PDA

Zobacz pełną wersję : Plener w Krakowie poradźcie

Piotr Gorus
25-08-2010, 18:33
W sobotę robię ślub i Młodzi zażyczyli sobie plener w Krakowie, możecie poradzić jakieś miejsca, bo nigdy tam pleneru nie robiłem. Dodam jeszcze że plener ma być w dniu ślubu a dojechać musimy 100 km, więc nie będziemy mieli zbyt wiele czasu, myślę że najwyżej 2h (paranoja ale młodzi się uparli)

messer
25-08-2010, 18:37
Starówka, Mały Rynek, Plac Szczepański, Brama Floriańska (+Barbakan), Planty w kierunku Filharmonii (po drodze Collegium Novum UJ), Wawel.
To taka "klasyka" krakowska. Wszystko do "obskoczenia" w 1-2h.

Od Wawelu jest ladna uliczka - Kanonicza.

Jesli poszukujesz czegos bardziej wymyslnego -- to juz zalezy w jakim klimacie. Masz jakis pomysl? Wiesz czego poszukujesz?

251kris
25-08-2010, 22:40
Satrówka, mały rynek, plac szczepański, brama floriańska (+barbakan), planty w ?
Tylko niech kolega Piotr nie pyta raczej ludzi o starówke, tylko o Stare Miasto.;)
Polecam jeszcze Tyniec. Są też ciekawe parki i ogrody.

Czornyj
25-08-2010, 22:57
Pytanie, czy chodzi o klimat, czy o zabytki. Jeśli o zabytki - to wal na pl. Szczepański (zajebiaszcza, nowa fontanna - b. trendy) i stąd na Rynek Główny - Sukiennice, Mariacki, Ratusz, potem Grodzką, Kanoniczą lub Plantami (albo wszystkiego po trochu) wzdłuż Straszewskiego na Wawel i cześć pieśni. Jak chodzi o klimaty, to Kazimierz - Szeroką przez Cichą na Kupa, potem w lewo na pl. Nowy (Singer, Alchemia), potem w Izaaka do Mleczarni, przez Mleczarnię na Józefa, potem Bożego Ciała na pl. Wolnica, a z placu Mostową na Podgórską do bulwarów wiślanych.

messer
25-08-2010, 23:52
Generalnie - idź gdziekolwiek i będzie dobrze.
Kraków to zajebi**** fotogeniczne miasto ;)

step.tom
26-08-2010, 01:32
Generalnie - idź gdziekolwiek i będzie dobrze.
Kraków to zajebi**** fotogeniczne miasto ;)

Kurde a ja myślałem, że najbardziej zarozumiali są ci ze Stolycy. A tu taki pasztet...8-)

S_Works
26-08-2010, 07:34
Gdyby chodzilo o moj slub zrobilbym sobie sesje w stylu retro w Muzeum Lotnictwa :D

UBoot
26-08-2010, 16:59
1. Żadna "starówka" !!!
2. Wawel
2. Ogród Botaniczny
3. Tyniec: klasztor i wzgórza tynieckie, polecam szczególnie rejon starego kamieniołomu
4. Jezioro Kryspinów
5. Skałki podkrakowskie (Bolechowice itp.)
6. Jakaś jaskinia
7. Ojców (dwa zamki)
8. Skałki Twardowskiego (zalew, skały, las)
9. Fort i kopiec Kościuszki
10. Willa/zamek w Przegorzałach

Polecam przegląd na Google Earth - od wczoraj zmienili jakość zdjęć satelitarnych na znacznie lepsze)

Starego Miasta nie polecam, bo wbrew pozorom nie jest łatwo o dobre ujęcia (zbyt widoczne auta, tramwaje, tłumy ludzi).

piom
26-08-2010, 17:58
Można pochodzić po kazimierzu i szukać fajnych wnętrz, botaniczny odradzam ze względu na mega ilość komarów chyba że macie off`a, a w Tyncu podobno już niewolno robić zdjęć więc nie ryzykuj. A może by założyć wątek osobny dla takich miejsc :) ??

UBoot
26-08-2010, 19:05
jak nie można w Tyńcu robić zdjęć ? Chyba mas zna myśli klasztor Benedyktynów ? Ja tam zawsze robię i nigdy nie ma problemów. Poza tym Tyniec to nie tylko klasztor - zapraszam na wizję przez Google Earth ....

Kazimierz odradzam - syf, samochody na chodnikach, tłumy ludzi, zero klimatu. Klimat Kazimierza jest tylko w mediach, które robią to na siłę. Jak myślicie w jakich mediach i dlaczego to robią ?

Czornyj
26-08-2010, 21:05
Kazimierz odradzam - syf, samochody na chodnikach, tłumy ludzi, zero klimatu. Klimat Kazimierza jest tylko w mediach, które robią to na siłę. Jak myślicie w jakich mediach i dlaczego to robią ?

Jak ktoś uważa, że na Kazimierzu jest zero klimatu, to nie poznałby się na klimacie nawet jakby ten kopnął go w dupę. Powiedzmy zresztą, że o gustach się nie dyskutuje - natomiast rasistowskie pierdzenie a'la moja babcia - niegdysiejsza ziemianka, jest zdecydowanie poniżej poziomu tego forum. Co uchodzi stetryczałej geriacji, to nie forumowiczom.

251kris
26-08-2010, 21:31
Willa/zamek w Przegorzałach
Miejce urokliwe, ale dla znawców jego historii już nie bardzo.
Znalazłoby się też kilka miejsc w Podgórzu (Krzemionki) , które nie jest tak oblegane przez turystów.

Czornyj
26-08-2010, 21:34
Znalazłoby się też kilka miejsc w Podgórzu, które nie jest tak oblegane przez turystów.

Co to, to tak - jako stary Podgórzanin muszę przyznać, że stare Podgórze jest mocno niedoceniane. I w sumie bardzo dobrze, na tym w pewnym sensie polega ich urok ;)

UBoot
26-08-2010, 21:40
Powtarzam: Kazimierz to medialny humbug. Byłem tam nie raz i siedząc w knajpie (prawie pod kołami samochodów) nie słyszałem nawet własnych myśli. A samochodów jest tak dużo, że nie ma jak iść, trzeba skakać ...

Czornyj
26-08-2010, 21:51
Taaa - pewnie promowany w tych wstrętnych, żydowskich mediach, których z przyczyn ideologicznych nie czytasz? W Mleczarni, na pl. Wolnica czy na bulwarach wiślanych wzdłuż Podgórskiej jakoś dlaczegoś samochody nie rzucają się w oczy...

UBoot
26-08-2010, 22:05
Mam na myśli Plac Nowy. Zresztą, cały Kazimierz jest zapchany, jak całe centrum. Ja wolę podmiejskie klimaty ...

tito
27-08-2010, 00:02
Ja wolę podmiejskie klimaty ...

2. Wawel
2. Ogród Botaniczny
4. Jezioro Kryspinów
6. Jakaś jaskinia - smocza jama?
8. Skałki Twardowskiego (zalew, skały, las)
9. Fort i kopiec Kościuszki

UBoot...
z jakiej Ty bajki jesteś?

Do autora wątku:
stary - jak wpadniesz na Kazimierz i dobrze się rozglądniesz, to zrobisz super zdjęcia plenerowe w godzinę...
jeżeli nie chce ci się rozglądać, to bierz młodych na Zakrzówek i tam przy odrobinie inwencji twórczej też będzie ciekawie

P.S. nie musisz dziękować ;)

j_szczygiel
27-08-2010, 00:56
[..] jeżeli nie chce ci się rozglądać, to bierz młodych na Zakrzówek i tam przy odrobinie inwencji twórczej też będzie ciekawie

P.S. nie musisz dziękować ;)

Obawiam sie, ze w ladna pogode jedyne co moze tam zobaczyc, to tlumy nawalonych lysych panow i ich panienek ;) Osobiscie odradzam - tlok, syf i nie tylko...

piom
27-08-2010, 11:01
ile miejsc tyle opinii :)

UBoot
27-08-2010, 11:30
ale moja opinia jest właściwa ... (i j_szczygieł to właśnie potwierdził) ...

j_szczygiel
27-08-2010, 11:34
Moja opinia dotyczy jednego miejsca - Zakrzowka ;) Prosze zatem Ubocie o nieprzywlaszczanie sobie mojej zlej opinii w odniesieniu do innych miejsc, poniewaz nie moge sie zgodzic z Twymi nietrafnymi osadami. Nota bene, sam proponowales Skalki kilka postow wyzej :lol:

UBoot
27-08-2010, 11:43
ale ja myślałem, że o tych tłumach to piszesz na Kazimierzu !
Podstępnie mnie podszedłeś z tą swoją pokrętną, zagmatwaną i merytorycznie niejasną wypowiedzią !

j_szczygiel
27-08-2010, 11:47
Czytaj uwazniej wypowiedzi innych uzytkownikow - unikniesz wplatywania kogos w podstepy i inne wynalazki.

Psychotrop
27-08-2010, 12:17
jeśli para się uparła na Kraków, to zapewne chce mieć na zdjęciach jakieś charakterystyczne miejsca dla Krakowa.

zatem trzymałbym się w obrębie plant i wisły, oraz/lub kazimierza

Czornyj
27-08-2010, 12:36
Najlepiej zacząć na Szczepanie pod nową fontanną, potem przejść na Rynek Główny, na Mały Rynek i plantami kierować się w kierunku Wawelu (planty na Straszewskiego pod Wawelem są wprost magiczne, co docenił choćby Wyspiański). A jeśli starczy czasu, warto Stradomiem dojść na Kazimierz - zacząć na Szerokiej, przejść Ciemną (cudny zaułek) i Izaaka na pl. Nowy, a potem wejść w Meiselsa i przejść Mleczarnią na Józefa i dalej Bożego Ciała na pl. Wolnica, potem Mostową lub Krakowską na Bulwar Kurlandzki (Podgórska) - zdecydowanie najpiękniejszy bulwar wiślany w Krakowie i do tego udekorowany najśliczniejszym mostem (Piłsudskiego), mam do tego miejsca kolosalną słabość, zresztą pooglądajcie sami:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=147098

Stąd można jeszcze porwać sie na Stare Podgórze, ale to osobna historia, a tak czy owak ilość pięknych miejsc na opisanym powyżej szlaku może co wrażliwszych estetów przyprawić o zawał, a fotografom wyczerpać zapas miejsca na kartach CF.

O Zakrzówku złego słowa nie dam powiedzieć - choćby koczowała tam armia najdebilniejszych łysoli z najbardziej sqrviałymi lachonami świata, to nie jest w stanie przysłonić piękna tego miejsca. Podobnie jak parkujące samochody nie są w stanie przyćmić klimatu Kazimierza, a dzikie hordy kelnerów przysłonić majestat Rynku Głównego.

UBoot
27-08-2010, 12:57
to ja dodam jeszcze Krzemionki (czyli de facto Podgórze)
Czyli wobec powyższego trasa zaczyna się na Plac Matejki (pomnik Grunwaldzki), potem:
- Barbakan, brama Floriańska, Mały i Duży Rynek
- Grodzka, Kanonicza, Wawel
- Smok
- potem zamykamy oczy i szybciutko przebiegamy Kazimierz i docieramy na Podgórze, a tam wdrapujemy się na Krzemionki, docieramy do ich wschodniej części (kościółek, fort), potem Kopiec Kraka

j_szczygiel
27-08-2010, 13:28
Czornyj - w pewnym sensie sie z Toba zgodze. Miejsce jest piekne, ale niestety obrzydliwie zaniedbane - ilosc smieci jaka zalega tam w miejscach wszelakich jest przerazajaca :| Do pewnych zdjec z pewnoscia bedzie idealne - zachod slonca, tudziez skapanie mlodych w lazurowej wodzie.

Czornyj
27-08-2010, 13:47
Wszystkie piękne miejsca w Krakowie mają mankamenty - paskudne szyldy, tabuny turystów, ogródki, afisze, ulotki, psie kupy, żule, brud, grafitti, qrvy, śmieci, samochody, czy (w przypadku rasistów) mizerne, bo raptem kilkuosobowe, smętne pozostałości po diasporze żydowskiej. Ale mówimy tu o plenerach fotograficznych, a w tym wypadku nie ma sensu koncentrować się na pierdołach i pozwolić, by przysłoniły istotną z punktu widzenia fotografii kwintesencję.

UBoot
27-08-2010, 14:22
dlatego pozostaje smok ...

Czornyj
27-08-2010, 14:24
dlatego pozostaje smok ...

Panna Młoda może go potraktować jako niedwuznaczną aluzję do mankamentów jej urody.