Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W górę Białej Wody
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/7853/dsc28570001m2.jpg)
Juz ostatie twoje zdjecie to mialo....nie wiem co to....przeszkadza mi strasznie! Nie wiem czy to obrobka, czy mgla....nie pasuje mi niestety;)
Kadr ladny ale brak blysku
ostrytux
24-08-2010, 21:57
Juz ostatie twoje zdjecie to mialo....nie wiem co to....przeszkadza mi strasznie! Nie wiem czy to obrobka, czy mgla....nie pasuje mi niestety;)
To prawda!
pisałem też o tej jakości pamiętasz Nothing w jednym z Twoich ostatnich wątków, fotka wyglada jak zblurowana, a własciwie jakby szczegóły były rozmyte, moze coś przestawiłeś w puszce albo inaczej obrabiasz ? :)
JaroPienza
24-08-2010, 22:07
Dokładnie jak to przeczytałem to właśnie miałem na myśli
Sławomirowski
24-08-2010, 22:12
A przepraszam - to z drogi do MOka ? :)
JaroPienza
24-08-2010, 22:19
pisałem też o tej jakości pamiętasz Nothing w jednym z Twoich ostatnich wątków, fotka wyglada jak zblurowana, a własciwie jakby szczegóły były rozmyte, moze coś przestawiłeś w puszce albo inaczej obrabiasz ? :)
to nie jest blur.Mz problem tkwi w obróbce.Ja bym to widział tak :
http://a.imageshack.us/img217/7853/dsc28570001m2.jpg
Yokofaja
24-08-2010, 22:20
Odniosę się do tej fotografii i tej z poprzedniego Twojego wątku.
Foty kadrowo bardzo dobre ale coś złego dzieje się z ich obróbką.
A mi to się własnie podoba, owo "rozmycie", ale dla mnie to rozmyciem wcale nie jest, wręcz przeciwnie, mysle ze to dodaje zdjeciu subtelności i klimatu.
Odpowiadam. Wszystkie ostatnie zdjęcia były robione w trochę nietypowych warunkach. Fakt, z obróbką było ciężko (przynajmniej dla mnie ;-)) Problemem była zalegająca mgła i ostre słońce. Jak do tego dodać górskie kontrasty, to jak dla mnie jest zbyt duży problem. Przy tym zdjęciu jednak wydaje mi się, że zbliżyłem się do warunków zastanych - mniej więcej "tak było" patrząc wzdłuż potoku. Wizję na efekt końcowy miałem co prawda inną, ale tak, jak wyszło przynajmniej przypomina mi bardzo to, co faktycznie tam widziałem i nawet mi sie podoba. Ciut efektowniej wyszły zdjęcia z wcześniejszej pory dnia, np. "mostek we mgle" (może ktoś pamięta). Ale wtedy mgiełka była gęstsza, a i słońce niżej operowało. Zdjęcia w górach - ciężka sprawa o mało odpowiedniej porze. Dzięki za uwagi.
A przepraszam - to z drogi do MOka ? :)
Nie - to mz. z Doliny Białej Wody, która jest do drogi do Moka równoległa :) ale daleko bardziej spektakularna, także widokowo :) i po słowackiej stronie wiedzie.
Co do samego zdjęcia - kojarzy mi się z letnim, bardzo słonecznym tatrzańskim późnym porankiem, kiedy termika zaczyna robić swoje i góry wyglądają na zamglone i lekko nieostre. Nie oceniam, czy to dobrze czy źle - o tej porze dnia i roku tak po prostu wyglądają góry :)
Nie - to mz. z Doliny Białej Wody, która jest do drogi do Moka równoległa :) ale daleko bardziej spektakularna, także widokowo :) i po słowackiej stronie wiedzie.
Zgadza się :-) Trasa na Polski Grzebień jest jedną z piękniejszych w Tatrach. Nie ma się co dziwić, że puszka z wrażenia mi się przestawiła. Najważniejsze jest jednak to, że - póki co - w stosunku do Moka, turyści stanowią tam 1:1 000 000 ;-)
... albo inaczej obrabiasz ? :)
Dłużej i na większej ilości warstw... :-) Teraz oglądam je na laptopie... Jest jakieś bardziej... szarawe. Na moim Lcd wyglądało lepiej, a nawet dużo lepiej... Zwłaszcza jeżeli chodzi o światełko. Fajnie było widać kontrast miękkiego światła w dolnej części kadru na tle "chłodu" gór i nieba. Kompresja też pewnie zrobiła swoje... Z ciekawości zrzucę je na papier.
<| MICHAŁ |>
25-08-2010, 05:20
jesli zdjecie nie jest pojechane, to jest kijowe. naturalizm nie jest w cenie 8-)
Sławomirowski
25-08-2010, 07:13
Dzięki za oświecenie :) Napisałem to raczej w formie żartu. Niemniej kawałek dalej na wschód jest Dolina Jaworowa, marzy mi się wycieczka tam. Jest to dla mnie miejsce szczególne, ponieważ w okolicach Małego Jaworowego zginął Klimek Bachleda... :(
Marcin T
25-08-2010, 08:43
Muszę przyznać, że jaro świetnie wyprowadził tą fotografię :)
JaroPienza
29-08-2010, 00:03
Muszę przyznać, że jaro świetnie wyprowadził tą fotografię :)
Dzięki .Korzystałem z tego tutka http://www.free-photoshop-video-tutorials.com/learn-how-to-remove-blue-haze-from-photos.asp