Zobacz pełną wersję : D300 - Lampa wspomagania AF
Sytuacja następują - body D300 z nałożoną SB-600 i podpiętą Sigmą 30/1.4, pomieszczenie ciemne, godzina 18.30, resztki światła wpadają przez okna. Próbuję żonę doświetlić lampą. Liczę na wspomaganie AF - czerwone diody sabiny, zgodnie z instrukcją mam ustawione AF-S i pojedynczy punkt ostrości, w lampie wspomaganie jest włączone. I niestety się przeliczam.
Przy ustawieniu dowolnego punktu AF nie działa wspomaganie. Ściągnięcie sabiny daje ten sam efekt - dioda w body się nie świeci. Wczoraj zrobiłem eksperyment w domu - o dziwo wspomaganie działało ale nie na wszystkich punktach AF - tylko środkowe i skrajne.
Ki czort? Nie sądzę żeby to było normalne zachowanie. Ktoś może z szanownych użytkowników się spotkał z czymś takim?
Ustaw na centralny punkt AF. Zadziała. ;-)
Ustaw na centralny punkt AF. Zadziała. ;-)
No na centralnym wczoraj zadziałało, aczkolwiek nurtuje mi pytanie czemu dzień wcześniej nie działało na żadnym.
Złośliwość rzeczy martwych. Ostatnio tez musiałem problematykę wspomagania AF przestudiować na nowo. No ale wystarczyło ponowne przejrzenie instrukcji.
Z tego co pamiętam to miałem podobny problem z D200 i pomogło ponowne wgranie firmware. Spróbuję teraz to zrobić z tą puszką.
Nie zmienia to faktu, iż trochę się boję nieobliczalności tego sprzętu, w kontekście zbliżającego się ślubu, który będę miał okazję "robić".
Miałem taki sam problem, ale jak wszedłem w zupełną ciemnice to podświetlanie zadziałało. Pisałem już wcześniej o tym na forum. Po moich spostrzeżeniach wydaje się d300 powinien wcześniej podświetlać przez lampe.
Fraglesso
25-08-2010, 15:15
Tak, tak, też mnie to nurtuje, bo czasem AF nie daje rady się ustawić, a mimo to lampa mu nie pomaga (ani SB900, ani SB800)... innym razem nic nie przestawiam i działa od razu. Jest na to jakiś fix??
krzysztof jot
25-08-2010, 17:24
Nie zmienia to faktu, iż trochę się boję nieobliczalności tego sprzętu,....
nie bój się, d300 ma już parę lat i należy do jednych z bardziej udanych modeli, naprawdę trudno go nazwać nieprzewidywalnym - miliony pracujących nim zawodowców to potwierdzą :) Częściej nieprzewidywalni bywają użytkownicy niż to body.
samson09
26-08-2010, 12:46
Panowie a u mnie d300 w trybie np A na przysłonie 2,8 z podniesioną lampą błyskową na dworze w dzień ustawia mi wartość czasu otwarcia migawki na h1 i bardzo prześwietla zdjęcia. Dopiero jak ustawię f na powiedzmy 7-8 do wychodzi ok. Czy tak ma być?
Zwyczajnie szybciej już nie może otworzyć migawki. ;-)
samson09
26-08-2010, 13:09
W takim razie jak niektorzy panowie focą na 2,8 używają lampy i wychodzą im piękne portrety?
samson09
26-08-2010, 13:24
Przy iso l 1.0 dopiero nieźle wychodzi bo na iso 200 i tak przepał
samson09
26-08-2010, 13:24
Bardziej już obniżyć nie mogę.
samson09
26-08-2010, 13:26
Na p wiadomo ustawi wszystko po swojemu ale nie po to szkło się kupuję z f2.8 żeby na p powiedzmy f7 ustawiał.
samson09
26-08-2010, 13:34
Generalnie chodzi mi o to czy h1 przy 2.8 w jasnym świetle to normalka z podniesioną lub dodatkową lampą?
Panowie a u mnie d300 w trybie np A na przysłonie 2,8 z podniesioną lampą błyskową na dworze w dzień ustawia mi wartość czasu otwarcia migawki na h1 i bardzo prześwietla zdjęcia. Dopiero jak ustawię f na powiedzmy 7-8 do wychodzi ok. Czy tak ma być?
W D300 najkrótszy czas synchronizacji z lampą wbudowaną to 1/320 i w słoneczny dzień przy f/2,8 to za długo.
Przy lampie dodatkowej typu SB600,800,900 i trybie FP można skrócić nawet do 1/8000.
Nakręć szary filtr. Albo załóż zewnętrzną lampę i działaj w trybie FP.
samson09
26-08-2010, 16:02
No i dzięki za odpowiedz ustawiłem fp i wszystko śmiga elegancko. Pozdrawiam.
krzysztof jot
28-08-2010, 20:50
W takim razie jak niektorzy panowie focą na 2,8 używają lampy i wychodzą im piękne portrety?
ale lampy nie świecidełka z body. Lampa wbudowana w body nie obsługuje funkcji "doświetlenia"...
Lampa wbudowana to się od biedy nadaje do sterowania w CLSie i to też nie zawsze albo jak nie mogę kluczem do zamka po ciemku trafić to błysk modelujący się sprawdza :p
Jeszcze mała uwaga co do mojego problemu - po wgraniu ponownie FW - wspomaganie AF działa tylko na jednym, środkowym punkcie AF.
Jeszcze mała uwaga co do mojego problemu - po wgraniu ponownie FW - wspomaganie AF działa tylko na jednym, środkowym punkcie AF.
Podepnij jakieś tele i sprawdź, lub SB900. Na krótkiej ogniskowej z SB800 też sporo punktów nie jest podświetlane, z SB900 już wygląda lepiej, choć też nie idealnie.
Jeżeli na w/w konfiguracjach też działa tylko środkowy punkt, to niestety coś nie bangla i masz problem.
jakim cudem ma działać w innych punktach? Ruchoma żarówka wspomagająca?
jakim cudem ma działać w innych punktach? Ruchoma żarówka wspomagająca?
Mówimy o wspomaganiu AF, przez błyskograta (to ten czerwony), a nie lampce w body, która zresztą jest zasłaniana przez większość szkieł z osłoną.
W SB800 jest jedno źródło emitujące wzorek, które zapala się lub nie, w zależności między innymi od punktu AF.
SB900 ma takowe dwa i potrafi świecić również na boki. pokrywa więcej pól AF.
Od cała filozofia.
mój bląd
E szkodzi nic :-) Każdy ma prawo do pomyłki.
Mam tylko SB600. Jak z lampionem się zachowuje to dopiero sprawdzę jak wrócę z roboty.
Jeszcze co do wspomagania na lampie - ten wzorek układa się tak jakby w krzyż (sic!) - tyle, że środek krzyża u mnie wypada gdzie na górnym środkowym punkcie AF, jak jest z tym u was?
Czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego to podświetlenie działa tylko przy automatycznym wyboru pola lub na środkowym w trybie wyboru pola? Jestem świeżo po lekturze instrukcji i nic nie znalazłem.
Mam chyba jedno z nowszych D300S bo kupiony tydzień temu, FW powinien być już dopracowany. Lampka AF lub ta wbudowana w SB 600 działa tylko w sytuacji j/w. Przy próbach miałem zapięty obiektyw Nikkor 50mm 1.4 G, więc wątpię że mogło to być spowodowane niekompatybilnością któregoś z elementów zestawu :)
Nikt nie piszę, ale to nic bo odpowiedź jest kilka postów wyżej :oops::razz:
Jak będę miał okazje wypróbować SB900 to okaże się czy wspomaganie AF zadziała na innych punktach niż środkowy.
Obiektywnie
17-02-2011, 14:45
Ja mam D300s i też mnie nieraz zaskakuje niedziałająca lampka wspomagająca AF.
Jeśli jest lampa SB900 to ona doświetla na czerwono i wtedy nie ma problemu.
Jakie macie doświadczenia z różnymi obiektywami - bo z moimi kilkoma sigmami to ja mam jakieś niepowtarzalne sytuacje.