PDA

Zobacz pełną wersję : Automatyczne ISO w D300 z lampą

esio
25-08-2010, 18:42
Automatyczne ISO w D300 z lampą.
Mam taką sytuację: ustawiam ISO minimalnie na 200, maksymalnie na 3200.
Ustawianie czułości ustawiam na Automatyczne.
Czyli aparat ma dopasować czułość do ilości światła, jaka jest. Czyli dopasować czułość do światła zastanego, chyba też.
I to chyba jest w tym momencie jego priorytetem. Tak mi się wydaje.
Przesłona 4, czas automatycznie.

Jestem przed kościołem, jest jasno, czułość wynosi 200 ISO, przesłona 4, czas dopasowany do warunków.
Wchodzę do kościoła, że światła nie ma za dużo, czułość jest podniesiona automatycznie do 3200 ISO.
Aby w zamyśle delikatnie dopalić lampą pierwszy plan, włączam ją i co?
I czułość spada mi na 200 ISO. Nawet przełączenie lampy na Slow nie zmienia czułości.
Jest 200 ISO i koniec.

Wydawało mi się, że automatyczne ustawianie czułości, ma w domyśle ustawienie tej wartości do ilości światła zastanego bez względu na to czy lampa jest czy nie.
W tym momencie, przy automatycznym ISO, aparat powinien dopasować czułość do ilości światła, jaka jest, a lampę wykorzystać na ewentualnym dopaleniu błyskiem.
Tak żeby zarejestrować pierwszy plan dopalony błyskiem i resztę kościoła podnosząc ISO.
Tak mi się wydawało, że do tego ta funkcja też służy, a tu się chyba okazuje, że nie.
Po włączeniu lampy, aparat całą ekspozycję opiera na błysku, jak by nie widząc, że w pomieszczeniu jest światło zastane.
Zmniejsza Automatycznie ISO na najmniejsze, jakie jest ustawione, a lampą usiłuje oświetlić pierwszy plan i całą resztę.
Efekt? Pierwszy plan może być naświetlony dobrze, ale też może być prześwietlony, bo za duży błysk, bo aparat usiłował dopalić też tło, a całe tło to całkowite ciemności.
Myślałem, że przy tej funkcji aparat ma priorytet światła zastanego i bez względu na lampę, ustawi czułość do warunków, jakie panują.
Chyba po to ta funkcja jest, a tu niespodzianka, bo jak się włączy lampę, to aparat cały swój pomiar opiera na sile błysku nie widząc światła zastanego.
Chyba opisałem to dość jasno.

Czy we wszystkich aparatach tak jest?
Czy jest możliwość obejście tego, po za manualnym ustawieniem czułości na większą?

A.R
25-08-2010, 19:42
Niestety, ten typ tak ma.

kkasperc
26-08-2010, 14:41
Trzeba sprawdzić co by się stało gdyby w lampie ręcznie ustawić moc błysku na powiedzmy 1/128 mocy.

stachmuszel
26-08-2010, 14:44
D300s pracuje już tak jakbyś chciał. Lampiszona traktuje jako dopełnienie, a ISO ustawia pod światło zastane. W D700 jest niestety podobnie jak w D300. Ubolewam nad tym :-).
Pozdr.

maki
26-08-2010, 15:08
Nieprawda. Było już kiedyś o tym szerzej tutaj. Własnie d300 podnosi ISO w niekontrolowany sposób do góry zamiast dołożyć błysku w sytuacji kiedy ewidentnie lampa ma duży zapas. Jedynym lekarstwem jest wyłącznie auto ISO i ustawianie z palca. Wtedy lampa w zależności od rodzaju pomiaru kalkuluje moc.
Znalazłem 2 fotki które kiedyś tu pokazywałem.

ISO 200 ustawione na sztywno (AutoISO off):
http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030065

Dalej ISO 200 ale AutoISO ON:
http://www.pbase.com/andrzejmakal/image/118030066

exify pod zdjęciami.

esio
26-08-2010, 19:06
W D300s pracuje tak jak bym chciał?
To znaczy widzi światło zastane i do niego dobiera siłę błysku, tak?
A czy jest jakiś nowy program do D300 i tam to wyprostowane?
To znaczy aktualizacja programu w aparacie to jakoś zmienia?
Wie ktoś może coś jak to naprawić?

W/g mnie to w ISO Automat, powinna być funkcja priorytet błysku lub priorytet zastanego.
Bo tak to na kij ta funkcja. Tylko zdjęcia można schrzanić.

maki
26-08-2010, 19:16
Funkcja jest bardzo OK, tylko ja nie kumam jej działania z lampą. W praktyce problem jest taki że jak wyłączysz AutoISO w kościele (a to jedyna rozsądna opcja z powodów które pokazałem na zdjęciach), trza pamiętać żeby po wypadzie z kościoła natychmiast je włączyć albo z palca zmniejszyć iso z np. 1000 na 200:-)

esio
26-08-2010, 19:33
No właśnie, tak jak piszesz. Robi się problem.
Jak się robi jakieś tam pstryki, czy to wyjdzie czy nie, bo nie musi, to spoko.
Jest fajnie.
Ale jak masz zrobić coś dla kogoś i za pieniążki, no to robi się problematycznie.
No, bo, na co mi ta funkcja w takim układzie, tak działająca?
Może być z tego więcej problemów niż pożytku.
Lepiej wyłączyć to na stałe i już.

No i tak się zastanawiam nad sensem istnienia tych różnych funkcji w aparatach.
Bo, na co one są? Żeby pomóc?
Bo z tego, co widać, więcej z nimi problemu niż pożytku.
Co się, kogo pytam, to odpowiedz jedna: jedź na manualu.

maki
26-08-2010, 19:43
Bez dużej przesady. Funkcja jest bardzo dobrze wymyślona i bardzo przydatna, jednak nie zawsze. Czy to takie dziwne? Mozna się przyzwyczaić. Tak jak pamiętasz żeby wrzucić manual, wyłącz też autoiso.
Wszyscy tak walą bez zastanowienia: jedź na manualu? Zawsze? Wszędzie? Manual jest Ok ale ...bez dużej przesady.

cheers

miron19j
26-08-2010, 19:59

bez przesady. Jak każdy automat ma swoje ograniczenia. Robisz z AF? A przy makro i reprodukcji się nie przydaje. To co? AF jest niepotrzebny?

lukaszm
27-08-2010, 13:43
No właśnie, tak jak piszesz. Robi się problem.
Jak się robi jakieś tam pstryki, czy to wyjdzie czy nie, bo nie musi, to spoko.
Jest fajnie.
Ale jak masz zrobić coś dla kogoś i za pieniążki, no to robi się problematycznie.
No, bo, na co mi ta funkcja w takim układzie, tak działająca?
Może być z tego więcej problemów niż pożytku.
Lepiej wyłączyć to na stałe i już.

No i tak się zastanawiam nad sensem istnienia tych różnych funkcji w aparatach.
Bo, na co one są? Żeby pomóc?
Co się, kogo pytam, to odpowiedz jedna: jedź na manualu.

Bardzo wygodna funkcja. Robisz zdjecia na S bez lampy samoloty, samochody super sprawa, ile to zdjec bylo by zruszonych gdyby nie ta funkcja to pojecia nie mam.

A tak na marginesie, auto ISO to super sprawa jak zie manuala uzywa.

Na lampy w Nikonie nie ma co narzekac, lepszych nigdzie nie ma. Mam 300s i z ciekawosci zobacze czy sie cos zmienilo, bo mialem D300 i pamietam, ze z wlaczona lampa iso szlo na max-a ustawionego w auto ISO.

Jak juz kolega pisal nie tylko pstryk, pstryk, trzeba myslec co sie robi. Od Dxx w gore ISO zmienia sie szybko i przyjemnie, bez grzebania w menu.

maki
27-08-2010, 15:37
Bardzo wygodna funkcja. Robisz zdjecia na S bez lampy samoloty, samochody super sprawa, ile to zdjec bylo by zruszonych gdyby nie ta funkcja to pojecia nie mam.
.

Interesujące, zwłaszcza że AutoISO jest raczej słabo przewidziane dla trybu S

27-08-2010, 15:56
w d700 jest tak samo lampiszon wali pełną mocą zamiast dopełniać światło zastane-ja iso auto z lampa mam wyłączone.