PDA

Zobacz pełną wersję : D300-podkleiłem tylną gumę ale skleiłem coś jeszcze :-(

ovation
25-08-2010, 22:58
Puchnąca i odłażąca coraz bardziej tylna guma zezłościła mnie w końcu na tyle, że zerwałem całość, wyczyściłem gumę i korpus ze starego kleju, przyciąłem gumę, posmarowałem klejem dwuskładnikowym gumę i gniazdo na gumę w korpusie... Posmarowałem dokładnie, by dobrze się skleiło. Chyba zbyt dokladnie.... :-(

Nie mogę teraz otworzyć gniazda karty. Dźwigienką, która odblokowuje klapkę, ledwo mogę ruszyć - czuję, że dźwigienka działa i może obracać się, natomiast podczas obrotu trafia na opór, tak jakby nie mogła przesunąć jakiegoś cięgna wewnątrz.

Może ktoś zna mniej więcej jak wyglądają w tym miejscu bebechy aparatu i co mogło się skleić? Smarowałem klejem całe gniazdo, w ktorym znajduje się guma, łącznie z tym występem po prawej stronie, na kórym konczy się guma, starałem się to zrobić delikatnie i nie waliłem tego kleju całej tubki - po prostu posmarowałem cienko całe gniazdo w korpusie. Klej dwuskładnikowy typu "Distal", czyli dość gęsty, nie żadna kropelka, więc raczej daleko do środka nie poleciał.

Jest tam w ogóle po gumą jakieś miejsce, jakieś otwory konstrukcyjne, przez które klej mógł się przedostać do wewnątrz? Jak się w ogóle teraz do tego zabrać, może ktoś ma jakiś pomysł?

Pomóżcie!
Mam nadzieję, że nie skończy się na Podstępu i wymianie połowy obudowy i oczywiście tych pie...!@#$ gum.

HYPER
25-08-2010, 23:08
jak sie nie uda odkleic to pozostanie laczyc aparat do kompa. mam nadzieje, ze masz w body duza karte i ze nie padnie ;)

ovation
25-08-2010, 23:21
Na szczęście skleiłem go z kartą 16GB, a zdjęcia i tak kopiowałem z aparatu, więc na razie sobie radzę.
Ale muszę go rozkleić - robię tylko w RAWach i przy większych sesjach w plenerze 16GB to mało. No i niech padnie karta i ja padnę razem z nią.

Help!

HYPER
25-08-2010, 23:39
moze sprobuj skalpelem poprzecinac wszystkie łączenia.

step.tom
26-08-2010, 01:37
Na szczęście skleiłem go z kartą 16GB, a zdjęcia i tak kopiowałem z aparatu, więc na razie sobie radzę.
Ale muszę go rozkleić - robię tylko w RAWach i przy większych sesjach w plenerze 16GB to mało.

16 GB to około 800 zdjęć ( przy D3 14 bit) Co Ty robisz za sesje? :o

sprocket
26-08-2010, 02:10
Powiem tylko, to jest skandal z tymi gumami .

QuadMan
26-08-2010, 05:45
Witam,

Ta dźwignia odblokowująca gniazdo karty poprzez drugą dżwignię faktycznie uruchamia taki "haczyk", który otwiera gniazdo karty. Poszukaj serwisówki w sieci, na moje oko musisz niestety rozebrać część obudowy, a to niestety wiąże się z odklejeniem praktycznie wszystkich gum. Nie bardzo widzę, którędy ten klej mógł się tam dostać i posklejać ten mechanizm. Ja osobiście rozebrałbym puchę i przy okazji wymienił komplet gum. Współczuję :-(:-(:-(

Pozdrawiam, QuadMan

spongo
26-08-2010, 07:34
Powiem tylko, to jest skandal z tymi gumami .
A jaki skandal z klejami.

ovation na postępu zemszczą się za to na Tobie.

Nie wiem jak distal na gwałtowną zmianę temperatur reaguje, może w zakresie wytrzymałości aparatu da się coś zakombinować.

stachmuszel
26-08-2010, 10:32
Sorry za OT, ale nigdy nie wpadłbym na pomysł, aby w aparacie kleić coś na klej dwuskładnikowy (oparty na żywicy, jak przypuszczam). Max to butapren lub jego pochodne. Zresztą do gumy najlepszy jest butapren, bo jest elastyczny.
Pozdr.

Jatin
26-08-2010, 14:33
Może coś Ci pomoże.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/6498/46132011.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/5239/87585368.jpg)

ovation
26-08-2010, 15:50
Dzięki , Jatin, za schemat - kółko #488 naciska i podnosi dźwigienkę #487, a ta ciągnie w dół mechanizm z haczykiem #491. Kółko #488 mozę się obrócić, ale przed obrotem coś go trzyma, więc albo dźwigienka, albo mechanizm z haczykiem są sklejone. Bez zdarcia gumy i rozkręcenia obudowy nie dostanę się tam.

Podejrzewam, że na Podstępu koszty będą czterocyfrowe. Gdzieś na forum był wątek z adresami serwisów alternatywnych, mozę ktoś zechce się tym zająć, ja nie będę dalej psuł :-). Pamięta moze ktoś, który to był wątek?

Co do kleju - Stachu, nie wiem, czy doświadczyłeś już tematu odłażących gum, ale że potykanie się palcem o odklejającą się coraz bardziej gumę w sprzęcie za 5 tys. jest wk..... irytująca. Może jestem jakiś dziwny, ale zamiast skupić się w całości na robieniu zdjęć to okiem patrzyłem w wizjer a palcem upychałem tę gumę.

Próbowałem wcześniej butaprenu, ale nie chciało się to trzymać, może dlatego, że wtedy nie zerwałem całej gumy i próbowałem podklejać odstające fragmenty. Zresztą nie wiem, czy nawet po dobrym wyczyszczeniu gumy i sklejeniu całosci butapren utrzymałby gumę na miejscu.
Distal wydał mi się idealny - i muszę przyznać, że trzyma super :D