Zobacz pełną wersję : InDesign CS2 problem z fontem
Mam "dziwny" problem z Indykiem CS2, na maku z OSX 10.3.9...
mianowicie jak wklejam do dokumentu tekst ze schowka z polskimi znakami, to niektore z nich zamieniaja sie
w znaczek D z pozioma kreseczka
tak to wyglada:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img816.imageshack.us/img816/7451/cudar.jpg)
jednak jak pisze te literki na klawiaturze (zamiast wklejac tekst ze schowka) to wszystko jest ok.
Dzieje sie tak jak uzywam czcionki Humanist 521PL, uzywajac np. Times'a jest zawsze ok, niezaleznie czy klepie z klawiatury, czy wklejam ze schowka.
Jedynym sposobem jaki przynosi skutek jest reczna korekta tych dziwnych "D" na prawidlowe znaki,
z tym ze jest to cholernie upierdliwa i czasochlonna praca jak dokument ma kilkadziesiat stron...
Za porady w stylu zmien Humanista na cos innego dziekuje, bo nie moge tego zrobic, wymaga tego CI.
Spotkal sie ktos z takimi cudami?
Do głowy przychodzi mi tylko zle zakodowany font.
A jak to wyglada, kiedy ten sam dokument zaimportujesz do indyka, zamiast wciagac go przez schowek?
2pompony
25-08-2010, 15:15
Makówka - problemy z fontami. :neutral: Ja od kilku lat składam wyłącznie w windzie, bo odkąd automatyczne ligatury przeszły z Appla na inne systemy, nie było większych problemów z żadnymi fontami (pod warunkiem, że nie są robione przez kogoś w garażu, lewe, krzywe, itd).
Nie było większych problemów, co nie znaczy, że nie było mniejszych... Ilekroć kopiuję text z Worda (niestety obecnie standart dla ludzi piszących cokolwiek), z zachowaniem formatowania - zamienia mi polskie fonty też na znaczki, ale uwaga! WYŁĄCZNIE wtedy, jeśli w akapicie występuje jednostka m3 - metry sześcienne, przy czym trójeczka w indeksie górnym.
Jeśli trójka jest w indeksie górnym - font się wywala na polskich znakach. Co dziwne, jeśli w potędze jest dwójka, czwórka, lub jakaś inna cyfra - font się nie wysypuje. Dziwne, co? Moim zdaniem to raczej bug Worda, niż InDesigna.
Sote, sprawdź, czy to wysypywanie się fonta pojawia się zawsze, i czy ma na to wpływ zaptaszkowanie/odptaszkowanie w preferencjach sposób paste: (All information - Index, markers, styles, itp) lub text only.
stig, bombel, dzieki za szybka reakcje :)
sprawdzilem wlasnie Wasze propozycje rozwiazania problemu i niestety zaden z nich nic nie daje :(
Wyglada na to ze "ten typ tak ma" i juz...
Jakby sie jeszcze komus cos przypomnialo to piszcie :)
a ja poki co bede sobie te krzaczory recznie poprawial i bedzie mnie trafial szlag... trudno ;)
de Fresz
25-08-2010, 15:34
Jest to efekt odwiecznego problemu ze starymi fontami mającymi zakodowane polskie znaki pod skryptem Roman, zamiast CE (prehistoria sięgająca czasów QXP 3 w wersji US, któren z innymi czcionkami nie gadał). Przy czcionce z prawidłowo zakodowanymi znakami problem nie będzie występował (jak np. Times czy cokolwiek OpenType z pełnym asortymentem znaków Unicode).
Jeśli jesteś uwiązany do starych czcionek, to po pierwsze musisz do nich mieć klawiaturę Programisty do skryptu Roman (taką z niebieskim rombem - przy innych mogą być podstawiane automagicznie znaki z innego kroju) oraz stosować pewien mały patent z tekstami.
Ściągnij darmowego TextWranglera, wklej do niego tekst, podjedź do Save As, przestaw text encoding na Central European Mac OS (najpierw trza sobie odhaczyć w preferencjach, aby się*pokazywał), zapisz i wciągnij do Indyka, będzie cacy.
de Fresz zrobilem jak pisales i niestety cos to tez nie dziala :( ale robilem to przed samym wyjsciem z roboty,
jutro sprobuje na spokojnie jeszcze raz
w kazdym razie dzieki !! ;]
de Fresz
25-08-2010, 18:17
Spróbuj, bo u mnie SOA#1 :D
Kluczowe jest tu zapisanie pliku txt na dysk i wciągnięcie go przez Place. Jak to nie pomoże, to odezwij się na priv, jak podeślesz przykładowy tekst i dokładnie tą czcionkę, to sprawdzę u siebie.
ok :)
jutro bede walczyl dalej
Witam!
To jeszcze sprawdź, czy w nazwie pliku, z którego wklejasz tekst (Ctrl + D - tak jest w win), nie masz polskich znaków. Składam w ID2 wielojęzyczne teksty i przy wlewaniu tekstu w ramki wysypywały mnie się określone znaki w kilku językach: łotewskim, litewskim i chyba jeszcze rumuńskim. Nie pomagało wklejanie tekstu ze schowka, dodatkowo wtedy znikało ostylowanie tekstu.
Pomogli mnie na partyline Adobe, właśnie informacją, że w nazwie pliku oraz całej ścieżce katalogowej do niego nie może być żadnych polskich znaków. Od tego czasu nie mam problemów.
zdyboo dzieki za sugestie - sprawdzilem, zadnych polskich znakow nie mam, na ten moment olalem temat bo nie mialem czasu kombinowac,
ale jak znajde czas to bede jeszcze kombinowal...
Nie wiem jak jest na Mac, ale na Win7 stare fonty dają mi podobne efekty w ID2. Pomogło nie instalowanie ich w systemie, a tylko skopiowanie do folderu z fontami Adobe. Jest taki folder w każdym z programów oraz w Common Files.