PDA

Zobacz pełną wersję : d300 - przeskoczyło 6000 klatek

cheyenne
24-08-2010, 23:14
Czy spotkało was cos podobnego i czego to może być wynikiem.
Moje d300 po minięciu czterechtysięcy iluś tak kadrów (dokładna liczba do sprawdzenia jeśli to ważne) z trzeciej dziesięciotysiączki (ale słowo :) ) nagle zaczeło liczyć kadry od nowa.
Umknęło mi prawie 6000 kadrów.

Krycha
24-08-2010, 23:38
Ale w exifie??? czy wnioskujesz czytając numery tworzonych przed trzysetke folderów???

cammal
25-08-2010, 01:32
pewnie wlozyles karte pamieci z innego aparatu z numeracja w okolicach 9999,

cheyenne
25-08-2010, 11:30
numery przeskoczyły również w exifie nie tylko w numeracji podawanej na wyświetlaczu aparatu
wszystkie karty pamięci pochodzą z tego aparatu i przy ponownym włożeniu są zawsze formatowane

krzysztof jot
25-08-2010, 17:30
numery przeskoczyły również w exifie nie tylko w numeracji podawanej na wyświetlaczu aparatu
wszystkie karty pamięci pochodzą z tego aparatu i przy ponownym włożeniu są zawsze formatowane

ta numeracja nie ma żadnego znaczenia, wystarczyło ze zmieniłes folder lub przypadkowo funkcje ciagłej numeracji w ustawieniach aparatu. Ja np. zupełnie sie nią nie interesuje bo zawsze przy transferze do PC mam ustawione specjalne opcje co do zmiany nazw/numeracji zdjec. To tak naprawdą tylko wskaźnik-podgląd bez jakiegokolwiek znaczenia i w każdej chwili możliwy do zmiany i wyzerowania. Pytając o exif chodzi o Total Number Shuter czy inny slogan :) w zależności od programu pokazujący prawdziwą ilość zrobionych zdjęć

cheyenne
25-08-2010, 22:06
ta numeracja nie ma żadnego znaczenia, wystarczyło ze zmieniłes folder lub przypadkowo funkcje ciagłej numeracji w ustawieniach aparatu. Ja np. zupełnie sie nią nie interesuje bo zawsze przy transferze do PC mam ustawione specjalne opcje co do zmiany nazw/numeracji zdjec. To tak naprawdą tylko wskaźnik-podgląd bez jakiegokolwiek znaczenia i w każdej chwili możliwy do zmiany i wyzerowania. Pytając o exif chodzi o Total Number Shuter czy inny slogan :) w zależności od programu pokazujący prawdziwą ilość zrobionych zdjęć

miałeś 100% rację
WIELKIE DZIĘKI
odnalazłem brakujące klatki :)

jedna uwaga dla czytajacych ten wątek: by odczytać rzeczywisty przebieg migawki opandą czy też photo me (ten polecam) plik jpg nie może być dotknięty ani LR, ani PS bo zostanie pozbawiony informacji o przebiegu

credka
26-08-2010, 08:56
cheyenne, dzięki za cenną uwagę - przydało się :)

marcus777
26-08-2010, 10:50
rzeczywisty przebieg migawki photo me (ten polecam) plik jpg

@cheyenne

Jak w tym progsie sprawdzić? Nie mogę znaleźć Total Number Shuter. Dzięki za pomoc

cheyenne
26-08-2010, 10:58
Bo tam nazywa się to inaczej i nie sposób tego przeoczyć szczególnie że photo me ma polską wersję jezykową
pamiętaj o tym by plik nie był ruszany Photoshopem ani LR bo nie będzie tej wartości
to ma być jpg prosto z aparatu

marcus777
26-08-2010, 11:10
Bo tam nazywa się to inaczej i nie sposób tego przeoczyć szczególnie że photo me ma polską wersję jezykową
pamiętaj o tym by plik nie był ruszany Photoshopem ani LR bo nie będzie tej wartości
to ma być jpg prosto z aparatu

no dobra :) wersje PL to mam ale i tak większość jest po angielsku

Więc jak to znaleźć? jaka zakładka? Camera? jpg? Manufacturer notes?

maciey75
26-08-2010, 12:02
Nie musi byc JPG moze być NEF przerobiony na JPG. Z tym, ze przerobiony np. w NX