PDA

Zobacz pełną wersję : Stan licznika d200 ?

Vim
24-08-2010, 10:14
Witam
Jestem na etapie testowania D200, a dokładniej nabyłem go ze sklepu Interfoto ( nie chcę tu robić reklamy bynajmniej ). Mam 7 dni rękojmi na przetestowanie aparatu dlatego mam parę pytań. Chodzi mi o to, czy można cofnąć stan licznika w D200. W ogłoszeniu na Allegro miał przebieg 7000 klatek, jak sprawdziłem w Opandzie to pokazuje niecałe 6 k. O co tu chodzi?. Gumy trochę się odklejają więc na 7k to nie wygląda. Matryca też jest trochę usyfiona.
Proszę o radę co z tym zrobić ?

Czy to norma, że D200 przepala foty z wbudowaną lampą ( obiektyw N50 1.4 D, ustawienia Iso 100, preselekcja przysłony , ) ?

Jeśli wątek nie z tego działu to proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam

stachmuszel
24-08-2010, 10:47
Witaj!
Myślę, że nie ma możliwości aby oszukać wewnętrzny licznik body. I kto by cofał licznik z 7k na 6k? To jak nowy aparat. Tylko dlaczego gumy się odkleiły przy takim przebiegu? Może ktoś wymieniał migawkę, a wtedy licznik startuje od zera. A może posiadał go niedzielny fotograf i przez kilka lat zrobił tylko tyle fotek. Tłumaczyłoby to stan gum i brudnej matrycy. Znam takich co odręcaja sobie szkło, podnoszą lustro i sobie oglądają matryczkę, jaka to ona ładna:-)
O przepaleniach z lampką za mało danych aby Ci pomóć.
Pozdr.

bogdi64
24-08-2010, 11:42
z tego co wiem - to licznik może ruszyć tylko serwis przy wymianie migawki, na prośbę właściciela, co do "przepalonych" fotek do wklej jakąś fotkę z exif, będzie łatwiej, a najpierw sprawdź czy nie masz włączonej korekcji ekspozycji (znaczek +- na wyświetlaczu)
ps: wczoraj "bawiłem" d300 znajomego, aparat ma ok 2 lat, stan licznika ok 3 tyś, jeden obiektyw !!! - i taaaakie plamy na matrycy, że mi przy 200 000 nie udało się doprowadzić do takiej sytuacji ?

eskimos
24-08-2010, 12:58
Witam
Jestem na etapie testowania D200, a dokładniej nabyłem go ze sklepu Interfoto ( nie chcę tu robić reklamy bynajmniej ). Mam 7 dni rękojmi na przetestowanie aparatu dlatego mam parę pytań. Chodzi mi o to, czy można cofnąć stan licznika w D200. W ogłoszeniu na Allegro miał przebieg 7000 klatek, jak sprawdziłem w Opandzie to pokazuje niecałe 6 k. O co tu chodzi?. Gumy trochę się odklejają więc na 7k to nie wygląda. Matryca też jest trochę usyfiona.

Czy to norma, że D200 przepala foty z wbudowaną lampą ( obiektyw N50 1.4 D, ustawienia Iso 100, preselekcja przysłony , ) ?

Pozdrawiam

Kupowałem D200 miał mieć 4000 zdjęć było 2517 , D700 miał mieć ok 25000 a miał niecałe 12 000 , nic tylko się cieszyć :) Dla przeciętnego zjadacza chleba zmiana licznika w aparacie to nie takie hop siup.

Vim
24-08-2010, 13:16
Tak na szybko to dwie foty w różnych ustawieniach z exif

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/i/dsc00841x.jpg/)

2

źródło (http://img52.imageshack.us/i/dsc00621wx.jpg/)

sorry za nieład !:)
Proszę o podpowiedzi co jest nie tak z ustawieniami, czy coś z puszką ?

Remol71
24-08-2010, 13:26
Jaka to lampa ?? Podaj model.

Vim
24-08-2010, 13:35
Jaka to lampa ?? Podaj model.

chodzi tutaj o lampę wbudowaną :|

miron19j
24-08-2010, 13:38
W ogłoszeniu na Allegro miał przebieg 7000 klatek, jak sprawdziłem w Opandzie to pokazuje niecałe 6 k. O co tu chodzi?.
gdy sprzedawałem swoje D200 podałem w ogłoszeniu, że ma ~6 000 klatek.Tak mi się wydawało. Po sprawdzeniu w Opandzie, okazało się, że ma niecałe 5 000. Nie sprawdziłem przez napisaniem ogłoszenia :-)

Gumy trochę się odklejają więc na 7k to nie wygląda. Matryca też jest trochę usyfiona.mojemu znajomemu trafił się wyjazd do Birmy, Laosu. Na te okazję kupił sobie (nowość wtedy) D300. Po powrocie stwierdził, że to nie dla niego aparat. I sprzedał go z przebiegiem ~5500. A zewnętrznie wyglądał na 25500 :-D.
Może tu też była podobna sytuacja.

Czy to norma, że D200 przepala foty z wbudowaną lampą ( obiektyw N50 1.4 D, ustawienia Iso 100, preselekcja przysłony , ) ?moje przepalało

thor88
24-08-2010, 13:49
z tego co wiem - to licznik może ruszyć tylko serwis przy wymianie migawki, na prośbę właściciela, ?

KŁAMSTWO:twisted::twisted::twisted: albo po prostu źle wiesz:-D serwis przy wymianie migawki nie rusza licznika zdjęć i nie ruszy choćby właściciel na kolanach błagał.:razz:

stachmuszel
24-08-2010, 14:30
Licznik wyzwoleń migawki jest zapisywany do pamięci flash. Jeśli z migawką wymieniany jest moduł, który zawiera tę pamięć, to z naprawy otrzymasz aparat z zerowym stanem licznika. Osobiście znam taki przypadek.
Pozdr.

Cold
24-08-2010, 19:33
Ja również znam taki przypadek. D700 - wymiana migawki przy przebiegu 170 000. Po powrocie z serwisu stan licznika około zera (kilka klatek)

Remol71
24-08-2010, 19:36
Może z tego coś wynika ??

Light Source = unknown 9208

Flash = Strobe return light not detected 9209

Total Number of Shutter Releases for Camera = 6014 00A7

Vim
24-08-2010, 23:43
Wielkie dzięki, zakładam że z migawką jest wszystko ok i nikt przy tym nie majstrował , martwią mnie natomiast te przepały na zdjęciach z wbudowaną lampą, może macie jeszcze jakieś sugestie ?:-?

bogdi64
24-08-2010, 23:50
zresetuj wszystkie ustawienia aparatu, albo przejdź na inny bank i wtedy porób testy

Vim
25-08-2010, 00:09
ustawienia resetowałem kilka razy

wkleję do porównania jeszcze dwie foty

D200

źródło (http://img153.imageshack.us/i/dsc00061sy.jpg/)

i staruszek D70

źródło (http://img840.imageshack.us/i/dsc00071w.jpg/)

te same ustawienia !!

jatoja2
25-08-2010, 01:26
ale masz lampę ustawioną na TTL? sprawdź jeszcze raz w jej ustawieniach ;)

Remol71
25-08-2010, 06:47
Komunikat z D70:
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected 9209

Porównaj to z komunikatem z nowego aparatu. Coś masz nieustawione najprawdopodobniej.

Vim
26-08-2010, 13:10
Komunikat z D70:
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected 9209

Porównaj to z komunikatem z nowego aparatu. Coś masz nieustawione najprawdopodobniej.

Porównałem te foty i faktycznie różnią się opisem dotyczącym flasha'a, ale nic mi nie przychodzi do głowy.
Menu zresetowane w każdym banku.
Może macie jakiś pomysł na ten stan rzeczy ?:sad:

miron19j
26-08-2010, 13:44
Porównałem te foty i faktycznie różnią się opisem dotyczącym flasha'a, ale nic mi nie przychodzi do głowy.
Menu zresetowane w każdym banku.
Może macie jakiś pomysł na ten stan rzeczy ?:sad:
to może napisz, czym się różnią?

Vim
26-08-2010, 14:28
D200
Flash = Strobe return light not detected

D70
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected

miron19j
26-08-2010, 14:43
D200
Flash = Strobe return light not detected

D70
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected
sprawdziłem w D300. Prawdopodobnie masz ustawione sterowanie lampą wbudowaną jako stroboskop. Ale działa to tylko przy długich czasach. Przy normalnej pracy błyska pojedynczo i przepala niemiłosiernie.

PawelPrzez
26-08-2010, 22:11
Jeśli chodzi o licznik - to mi się kiedyś w D80 sam zresetował. Nowy stan jest jakiś bajecznie mały. Ale aparat ma nastukane pewno z 60k. No i wygląd też ma odpowiedni do faktycznego stanu. Zresztą pisałem kiedyś o tym na forum.

petrus33
26-08-2010, 23:28
Witam

Pozdrawiam

W Nikonie D200 można cofnąć licznik na jakąkolwiek wartość. Jest taki software, który to umożliwia. Nie do udowodnienia praktycznie. Szkoda, że Nikon nie zabezpieczył swoich puszek w bardziej inteligentny sposób. Niestety można przebiegiem dowolnie sterować. Kolega bogdi64 bajki wypisuje, nie po raz pierwszy zresztą :))))
Gumy odklejają się z dwóch powodów, albo ten aparat ma dużo większy przebieg, niż jest to deklarowane, albo został pozostawiony na słońcu przez kilka godzin i wszystko się rozkleiło. Mam kolegę, który za moją namową kupił prawie nowego D200 dwa lata temu. Do dziś jest bardzo zadowolony z tego aparatu. W zeszłym roku pojechał do Egiptu i zostawił D200 wieczorem na balkonie. Następnego dnia około południa przypomniał sobie o swoim Nikonie i był mocno zaskoczony, gdy zobaczył większość gum odklejonych. Aparat był na słońcu i miał chyba 70st ! Na takie warunki nie ma mocnych. Wszystko padnie !!

petrus33
26-08-2010, 23:31
Jeśli chodzi o licznik - to mi się kiedyś w D80 sam zresetował
W żadnym Nikonie nie ma takiej możliwości kolego. Używam tylko i wyłącznie Nikona od lat i troszkę ten sprzęt poznałem.

stachmuszel
27-08-2010, 07:05
W Nikonie D200 można cofnąć licznik na jakąkolwiek wartość. Jest taki software, który to umożliwia. Nie do udowodnienia praktycznie. Szkoda, że Nikon nie zabezpieczył swoich puszek w bardziej inteligentny sposób. Niestety można przebiegiem dowolnie sterować. Kolega bogdi64 bajki wypisuje, nie po raz pierwszy zresztą :))))
Gumy odklejają się z dwóch powodów, albo ten aparat ma dużo większy przebieg, niż jest to deklarowane, albo został pozostawiony na słońcu przez kilka godzin i wszystko się rozkleiło. Mam kolegę, który za moją namową kupił prawie nowego D200 dwa lata temu. Do dziś jest bardzo zadowolony z tego aparatu. W zeszłym roku pojechał do Egiptu i zostawił D200 wieczorem na balkonie. Następnego dnia około południa przypomniał sobie o swoim Nikonie i był mocno zaskoczony, gdy zobaczył większość gum odklejonych. Aparat był na słońcu i miał chyba 70st ! Na takie warunki nie ma mocnych. Wszystko padnie !!

Coś więcej możesz napisać na ten temat, bo coś mi się wydaje, że to tylko plotki :-)

petrus33
27-08-2010, 10:33
Coś więcej możesz napisać na ten temat, bo coś mi się wydaje, że to tylko plotki :-)

W każdym Nikonie można zmienić przebieg z pozycji softwaru. Trzeba do tego programu resetującego, który jest używany przez serwis przy wymianach migawek w aparatach DSLR. Niestety ten program wyciekł do netu kilka lat temu i co niektórzy używali go do własnych, nieczystych celów. Jak sytuacja wygląda dzisiaj, nie wiem. Mam jedynie nadzieję, że Nikon zrobił coś, aby zabezpieczyć się przed tym procederem.