PDA

Zobacz pełną wersję : Zamienniki tuszów do drukarki i papier - jaki?

mancini
24-08-2010, 15:11
Czas kupic nowa drukarke, wybor padl na Epsona P50. I teraz co polecacie ( sprawdzone ) jako zamiennik oryginalnych tuszy. Czytałem i znalazlem dwie opcje co do tuszów:
- Staly system zasilania CISS
- Kardridze samorestarujace sie i zabawa w dolewanie

Na allegro sa do wyboru dwa rodzaje tuszów/firmy produkujace:
- ink-mate (http://aukcjewp.wp.pl/epson-p50-r285-rx-wieczne-kartridze-6x100ml-tusz-i1196113637.html)
- trigon ink (http://aukcjewp.wp.pl/6-x-kartridze-750ml-tusze-epson-p50-r285-t801-i1197182670.html)

I teraz pytanie co jest lepsze :) (drukarka bedzie drukowac tylko na uzytek domowy, zadne zlecenia czy tym podobne, w jednym miesiacu wydrukuje kilka zdjec innego miesiaca kilkadziesiat)

Moze ma ktos sprawdzone kombinacje papier/atrament dajace bardzo dobre efekty za rozsadne pieniadze :)

Jaki papier polecacie, nie mam doswiadczenia w drukowaniu w domu zawsze to robil lab.

Valdek_Tychy
24-08-2010, 16:10
co polecacie ( sprawdzone ) jako zamiennik oryginalnych tuszy.
Językowi puryści zjedzą Cię zaraz (tuszów), ;)
zaś co do zamienników,ktoś polecił mi kiedyś jako zamiennik tusz firmy Dulin i taki właśnie stosuję i jestem z niego zadowolony.Jedno co zauważyłem,że tusze te lepiej wypadają na papierach "nie firmowych" niż tych oryginalnych,tu chyba działa polityka firm produkujących oryginały

amirez
29-08-2010, 10:38
Epsona P50 - ma oddzielnie tusz, oddzielnie głowicę drukującą?
Jeżeli tak, to niestety trzeba drukować ;)
Zepsułem Epsona zamiennikami. Głowica tak się zapchała, że nie dało rady przeczyścić /ani moczenie w płynie, ani ultradźwięki/.
Takie drukarki są czułe na tusz, no i niestety muszą pracować. Co 2-3 dni należy coś podrukować.

Me_how
29-08-2010, 11:57
Mogę polecić tusze Lysona. Tygodniami nic nie drukuje (drukarka Epson R285) i nic do tej pory się nie zapchało. Wada: tusze wymagają oprofilowania.
Pozdrawiam

McSimus
29-08-2010, 11:59
Spoko, wcale nie codziennie. JA drukuję czasem nawet raz na kilka tygodni (Epson R285) i puki co wszystko hula jak należy. Oczywiście tusze i papier tylko oryginały.
Marcini: jeśli zamierzasz drukować tylko/aż dla siebie i w tak małych ilościach to nawet nie żałuj na oryginały, szkoda zachodu. Chyba, ze należysz do tych co targują się dla zasady.

amirez
29-08-2010, 12:07
Spoko, wcale nie codziennie. JA drukuję czasem nawet raz na kilka tygodni (Epson R285) i póki co wszystko hula jak należy. Oczywiście tusze i papier tylko oryginały.
Marcini: jeśli zamierzasz drukować tylko/aż dla siebie i w tak małych ilościach to nawet nie żałuj na oryginały, szkoda zachodu. Chyba, ze należysz do tych co targują się dla zasady.
----------------------
... no właśnie, na oryginałach też tak było, zamienniki i to dość drogie zapchały głowicę.

mancini
29-08-2010, 13:22
Raczej wole rozsadnie kupic. A jeszcze McSimus powiedz na ile taki komplet oryginałow starcza ( chodzi mi o te wieksze tusze o pojemnosci 11ml ) na wydruk o najlepszej jakosci foto A4.

McSimus
29-08-2010, 22:52
w R285 wchodzą chyba tylko 7,4 ml (ja używam Claria w multipaku T0807). Az takich dużych nie drukuję. Przeważnie 10x15, 13x18 i głównie płyty. Prowadzę dziennik wydruków i po wymianie wszystkich kolorów zrobię podsumowanie dopiero.

pierote
13-09-2010, 12:00
Ponoć Lyson zapycha głowice, jak to jest?!
Ja dlatego wybrałem niemieckie OCP (http://www.agawa.pl/opis/nagroda_ocp/?lang=pl) i powiem przez rok zero problemu. Wakacje, wyjazd na 3 tygodnie upał (w tym roku :), w domu zero klimatyzacji. I co przyjazd, wydruk kontrolny i zero smugi - tu się ucieszyłem bo się trochę bałem. Oryginały do Canona 200-250 zeta, OCP w po 100ml i napełnianie metodą niemiecką (taka bezproblemowa) tyle samo - a więc kilkanaście razy więcej w druku.
Kolorki jak o kolorki. W foto denerwuje mnie niebieski (przesrany troche). Jak wybiorę jakąś perłe - ilford, tetenal to odrazu do Czornyja lub Toma.. po profilek i gra gitara :)
Mancini jeżeli wybierzesz oryginalne tusze to zero problemów z papierkami - ściągasz profil i drukujesz. Przy tych nieoryginalnych to już praktycznie do każdego papierka trzeba profilować.

Papiery to od: ilforda, tetenala, fomeia, hahlenmuhla. Nie polecam wynalazków z allegro. Sam kupiłem na próbę w Media Agama super fotogloss 280g/m czy jakoś tak i .. ojej porażka. Na 3 gwiazdkowym Emtec lepiej odwzorowało :)
P.

Me_how
13-09-2010, 17:39
Być może zależy to od drukarki i rodzaju atramentu. Ja używam atramentów barwnikowych Lyson do R285 i nic nie zapycha. Od ponad roku używam tego zestawu. Przerwy w drukowaniu mam po kilka tygodni i nic.
Pozdrawiam

pierote
15-09-2010, 15:57
Me_how którego Lysona używasz i kupiłeś w inksie?

Me_how
15-09-2010, 19:36
W inks`ie. Lyson Fotonic XG.
Pozdrawiam

florrencja
10-08-2012, 19:20
witam. chciałabym odświeżyć temat i zapytać się jakie tusze zamienniki polecacie do epsona px660? Zastanawiam się pomiędzy lyson, ink mate a ins system (http://www.inksystem.pl/ink/photographic/setink-dye-100ml-6-color.html). proszę o informacje

Kyle
11-08-2012, 09:15
Dawniej miałem różne obawy co do zamienników do atramentówki. Dostałem "w spadku" starego Epson R200 ... myślę sobie : by sprawdzić czy działa, nie będę inwestował majątku (tusz żółty był wyczerpany i nie dało się sprawdzić czy drukuje). Kupiłem zestaw 6 zamienników po 2,5 zł / sztuka przez allegro i działa to jak złoto. Zasychanie? - pół roku to może stać nie używane (jak nie dłużej) i nic nie zasycha (szok?). Raz miałem przypadek że zamienniki w ilości 3-4 nie były po kilku miesiącach zaschnięte, a oryginały coś nie drukowały ... było to jakieś zapowietrzenie, bo wyciągnąłem niedrukujące wkłady, włożyłem i drukowało bezbłędnie. Robiłem oczywiście testy dyszy - 100% sprawne. Osobiście nie bawił bym się w napełnianie, a tym bardziej w oryginały (oryginały kosztują jakieś 20x więcej). Kolory? - jak chcesz mieć dobre wyniki to i tak powinieneś oprofilować drukarkę, na wkładach i papierze których używasz.

... oczywiście drukarki laserowe, to zupełnie inna sprawa, ale nie o tym mowa, więc nie będę więcej pisał.