Zobacz pełną wersję : D700 i wepchnięty śrubokręt
Pewnego razu gdy na D700 założyłem sobie obiektyw którego AF napędzany jest poprzez śrubokręt, przy próbie ustawienia ostrości rozległ się ciągły dźwięk kręcącego się silniczka AF w korpusie. Po zdjeciu obiektywu okazało się, że śrubokręt korpusu jest wepchnięty do środka. Już myślałem, że wie schrzaniło ustrojstwo ale wziąłem pensete, wyciągnąłem sprzęgiełko, cośtam zaskoczyło i zostało już na swoim prawidłowym miejscu i wszystko dalej działa poprawnie.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Czy to kwalifikuje się do naprawy?
Prawdopodobnie coś stało się ze sprężynką która jest pod śrubokrętem - sprawdź przy zdjętym obiektywie czy wraca jak naciśniesz go palcem, jeśli wraca - ciesz się najtańszą naprawą
Michał Jędrak
24-08-2010, 17:05
Potwierdzam. Jeśli przy naciskaniu palcem sprężynka się chowa i wysuwa, to wszystko OK.
hostman22
24-08-2010, 18:40
gorzej jak to się stanie w plenerze :/ . Jak do tej pory nigdy nie maiłem takie problemu. Jak sprężyna zaskoczyła, to raczej już nie powinno być problemów... .
Sprężynka działa, wciska się i wychodzi samo.
Fraglesso
25-08-2010, 15:35
a kombinowałeś przestawić z boku body przełącznika na manual, bo jak przełączysz na manual, to własnie ów śrubokręt się chowa w bagnet... zobacz czy po takiej akcji działa ok :)
Co tam śrubokręt... Ja dzisiaj lepszy numer wywinąłem :)
W salonie Alfa Romeo oglądałem nową Giuliettę, piękne cacko, choć ciasne. Oglądam, zachwycam się, tu dotykam, tam głaszczę... Aż nagle wcisnąłem do środka fotela pokrętło ogrzewania ;) Nie miałem czym wyciągnąć więc zwiałem ;) Ach, te Alfy...