Zobacz pełną wersję : D40 czy D100
gran_tourino
24-08-2010, 23:02
Mam dylemat, czy warto kupić d100 jeśli mam nikona d40. Czy będę bardziej zadowolony ze zdjęć od tych robionych d40. Często robię zdjęcia w słabych warunkach świetlnych i z użyciem trybu auto. Mam do dyspozycji również obiektyw tamron 17-50 z silnikiem czy będzie on współpracował z d100? pozdrawiam
Kupujac D100 zyskasz przede wszystkim na wygodzie chwytu, sterowania i na solidnosci konstrukcji. Matryca jest ta sama. Obiektyw bedzie dzialac. Jesli chcialbys przy slabym swietle powalczyc, to minimum tego co warto kupic to D3100 i D5000, ale one sa sporo drozsze.
pioter m
25-08-2010, 04:56
Nie warto. D100 jest zbyt stary. Nic tez nie zyskasz, po za lepsza ergonomia.
Minimum to d5000.
Za poprzednikami, wygoda, ergonomia i solidność konstrukcji to cechy d100. W końcu to korpus klasy półprofesjonalnej, Made in Japan.
Ale trybu auto tam nie uświadczysz....
siwyozzman
25-08-2010, 09:48
Wymiana w Twoim wypadku bez sensu...W D40 ta sama matryca jest "wyciśnięta" na maksa, daje dużo lepszy obraz, mniejsze szumy i lepszą kolorystykę...D100 to aparat dla entuzjasty, który lubi stare solidne, piękne rzeczy i zna się bardzo dobrze na fotografii...Wtedy owszem można z D100 sporo wycisnąć szczególnie używając formatu RAW. Nie tak łatwo znaleźć ładne nie zajechane D100...
Jeśli fotografujesz pejzaże i nie potrzebujesz wysokiego ISO, D100 da Ci dużo radości :-)
Ale nie będziesz robił automatycznie lepszych zdjęć, bo to zależy od Ciebie, a nie aparatu.
Mam dylemat, czy warto kupić d100 jeśli mam nikona d40. Czy będę bardziej zadowolony ze zdjęć od tych robionych d40. Często robię zdjęcia w słabych warunkach świetlnych i z użyciem trybu auto. Mam do dyspozycji również obiektyw tamron 17-50 z silnikiem czy będzie on współpracował z d100? pozdrawiam
Jeżeli masz Tamrona z silnikiem i robisz głównie w trybie auto, to nie zawracaj sobie głowy D100. Chyba, że chodzą Ci po głowie obiektywy napędzane z korpusu...
Ja polecam d50, solidne body. Mozna tanio znalezc. Matryca ta sama co w d80. Za mniejsze pieniadze trudno znalezc cos do gorszych warunkow oswietleniowych. Mozna tez pomyslec o lampie. Nie wiem jednak jakie zdjecia wykonujesz.
lodzermensch
26-08-2010, 00:28
Mam dylemat, czy warto kupić d100 jeśli mam nikona d40. Czy będę bardziej zadowolony ze zdjęć od tych robionych d40.
IMHO zdjęcia będą podobne, ale przyjemność i ergonomia bezwzględnie za D100.
Ja polecam d50, solidne body. Mozna tanio znalezc. Matryca ta sama co w d80. Za mniejsze pieniadze trudno znalezc cos do gorszych warunkow oswietleniowych. Mozna tez pomyslec o lampie. Nie wiem jednak jakie zdjecia wykonujesz.
Eeeee, eeeee, eeeee, eeeee, eeee co?
siwyozzman
26-08-2010, 07:28
Coś Ci się pomieszało...te aparaty to różne matryce...