Zobacz pełną wersję : Matryca CMOS APS-H 120 Mpix od Canona
Marcin Borkowski
24-08-2010, 13:04
http://www.optyczne.pl/3218-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_CMOS_APS-H_120_Mpix_od_Canona.html
no ładnie :D mam nadzieje że nie wznowi to wyścigu na megapixele..
http://www.optyczne.pl/3218-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_CMOS_APS-H_120_Mpix_od_Canona.html
no ładnie :D mam nadzieje że nie wznowi to wyścigu na megapixele..
A to ten wyścig się zatrzymał ??
Marcin Borkowski
24-08-2010, 13:32
wydawało mi się że troszkę przystopował.. :)
ale napisali ze nie trafi do lustrzanek... beda to wkladac do tanich kompaktow. do lusterek maja 240mpix ;)
wojtas0009
24-08-2010, 14:09
:D o Panie... a ja mam tylko 6mpx... ;)
uuu kolego... to Canonem bez baterii zrobisz lepsze zdjecie niz tym...
koniecpolska
24-08-2010, 14:57
:D o Panie... a ja mam tylko 6mpx... ;)Jestem lepszy, mam tylko 5mpx.
Tak właśnie zapoczatkowała się era lustrzanek z wbudowanym twardym dyskiem 1T :)
Zamiast palnika kolektor słoneczny
Brazilianpitbull
24-08-2010, 15:50
Chyba dodatkowa torba z akumulatorem i nośnikiem pamięci :D
120 :d nieźle zaszaleli. Niedawno 5d mkII z 21mpx wydawał się przegięciem. Trzeba planować zakup nowego kompa jak takimi krokami będą rozwijać matryce.
nie mogę sobie wyobrazić, komu takie 120 będzie potrzebne
- do reporterki, ślubów itp totalnie nie przydatne, przede wszystkim ze względu na mega szumy już na niskim ISO
- do studia lepszy będzie średniak ze ścianką, bo domyślam się, że cenowo dogoni produkty Mamiya, Hassela czy nowość Leici
- może krajobrazy, ale to ja znowu wolałbym jakiegoś cyfrowego średniaka
Jedyny pomysł, który mi przychodzi do głowy, to że aparat będzie wykorzystywał poszczególne kawałki matrycy do różnych celów, tj. jednocześnie będzie można filmować i robić zdjęcia, a takie zdjęcia będą mogły być robione np. z różnymi czasami naświetlania
Taka matryca to przeciez pokaz mozliwosci, a nie produkt finalny. Zastosowan sa miliony. Z silnika spalinowego "tez smiali sie na forach" ;)
BlackRoger
25-08-2010, 11:03
A zna ktoś szkło które bezproblemowo wykorzysta taką rozdzielczość matrycy? ;)
wojtas0009
25-08-2010, 11:24
podobno 100 2.8 IS L da rade- tak gdzieś czytałem... a reszta... kiepsko ;)
podobno 100 2.8 IS L da rade- tak gdzieś czytałem... a reszta... kiepsko ;)
To był chyba żart w komentarzach na optycznych :mrgreen:
wojtas0009
25-08-2010, 12:55
tak! tak! :D ale czy to żart to nie wnikałem :D
Zastanawia mnie tylko - czytajac miedzy wierszami - jak bardzo jestesmy robieni w jajo przez firmy fotograficzne.
Zastanawia mnie tylko - czytajac miedzy wierszami - jak bardzo jestesmy robieni w jajo przez firmy fotograficzne.
Ale dlaczego w jajo?
Mam sprzęt, robię zdjęcia które się podobają... czego chcieć więcej.
Fotografia zawsze będzie się rozwijać jak każda inna dziedzina.
Za 20 lat będziemy się śmiali że ktoś potrafił zachwycać się D300 ale zdjęcia zostaną.
Ale dlaczego w jajo?
Bo zamiast nastepnym razem zaplacic od razu za aparat 120mpx, bedziesz po drodze, co roku, przez 20 lat, placil za kolejne nowosci rozniace sie 5-cioma mpxelami.
No nie do końca nie musisz placić co kilka lat za same MPX dorzucą stabilizację matrycy , pomiar światła w najnowszej technologi , nowy slot super szybkiej karty pamieci itp itd
Tak że spokojna głowa aparaty tak jak komorki czy komputery rozwijaja się i już grunt żebyś był zadowolony ze swoich zdjęć.
Pozatym lepiej inwestować w obiektywy - one tak szybko się nie starzeją :)
Bo zamiast nastepnym razem zaplacic od razu za aparat 120mpx, bedziesz po drodze, co roku, przez 20 lat, placil za kolejne nowosci rozniace sie 5-cioma mpxelami.
Może to tylko prototyp nie pozbawiony wad bo i efektami się nie chwalą ;) którego produkcja w chwili obecnej jest kompletnie nieopłacalna
TomaSzSz
26-08-2010, 10:59
ciekawe jest to, że można nagrywać fullhd z dowolnego wycinka kadru, poza tym żadna optyka tego nie pociągnie na APS-H, będzie bród mydło i powidło.
Michał Jędrak
26-08-2010, 11:34
Po pierwsze te 120mpx to tylko wykonana matryca, która jest zupełnie bezużyteczna. Trudno wykonać do tego odpowiednio szybkę elektronikę, drogo jest wykonać na tyle duży bufor, który by pozwalał na zrobienie wielu zdjęć w serii i optyka może mieć problem z taką rozdzielczością. Jest to tylko taka przechwałka prototypem. Podobnie jak na wystawach samochodów 20 lat temu pokazywali fajne pojazdy i do dnia dzisiejszego nic z tego nie wynika.
A producenci faktycznie robią nas w jajo, bo dawkują technologię po to, aby móc coś pokazać co roku. Przykładem takiego ukrywania technologii jest Nikon F4, który obsługiwał obiektywy AF-S. A pierwszy obiektyw AF-S wyszedł 10 lat po premierze F4, więc Nikon wiedział co wypuści za dekadę. Telefony komórkowe to chyba najlepszy przykład takiego dawkowania technologii: różnica w wyprodukowaniu matrycy 2mpx a 7mpx wynosi pewnie 2 dolary na sztuce. Logika nakazuje więc wsadzanie wszędzie w telefony matryc 7mpx i niech się ludzie cieszą, ale marketing mówi, że trzeba sztucznie różnicować aparaty po to, aby każdy się odpowiednio sprzedawał w swojej grupie cenowej. Tak samo jest w innych dziedzinach przemysłu, choćby w przemyśle samochodowym: elektryczne szyby wymyślono pół wieku temu i obecnie taniej jest (lub w tej samej cenie) wyprodukować przycisk, kabelek i silnik niż mechaniczne elementy do korbki przy szybie. Jednak, ku mojemu zdziwieniu, nadal widuję samochody z korbkami w salonach. Wszystko po to, aby właściciel poczuł, że kupił samochód niższej klasy i żeby się ślinił do następnego modelu, który posiada więcej bajerów. No właśnie... z rzeczy, która powinna być standardem robi się bajer a ludzie się podniecają.
Trudno wykonać do tego odpowiednio szybkę elektronikę, drogo jest wykonać na tyle duży bufor, który by pozwalał na zrobienie wielu zdjęć w serii i optyka może mieć problem z taką rozdzielczością. Jest to tylko taka przechwałka prototypem.
Elektronikę już zrobili, pod 9,5 kl/s ;), jeśli chodzi o bufor to technologie w pamięci zmieniają się bardzo dynamicznie a optyka, hmm - widziałeś MTFy nowych 300/400L II? Technologia z tych szkieł ma z 4-5 lat!
Mam nadzieję na super wypasione D400, to nie pozwoli Canonowi na odgrzanie 7D, tylko na realny upgrade, na którym nowe telasy (patrz MTF) będą rządzić w samolotach/ptakach/wildlife.
Jest to na pewno pokaz siły, ale i imho realny aczkolwiek niszowy produkt. Co do reszty się zgadzam :(
Przykładem takiego ukrywania technologii jest Nikon F4, który obsługiwał obiektywy AF-S. A pierwszy obiektyw AF-S wyszedł 10 lat po premierze F4, więc Nikon wiedział co wypuści za dekadę.
W międzyczasie pojawiły się jeszcze szkła AF-I