Zobacz pełną wersję : amatorskie lustro do 2000 zł
marciing
25-08-2010, 11:14
Hej
Znajoma obiecała 14-letniej córce na urodziny lustrzankę i prosi mnie o pomoc w wyborze.... Córka znajomej interesuje się trochę fotografią z naciskiem na trochę ;) obecnie jest użytkownikiem jakiegoś kompakta canona.
Sprzęt musi być nowy, prosto ze sklepu, z gwarancja, z obiektywem i do 2 tysi....
Macie jakiś pomysł jaki zestaw jej zaproponować?
Jeśli celuje w nikona to chyba nie ma zbyt wielkiego wyboru wśród nowych i do 2000zł. Wypada na d3000 w komplecie z 18-105VR(myślę,że po przesiadce z kompakta, obiektyw o całkiem uniwersalnej ogniskowej to dobre rozwiązanie na początek i do tego VR). Oczywiście mając taką pulę wybrałabym używaną D80 + też wspomniany 18-105mm.
marciing
25-08-2010, 11:30
Jeśli celuje w nikona to chyba nie ma zbyt wielkiego wyboru wśród nowych i do 2000zł. Wypada na d3000 w komplecie z 18-105VR(myślę,że po przesiadce z kompakta, obiektyw o całkiem uniwersalnej ogniskowej to dobre rozwiązanie na początek i do tego VR). Oczywiście mając taką pulę wybrałabym używaną D80 + też wspomniany 18-105mm.
Heh w sumie nie koniecznie Nikon musi być. Myślałem czy coś z Canona jej nie polecić ale nie mam zbytnio styczności z tym systemem ani nie wiem jak wyglądają tam lustra z segmentu entry level.
Niestety D80 odpada - tak jak pisałem wcześniej aparat MUSI być nowy. Wiem jest to dość duże ograniczenie przy tym budżecie.
marciing
25-08-2010, 11:40
hmmm a jakby tak zamiast Nikona D3000 z obiektywem 18-105 zaproponować jej dołożenie 200 zł do D5000 z 18-55 VR?
snakemaycry
25-08-2010, 11:46
Albo poczekać chwilę na D3100 i zobaczyć jak będzie cenowo wypadał.
Brazilianpitbull
25-08-2010, 11:47
Skoro sam mówiłeś że interesuje się fotografią z naciskiem na "trochę" to d3k jej nie wystarczy?
marciing
25-08-2010, 11:50
ehh niby powinno wystarczyć ale z drugiej strony jak się wciągnie to żeby nie okazało się to za mało. Zapewne sami wiecie jak to jest ;) najpierw pstrykasz trochę a później to Twoja pasja ;) Bo szczerze mówiąc mam nadzieję że jak już będzie miała lustro to chcę żeby dziewczyna się rozwijała :)
Bedzie ubolewać na 55mm i męczuć mamuśkę o coś dłuższego :D
Brazilianpitbull
25-08-2010, 11:53
No tutaj muszę przyznać Ci rację ;) ale z drugiej strony, jeśli się wciągnie to tak czy siak nawet d5k będzie mało :)
To prawda, po jakims czasie nawet z D90 bedzie moze i czuła niedosyt do D300s. Chociaż to kwestia AFu i wielkosći korpusu. (pomiając FPSy, 2 sloty na karty, magnezowe body i reszte)
Brazilianpitbull
25-08-2010, 12:01
A rozpatrując drugą stronę medalu, jak jej się nie spodoba i nie załapie "bakcyla" to siano za lustro pójdzie się chędożyć :P
siwyozzman
25-08-2010, 12:08
Nie ma co ciśnienia robić! D3000+N18-105. Zapewne dziewczyna chce "aparat co dobre zdjęcia robi" więc będzie zadowolona. Nawet jak złapie bakcyla to startując od zera powinien Jej ten sprzęt spokojnie na jakiś czas wystarczyć nim zacznie Ją ograniczać. Zawsze można później dokupić N35/1.8 i będzie ok.
marciing
25-08-2010, 12:12
hmmm takie opcje biorę pod uwagę:
1. Nikon D3000 + 18-105 VR około 2100
2. Nikon D5000 + 18-55 VR około 2150
3. Nikon D3000 + 18-55 VR około 1500
4. Canon 1000D + 18-55 IS około 1600
5. Pentax K-X + 18-55 około 2000
6. coś z sony? :)
ps. do Olka jakoś przekonania nie mam ;) zresztą do pozycji nr 6 też zresztą ;)
a ja myślę że na początek dobrym zestawem może być Olympus E-410/E-420 w zestawach z dwoma kitami. Mały korpus, cały zakres ogniskowych, myslę , że spokojnie można dostać taki zestaw za poniżej 2 koła. Poza tym kolega wyrażnie napisał 2tyś...ja zachował bym rezerwę na dod. akcesoria...wiadomo, że zaraz potrzebna będzie karta, kabura, dod. bateria itd. Pamiętajcie, że konsekwencji waszych rekomendacji będzie dodatkowa liczba nadgodzin rodziców fotofanki spędzonych w pracy :-)
jak bardzo trochę to może olka z serii e4xx małe to i stosunkowo tanie do tego jeszcze jakieś dłuższe szkło i na wycieczki dla dziecka lepsze niż dźwiganie zbędnych kilogramów, których nie będzie umieć wykorzystać;) chociaż jeśli interesuje się *bardziej* niż *trochę* to już padły doskonałe propozycje
A nie lepiej:
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/sony-alpha-500-z-ob-sigma-18-200mm/
lub
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/sony-alpha-380-z-ob-sigma-18-200mm/
lub
http://www.e-fotojoker.pl/product/sony/sony-alpha-350-z-ob-sony-dt-18-70mm/
marciing
25-08-2010, 12:23
nie przepadam za lustrami tej firmy więc nikomu nie polecę czego do czego sam nie jestem przekonany ;)
wojtas0009
25-08-2010, 12:51
niech celuje w D5000, ma obracany ekranik ;) poszpanuje trochę, a do zdjęć jak chce wykorzystać to aparat przecież dobry... z kitem i jazda
Mimo wszystko poczekałbym na nikona d3100 - zaryzykuję stwierdzenie, że to nowa epoka aparatów się zaczyna... lepsza matryca, możliwość kręcenia filmów fulHD z af, jak dla osoby która przesiada się z kompakta to jest chyba najlepszy wybór. Ten model ma kosztować deczko powyżej 2tyś zł lecz z zapowiedzi jakie ma, wynika że warto zarówno poczekać jak i dołożyć troszeczkę.
Mimo wszystko wg mnie lepszym rozwiązaniem by było lustro sony A500 z Sigmą 18-200. Jako, że pucha ma stabilizację w korpusie to otrzymujemy całkiem fajny, solidny i uniwersalny zestaw w przyzwoitej cenie.
W plastik pokroju D3000 bym się nie pchał, a D5000 z kitem to krótko jak dla amatora i cena też taka sobie.
Z nikona w tej cenie D5000 z 18-105 . No chyba że na początek wystarczy z 18-55 VR . W sumie jest całkiem niezły jedynie zakres słaby
Pozdrawiam
czarekK
Fortaigne
25-08-2010, 16:07
Po co inne opcje skoro sam siedzisz w Nikonie ? (stopka) Nie wygodniej będzie jak córa także będzie miała Nikona ? Będzie mogła zapiąć i Twoje szkła, odejdzie kolejny wydatek na słoiki...
wojtas0009
25-08-2010, 16:08
ale to nie jest jego córka... ^^
jego , nie jego, a wiadomo? ;P
Fortaigne
25-08-2010, 21:14
a no chyba że tak :)
cos z canona ? z niskiej chyba wolałbym jak nikona ... jakieś tam 1000d
Jeśli miałby to być aparat do wszystkiego i na dłużej bez myślenia o poważnym fotografowaniu, to chyba powiedziałbym, że K-x z tymże sam mając body Pentaxa doszedłem do wniosku, że chcę system z FF i koniec, tak się uparłem no i teraz balansuję pomiędzy N i C. Jednak na początek K-x to chyba świetny wybór bo kit jest bardzo dobry i matryca też fajna w końcu CMOS i mało szumi, być może najmniej w Pentaxie z tej półki, do tego kolorek sobie może dziewczyna szałowy dodać a co!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/pentax-kx-kolory.jpg)
Myślę, że to co oferuje Pentax w tej cenie dla kogoś kto nie zarabia na fotografii jest warte rozważenia. Tylko jakby zaczęła dokupować nowe szkła z wyższej półki to współczuję.
Pozdrawiam
Dla mnie jedynie N lub C. Z nikona wspomniany d5000
Pentax K-x ma moim zdaniem jedna wadę która go dyskwalifikuje . Nie widać gdzie złapano ostrość w wizjerze . Jeżeli się mylę to proszę skorygować
marciing
26-08-2010, 12:38
jego , nie jego, a wiadomo? ;P
Ja tam rękę dam sobie uciąć że nie moja ;)
Z tego co pamiętam, to prawda - nie pokazuje gdzie złapał ostrość. Tylko dla mnie to żadna wada, bo używam tylko jednego. :-)
Miałem k-x, bawiłem się nim i jest bardzo dobrym aparatem na początek zabawy z fotografią. Brak podświetlonych punktów AF nie przeszkadza.
http://forum.olympusclub pl/showthread.php?t=74733 mam nadzieję że nie zabijecie za ten prawie link sam bym sobie wziął jak bym zaczynał i chciał aparat do łapania chwil ze znajomymi i ostrymi kitami
Poczekaj na D3100 lub bierz D5000 dołóż trochę żeby zakupić wraz z 18-105VR
velaskez
29-08-2010, 11:53
A ja bym wziął Canona G10/G11. Jest lekki, mały nie wku***ia jego nieporęczność. A przy tym możliwości ma takie same jak nie większe jak te lustra co podaliście. Jest to b. zaawansowany kompakt, który zaspokoi na długo potrzeby 14-latki. Można do niego podłączyć lampę.
Chyba, że liczy się szpan, a nie funkcjonalność...
A ja bym wziął Canona G10/G11. Jest lekki, mały nie wku***ia jego nieporęczność. A przy tym możliwości ma takie same jak nie większe jak te lustra co podaliście. Jest to b. zaawansowany kompakt, który zaspokoi na długo potrzeby 14-latki. Można do niego podłączyć lampę.
Chyba, że liczy się szpan, a nie funkcjonalność...
a jak z jakością zdjęć? Można porównać do lustra?
velaskez
29-08-2010, 12:21
Ja robiłem ostatnio 2 dni za pomocą G10. ISO3200 jeszcze nie do końca używalne, ale to przez małą matrycę. Fajny zoom, pokrętło nastaw ISO - bajka. Wbudowany filtr ND4, który wchodzi przed matrycę. Minimalne ISO 80. Szmery bajery - w G11 znowu obrotowy ekran. Zdjęć seryjnych szybkich niestety nie robi. Poza tym można robić w RAWach :D Są filmiki.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9419 fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9828 zdjęcia na wysokim ISO
Jako użytkownik firmy Nikon, oczywiście polecam Nikona;)
Proszę pamiętać że większość młodzieży jest bardzo kreatywna w fotografii a synonimem jakości jest tzw "lustro" nawet jesli użytkownicy nie mają pojęcia że mają fizycznie owe lustro w aparacie. Z tego powodu odpada kompakt, jesli chce lustro, nalezy kupić lustro, które samą nazwą wzbudzi aplauz u znajomych.
Do 2000zł wybór niewielki i jest to jak na ten czas D3000 plus jakieś szkło:)
hmmm takie opcje biorę pod uwagę:
1. Nikon D3000 + 18-105 VR około 2100
2. Nikon D5000 + 18-55 VR około 2150
3. Nikon D3000 + 18-55 VR około 1500
4. Canon 1000D + 18-55 IS około 1600
5. Pentax K-X + 18-55 około 2000
6. coś z sony? :)
ps. do Olka jakoś przekonania nie mam ;) zresztą do pozycji nr 6 też zresztą ;)
:hmm:
e520 z dualkitem bedzie juz w okolicy 2kpln
a to zapewne lepszy wybor niz sony i pentax
( sony za jakosc i interfejs, pentax za chore ceny szkiel )
Poza tym można robić w RAWach :D Są filmiki.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9419 fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9828 zdjęcia na wysokim ISO
a probowales te rawy ?
bo moj poprzedni FZ50 tez moze robic RAW
tyle ze po kazdej takiej focie trza czekac kilka sekund az zapisze :pad: :facepalm: ;]
velaskez
30-08-2010, 10:51
Próbowałem, i jest ok.
Sigma DP1 też ma chyba 4s czekania aż zapisze rawa. Ale za to DR jest kosmiczna!
Blasius.G
30-08-2010, 21:06
Start 66;)
Hm, ja mam taki i puszczę nawet taniej, niż za 2kzł. :-)
Blasius.G
30-08-2010, 22:37
Ja bym nie puscil:) Znalazlem sklep z filmami srednioformatowymi, a teraz szukam fotografa, ktory takie wywola. Ostatni raz go uzywalem na poczatku lat 90tych ale wtedy zafascynowala mnie zorka 6 i jakos poszedl w kat.
Ha, ale od zdjęć niemożliwych to ja mam Voigtlandera, mieszkowego. Format 6x9... :-)
może zaproponuj jej Zenita 12XP - tani i jaki szpan, ciężko znaleźć w okolicy osobę która używa takiego sprzętu:)
BobbyBronco
31-08-2010, 13:17
Moim zdaniem tylko opcja 5. - k-x to najlepszy na rynku korpus entry level, kitowe szkło bije na głowę canona, a nikona dyskwalifikuje wykastrowanie korpusów. Sony to o dziwo może nie być zły pomysł, ciekaw jestem tylko cen tych nowych aparatów z półprzepuszczalnym lustrem, którymi tak się w USA zachwycają.
tomek20stencel5
31-08-2010, 13:31
O co chodzi z tym pól przepuszczalnym lustrem? Bo wydaje mi się, że to raczej tylko chwyt marketingowy, bo przecież wszystkie lustrzanki teraz mają lustra przepuszczalne.