PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup GPS

mks33
24-08-2010, 14:20
Witan wszystkich forumowiczów, ostatnio borykam się nad zakupem systemu nawigacji samochodowej, zainteresowały mnie te dwa modele
I. LARK Freebind 43 WCAM
II. Manta GPS 440
Główne informacje które chcałbym wiedzieć to dostępność map (do ściągnięcia z netu), bo nie chcę tracić forsy na zakup map oraz ogół co się bardziej opłaca, choć najbardziej zależy mi na właśnie tych darmowych mapach, także o złamanie zapezpieczeń. To by było na tyle pozdrawiam!

Rafał_Sz
24-08-2010, 14:26
(...) dostępność map (do ściągnięcia z netu), bo nie chcę tracić forsy na zakup map (...) Chcesz informacji o darmowych mapach czy mapach "za darmo"? Te pierwsze są do niczego, a te drugie to kradzież. Tak czy owak - albo tanio, albo dobrze.

mks33
24-08-2010, 14:27
Chodzi mi o te za darmo, bo szperałem w necie ale nie mogę znaleźć :P

Rafał_Sz
24-08-2010, 14:39
Chodzi mi o te za darmo, bo szperałem w necie ale nie mogę znaleźć :P
Albo Automapa, albo TomTom z urządzeniem lub na i-drogiego. Mapy za darmo to strata czasu.

Dawidek
24-08-2010, 14:43
Jeśli myślisz o automapie to na larka uważaj

"W chwili obecnej, żadne z urządzeń marki Lark nie posiada aktualnego certyfikatu AutoMapy, dlatego też nie możemy zagwarantować, że urządzenia te będą poprawnie funkcjonować z najnowszymi wersjami AutoMapy – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i marketingu AutoMapy"

pil74
24-08-2010, 14:48
Co do manty, to jeżeli jakość tego sprzętu jest podobna do tych, którą prezentują ich inne sprzęty to dzięki bardzo.

Rafał_Sz
24-08-2010, 14:53
Co do manty, to jeżeli jakoś tego sprzętu jest podobna do tych, którą prezentują ich inne sprzęty to dzięki bardzo. Urządzenia które są na CE bardzo ładnie działają z AM, chociaż osobiście celowałbym w MIO na platformie WM - pełna swoboda.

Meggido
24-08-2010, 14:56
Najlepiej coś z Windows Mobile i Automapa.

Radek Radziszewski
24-08-2010, 14:57
A ja zaproponuję MIO + IGO8

pil74
24-08-2010, 14:58
Urządzenia które są na CE bardzo ładnie działają z AM, chociaż osobiście celowałbym w MIO na platformie WM - pełna swoboda.
Nie chodziło mi o soft, a o hardware.

Dawidek
24-08-2010, 15:06
Zdarza mi się sprzedawać urządzenia GPS, więc jeśli chodzi o hardware to ani lark ani manta na pewno nie grzeszy solidnością, zdarzył mi się lark który z hurtowni już przyszedł padnięty. Manty w ogóle unikam. Mio to dobre urządzenia, nie widziałem padniętych sztuk. Ostatnio trafiały się nawigacje Trak które są w miarę tanie i przyjemne w obsludze i konfiguracji pracują z dowolną mapą praktycznie i mają możliwośc wejścia do windowsa z poziomu menu bez kombinacji i odblokowania. Posiadają gwarancję door 2 door.

Rafał_Sz
24-08-2010, 15:46
Nie chodziło mi o soft, a o hardware. A to tak jak z narzędziami, sorry, z "narzędziami" TOYA. To nawet nie są jednorazówki. Właściwie to sam nie wiem co to jest.

velaskez
24-08-2010, 16:03
Ja używam Mio P560. Automapa chodzi jak marzenie, bardzo dobrze sprawdza się też w sportach lotniczych jako GPS. Dla mnie to najlepsza opcja.

fIlek
24-08-2010, 16:06
Jeśli myślisz o automapie to na larka uważaj

"W chwili obecnej, żadne z urządzeń marki Lark nie posiada aktualnego certyfikatu AutoMapy, dlatego też nie możemy zagwarantować, że urządzenia te będą poprawnie funkcjonować z najnowszymi wersjami AutoMapy – powiedział Janusz M. Kamiński, szef PR i marketingu AutoMapy"

A objawia się to między innymi tym, że wyłączenie Larka z Automapą musi odbywać się poprzez hard reset, bo w przeciwnym razie automapa przestaje współpracować z modułem gps. Innymi słowy - każdorazowo trzeba wyłączać odbiornik zupełnie, a potem przy uruchamianiu czekać na start systemu i dopiero wybierać mapę.

stock
24-08-2010, 17:34
Mante odradzam - mam i zanim zlokalizuje satelitę i coś poprzelicza to przejeżdżam ze 4km :D :D śmieszne, ale niestety prawdziwe...

GrzegorzPPP
24-08-2010, 19:52
A ja zaproponuję MIO + IGO8

Dokładnie :!: Najlepsza opcja. Mio to świetne nawigacje i nie ma żadnego problemu z wgrywaniem map i łapaniem sygnału GPS (przynajmniej w model moov500)

A IGO8 to najlepszy program nawigacyjny. Nie wiem dlaczego ludzie zachwycają się AutoMapą, lub Tomtomem :?: Dla mnie obie te nawigacje są bardzo nieczytelne i np. AutoMapy nie używam w ogóle, a TomTom ma jak dla mnie tylko jedną fajną opcję czyli "znajdź trasę alternatywną".

Kordian d70
24-08-2010, 20:01
a ja polecam mojego Nomada 5210, odblokowany win CE więc chodzi wszystko czego zapragniesz..
osobiście sprawdzałem:
- TomTom
- IGO
- AutoMapa
- MapaMap
- Garmin
- MioMap

Jedyny mankament - czas pracy bez zasilania ;-)
ale w aucie to nie problem ...

offthe
24-08-2010, 20:07
Mio jak 90% gpsow na allegro ma ten sam moduł GPS..Sirf III różnić się może jedynie jakością wykonania, która w przypadku manty, czy medionów jest żałosna.. i to nie tylko gpsy, ale wszystko.. to tani chińczyk i nic więcej.. No i rożni się czasem systemem i procesorem.. Procesor nie jest istotny kiedy korzystasz tylko z gpsu.. np ja używam Mio P550 i on ma bodajże niecałe 400mhz.. z automapą sobie radzi dobrze.. bez przycinek.. Tak wiec, czy kupicie larka, czy mio, czy jakiegoś GoClever, to będą to subtelne różnice

Niektóre chińskie gpsy, które są tanie, bo jakością wykonania nie zachwycają naprawdę,posiadają moduł sirf IV atlas.. ponoć działa szybciej..

mrozikulus
24-08-2010, 20:56
A ja sobie chwale NavRoad NR560BF z AutoMapa 6.5 . Polecam .

Pawliko
25-08-2010, 10:52
ja używam Larka 50.2 z WinCE 5.0 + AM 6.2 i jestem bardzo zadowolony, jak na sprzęt za 300zł - rewelacja ;)

PaRaGaS
25-08-2010, 15:48
Używam iGO8 na androidowej słuchawce (A1.6) z jakimś cienkim modułem GPS (wiadomo, telefon) i sprawdza się przepięknie.

Fix łapie diablo szybko
Interfejs jest bardzo prosty i czytelny
Trasy przelicza momentalnie (no, może z raz każe zawrócić, ale potem już wylicza nową trasę)
Wyszukiwarka POI
Nawigacja do miejsca wskazanego na mapie, a nie tylko do adresu (chociaż to pewnie wszystkie mają, nie testowałem dużo softu GPS)
Działa też jako nawigacja piesza/rowerowa/itp.

Z minusów to hm... nie da się ustawić trasy z punktem pośrednim (przynajmniej mi się jeszcze nie udało) i nie mogę go zmusić do ostrzegania o fotoradarach (chociaż baza jest wgrana i powinno śmigać).
A, no i brakuje asystenta pasa ruchu. Przy rozjazdach, estakadach itp. ostrzega tylko "trzymaj się lewej strony" - w sensie, nie wjeżdzaj na estakadę. Za pierwszym razem trochę nie byłem pewien, co mam zrobić. :D

A, no i u mnie gada głosem męskim z reklamy piwa Tyskie - moje życie jest kompletne. :lol: