Zobacz pełną wersję : pomoc do fachowców od stron internetowych, hostingu itp
Witajcie, mam nietypowy problem. W maju tego roku założyłem konto na 000webhost, wykupiłem domenę na home.pl i zacząłem robić stronkę pod adresem www.satojale.pl (lokalny zespół muzyczny) robiłem, robiłem potem nie miałem czasu i teraz postanowiłem kończyć stronę (robiona pajączkiem).
A teraz problem. Dokonuje zmian w pajączku wrzucam przez ftp na serwer i ... nie ma zmian (pliki zmienione w panelu kontrolnym na 000webhost wchodzę w klienta ftp odszukuję zmieniony plik, otwieram go i zmiany są (czyli przesył z pajączka na ftp poprawny) ale nie ma zmien jak otwieram stronę internetową.
Np dwa dni temu wyrzuciłem z głównej strony napis "STRONA W BUDOWIE" a on tam dalej jest.
Co więcej, dziś wyrzuciłem wszystko (skasowałem całe konto) po czym wpisuję www.satojale.pl i co? stronka wisi:):)
poradźcie o co chodz? rozumiem że może być malutkie opóźnienie w publikacji ale żeby 2 dni a co lepsze to jak wpisuję stronę http://satojale.net23.net/ (czyli przyznaną przez 000webhost) to zmiany są widoczne ale jak wpisuję www.satojale.pl (czyli przekierowane na home.pl) to zmian nie widać.
Mam nadzieję, że logicznie wszystko opisałem i proszę o pomoc:)
Zrobiłeś tak banalną czynność jak odświeżenie przeglądarki?
tak, nawet zainstalowałem nowe przeglądarki (by wykluczyć jakieś dziwnie zapisane cookies czy inne cholerstwo)
zresztą na www.satojale.pl to nic innego niż http://satojale.net23.net/ z zaparkowaną http://satojale.pl pliki są tylko na jednym ftp na 000webhost. a wciskając http://satojale.net23.net/ otwierasz to co być powinno (czyli teraz stonka z napisem test) a otwierając http://satojale.pl (czyli defacto to samo tylko przekierowane) otwierasz coś co zostało skasowane dawno temu i nie istnieje:)
ps. analogicznie mam tak samo zrobioną stronę www.silva.info.pl też przez home.pl i 000webhost i wszystko działa, aktualizacje odbywają się od razu po wysłaniu z pajączka na ftp zmian. Normalnie kosmos:)
Hint:
satojale.pl -> 64.235.52.240
satojale.net23.net -> 64.191.56.22
W maju tego roku założyłem konto na 000webhost
i teraz postanowiłem kończyć stronę (robiona pajączkiem).
Pozwolilem sobie zacytowac ;)
A teraz odpowiadam:
W maju tego roku założyłem konto na 000webhost (...)
Co więcej, dziś wyrzuciłem wszystko (skasowałem całe konto) po czym wpisuję www.satojale.pl i co? stronka wisi:):)
Dziwisz sie? To jest urok "za darmo". Szczerze mowiac, nawet nie dochodzilbym dlaczego tak sie dzieje.
Tak samo jak z wypadkiem/kolizja: pijany zawsze winny.
ale kolego docxxx możesz mi to wytłumaczyć nie na zasadzie kolizji drogowej?
sawi i co z tym mam zrobić? możesz mi troszkę rozjaśnić (też nie na zasadzie kolizji drogowej) :-D
ps. I ch.. teraz www.satojale.pl wisi (chociaż nie powinno) a http://satojale.net23.net/ umarło:)
pps. no dobra, jakie znacie dobry i tani hosting oczywiście bez reklam i najlepiej po polsku:)
Zaloguj się do home.pl i sprawdź jak tam masz ustawione przekierowania, może masz ustawione na katalog inny niż ten, który wgrywasz pliki ?
sawi i co z tym mam zrobić? możesz mi troszkę rozjaśnić (też nie na zasadzie kolizji drogowej) :-D
To, że te dwie domeny prowadzą w dwa różne miejsca.
ok, czyli gdzie szukać błędów w home.pl czy w 000webhost?
drosik, ale to wszystko działało, z nienacka się zes...ło:) samo się chyba nie pozmieniało.
ps. czy wykupując coś takiego http://webd.pl/konta/medium?WD=bcda252fa089ef70e5c716f51fa17f4b założe na tym 3 strony z domenami w home.pl?
mam wykupione w home.pl trzy różne domeny na trzy zupełnie inne strony.
Na jednym hostingu moze lezec kilka stron, a kilka domen moze prowadzic do jednej stronki;)
Tani, fajny hosting - linuxpl.com. Stały szybki kontakt z obsługą, od kilku lat korzystam (kilka kont) - zero problemów. W ramach jednego konta, możesz mieć dowolną ilość domen, czyli niezależnych stron www ;)
Pozdrawiam.
ale każda domena ma prowadzić do innej strony. rozumiem, że tak się da:)?
Tani, fajny hosting: megiteam.pl
I to znacznie więcej, niż koszmarny LAMP :)
Tak, tak się da, pod warunkiem że prawidłowo przekierujesz każdą domenę (DNS, oraz odpowiedni katalog). W ramach najtańszego konta na linuxpl.com możesz mieć dowolną ilość "podłączonych" domen :)
Pozdrawiam.
thor88 -- napisz (albo tu, albo mailem do mnie) co ty w ogóle chcesz osiągnąć :) Postaram się pomóc. Zadajesz pojedyncze pytania, ale obawiam się, że w całość tego nie poskładasz sensownie, albo zajmie Ci to o wiele za dużo czasu, niepotrzebnie.
Podsumowujac: wszystko da sie zrobic ;)
Michał Jędrak
25-08-2010, 14:50
Robi się to tak:
1. Kupujesz hosting
2. Na serwerze 'hostingowym' parkujesz domenę, czyli w jakimś tam panelu obsługi (np Cpanel) wpisujesz, że taka domena ma przekierowywać na jakiś tam folder na serwerze.
3. Od tej pory serwer wie, że ma akceptować zapytania o taką domenę.
4. Idziesz na stronę, gdzie kupiłeś domenę i wpisujesz adresy DNS (minimum 2) serwera. Nie robisz przekierowań ani innych tym podobnych tricków, po prostu wpisujesz DNSy, bo tak się to robi profesjonalnie.
5. Czekasz od kilku do kilkudziesięciu godzin na propagację DNS (u mnie z reguły jest to 4-8 godzin)
6. Jak nastąpi propagacja, czyli jak serwery na całym świecie dowiedzą się, że Twoja domena jest przypisana do danego serwera, to strona zaczyna sobie żyć i jakiekolwiek zmiany od razu są widoczne.
4. Idziesz na stronę, gdzie kupiłeś domenę i wpisujesz adresy DNS (minimum 2) serwera. Nie robisz przekierowań ani innych tym podobnych tricków, po prostu wpisujesz DNSy, bo tak się to robi profesjonalnie.
Niekoniecznie.
Domena może być obsługiwana przez _jakikolwiek_ serwer DNS, byle był skonfigurowany do jej obsługi.
Ja np. zostawiam "parking" domeny tam, gdzie domenę kupuję (w moim przypadku nazwa.pl), nie korzystam z parkowania domeny w środowisku hostingowym.
To, gdzie zaparkowana jest domena ma średnie znaczenie. Byleby tylko serwer(y) DNS był stabilny.
TO, na jaki adres IP wskazuje domena - załatwia wpis IN A w DNS. nazwa.pl pozwala na modyfikację IN A, więc sprawa jest generalnie załatwiona od ręki.
to powiedzcie mi panowie do kogo mam pisać z problemem bo:
www.satojale.pl działa mimo że na 000webhost wywaliłem zaparkowanie domeny, zlikwidowałem konto, na home.pl użyłem wbudowanego kreatora by zrobić tekst STRONA W BUDOWIE! zrobiłem, opublikowałem i po wpisaniu www.satojale.pl mam TO CO BYŁO WCZORAJ, PRZEDWCZORAJ:( za cholerę nie mogę wprowadzić zmian:(
Jakbyś przyszedł i powiedział, że potrzebujesz zdjęć do promocji zespołu, ale kompletnie nie wiesz jak się do nich zabrać,
to by Ci zapewne w końcu ktoś powiedział: "Zleć komuś kto ma o tym pojęcie" ;)
haha... masz rację, jeśli denerwuje ciebie ten temat to możesz go zamknąć, nie będę robił krucjat o demokracji na forum. Po prostu próbuję się tego nauczyć.:)
ps. ostatnia prośba. Czy po wpisaniu przez was www.satojale.pl pokazuje się wam strona z komputerem po lewej i napisem strona w budowie, przenosimy się na inny serwer czy
pojawia się strona z napisem satojale po lewej stronie i opisem zespołu po prawej.
Niczego nie mam zamiaru zamykać ;) - po prostu tak mi się*analogia nasunęła, bo ja myślałem, że podałem Ci dość info, żeby wiedzieć co jest nie tak ....
ok a mógłbyś powiedzieć co ci się pojawia po wciśnięciu www.satojale.pl czy strona z komputerem po lewej i napisem strona w budowie, przenosimy się na inny serwer czy
pojawia się biała strona z napisem satojale po lewej stronie i opisem zespołu po prawej.
domyślam się, że pojawi ci się strona z komputerkiem? tylko czemu cholera mi się pojawia coś innego (i tylko mi).
Myślałem, że to jakieś starocie w przeglądarce, więc na wszelki wypadek wgrałem nową przeglądarkę operę i chrome, otwieram w nich i dalej mam starą stronę:(
odpalam stronkę przez tel i mam to co mieć powienienem czyli stronkę z komputerem. a w 3 domowych komputerach 2 laptopach i jednym stacjonarnym mam coś innego:(
marszull
25-08-2010, 16:38
ja ma strone w budowie
a u ciebie gdzies sie po prostu siedzi w cache
to gdzie to usunąć? bo czyszczę przeglądarki i nic to nie daje:( kur... może to jakiś wirus?
marszull
25-08-2010, 16:41
w ff czyscisz pamiec podreczna? ja wiecej nie pomoge bo sie nie znam
a moze ta strone otwierasz jakos lokalnie? bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy
wszędzie wyczyściłem wszystko:( (taK mi sie wydaje) i dalej to samo
ps. najdziwniejsze jest to, że ta "stara" strona otwiera się poprzez wszelkie istniejące przeglądarki mimo iż dopiero je zainstalowałem i nie powinno tak być. Czy jest jakiś sposób na wyczyszczenie Windows 7? moze tam gdzieś się "osadziły śmieci"?
U mnie pojawia się opis zespołu. Jeśli zmieniłeś delegację domeny to na efekty musisz poczekać aż się "rozejdzie" po sieci - pewnie około 24 h.
haha.. ale faza. Jak wchodzę na stronę przez telefon (blueconnect) to pojawia się "dobra" strona czyli z komputerkiem a jak wchodzę przez tel po wi-fi to pojawia się "stara" czyli zła z opisem zespołu. Ręce opadają. Masakra jakaś:)
Wszedłem przed chwilą (z neostrady) i nie wiem, czy to strona stara czy nowa, w każdym razie widzę to:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/7243/satt.jpg)
Ja również widzę tą "złą", czyli z opisem zespołu ;)
Pozdrawiam.
U mnie jest z komputerem po lewej ;-)
haha... poważnie? no to już kompletnie nic nie wiem. Jedna strona a jednym się otwiera co innego, innym co innego:). Macie jakieś pomysły?
Michał Jędrak
25-08-2010, 17:37
No jasne. Po prostu nie spropagowały się informacje DNS a być może ten darmowy host ma jakieś serwery, które są aktualizowane raz na parę dni. Czyli Twoja treść została skasowana, ale dopiero za parę dni to zaktualizują. Brzmi to głupio, ale jest taka możliwość, że mają 'mirrora'
Macie jakieś pomysły?
Ktoś Ci wyżej napisał - zmiana delegacji domeny nie jest natychmiastowa - musi się "rozejść"
ok, czekam cierpliwie i już nie drażnię znających się ;-)
Na domowym komputerze widzę inną stronkę, tzn taką z laptopkiem po lewej stronie i tekstem:
"STRONA W BUDOWIE, ZAPRASZAMY ZA KILKA DNI, WŁAŚNIE SIĘ PRZENOSIMY NA NOWY SERWER,"