Zobacz pełną wersję : problem z sb600
mam lampe od jakiegos czasu początkowo nie było takiego problemu
w chwili obecnej lampa po wlaczeniu raz blysnie raz nie... aktualnie wyglada to tak że tuż po wlaczeniu odpali za 1-2-3 podejsciem, a nastepnie po 15 pstrykach albo i w ogole. Raczej nie bez znaczenia jest to ze blyska zazwyczaj po wylaczeniu/wlączeniu.
po błsku jest odgłos ładowania wiec podejzewam ze sie ładuje. w chwile pozniej- pol minuty minute pozniej jest drugie pikniecie, nie wiem czy to jest wazne i normalne czy nie.
co do ustawien to probowalem roznych tak samo wyglada to z wyzwalaczem radiowym (phottix) jak i na aparacie (d60). resetowałem ustawienia rowniez.
odnosze wrazenie ze problem ze problem sie poglebia, jakby cos coraz bardziej sie psuło
licze na pomoc
pozdrawiam
Szprychu
25-08-2010, 22:32
Nie jestem pewien, ale wygląda mi to na padnięty już palnik. Serwis, ale zabawa w majstra.
Dreadunio
26-08-2010, 11:39
Na 100% martwy palnik. W serwisie naprawa coś ponad 300zł, palnik do wyrwania na znanym portalu aukcyjnym w okolicach 60zł. Wymiana zajmuje osobie obeznanej z lutownicą jakieś 20-30min łącznie.
Szprychu
26-08-2010, 15:21
Na 100% martwy palnik. W serwisie naprawa coś ponad 300zł, palnik do wyrwania na znanym portalu aukcyjnym w okolicach 60zł. Wymiana zajmuje osobie obeznanej z lutownicą jakieś 20-30min łącznie.
Ale nie każdy sobie wymieni go sam.
Poszukaj jakiegoś znajomego elektronika, który zrobi Ci za gorszę albo flaszkę, a palnik kupisz w sklepie internetowym lub allegro.
tak zrobie, tylko jestescie pewni usterki? za ewentualne sprawdzenie co nie gra w serwisie duzo by zawolali?
Szprychu
26-08-2010, 23:05
tak zrobie, tylko jestescie pewni usterki? za ewentualne sprawdzenie co nie gra w serwisie duzo by zawolali?
Tak czy siak naprawić raczej musisz, więc jeżeli coś innego padło to w serwisie większej różnicy nie zrobi.
Dla mnie palnik padł, bo wszystkie inne funkcję działają jak należy.
stachmuszel
30-08-2010, 09:52
Prawdopodobnie palnik. Takie objawy miał kolega w SB-600 i SB-800 przed wymianą palnika. W serwisie ok. 300 pln.
mahometus
31-08-2010, 15:55
Niekoniecznie, mi też padł palnik. Wymieniłem na ten z allegro za 60 pln nawet dwukrotnie bo przypuszczałem że jakiś lichy dostałem. Nadal nie odpala, mimo że słychać ładujący się kondensator i to 'pyknięcie' przy wyładowaniu ale nie błyska. I się głowie co to może być więcej.
kondensator nie piska - ani przy ladowaniu ani rozladowaniu
pisk slychac tylko podczas pracy transformatora (drgania cewek)
pykniecie to trzask jonizacji palnika
prawdopodobnie padl sam kondensator - sprawdz czy nie widac malutkiego blysku
Witam Szanownych Kolegów i od razu przepraszam, że mój pierwszy post zaczyna się od opisu problemu.
Do rzeczy. Kupiłem używana sb-800 (jeździła na śluby, więc zapewne sporo błyskała). Objawy są takie- pierwsza fotka- palnik błyska za słabo, kilka kolejnych jest OK, po czym znów za słabo. To przy strzałach pojedynczych. Natomiast w serii strzela zupełnie bez sensu- na przykład trzy foty dobre, dwie za słabo, kolejna przepał, jak by waliła na pełnej mocy. Sprawdzałem na różnych puszkach, ze świeżo naładowanymi eneloopami, ale także z alkalicznymi bateriami z IKEA, zawsze podobnie. Rodzi się pytanie, co byście obstawiali- zarżnięte aku przez badziewna ładowarkę, palnik, kondensator? Sprawdzałem ją zarówno w TTL jak i na AA, nie zauważyłem różnicy.
Szprychu
01-10-2010, 19:16
Witam Szanownych Kolegów i od razu przepraszam, że mój pierwszy post zaczyna się od opisu problemu.
Do rzeczy. Kupiłem używana sb-800 (jeździła na śluby, więc zapewne sporo błyskała). Objawy są takie- pierwsza fotka- palnik błyska za słabo, kilka kolejnych jest OK, po czym znów za słabo. To przy strzałach pojedynczych. Natomiast w serii strzela zupełnie bez sensu- na przykład trzy foty dobre, dwie za słabo, kolejna przepał, jak by waliła na pełnej mocy. Sprawdzałem na różnych puszkach, ze świeżo naładowanymi eneloopami, ale także z alkalicznymi bateriami z IKEA, zawsze podobnie. Rodzi się pytanie, co byście obstawiali- zarżnięte aku przez badziewna ładowarkę, palnik, kondensator? Sprawdzałem ją zarówno w TTL jak i na AA, nie zauważyłem różnicy.
Sprawdź czy na trybie M błyska Ci równo, np na 1/32.
Sprawdziłem. Ten sam obiekt, iso 1600, przesłona 1.8, 1/128 mocy, seria 7 fot i histogram identyczny, czyli równo. Identyczne ustawienia, tylko 1/32 mocy, tak samo, z tym, że 5 fotka w kolejności nieco ciemniejsza, kolejne dobrze. Coż to może być?