksza liczba przewodnia lampy wbudowanej - a ze nie przy iso100 tylko 200 - detal :)
GN zalezy od ogniskowej parabolicznego lustra odblysnika- lampy z zoomem maja regulowane to - wiec ich GN sie zmiena - w instrukcji od sabiny masz podane typowe parametry
stare lampy tyrystorowe mialy z tylu kalkulator suwakowy - nastawilo sie iso, odleglosc od celu, ogniskowa (trzeba bylo reczenie wysunac glowice) i bylo wiadomo ile przyslony ustawic :)
zeby zmierzyc GN lampy studyjnej - musisz wziasc miarke i zmierzyc na ile metrow sadzi ;)
studyjne maja wieksza moc - znaczaco ;)
zeby okreslic jaka moc ma sabina - coz - albo porownawczo - ale to niedokladne
albo rozmontowac zerknac na oznaczenia glownego kondziola - pewnie ma ponizej 1000uF 350-400V
przy takim napieciu i pojemnosci sabina nie wydoli wiecej niz 40Ws - ze wzoru na dzule ;)
czyli slabiej niz studyjna - zreszta poptrz jaki wielki ma palnik studyjna - tam energie sa o wiele wieksze
podobno 2000J stroboskop podpala z bliska gazete :)
szyby bedace oslona palnika pekaja (szklo) a poliweglan jest ok dopoki nie bedzie jakiegos brudu - np odcisku palca - wtedy swiatlo w tym punckie wypala dziure - kable musza byc grube jak palec i nie mozna blyskac w publicznosc - tylko gdzies w sufit, dekoracje (byle nie z bliska :)
elektrody takiej lampy koroduja blyskawicznie
SB-600 ma dokładnie 1000uF 330V
moc lamp blyskowych jest w Ws - watosekundach - bylo nie spac na fizyce - to sa Dzule wlasnie
100Ws to 100J energii proste jak drut i tyle
Ehh... źle sformułowalem i wyszedłem na imbecyla... Miałem na myśli, ze nie wiem czemu używa się Ws skoro w SI jest odpowiednik - J... ;)
A pytam o porównanie mocy SB600/800 [LP 38] z lampą studyjną [np. 300Ws] ;)
Wyjaśniam jeszcze raz, bo jeszcze chwila i połowa forumowiczów będzie mnie miała za idiotę :lol: Na fizyce nie spałem, nie śpię i do matury nie zamierzam.. :D
Dzięki bardzo Panowie za wyjasnienie problemu - wszystko jasne :)
no to ma max 40Ws i ani mikrodzulika wiecej
PS - przy liczeniu mocy nalezy zalozyc ze kondensator nie rozladowywuje sie do konca - po blysku na full zostaje jakies 40-60V - trzeba to uwzglednic we wzorku
osobiscie wole lampy z powielaczami napiecia - co prawda trudno dorwac kondensatory na wyzsze napiecia - ale takie 1000uF na 350V to nie to samo co 1000uF na 700V - zamiast 40Ws jest "tylko" ok 180Ws :>
chcialem sobie zrobic prostego blysko grata ok 150Ws - ale dzis kupilem za 100 uszkodzonego multibliza compact studio - jakis nieostrozny kolo potrzaskal zarowke i palnik - detal :)
PADI - nie muszisz sie powtarzac ;) - tak slamazarnie pisalem posta (szukalem info o kondzirach w sabinie ale nie znalazlem ) wiec zostalem uprzedzony :(
Z jednej strony marzy mi się SB800 - zgrabne, przenośne źródło światła... a z drugiej strony jakaś lampka studyjna np. Funsports CY300K+softbox...
Chciałem zorientować się jak SB800+softbox do zastosowań 'małostudyjnych' by się nadało no i zdaje się, że... niezazbytnio ;)
dlaczego ? nadaje sie - na cyberfoto.pl jes twatek o budowie Softboxa - cajmer uzyskal zniezle efekty na sabinie - choc o foto calej sylwetki to zapomnij od razu
w elektronice prkatycznej bylo jak zmajstrowac 150WS z dwoch palnikow IFK120 - bez regulacji, bez pilota - ot -taka zarowa blyskowa - ale do sofboksu w sam raz (jesli masz go gdzie odsuwac :)
1) Widzieliście gdzieś w necie/sklepie taki bajeruchwyt do SB800 ze mozna przymocować do statywu, parasolki i używać jak lampę studyjną?
2) Moc lampy się podaje w [W] watach, [Ws] watosekundach (dlaczego nie dżulach?), liczbach przewodnich... Troche tego nie ogarniam. Jak porównać SB800 do lampy studyjnej o mocy np 200Ws itp?
Ad1
http://fripers.pl/sklep/product_info.php/info/p118_3117.html
takie cóś?
Ad2
Ws, a nie J prawdopodobnie dlatego, że część osób parających się fotografią nie miała nawet możliwości spać na fizyce i dużo bardziej przemawia do nich równoważnik Ws (czyli obrazkowo - lampa o takiej mocy i czas naświetlania 1 sekunda) niż J.
Moc faktycznie podaje się w watach. Watosekundy, czyli Joule, to już energia, ale że większość ludzi tak nie rozróżnia, więc jest "moc" (Użyj Mocy, Luke...)
A Ws do Gn ma się mniej więcej tak, jak litr jagód do kilograma truskawek :) (czyli jakaś zależność jest, ale jaka...) Ws (J) to bezwzględna miara energii, którą można sobie w przybliżeniu policzyć odczytując Umax i C z kondensatora i ze wzoru E=C*(Umax^2-65^2). Natomiast ma się to prawie nijak do Gn, bo wszystko zależy od tego, w jaki kąt bryłowy "wybłyskasz" te joule. Tu Ci już niewiele powiem, jak sobie to liczyć, bo nie pamiętam. Także Gn każdej lampy zależy od kąta rozbłysku i modyfikatorów. Oczywiście wiadomo, że od mocy błysku też, no ale to chyba oczywiste...
Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo ani nie na wymyślałem, bo fizykę miałem już dawno temu :)
Pozdrawiam
Marcin
w elektronice prkatycznej bylo jak zmajstrowac 150WS z dwoch palnikow IFK120 - bez regulacji, bez pilota - ot -taka zarowa blyskowa - ale do sofboksu w sam raz (jesli masz go gdzie odsuwac :)
Bo schemat czegoś takiego jest dość prosty (jak z resztą widać w tamtym schemacie), kłopot jest z dostaniem kondensatorów błyskowych (póki co, nie znalazłem...) i są to chyba najdroższe rzeczy z tego wszystkiego... Dorobienie regulacji jest banalne, przynajmniej w takim układzie zasilanym prosto z sieci. Pilot niewiele trudniejszy. Cały kłopot jest w kondensatorach:( (bo IFK120 kosztuje 8zł...:)
Pozdrawiam
Marcin
dlaczego ? nadaje sie - na cyberfoto.pl jes twatek o budowie Softboxa - cajmer uzyskal zniezle efekty na sabinie - choc o foto calej sylwetki to zapomnij od razu
Lampy studyjne mają po 100, 300, 600Ws a tu tylko 40-50, więc myślałem, że nic się nie zdziała ;)
Bo sobie właśnie kombinowalem zorganizować coś takiego [dzięki Mkaluza ;)]:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fripers.pl/aukcje/uchwyt/uchwyt9.jpg)
albo zrobić z kartonu czarnego, folii, kalki technicznej coś na kształt softboxika i pobawić się "w studio" ;)
Madburn, nie moge znaleźć tego wątka o którym mówisz... masz gdzieś linka? Byłbym wdzięczny :)
http://www.cyberfoto.pl/studio-fotograficzne/54373-softbox-zrob-to-sam.htm#post1235124
pomylilo mi sie to byl CamDam - jako autor opracowania - ja mialem skromniutki wklad w to
hmm zrobienie softboxu wiekszego niz 60x60 - jus sie srdnio oplaca - zaczyna byc koszt porownywalny z chinszczyzna (nie mowie tu o zrobieniu tego z koca - ale jak widac to sie sprawdza - tyle ze moje 300Ws + pilot 100W moze puscic to z dymem :)
PADI - lampy moze i maja nawet po 600Ws - ale i tak sie je przewaznie skreca hihi
no ale jasne ze lepiej miec niz nie miec - nawet Goethe przed smiercia krzyknal "Mehr licht!" choc helmuty mowia ze bylo inaczej ;)
O nie. lampy mają i po 1000 WS sztuka, a używa się po kilka. Są tez genaratory 1.500 - 6.000 WS !!! i też w studiu pracuje kilka takich - ale to przy meblach, samochodach itp.
a praktycznie - taka lampka reporterska może i ma kilkadziesiąt WS - to bardzo mało, bo się daje przed nią parasolkę itd - to bardzo, bardzo mocno osłabia.
Takich lamp powinno się miec kilka (światło zasadnicze, kontra, coś na tło). Biorąc pod uwagę, że sb800 kosztuje ponad 1 tys zł, to nie ma sensu robienie na nich studia. Lepszym rozwiązaniem są żarówki błyskowe.
Gawronnek
22-12-2006, 22:00
cóż, troszeczkę przesadzacie z tą słabością sabiny, zdjęcie poniżej zrobine przy pomocy SB-800 oraz YinYan CY-30AZ
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.gawronnek.pl/album/portrety/wnetrza/medium/Aneta03-005.jpg)
Sabina na 1/2 mocy CY na 1/16 , obie na statywach z parasolkami, w pokoju raczej mroczno
Jazku_Z - ja wiem wiem - pisalem przeciez ze 2kJ zapala gazete - sam widzailem - spalilismy cala Pania Domu :)
nie mniej jednak - nieoslonietym palnikiem (bez dyfuzora tylko np garnek czy strumienica) to nigdy nie korzysta sie z takich mocy - no chyba ze ktos lubi f64 i wieksze :)
a co do sabiny - polecam zajrzec na strobist.com - z powodzeniem korzystaja z sabin sb28 lub podobnych i maja z nich calkiem niezle efekty - i zgadza sie - nie jest to mocne swiatlo - ale jako wypelniajace plenerowe - calkiem calkiem
hm.
Gawronnek - jak widać chińska chyba mocniejsza, bo to ona pracowała na 1/16 mocy.
zadam pytanie:
wystarczyło ci takie oświetlenie? czy widzisz braki i koniecznośc dokupienia jeszcze czegoś - i czego?
dokupisz kolejną SB czy CY?
to powinno być wskazówką dla następnych kombinujących z SB, więc szczerze.
nie chodzi tylko o samą moc, ale też o modyfikowanie światła i straty tym spowodowane.
kto robi w studiu zdjęcie nieosłonietym palnikiem? nawet w terenie starają sie ludzie odbijac swiatło lub zakładac dyfuzor.
Gawronnek
22-12-2006, 22:51
chińszczyzna nie mocniejsza ale stała bliżej, i doświetlała z boku,
oczywiście że widzę braki, nie wyobrażam sobie poważnej pracy w studio opartym na sabinach, jednak jest to bardzo wygodne i niezależne od prądu oświetlenie w plenerze lub małym studio, osobiście planuje dokupienie jeszcze SB-26, ale coś ostatnio poszły cenowo w górę na allegro ;(, PADi pytał czy sabina da radę dlatego zabrałem głos w tej dyskusji, na wspomnianym zestawie jadę od roku( wcześniej była Sigma 500 Super zamiast SB-800) i kilka ciekawych zdjęć zrobiłem, faktem jest że mam małe pomieszczenie więc jakoś sobie daje radę, wspierając się czasem blendą (jak się nie ma co sie lubi to się lubi co się ma)
planuje jednak zakup 2 lamp 600Ws z Funsportu plus softboxy, a obecnie posiadane co najwyżej wykorzystać do doświetnia lub kontry