Zobacz pełną wersję : Czym błyskacie na ślubach
vince.vega
24-08-2010, 01:13
witam pytanie jak w temacie czym błyskacie na ślubach( kościół, sala,plener) i czy jesteście zadowoleni ze swojej lampy. planuję kupić lampę i w przyszłości chciałbym spróbować swoich sił w tego typu imprezach sęk w tym że obecnie dysponuję body d5000 (nie wykluczam zmiany ) i chciałbym kupić lampę która dobrze się spisze przy tego typu imprezach z moim obecnym body, a jednocześnie nie zawiedzie mnie po ewentualnej zmianie korpusu o półkę (lub dwie) wyżej. Czy pozostaje sb- 900?
Sb-900 to dobry wybór, jeżeli dysponujesz odpowiednimi środkami, to bierz i się nie zastanawiaj. Jak zmienisz body lampę będziesz miał jak znalazł, a jak nie zmienisz to zostaniesz z dobrą lampą która Ci się na pewno przyda, tak więc bez ryzyka:)
vince.vega
24-08-2010, 11:55
panowie tylko unicode się wypowie?
panowie tylko unicode się wypowie?Moze napisz po prostu, ze oczekujesz propozycji tanszych lamp. ;)
vince.vega
24-08-2010, 12:33
Nie ukrywam że wolałbym wydać mniej lecz wolę poczekać i dozbierać do sb-900 niż kupić sb-600 i po pierwszej imprezie stwierdzić że jednak przydałoby się coś mocniejszego (lepszego) dlatego chciałbym wiedzieć jakich lamp używacie na takich imprezach i czy w waszej opinii są wystarczające
Nie ukrywam że wolałbym wydać mniej lecz wolę poczekać i dozbierać do sb-900 niż kupić sb-600 i po pierwszej imprezie stwierdzić że jednak przydałoby się coś mocniejszego (lepszego) dlatego chciałbym wiedzieć jakich lamp używacie na takich imprezach i czy w waszej opinii są wystarczająceMi wystarczaja SB-800, ale gdybym musial kupic cos nowego, to raczej jednak bralbym SB-900 niz SB-600. Nie dosc, ze ma wieksza moc, to jeszcze zoom palnika na 200 mm mozna ustawic, co jednak czasami moze sie przydac. Pozostaje jedynie problem przegrzewania sie, ktory byl juz walkowany na forum, wiec powinienes o tym doczytac.
Marcin Borkowski
24-08-2010, 12:44
także mam sb800, jestem bardzo zadowolony.
co do dylematu sb600 czy 900 na śluby, był już gdzieś taki temat i wiele osób polecało sb600 i mówiło że całkowicie wystarcza
vince.vega
24-08-2010, 13:00
stig a tak krótko gdybyś wybierał miedzy sb-900 a metz-em 58 af-1
stig a tak krótko gdybyś wybierał miedzy sb-900 a metz-em 58 af-1Nie mam zaufania do lamp innych producentow. Byc moze sa ok albo moze i nawet lepsze, ale nigdy nie mialem z nimi stycznosci. Wole dolozyc 2, 3 czy nawet 5 stowek, ale miec sprzet z tej samej stajni, i miec wieksza pewnosc co do dobrej wspolpracy i wykorzystania wszystkich mozliwosci sprzetu.
Mi wystarczaja SB-800, ale gdybym musial kupic cos nowego, to raczej jednak bralbym SB-900 niz SB-600. Nie dosc, ze ma wieksza moc, to jeszcze zoom palnika na 200 mm mozna ustawic, co jednak czasami moze sie przydac. Pozostaje jedynie problem przegrzewania sie, ktory byl juz walkowany na forum, wiec powinienes o tym doczytac.
Problem przegrzewania jest dla mnie czysto teoretyczny. W menu lampy można wyłączyć funkcje wyłącznika termicznego (strona C-22 instrukcji obsługi ). Działa wtedy dokladnie tak jak SB800. Nic z lampą ani palnikiem się nie dzieje. Sprawdzone empirycznie.
Problem przegrzewania jest dla mnie czysto teoretyczny. W menu lampy można wyłączyć funkcje wyłącznika termicznego (strona C-22 instrukcji obsługi ). Działa wtedy dokladnie tak jak SB800. Nic z lampą ani palnikiem się nie dzieje. Sprawdzone empirycznie.No i to jest dobra informacja. Dzieki za podsumowanie tych dlugich dyskusji, bo jako ze nie zanosilo sie u mnie na zakup tej lampy, nigdy za bardzo sie tym nie interesowalem (oprocz tego, ze zauwazylem narzekania). Jedno mnie zastanawia... Skoro rozwiazanie jest takie banalne, to dlaczego ludzie tak narzekaja, zamiast po prostu wylaczyc to zabezpieczenie? Gdzies tez przeleciala mi przed oczyma informacja, ze SB-900 ma 2 czujniki pomiaru temperatury. Jeden tyczacy sie palnika, a drugi chyba zwiazany z komora baterii, ktory rowniez potrafi dostarczyc problemow. Czy wspomniana przez Ciebie opcja w ustawieniach lampy, rozwiazuje problem calkowicie (obydwa czujniki), czy polowicznie (temperatura palnika)?
marszull
24-08-2010, 13:58
Nie mam zaufania do lamp innych producentow. Byc moze sa ok albo moze i nawet lepsze, ale nigdy nie mialem z nimi stycznosci. Wole dolozyc 2, 3 czy nawet 5 stowek, ale miec sprzet z tej samej stajni, i miec wieksza pewnosc co do dobrej wspolpracy i wykorzystania wszystkich mozliwosci sprzetu.
Ja jakos nie mialem przekonania do metza, ale jak pozyczylem 58 i pobawilem sie nia kilka dni
to wiem ze z pary 900 i 58 wybiore 58
pmsphotography
24-08-2010, 14:05
No i to jest dobra informacja. Dzieki za podsumowanie tych dlugich dyskusji, bo jako ze nie zanosilo sie u mnie na zakup tej lampy, nigdy za bardzo sie tym nie interesowalem (oprocz tego, ze zauwazylem narzekania). Jedno mnie zastanawia... Skoro rozwiazanie jest takie banalne, to dlaczego ludzie tak narzekaja, zamiast po prostu wylaczyc to zabezpieczenie? Gdzies tez przeleciala mi przed oczyma informacja, ze SB-900 ma 2 czujniki pomiaru temperatury. Jeden tyczacy sie palnika, a drugi chyba zwiazany z komora baterii, ktory rowniez potrafi dostarczyc problemow. Czy wspomniana przez Ciebie opcja w ustawieniach lampy, rozwiazuje problem calkowicie (obydwa czujniki), czy polowicznie (temperatura palnika)?
Oba na 100%
No i to jest dobra informacja. Dzieki za podsumowanie tych dlugich dyskusji, bo jako ze nie zanosilo sie u mnie na zakup tej lampy, nigdy za bardzo sie tym nie interesowalem (oprocz tego, ze zauwazylem narzekania). Jedno mnie zastanawia... Skoro rozwiazanie jest takie banalne, to dlaczego ludzie tak narzekaja, zamiast po prostu wylaczyc to zabezpieczenie? Gdzies tez przeleciala mi przed oczyma informacja, ze SB-900 ma 2 czujniki pomiaru temperatury. Jeden tyczacy sie palnika, a drugi chyba zwiazany z komora baterii, ktory rowniez potrafi dostarczyc problemow. Czy wspomniana przez Ciebie opcja w ustawieniach lampy, rozwiazuje problem calkowicie (obydwa czujniki), czy polowicznie (temperatura palnika)?
Nawet się nie zastanawiałem czy są dwa czujniki czy jeden. ;) Wyłączyłem w menu wyłącznik termiczny i mam święty spokój - lampa pracuje prawidłowo do momentu wyczerpania aku. Tak naprawdę, to zapomniałem o tym "ograniczeniu", więc uważam, że to całkowicie rozwiązuje problem.
Kiedyś przeprowadziłem test i wskaźnik termiczny lampy zareagował dopiero po 200 błyskach pełną mocą jeden za drugim. Mi osobiście tylko raz w czasie focenia lampa się zagrzała lecz błyskałem mocno i z daleka dla doświetlania cieni (trochę eksperymentalnie). Zdarzyło mi się też kiedyś, że dałem aparat swojej koleżance żeby robiła zdjęcia na imprezie, przez całą noc zrobiła około 1200 zdjęć (szok) i lampa się nie zagrzała, choć niektóre zdjęcia były robione w serii. Tak więc jak sam widzisz w normalnym foceniu i pracą w trybie ttl lampa się nie zagrzeje tak łatwo. Nie ma co panikować.
P.S. W kościele jak błyskasz to też nie używasz pełnej mocy tylko używasz "sztucznego sufitu" aby doświetlić cienie i balansujesz światło lampy ze światłem zastanym, więc bez obaw:)
mrpawcio
24-08-2010, 17:20
SB-600 powinna Tobie wystarczyć, ale jeśli czas Ciebie nie goni to dozbieraj do SB-900 - w przyszłości będziesz mógł nią sterować większą liczbą lamp
slawson38
24-08-2010, 18:19
Przez kilka lat używałem (głównie doświetlanie ) do ślubów SB 600 i bardzo sobie ją chwaliłem. Gdyby nie okazja zamiany na SB 900 pewnie długo bym z nią jeszcze walczył. Muszę jednak przyznać że zapas mocy się przydaję zarówno w ciemnych miejscach jak i w plenerze.
jak szkoda Ci kasy, a chcesz na razie się pobawić i poznać jak to jest z piorunem to polecam sb26 lub sb28 - automatyka własna lampy doskonale się sprawdza. Przerabiałem sb24,25,26,28,80,800 i 900 na każdym etapie byłem bardzo zadowolony z użytkowanego sprzętu. sb800 była moją ulubioną i zmieniłem ją dopiero gdy dokupiłem 2x sb900 i mało wygodne było używanie dwóch różnych sprzętów.
Ale obecnie bym już nie wrócił do sb800, 900 wygodniej mi się obsługuje i nigdy nie przegrzała mi się.
Odradzam wszelkie sunpaki i jakieś tajlandzkie odpowiedniki.
Metza pewnie bym kupił gdyby był z 400zł tańszy od 900, ale tak to wole systemowe rozwiązania
Michał Jędrak
24-08-2010, 18:26
Różnica pomiędzy SB-600 a SB-800 to bodajże niecała przysłona. Nie sądzę, aby było potrzebne cokolwiek mocniejsze od SB-600. Przecież nie trzeba robić na ISO100 i f16, tylko najczęściej wprowadza się jak najwięcej światła zastanego, aby ładnie się wymieszało, więc pewnie ISO1600 i f4 czy maks 5.6. Według mnie SB-800 i 900 nic nie wnoszą oprócz ceny i niepotrzebnych bajerów (strobo srobo).
co do tego czujnika to u mnie potrafił wyłączyć lampę po kilkunastu/kilkudziesięciu błyskach z założonym dyfuzorkiem. Wyłączenie czujnika po ostygnięciu i dalsze błyskanie nie uszkodziło lampy, tylko "piszczała" informacja, że gorąco ;)
Metza pewnie bym kupił gdyby był z 400zł tańszy od 900, ale tak to wole systemowe rozwiązania
tylko dlaczego lepsza lampa ma byc tansza od SB900 o 400zl ?
tylko dlaczego lepsza lampa ma byc tansza od SB900 o 400zl ?
hmm, lepsza, a pod jakim względem? mogę prosić o szczegóły poparte jakimś testem albo opiniami fachowców?
hmm, lepsza, a pod jakim względem? mogę prosić o szczegóły poparte jakimś testem albo opiniami fachowców?
zanim zdecydowalem sie na 58AF-1 przeczytalem niezliczona ilosc materialow, poradzilem sie kilku osob i ostatecznie pozyczylem obie lampy (tj sb-900 i 58AF-1)
Dla mnie oprocz wlasciwosci byl wazny tzw "user friendly" bo to moja 1 lampa. Swietnie Metza zoobrazowal kolega Dorjan, ktorego PW wkleje ponizej, nic dodac nic ujac.
"Po przesiadce na Nikona chciałem sprawdzić te rewelacyjne SB i pożyczyłem od kolegów SB-800 i SB-600. Porównałem moc najsilniejszej SB ze starym 54MZ-4i, następnie powtarzalność i ilość błysków w serii przy tych samych parametrach, a także działanie bezprzewodowe.
Co tu pisać? Metz 54MZ-4i praktycznie deklasuje najsilniejszą lampę SB-800 pod każdym względem. Jest co najmniej 2x silniejszy. Potrafi błysnąć w serii ponad 30 klatek z prędkością 5/s, co dla SB-800 zakończyło się chyba po 12 fotkach, a o powtarzalności błysku lepiej nie wspominać. Pewne funkcje występują w obydwu modelach, ale warto zaznaczyć, że każdy Metz ma dwukrotnie dłuższy błysk modelujący, większy zakres ustawień manualnych i jest praktycznie bezgłośny.
W ten sposób szybko wyleczyłem się z chęci posiadania którejś z SB i zostałem przy starych uniwersalnych i sprawdzonych Metz'ach.
Metz 58AF-1 to praktycznie bardziej specjalistyczny kontynuator modelu 54MZ-4i z dodaną funkcją regulacji mocy błysku drugiego palnika i kompatybilnością bezprzewodowego CLS Nikona.
Gdybym potrzebował nowej lampy, na pewno nie kupiłbym SB-900. To lampa słabsza nawet od SB-800 i nadrabiająca brak mocy zawężaniem strumienia światła przy dłuższych ogniskowych. Beznadziejna energetycznie, gdyż sporą część mocy zamienia w ciepło i grzeje się niemiłosiernie już po kilkunastu błyskach. Odstrasza również ceną, a kusi jedynie bogatszym wyposażeniem.
Chcesz mieć dobrą, mocną, szybką i powtarzalną lampę? Kup Metz'a. Jak porównasz działanie wszystkich iTTL, iTTL-BL, to szybko docenisz bezbłędną własną automatykę Metz'a."
Metz 54MZ-4i praktycznie deklasuje najsilniejszą lampę SB-800 pod każdym względem. Jest co najmniej 2x silniejszy.
rozumiem że mowa o LP przy tej samej ogniskowej ustawionej w lampie dla iso 100 ;)
Potrafi błysnąć w serii ponad 30 klatek z prędkością 5/s, co dla SB-800 zakończyło się chyba po 12 fotkach
jak błysnąć? błysnąć to ja mogę zapalniczką w serii z 250 razy - może jakieś detale, tzn z jaką mocą :)
a o powtarzalności błysku lepiej nie wspominać
no lepiej nie, bo nie ma to sensu gdy lampa jest powtarzalna. Akurat focę często seriami i nie mydl ludziom oczu jakimiś niedopowiedzeniami
każdy Metz ma dwukrotnie dłuższy błysk modelujący
może i zaleta, ale ile % osób z tego korzysta i jest im to potrzebne? 0,01%?
Generalnie nie mam nic do metza i jest milion wątków na jego temat więc każdy może ocenić co mu trzeba, ale wkurza mnie jak ktoś pisze głupoty, znając sprzęt z pobieżnego pomacania i z jednej prywatnej wiadomości :)
Tak jak wspominałem, mnie żadna sb nie zawiodła a przerobiłem wiele modeli z ostatnich 30 lat i myślę że już ze 20sztuk by to wyszło.
Tak samo nie piszę z klapkami na oczach że tylko jeden wybór jednej marki jest słuszny i korzystam np z tamrona 70-200 który w pełni mnie zadowala ostrością a kosztuje 3x mniej niż odpowiednik nikkora...ale gdyby były w tej samej cenie to nie zastanawiałbym się ani sekundy. Metz mimo wszystko jest zamiennikiem który stara się być JAK sb - bo to w końcu metz dostosowuje się do nikona dodając CLSa, iTTLa, rozmieszczenie pinów na stopce itp a nie na odwrót.
jakoś nie przekonałeś mnie swoim postem, myślałem że podeślesz mi jakiś teścik wyjaśniający sprawę... powiem tak porównując obie lampy na pewno nie kupiłbym metza choćby z tego względu, że jakość wykonania jest słaba (plastiki słabej jakości, widoczne odlewy, plastikowa stopka). Nawet jeżeli metz ma LP trochę większą to nie jest jeszcze wyznacznikiem jakości lampy. Ja mam SB-900 i bardzo rzadko używam pełnej mocy, tak więc nie jest to jakiś wielki atut dla mnie. Metz ma 2 palniki za to sb-900 ma su-400 wbudowane itp... można było by tak wyliczać w nieskończoność. Nie dotykałem metza i nie testowałem go więc nie wypowiem się na temat jego działania, faktem jest, że wygląda jak lampa z ubiegłej epoki, a jakość wykonania przeraża i odstrasza, a biorąc pod uwagę cenę identyczna jak z sb-900 w moich oczach go dyskwalifikuje.
Mnie natomiast przeraża dyletanctwo i ślepa wiara, że systemowa lampka koniecznie musi być najlepsza. Wcale nie neguję prawidłowego działania lamp SB. Na swój sposób są dobre i od biedy błyskają całkiem nieźle. Na początku przygody z Nikonem też chciałem zakupić SB-800/900 i nawet próbowałem szukać tej „lepszości”. Niestety nie znalazłem. Gdybym nie używał Metz’a pewnie pokochałbym każdą SB. Wbrew opiniom o dziadowskim plastiku i takiej samej stopce, przez wiele lat nic się nie ułamało, przebarwiło, czy nadtopiło. Można też napisać, że to właśnie wszystkie SB wyglądają jak z poprzedniej epoki. Tak jest, w praepoce wszystkie Metz’e miały mnóstwo przycisków na korpusie lampy i zagmatwany interfejs przypominający obecny w SB. Jednak od 10 lat uproszczony sposób obsługi Metz’a nie zmienia się. W najnowszej serii AF zabrano jedynie wspaniałe pokrętło do zmiany parametrów, którego pojawienie się w SB-900 świadczy tylko o tym 10 letnim zacofaniu. To już było.
Teraz do rzeczy. Napiszę coś o błyskaniu. Parametry lamp na papierze wyglądają podobnie. Wygląd lampy Metz 54MZ-4i jest z poprzedniej epoki, ale wielkością palnika przypomina najnowszą SB, a nawet śmiem twierdzić, że z takiej samej powierzchni wykombinowano w Metz’u większy strumień światła. W starej lampie dodatkowy palnik nie miał regulacji błysku, ale standardowo wyposażony był w ciekawy dyfuzor tłumiący o 2EV, co w sumie daje podobny efekt jak ograniczenie do 1/4 mocy w 58AF-1. Jeszcze jedno. Te czerwone, jaskrawe i migające światełka w SB to niesamowita przeszkoda przy fotografowaniu w ciemnych pomieszczeniach.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img191/9837/dsc7972for.jpg)
źródło (http://a.imageshack.us/img827/1590/dsc7973for.jpg)
Dlaczego Metz jest silniejszy? Zobaczcie sami. Powtórzyłem test bo sam nie chciałem wierzyć w taką różnicę.
Nikon SB-800, 1/200s by wyeliminować światło zastane, ISO-200, ogniskowa 70mm, 3 m od obiektu, f:16.
źródło (http://a.imageshack.us/img687/2992/sb800full.jpg)
Metz 54MZ-4i, parametry identyczne, tylko f:22, niestety zabrakło możliwości mocniejszego przysłonięcia i fotka jest prześwietlona.
źródło ( http://a.imageshack.us/img37/341/metz54full.jpg)
Jak błyskałem w serii? Tak samo jak sprawdzałem moc lamp. Z tego samego ustawienia statywu, jednak przysłona f:2,8
Nikon SB-800 potrafił wykonać 14 fotek, z czego tylko 12 jest w miarę poprawnie naświetlonych, chociaż i tak bardziej ubogo niż w Metz’u i dalej stop.
źródło (http://a.imageshack.us/img153/3954/sb800seria.jpg)
Metz 54MZ-4i błysnął przy tych samych parametrach 34 razy i zrobił to w czasie 7s. Wszystkie klatki naświetlone wzorowo z czego 30 zmieściło się na ekranie. Dla niedowiarków mogę pokazać następne cztery.
źródło (http://a.imageshack.us/img830/6874/metz54seria.jpg)
Długo męczyłem SB-800 i Metz’a by znaleźć coś na usprawiedliwienie zakupu SB. Nic z tego. Nawet w połączeniu z CLS Nikona stary Metz posłusznie synchronizował i brał udział w naświetlaniu kadru. Jego uniwersalna fotocela wbudowana w wymienną stopkę bezprzewodową potrafi współpracować z błyskiem pojedynczym, przedbłyskiem TTL i przedbłyskiem wielokrotnym. Rzeczywiście, może takie funkcje jak błysk modelujący i sterowanie bezprzewodowe wykorzystuje mniej niż jeden procent użytkowników, ale już wiele lat temu zrobiono to porządnie i błysk wszystkich lamp trwa wystarczająco długo by zauważyć rozkład świateł i cieni każdej z lamp. Do wywołania takiej funkcji nie potrzeba dodatkowego przycisku jak w SB-800 i nie trzeba ustawiać tej funkcji pod przycisk w korpusie body jak w SB-900. Można to zrobić jak w Metz'u. Jeden przycisk "test" obsługuje zarówno błysk modelujący i pojedynczy testowy. Proste. To co oferują SB to zaledwie namiastka takiego podglądu. Dla mnie wyznacznikiem jakości jest powtarzalne i równomierne naświetlanie kadru. Z tego porównania stary Metz deklasuje SB-800. Jak byłoby z SB-900 - nie wiem. Może słabsza lampka błyskałaby silniej?
Nie namawiam nikogo na zakup Metz’a. Kupujcie SB, ale oddajcie Cesarzowi co cesarskie.
Pozdrawiam.
marcinez
25-08-2010, 08:23
Metz mimo wszystko jest zamiennikiem który stara się być JAK sb - bo to w końcu metz dostosowuje się do nikona dodając CLSa, iTTLa, rozmieszczenie pinów na stopce itp a nie na odwrót.
Ciekawe rzeczy wypisujesz :) "rozmieszczenie pinów" czy Twoim zdaniem Metz ma robić własny rodzaj stopek? Ma konstruować swój CLS i iTTL. Wybacz ale to trąci fanatyzmem i nie są to żadne argumenty.
Porównanie serii robi wrażenie.
Za troszkę wiekszą kasę kupisz 2 sztk. METZ-a 48AF;)
wojtas0009
25-08-2010, 10:09
Unicode...
"na pewno nie kupiłbym metza choćby z tego względu, że jakość wykonania jest słaba (plastiki słabej jakości, widoczne odlewy, plastikowa stopka)."
;)
"Nie dotykałem metza i nie testowałem go więc nie wypowiem się na temat jego działania, faktem jest, że wygląda jak lampa z ubiegłej epoki, a jakość wykonania przeraża i odstrasza, a biorąc pod uwagę cenę identyczna jak z sb-900 w moich oczach go dyskwalifikuje."
a widzisz... metza mam od ponad pół roku, bawiłem się i 58 AF-1, SB-600 i SB-900.
to co napisałeś o jakości wykonania to BZDURY.
Poza tym, to jest do błyskania, a nie oglądania tego, głaskania i bawienia się...
Ale przy klientach bardziej pro wygląda się z sb900 ;)
Generalnie nie mam nic do metza i jest milion wątków na jego temat więc każdy może ocenić co mu trzeba, ale wkurza mnie jak ktoś pisze głupoty, znając sprzęt z pobieżnego pomacania i z jednej prywatnej wiadomości :)
nie czytasz ze zrozumieniem :)
SB-900 mialem pozyczona na kilka dni, nie zrobila na mnie wrazenia, a Metz wrecz przeciwnie dlatego go kupilem.
Dorjan wkleil porownanie tych lamp i raczej to wiele wyjasnia.
Najlepsze sa posty ludzi, ktorzy posiadaja SB-900 nigdy nie mieli doczyniena z Metzem i na dzien dobry go dyskfalufikuja :D
marcinez
25-08-2010, 13:35
Poproszę również o takie testy, ale ukazujące, że Sb900 jest lepsza od 58 Metza.
mam sb900 i 800 i szczerze wole 800tkę. 900tka ma za dużą "główkę" i czasami przy szybkim podnoszeniu lub opuszczaniu aparatu "główka" potrafi przeskoczyć- bardzo irytujące:)
miałem metza 58-af1 i bardzo polecam chociaż mało intuicyjne menu. Jeśli chcesz dużo korzystać z CLS to bierz jako główną sb900 a jako slave sb800. 900tka ma tutaj super sposób na przechodzenie w master lub slave. Nie trzeba szukać w menu. Jeśli lampa ma być jedyną to ja bym brał sb800 lub metza.
miałem podobny problem jaką lampę wybrać, ale jednak przyszłościowo wziąłem sb900. nie kupisz już raczej nowej sb800, sb600 jeszcze są dostępne. Ale tak jak któryś z kolegów napisał lepiej brać mocniejszą a jak zmienisz body jak w moim przypadku lampę już masz.
Powiem tylko, ze mimo że SB900 jest naprawdę świetną lampą, ale grzeje się po pewnym czasie szczególnie przy zdjęciach seryjnych. Problemu tego nie mam na SB800. Ale nie wiem czy wynika to akurat z mojej sztuki czy ogólnie tak ta lampa ma wbudowane zabezpieczenia.
Pozdrawiam,
AMI
Dlatego mnie więcej do szczęścia nie potrzeba niz sb-600, już prawie 2 lata razem i zero problemów
Kupujcie SB, ale oddajcie Cesarzowi co cesarskie.
Z tym to już przegiąłeś, to samo można napisać o wszystkim... kupiłeś nikona oddałeś cesarzowi co cesarskie powinieneś używać aparatu w telefonie...heh
nadal czekam na obiektywny test porównujący sb-900 z metzem 58
Z tym to już przegiąłeś, to samo można napisać o wszystkim... kupiłeś nikona oddałeś cesarzowi co cesarskie powinieneś używać aparatu w telefonie...heh
nadal czekam na obiektywny test porównujący sb-900 z metzem 58
mam wrazenie, ze test nie jest ci potrzebny bo i tak wiesz swoje, masz SB-900 i jakos nie chcesz dopuscic do mysli nic innego niz to co masz w stopce ;-)
Dorjan wkleil porownanie z mocniejsza od SB-900 - SB-800, nie wystarczy? Wszak przez wielu fotografow to wlasnie SB-800 uchodzi za najlepsza ze wszystkich SB...
marszull
25-08-2010, 21:59
Wszak przez wielu fotografow to wlasnie SB-800 uchodzi za najlepsza ze wszystkich SB...
Uzywalem sb900 dosyc sporo ostatnio i mam swoja sb 800 i ze zdaniem powyzej sie zgadzam w 100%
(no moze w 90% jakby w sb800 wstawili przelacznik do cls na zewnatrz, zamiast grzebac w menu)
a co do metza to juz pisalem jak bede nabywal nowa lampe to 58, ale na razie nabylem 2x yn560 i z nimi mam niezla frajde ;)
mam wrazenie, ze test nie jest ci potrzebny bo i tak wiesz swoje, masz SB-900 i jakos nie chcesz dopuscic do mysli nic innego niz to co masz w stopce ;-)
Dorjan wkleil porownanie z mocniejsza od SB-900 - SB-800, nie wystarczy? Wszak przez wielu fotografow to wlasnie SB-800 uchodzi za najlepsza ze wszystkich SB...
Jako że przymierzam się do zabawy w strobing, planuję zakup kolejnych sb-900, lecz skoro część osób twierdzi, że sb-900 jest do dupy (choć mi się z nią dobrze pracuje i naprawdę nie mam powodów do narzekań), a metz jest super, ekstra fajna itp. to czekam na test, niech ktoś porówna być może się przekonam i zakup kolejnych lamp z mojej strony padnie na firmę metz a nie nikon.
EDIT.
zapomniałem dodać... test który wkleił dorian nic nie wnosi, nie wiem co on chciał przez to pokazać, jakie były parametry lampy i dlaczego są inne ustawienia przysłony w aparacie?? jak się coś porównuje to ustawia się identyczne parametry, a nie jak mi pasuje...
EDIT. 2
nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić powtarzalność błysków w serii swojej sb-900, tak więc w odległości około 2 metrów przy iso 200, wb na lampę, czas 1/200, przysłona f5, lampa ustawiona na manual 1/64 mocy wykonałem 31 zdjęć, żadne z nich nie było źle naświetlone:)
wracając do testu doriana uważam, że jest on delikatnie pisząc nie rzetelny, albo nie umie ustawić poprawnie lampy i porobił jak porobił zdjęcia wprowadzając nie zorientowanych w temacie w błąd.
Nie wierzę, że SB-800 wykonała w serii tylko 14 zdjęć z czego część niedoświetlona.
W manualu to moje YN460 też naświetlają idealnie za każdym razem ;) Chyba, że źle ustawię ;)
marszull
25-08-2010, 23:19
W manualu to moje YN460 też naświetlają idealnie za każdym razem ;) Chyba, że źle ustawię ;)
;)
pmsphotography
25-08-2010, 23:22
Dokładnie- w manualu to se można ;-)
Ja mimo, że mam SB-900 wiem, że nie jest idealna i ma swoje minusy. Na przykład przy dwóch szybkich błyskach z dużą mocą w TTL jeden po drugim - ten drugi kadr będzie trochę ciemniejszy. Jak odczekam dłużej to naświetli tak samo ;-) Tak jakby pozwalała na błysk nie mając jeszcze pełnej pary w kondensatorach :-D
marcinez
25-08-2010, 23:39
nie wytrzymałem i musiałem sprawdzić powtarzalność błysków w serii swojej sb-900, tak więc w odległości około 2 metrów przy iso 200, wb na lampę, czas 1/200, przysłona f5, lampa ustawiona na manual 1/64 mocy wykonałem 31 zdjęć, żadne z nich nie było źle naświetlone:)
wracając do testu doriana uważam, że jest on delikatnie pisząc nie rzetelny, albo nie umie ustawić poprawnie lampy i porobił jak porobił zdjęcia wprowadzając nie zorientowanych w temacie w błąd.
Nie wierzę, że SB-800 wykonała w serii tylko 14 zdjęć z czego część niedoświetlona.
Super test zrobiłeś..... Dziękujemy. Twój na pewno jest rzetelny.
Super test zrobiłeś..... Dziękujemy. Twój na pewno jest rzetelny.
Nie robiłem testu tylko sprawdziłem powtarzalność i podzieliłem się wynikiem. A Ty marcinez nie atakuj mnie, sam sprawdź coś, przetestuj podziel się swoją opinią to pogadamy...
Powtórzyłem serię fotek przy ustawionym zarówno ttl jak i ttl bl i efekt był taki jak na ustawieniach w manualu...
Wniosek z tego taki, jeżeli lampa nie jest zmuszona do błyskania pełną mocą wszystko jest tak jak być powinno lecz jeżeli błyska się seriami i używa pełnej mocy, a kondensatory się nie naładują to oczywistą sprawą jest, że błysk będzie odrobinę słabszy lub nie błyśnie - dla tych osób które robią w ten sposób zdjęcia jest przewidziany dodatek do lampy w postaci dodatkowego pojemnika na aku, a jaki tego jest efekt to już na youtube odsyłam.
Dla nie wiedzących dodam, że czas gotowości lampy zależy też od stanu naładowania, zużycia, oraz od typu ogniw jakich się używa np. na zwykłych paluszkach szybciej się ładuje lampa niż na aku ze względu na różnicę w napięciu.
Widzę, że nie masz pojęcia o wykonywaniu jakichkolwiek testów. Jakim sposobem lampa ustawiona w manualu na 1/64 mocy może dać w serii tylko 31 błysków? Powinno być co najmniej 64, a jeśli jest mniej, to tylko świadczy o podawaniu zawyżonej mocy przez producenta.
Mój test polegał na automatycznym dobieraniu mocy błysku do prawidłowego oświetlenia danej sceny. Nie obchodzi mnie jaka jest odległość, czy parametry ekspozycji. Lampa ma prawidłowo naświetlać każdy kadr w serii, aż do momentu gdy zabraknie jej energii.
Nikon SB-800 odmówiła błyskania po owych 14 fotkach, naświetlając tak jak umiała. Nic nie poradzę, że kadry różnią się między sobą, a przedostatni kadr prawdopodobnie nie otrzymał światła z lampy, zaś na ostatni zużyła resztkę swojej energii prześwietlając go znacznie. Świadczy to jedynie o precyzji i zaawansowaniu elektroniki systemowej lampy. Błyskała z prędkością 5kl/s.
Metz 54MZ-4i przy identycznych parametrach zatrzymał się dopiero po 34 zdjęciach i nie pomylił się w precyzyjnym dawkowaniu światła. Dość łatwo to wytłumaczyć przyglądając się testowi mocy obydwu modeli. W pełnym manualu na 1/1 mocy kadr z SB-800 jest ciemniejszy na f:16, niż z 54MZ-4i na f:22. Oczywiście możesz sobie gdybać o braku możliwości porównania na dwóch różnych przysłonach, więc dla jasności wstawiam kadr na f:16 z Metz’a.
źródło (http://a.imageshack.us/img682/903/metz54f16.jpg)
Na życzenie mogę przesłać wszystkie oryginalne pliki wraz z kadrami przed i po wykonaniu serii. Łatwo sprawdzisz czas rozpoczęcia i zakończenia serii.
Wiara czyni cuda, więc może Twoja SB potrafi więcej, ale czytając takie bzdury
Kiedyś przeprowadziłem test i wskaźnik termiczny lampy zareagował dopiero po 200 błyskach pełną mocą jeden za drugim.
nie wierzę w jakąkolwiek rzetelność przeprowadzonego testu i jego wynik. Po takim eksperymencie prawie każda lampa się zagotuje i nie dotrwa do końca testu, a na dodatek zabrakłoby energii w akumulatorach. Do sprawności energetycznej Metz’a jeszcze żadna systemówka nie dorosła, chyba że LEICA SF 58, bo to nic innego jak Metz 58AF-1.
Pozdrawiam.
pmsphotography
26-08-2010, 00:54
A i tu Cie zdziwie, bo aku ładują szybciej lampę niż zwykłe alkaliczne.
Widzę, że nie masz pojęcia o wykonywaniu jakichkolwiek testów. Jakim sposobem lampa ustawiona w manualu na 1/64 mocy może dać w serii tylko 31 błysków? Powinno być co najmniej 64, a jeśli jest mniej, to tylko świadczy o podawaniu zawyżonej mocy przez producenta.
czy ja napisałem, że lampa przestała błyskać po 31 błyskach? czytaj uważnie, napisałem że zrobiłem 31 zdjęć!!!!
nie wierzę w jakąkolwiek rzetelność przeprowadzonego testu i jego wynik. Po takim eksperymencie prawie każda lampa się zagotuje i nie dotrwa do końca testu, a na dodatek zabrakłoby energii w akumulatorach. Do sprawności energetycznej Metz’a jeszcze żadna systemówka nie dorosła, chyba że LEICA SF 58, bo to nic innego jak Metz 58AF-1.
Owszem moja dotrwała i włączył się czujnik termiczny, a co do aku to mimo twoich wątpliwości jeszcze miały w sobie energię, sprawdź na swojej lampie, a zobaczysz, że też da radę.
A i tu Cie zdziwie, bo aku ładują szybciej lampę niż zwykłe alkaliczne.
odsyłam Cie do http://www.youtube.com/watch?v=VWBPnGRY95o może jak zobaczysz to uwierzysz
już mam dosyć przekonywana was do czegokolwiek...
uważam że obie lampki mają swoje plusy i minusy a spór niech zostanie rozstrzygnięty przesz jakiś niezależny test kogoś kto nie będzie faworyzował z żadnej z firm bo na razie to mam wrażenie, że dyskusja nabrała charakteru przeciągania liny, każdy na swoją stronę.
EDIT.
tu podaję jeszcze link jak wygląda błyskanie z dodatkowymi bateryjkami: http://www.youtube.com/watch?v=ANURUx47yec&feature=related
adolfik9501
26-08-2010, 12:11
Test powyższy (serie zdjęć) pokazuje jedynie, że jedno auto spala mniej od drugiego przy 250 km/h... Zawsze się można przy piwie pochwalić ;)
marcinez
26-08-2010, 12:30
Nie robiłem testu tylko sprawdziłem powtarzalność i podzieliłem się wynikiem. A Ty marcinez nie atakuj mnie, sam sprawdź coś, przetestuj podziel się swoją opinią to pogadamy...
Powtórzyłem serię fotek przy ustawionym zarówno ttl jak i ttl bl i efekt był taki jak na ustawieniach w manualu... (...)
Kolego unicode, nie zamierzałem Cię atakować. Niestety nie posiadam żadnej z lamp, które są przedmiotem dyskusji, więc nie pochwalę się ile razy to moja lampka błysnęła. Dopiero gdybym miał te dwie lampy, być może pokusiłbym się o zrobienie jakiegoś testu, ale prawdopodobnie wolałbym po prostu robić zdjęcia. Twoje wypowiedzi są jednostronne i rzeczywiście gdyby dorjan robił podobne sprawdzenia do Twoich, ale z użyciem tylko metza to rzeczywiście można by było to nazwać przeciąganiem liny. Dorjan jednak zrobił testy dwóch lamp. Czy były rzetelne i obiektywne, to niech każdy sobie sam oceni.
Kolego unicode, nie zamierzałem Cię atakować. Niestety nie posiadam żadnej z lamp, które są przedmiotem dyskusji, więc nie pochwalę się ile razy to moja lampka błysnęła. Dopiero gdybym miał te dwie lampy, być może pokusiłbym się o zrobienie jakiegoś testu, ale prawdopodobnie wolałbym po prostu robić zdjęcia. Twoje wypowiedzi są jednostronne i rzeczywiście gdyby dorjan robił podobne sprawdzenia do Twoich, ale z użyciem tylko metza to rzeczywiście można by było to nazwać przeciąganiem liny. Dorjan jednak zrobił testy dwóch lamp. Czy były rzetelne i obiektywne, to niech każdy sobie sam oceni.
Dorian nie użył w teście sb-900.
marcinez
26-08-2010, 12:38
Użył SB800, która według wielu jest mocniejsza od Sb900.
vince.vega
26-08-2010, 13:16
Panowie widzę że swoim pytaniem wywołałem małą burzę miedzy zwolennikami sb a metz-a widzę też bardzo dużo ciekawych porównań obu firm, ale prosze odnieście sie do mojego pytania tzn CZYM BŁYSKACIE NA ŚLUBACH jeśli sb-600 lub metz 48 af-1 to napiszcie proszę czy daje wam wystarczającą moc czy może jednak jest za słaba czy np zdaje egzamin w plenerze a na sali jest jednak niedobór mocy o to mi chodzi panowie
pmsphotography
26-08-2010, 13:30
odsyłam Cie do http://www.youtube.com/watch?v=VWBPnGRY95o może jak zobaczysz to uwierzysz
O to bardzo ciekawe co Pan Nikon Ci naopowiadał, w końcu święte słowa. A może warto tak sprawdzić samemu jak jest w rzeczywistości ? Ułatwię Ci, zobacz:
to_6pnq2cIY
Nadal uważasz, że aku ładują lampę wolniej? To idź i sprawdź sam ;-) Napięcie to nie wszystko, liczy się też wydajność prądowa.
O to bardzo ciekawe co Pan Nikon Ci naopowiadał, w końcu święte słowa. A może warto tak sprawdzić samemu jak jest w rzeczywistości ? Ułatwię Ci, zobacz:
to_6pnq2cIY
Nadal uważasz, że aku ładują lampę wolniej? To idź i sprawdź sam ;-) Napięcie to nie wszystko, liczy się też wydajność prądowa.
wysłałeś film który pokazuje dokładnie odwrotną sytuację niż na filmie do którego ja Cię wysłałem...
pmsphotography
26-08-2010, 14:04
Proponuję zrobić tak- naładuj sobie aku (najlepiej eneloopy), kup duracelki alkaliczne. Sprawdź co szybciej naładuje lampę samemu ;-)
Film, który mi wysłałeś jest robiony przez Nikona. To normalne, jeśli próbują nagiąć pewne fakty na swoją korzyść- polecać baterie alkaliczne bo na nich lampa się mniej grzeje i pokazywać ich zalety, których w rzeczywistości nie posiadają.
To wracając trochę do tematu - mam metza 48 i starcza. Ja wybierałem między M48 a SB600 i w tym temacie Metz zdecydowanie jest lepszy (większy zakres ruch palnika, mocniejsza itd. Metz 48 jest chyba nieznacznie słabszy od 800tki). Metz ma jedną BARDZO fajną rzecz vs nikon. Chodzi o mocowanie w sankach. SB mają taki "zatrzask", który mz jest do du**y. Wczoraj robiliśmy trochę fotek z kilkoma lampami i 800 bujała się tak w sankach, ze miałem wrażenie, że zaraz spadnie!!! Metz ma taki dokręcany patent, który świetnie się sprawdza i lampa zawsze siedzi na miejscu bez żadnego loozu. Fakt - zdjęcie/założenie będzie trwać pewnie kilka sek. dłużej ale to chyba nie jest aż tak ważna sprawa vs stabilność sprzętu.
pmsphotography
26-08-2010, 14:15
To wracając trochę do tematu - mam metza 48 i starcza. Ja wybierałem między M48 a SB600 i w tym temacie Metz zdecydowanie jest lepszy (większy zakres ruch palnika, mocniejsza itd. Metz 48 jest chyba nieznacznie słabszy od 800tki). Metz ma jedną BARDZO fajną rzecz vs nikon. Chodzi o mocowanie w sankach. SB mają taki "zatrzask", który mz jest do du**y. Wczoraj robiliśmy trochę fotek z kilkoma lampami i 800 bujała się tak w sankach, ze miałem wrażenie, że zaraz spadnie!!! Metz ma taki dokręcany patent, który świetnie się sprawdza i lampa zawsze siedzi na miejscu bez żadnego loozu. Fakt - zdjęcie/założenie będzie trwać pewnie kilka sek. dłużej ale to chyba nie jest aż tak ważna sprawa vs stabilność sprzętu.
Sprawdź czy nie macie ułamanego bolca/mechanizmu w tej SB800. Bo wprawdzie w SB900, lecz myślę że mechanizm jest ten sam- po zapięciu lampa nawet nie drgnie.
Sprawdź czy nie macie ułamanego bolca/mechanizmu w tej SB800. Bo wprawdzie w SB900, lecz myślę że mechanizm jest ten sam- po zapięciu lampa nawet nie drgnie.
Drugi znajomy też ma 800kę i ma tak samo... Buja się w sankach i tyle. Może mamy dwie lewe 800tki? A może to mocowanie jest zwyczajnie kiepskie? Tak czy inaczej to z Metz'a podoba mi się duuużo bardziej ;)
pmsphotography
26-08-2010, 15:43
Może i masz rację, dzisiaj sprawdzę u znajomego z SB800 z ciekawości. Na szczęście w SB900 to nie występuje, chociaż tyle dobrego :-)
Może nieznacznie odgięła się stopka w aparacie i powstał mały luz.
Może nieznacznie odgięła się stopka w aparacie i powstał mały luz.
na 5 puszkach?! Raczej MAŁO prawdopodobne ;)
na 5 puszkach?! Raczej MAŁO prawdopodobne ;)
faktycznie mało prawdopodobne, najwidoczniej ten model tak ma i już
samson09
26-08-2010, 16:11
Szwagier ostatnio focił ślub sb600 i niestety narzekał, że lampa momentami nie wyrabia. Ja mam sb900 i naprawdę błyska świetnie. Wcześniej miałem nissina di622 i nie ma porównania.
Najlepiej nie błyskać, a jak już trzeba to SB-900
pmsphotography
26-08-2010, 17:40
Badol, sprawdzałem przed momentem u znajomego SB800 na D3s i po zapięciu blokady się nie giba. To ja już nie wiem ;-)
Drugi znajomy też ma 800kę i ma tak samo... Buja się w sankach i tyle. Może mamy dwie lewe 800tki? A może to mocowanie jest zwyczajnie kiepskie? Tak czy inaczej to z Metz'a podoba mi się duuużo bardziej ;)
z tego co pamiętam to jak miałem sb800 to się leciteńko ruszała - a w zasadzie był mikroluz chyba po kolei na d70s, d200, d300s. Ale bez przesady. O bujaniu jakimś to nie ma mowy więc chyba coś sobie rozbujałeś w tej lampie albo koloryzujesz żeby łatwiej było Ci o sb800 mówić jako bublu ;)
teraz mam 3x sb900 i nic nie drgnie.
Co do zatrzasku nikona to akurat jest najlepszy patent - szybkie i pewne mocowanie. W soligorze i jakimś sunpaku kiedyś miałem to Fspaniałe kółeczko do dokręcania i mi się zdarzyło że się zapiekło (zreszta dwóch znajomych miało podobne problemy)
Mati_007
26-08-2010, 19:53
Ja bym chętnie zakosztował SB-900. Ostatnio robiłem kościół Di622 i rzeczywiście czasami miała problem żeby wyrobić. Co do naświetlenia, błyskałem w manualu i było B.Dobrze. Natomiast narzekałem na gotowość do kolejnych błysków. Jednak SB-900 to inna klasa.
Badol, sprawdzałem przed momentem u znajomego SB800 na D3s i po zapięciu blokady się nie giba. To ja już nie wiem ;-)
No to ja już też nie wiem :)
Patrząc na budowę obu rozwiązań Metz nie ma prawa się bujać. Nikon niestety ma :(
z tego co pamiętam to jak miałem sb800 to się leciteńko ruszała - a w zasadzie był mikroluz chyba po kolei na d70s, d200, d300s. Ale bez przesady. O bujaniu jakimś to nie ma mowy więc chyba coś sobie rozbujałeś w tej lampie albo koloryzujesz żeby łatwiej było Ci o sb800 mówić jako bublu ;)
teraz mam 3x sb900 i nic nie drgnie.
Co do zatrzasku nikona to akurat jest najlepszy patent - szybkie i pewne mocowanie. W soligorze i jakimś sunpaku kiedyś miałem to Fspaniałe kółeczko do dokręcania i mi się zdarzyło że się zapiekło (zreszta dwóch znajomych miało podobne problemy)
800 to świetna lampa i nikt chyba nie mówi o niej jako bublu :) Sam chciałem ją kupić ale nie było jej już w sprzedaży.
Leciuteńko to ja bym tego nie nazwał...
A co do zatrzasku to chyba nie ma się co dalej spierać. Każdy ma swoje preferencje itd. Metza mam już prawie rok. Nigdy nic mi się nie odkręciło czy zapiekło i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie.
... a spór niech zostanie rozstrzygnięty przesz jakiś niezależny test kogoś kto nie będzie faworyzował z żadnej z firm ...
Robiłem porównanie tych lamp prawie rok temu dla własnych potrzeb i nie miałem zamiaru produkować się w tym wątku. Zostałem jednak wywołany do tablicy upublicznieniem PW i krytycznymi uwagami związanymi z tą wypowiedzią. Wyniki porównania mogą być nieakceptowalne dla systemowych fanatyków, ale żadnej z firm nie faworyzuję. To nie jest długonoga blondynka z niebieskimi oczyma, tylko kawałek elektroniki zamknięty w plastikowym pudełku.
Czasami warto spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa i dostrzec, że SB nie są cudem techniki. Podobne konstrukcje, a nawet lepsze produkują też inni. Olympus ma w ofercie dwie bezprzewodowe lampy (FL50R, FL36R) z możliwością podziału na grupy, regulacją mocy, wbudowaną fotocelą i aż dwoma pokrętłami funkcyjnymi. Nie ma też problemu z szybkim ładowaniem, bo dostępny jest zewnętrzny wysokonapięciowy moduł SHV-1 z własną przetwornicą WN, pozwalający na błyski z pełną mocą co 1s. Takie urządzenie w Metz’u nazywa się P-76 i nadaje się do wszystkich mocniejszych modeli lamp, włącznie z 58AF-1. Co w temacie zasilania proponuje Nikon? Przemilczę.
Nikt nie twierdzi, że lampy SB są do dupy, a Metz super. Sabinki spokojnie dają radę, a SB-900 ma wspaniałe dodatki w standardzie. Z tą ilością bajerów niektórzy nie mogą sobie poradzić, a bardziej zaawansowani wolą wyzwalacze radiowe niż system CLS, którego zazdroszczą użytkownicy innych systemów. W sumie każdy posiadacz SB nie ma czego się wstydzić i może być dumny z systemowej lampy, ale z wywyższaniem się i pokazywaniem jedynie słusznej drogi też byłbym ostrożny.
To nie Metz korzysta z rozwiązań w systemowych lampach, a raczej lampy systemowe adoptują nowinki techniczne Metz’a. Tak było z pierwszym na świecie systemem bezprzewodowym Metz istniejącym już 17 lat, czy aktualizacją softu, najpierw w dedykowanych stopkach SCA, a następnie bezpośrednio w lampach. To Metz jako jedyny oferuje całkowicie bezgłośne przetwornice WN i najsilniejsze lampy podpinane do korpusu aparatu. To lampy Metz są niedoścignionym wzorem w efektywnym wykorzystywaniu energii. ...
Między bajki możesz włożyć twierdzenie, że uzyskasz z SB-900 dwieście pełnych wyładowań na jednym komplecie baterii, czy aku, a dodawanie do tego „jedno za drugim” wywołuje jedynie uśmiech politowania. Zawsze znajdzie się Ktoś, kto wytknie Ci bezsens błyskania serią w manualu z mocą 1/64 i liczenia błysków, bo można to sobie liczyć do wyczerpania baterii lub zapełnienia karty, chociaż osiągnięcie 100 w Nikonie i tak powoduje chyba przerwę. Czytaj i ucz się, a będziesz bardziej zorientowany.
Pozdrawiam.
Na potrzeby tego wątku odpaliłem w serii, przy pełnej mocy moją SB800, klika klatek naświetlonych, każda nieco się różniła, reszta bez błysku. Rzeczowa argumentacja dorjana trafia do mnie.
Na potrzeby tego wątku odpaliłem w serii, przy pełnej mocy moją SB800, klika klatek naświetlonych, każda nieco się różniła, reszta bez błysku. Rzeczowa argumentacja dorjana trafia do mnie.
a jak szybka seria? bo z tego co mi wiadomo każda lampa ładuje się jakiś czas 2-3sek (zgaduje) o czym jest napisane w instrukcji nawet, więc nie za bardzo taki test ;)
a jak szybka seria? bo z tego co mi wiadomo każda lampa ładuje się jakiś czas 2-3sek (zgaduje) o czym jest napisane w instrukcji nawet, więc nie za bardzo taki test ;)
Pokój 24m2, ISO100, f5, 1/80sek, TTLBL, seria 5 zdjęć, w czasie 3 sek, palnik na wprost, akumulatory ENELOPY, niedawno ładowane, odległość od fotografowanego obiektu ok. 3m, obiektyw N24/2,8D, pomiar matrycowy. Wynik, zdjęcia dobrze naświetlone, bez zauważalnych różnic, przy szóstym klapa klatka ciemna. To była moja druga próba z serią zdjęć z lampą błyskową Sb800, którą dokonałem przed chwilą,
o pierwszej napisałem z pamięci w pracy. Uważajmy ją jako źle wykonaną, na pewno miałem inne akumulatory GP2600, w jakim stanie, nie pamietam.
Co do argumentacji dorjana, trafia do mnie.
Marcin Borkowski
27-08-2010, 18:14
po 1 po co w takich warunkach walić pełną mocą?, sam widzisz lampa po błyśnięciu na max ładuje się 3sek a ty chciaes 5 zdjeć w 3 sek a pełną mocą zrobić ?
Między bajki możesz włożyć twierdzenie, że uzyskasz z SB-900 dwieście pełnych wyładowań na jednym komplecie baterii, czy aku, a dodawanie do tego „jedno za drugim” wywołuje jedynie uśmiech politowania.
Weź w łapę i sprawdź, a później komentuj...
ps. używałem aku 4xGP2700mAh
po 1 po co w takich warunkach walić pełną mocą?, sam widzisz lampa po błyśnięciu na max ładuje się 3sek a ty chciaes 5 zdjeć w 3 sek a pełną mocą zrobić ?
W drugiej próbie zaznaczyłem, że serię zadjęć wykonałem w automatyce zrównoważonego błysku wypełniającego TTLBL, a więc nie z wykorzystaniem pełnego błysku, czyli pełnej mocy.
marcinez
28-08-2010, 08:43
ps. używałem aku 4xGP2700mAh
To ile zrobiłeś błysków z pełną mocą na tych akumulatorkach?
silversideup
28-08-2010, 12:46
Szwagier ostatnio focił ślub sb600 i niestety narzekał, że lampa momentami nie wyrabia. Ja mam sb900 i naprawdę błyska świetnie. Wcześniej miałem nissina di622 i nie ma porównania.
Co znaczy "nie wyrabia"? Ja mam sb-600 i uważam, że z jest świetna. Jasne, że nie jest doskonała i lepiej się sprawdza z jasnym szkłem. Na ostatniej imprezie sprawowała mi się znakomicie. Dokupić dyfuzor STOFEN i do fotografowania z D5000 polecam bez zająknięcia.
To ile zrobiłeś błysków z pełną mocą na tych akumulatorkach?
około 200
vince.vega
28-08-2010, 18:37
silversideup dzięki za odpowiedź na temat
... prosze odnieście sie do mojego pytania tzn CZYM BŁYSKACIE NA ŚLUBACH jeśli sb-600 lub metz 48 af-1 to napiszcie proszę czy daje wam wystarczającą moc czy może jednak jest za słaba czy np zdaje egzamin w plenerze a na sali jest jednak niedobór mocy o to mi chodzi panowie
Czym błyskam? Już wiesz. Fotografuję dla przyjemności i fotografia dla mnie, to skarbonka bez dna. Na ślubach bywam najczęściej jako jeden z gości i sporadycznie obsługuję taką imprezę samodzielnie, ale jakieś doświadczenia przez długie, długie lata zebrałem.
Na pewno każdy błyska tym co ma i najczęściej każda z tych lamp wystarczy. Postawiłbym pytanie inaczej. Jak błyskacie na ślubach? Dopiero w tym momencie zaznaczą się różnice w sposobie realizacji fotek na imprezie w zależności od posiadanego sprzętu i wielkości światła zastanego. W tej samej sali jednym wystarcza światło zastane, jasny obiektyw i wysokie ISO, a przy niedostatku lub niechęci zawyżania/zaniżania któregoś z tych parametrów wspomagają się światłem nawet małej lampki. Inni błyskają, chyba z przyzwyczajenia, w prawie każdym pomieszczeniu.
Właściwości posiadanej lampy determinują ustawienie parametrów ekspozycji i czym lampa jest słabsza, tym pole manewru mniejsze. Silniejsza lampa daje gwarancję szybkostrzelności, gdyż jest ciągle gotowa do akcji, a użycie kilku źródeł światła pozwala na dużą swobodę fotografowania z optymalnie wybranymi parametrami i uniezależnia całkowicie od światła zastanego.
Osobiście staram się unikać błyskania lampą, ale nie zawsze jest to możliwe. W kościołach nawet nie zapinam lampy do korpusu, chociaż widzę że zawodowcy błyskają w zupełnie sprzyjających warunkach. Rezygnacja z błyskania ma swoje zalety. Nie przeszkadzam w ceremonii i zyskuję pełną akceptację odprawiającego mszę księdza.
Nie ma jednej recepty na uzyskanie poprawnych technicznie fotek. Każdy kościół jest inny. Duży, mały, jasny, ciemny. W każdym inaczej wygląda oświetlenie i dostęp do PM. Niekoniecznie trzeba dysponować jakąkolwiek lampą, ale jasny obiektyw jest niezbędny.
Tamron 20-40/2,7-3,5 na 20mm, f:4
źródło (http://a.imageshack.us/img31/1738/dsc5964900.jpg)
Sigma 50/1,4 na f:2,0
źródło (http://a.imageshack.us/img820/6016/dsc8745900.jpg)
Nikkor AF-S 24-70/2,8 na 24mm, f:2,8
źródło (http://a.imageshack.us/img90/2879/dsc2917900.jpg)
Olympus E-1 i Zuiko 14-54/2,8-3,5 na 14mm, f:2,8
źródło (http://a.imageshack.us/img816/5876/p8232054900.jpg)
źródło (http://a.imageshack.us/img46/9817/mks084900.jpg)
Błyskam natomiast prawie zawsze na sali weselnej. W zależności od jej wielkości, wysokości, koloru ścian i sufitu używam jednej lub kilku lamp. Całkowite oświetlenie zupełnie ciemnej sali z wyłączonymi światłami nie stanowi problemu. W tej fotce nie ma zupełnie światła zastanego.
Sigma 17-35/2,8-4 na 17mm, f:5,6 i 2x Metz 70MZ-5 plus rozproszone światło sterujące z lampy Metz 54MZ-4i na korpusie.
źródło (http://a.imageshack.us/img441/382/dsc65271024.jpg)
Pozdrawiam.
No ładnie oświetlone ja natomiast zawsze otrzymuję cienie. Może teraz jakoś sobie poradzę stosując erefki. Mozesz cos więcej napisać o ustawieniach lamp mam na mysli nie parametry a same lampy.
Nikonamający_na_7
29-08-2010, 08:56
Celnie postawione pytanie Dorjan: jak, nie czym. Dodałbym jeszcze cały rozdział fotografowania z lampą i nałożonymi filtrami TN-A1 lub TN-A2 przy aktywnym wykorzystaniu światła zastanego. SB-900 ma tu swoje przewagi (funkcja wykrywania filtra lampy w aparacie).
Rzeczywiście rację ma Manfred, połowa (albo więcej) sukcesu to właściwe ustawienie lam, chodzi o miejsce ustawienia wobec obiektu oczywiście.
Co znaczy "nie wyrabia"? Ja mam sb-600 i uważam, że z jest świetna. Jasne, że nie jest doskonała i lepiej się sprawdza z jasnym szkłem. Na ostatniej imprezie sprawowała mi się znakomicie. Dokupić dyfuzor STOFEN i do fotografowania z D5000 polecam bez zająknięcia.
Stofen+SB600 to wg mnie kiepskie polaczenie, mam jedno i drugie - i mocy sześćsetki brakowało przy założonym stofenie. Weźcie pod uwagę, że "zjada" on ok 1-1.5 EV co dla mnie powoduje wzrost iso....a tego unikam jak ognia.
lepszym rozwiązaniem jest dorobić "wizytówkę" na gumce i część światła odbijać w przód a reszta w sufit, ściankę itp.
Ewentualnie polecam Lumiquesta 80-20
Mati_007
01-09-2010, 19:52
Czy nie przeszkadzają wam szumy przy robieniu zdjęć bez lampy? dorjan co do całej poprawności twoich fotek, to widać dość wyraźnie szum. Zwłaszcza na garniakach itp. nie przeszkadza to odbiorcą i tobie jako fotografowi?
na wydrukach tego nie widac.
Uuuuu. Patrzajcie jak to D700 szumi na ISO400-800, tragedia. Chętnie przyjmę tego szumofotona, w ramach pokuty.
dorjan co do całej poprawności twoich fotek, to widać dość wyraźnie szum. Zwłaszcza na garniakach itp. nie przeszkadza to odbiorcą i tobie jako fotografowi?Ty tak na powaznie?
... dorjan co do całej poprawności twoich fotek, to widać dość wyraźnie szum. Zwłaszcza na garniakach itp. nie przeszkadza to odbiorcą i tobie jako fotografowi?
Nie wiem na czym to oglądasz, bo ja również nie widzę szumu na prezentowanych fotkach. Tym bardziej, że to miniatury pokazujące ogólnie kościół. Jedyna fotka z Nikona, na której widać jakieś twarze to zaledwie ISO-640 i nawet na cropie nie dotkniętym obróbką nie dostrzegam szumu.
crop 1:1
źródło (http://a.imageshack.us/img413/2176/dsc2917crop.jpg)
crop 1:1
źródło (http://a.imageshack.us/img97/3558/dsc2917cr.jpg)
Dwie ostatnie pochodzą z niby szumiącego Olympusa, ale spokojnie można pokazać fotki PM nawet na ISO-800 i będą akceptowalne nie tylko na papierze.
Olympus E-1, ISO-800
źródło (http://a.imageshack.us/img709/4207/mks052900.jpg)
Olympus E-1, ISO-200
źródło (http://a.imageshack.us/img62/4446/p8231999900.jpg)
Też jestem mało odporny na szum, więc z dwojga złego czasami wybieram błyskanie i ISO 200/400.
Pozdrawiam.
Czy nie przeszkadzają wam szumy przy robieniu zdjęć bez lampy? dorjan co do całej poprawności twoich fotek, to widać dość wyraźnie szum. Zwłaszcza na garniakach itp. nie przeszkadza to odbiorcą i tobie jako fotografowi?
Mam dla Ciebie terapię, abyś wyleczył się z szumofobii :) Wywołaj sobie na papier zdjęcie, które Twoim zdaniem szumi na monitorze :) To naprawdę działa ;)
Kiedyś przy ISO 6400 łapałem się za głowę jak w ogóle takie zdjęcie nadaje się do czegokolwiek. Teraz już wiem (jakaś babka tak chyba śpiewa) że w pewnych warunkach to iso jest jak najbardziej normalne. Ale dodam dziegciu do .... Jak jestem w kolorowym ładnym pomieszczeniu z białym sufitem to jednak bardzo lubię dosłownie muskać ludziów lampą nie wiem czemu tak mam. Natomiast kościół zostawiam zawsze w spokoju od błysków ale ja sie dopiero uczę i czekam z utęsknieniem na 30 1,4
ja też kościoła nigdy nie błyskam. Jedyne uzycie lampy to weselicho. Aczkolwiek i tak bardzo wiele zalezy od sali. Nawet kiedys zdarzyło mi się letnia pora oczepiny pierdyknąc bez lampy ;)
Zazdroszczę - u "nas" na Podhalu wszystkie albo prawie wszystkie "domy weselne" to karczmy drewniane z nikłym sexownym oświetleniem . I cza błyskać ile się tylko da.
oj - tez kiedys w styczniu trafiła mi się impreza w Jaszczurówce (ISO6400 i 1.4 moim przyjacielem jest :))i potem w jakiejś drewnianej sali weselnej. Masssakra :(
Mati_007
02-09-2010, 12:34
Sorry za rozpętanie kolejnej dyskusji szumowej. Oglądając swoje foty z D80 przy ISO 400 dość wyraźnie widać szumy... macie rację głównie na ekranie. Przy odbitkach tak tego nie widać. Może macie rację, że trochę za bardzo się tym szumem przejmuję. Ostatnio miałem ciemny kościół szkło od 3,5 więc niestety musiałem posługiwać się lampą. Dzięki dorjan za cropy i sorry jak cię czymś uraziłem:) Dobra, czyli nie robię wielkiego odszumiania i oddaje foty do labu tak jak wyszły.
tylko pamietaj o solidnym wyostrzaniu :) Olac szumy - jak drukuje z d90 ISO 3200 i jest dobrze :)
Mati_007
02-09-2010, 12:54
Dzięki za radę stock. Wydrukuję sobie coś z ISO 800 na papier i będę się leczył z szumofobi:) :mrgreen:
może to nie miejsce na takie pytanie, ale czy kojarzycie jakieś miejsce we Wrocławiu gdzie można wypożyczyć kalibrator do ekranu. Bo próbowałem ustawiać na "oko" ale to jednak prawda, że na 'oko to chłop w szpitalu umarł'8-)
zapraszamy do watku w grupie GKJ - zamierzamy ściągnąc do wrocławia Czornyja ze sprzetem na krótki kurs kalibracji wielu monitorów :) Im więcej ludzi tym taniej wyjdzie.
Mati_007
02-09-2010, 14:08
A możesz podesłać linka?
miałoby to sens gdybys był członkiem grupy. a podsyłanie czegos w co nie wejdziesz nie ma sensu. Znajdx na forum grupy regionalne, znajdź GKJ, dopisz się i czytaj do oporu :)
Panowie a PW to już nie działa?
dlaczego nie piszecie o najwiekszej wadzie sabinki 900...nagrzewa sie !!!
a nie próbowaliście używać żarówek błyskowych na weselach ? pomijam kościół bo tam co innego ale na sali jak znalazł nie dość ze tanie to jeszcze nie ma strachu że goście powywalają lampy z parapetów statywów itd. Wkręcacie w żyrandole bo pewnie na sali ich nie brakuje że 2-3 sztuki i błyskacie do woli aż prądu nie braknie w elektrowni ;) odbite 3 źródła od sufitu pięknie rozświetlą sale moim zdaniem :)
mowa o tych 68Ws
a nie próbowaliście używać żarówek błyskowych na weselach ? pomijam kościół bo tam co innego ale na sali jak znalazł nie dość ze tanie to jeszcze nie ma strachu że goście powywalają lampy z parapetów statywów itd. Wkręcacie w żyrandole bo pewnie naq sali ich nie brakuje że 2-3 sztuki i błyskacie do woli aż prądu nie braknie w elektrowni ;) odbite 3 źródła od sufitu pięknie rozświetlą sale moim zdaniem :)
mowa o tych 68Ws
Może lepiej rozpalić ognisko na środku, firanki polać benzyną i podpalić - moim zdaniem pięknie rozświetli sale :D:D:D:D
a nie próbowaliście używać żarówek błyskowych na weselach ? pomijam kościół bo tam co innego ale na sali jak znalazł nie dość ze tanie to jeszcze nie ma strachu że goście powywalają lampy z parapetów statywów itd. Wkręcacie w żyrandole bo pewnie na sali ich nie brakuje że 2-3 sztuki i błyskacie do woli aż prądu nie braknie w elektrowni ;) odbite 3 źródła od sufitu pięknie rozświetlą sale moim zdaniem :)
mowa o tych 68Ws
Przy okazji będzie pięknie wypalony sufit:D
wywar ale o co ci teraz chodzi ? i po co tego posta napisałeś ? co on w ogóle wniósł do dyskusji ?
sea21 próbowałeś ? pytam z ciekawości :)
wywar ale o co ci teraz chodzi ? i po co tego posta napisałeś ? co on w ogóle wniósł do dyskusji ?
Moja wyobraźnia tego nie ogarnia :) mz to jest tak głupi pomysł jak rozpalenie ogniska na środku sali :) dlatego napisałem tego posta. Wyobraź sobię jaką wiochę byś zrobił młodym z wesela wcielając w życie ten eksperyment.
ale wioche pod jakim względem bo teraz ja nie ogarniam :) co by było nie tak ? pytam z ciekawości bo ja nie robie takich zdjęc na weselach i podobnych imprezach. nastroju by nie było? a jak błyskacie sabinami to jest nastrój ?
ale wioche pod jakim względem bo teraz ja nie ogarniam :) co by było nie tak ? pytam z ciekawości bo ja nie robie takich zdjęc na weselach i podobnych imprezach. nastroju by nie było?
Wyobraź sobie błyskające żyrandole na weselu - wiocha jak nic. Już myślałem ,że wysięgnika kameruna na weselu nic nie przebiję, ale "błyskające żyrandole" miałby na to szanse.
Pomijam fakt ,że mogą się trafić żyrandole o różnych kolorach klosza, zawieszone na różnych wysokościach, dodajmy do tego montaż (drabina, zdejmowanie/zakładanie klosza) x2
Pozbawiając salę kilku punktów świetlnych automatycznie robi się ciemniej. Pomyśl też o innych ,że tam pracują np. kamerzysta. Wyobraź sobie minę młodych oglądających video z wesela na którym obraz się błyska jakby burza była na sali.
a jak błyskacie sabinami to jest nastrój ?
Ja ogólnie staram się nie błyskać wcale na weselu. aczkolwiek dwie sabiny zawsze mam ze sobą, gdyż nie wiadomo jakie człowiek zastanie warunki na miejscu. W sabinie masz ttl, ruchomą głowicę, cls itd... Nie wiem po cholerę rozświetlać/oświetlać całą salę jak można doświetlić delikatnie fotografowany obiekt. Mając sabę w jednej łapce ,a puszkę w drugiej możesz w mgnieniu oka kontrolować światło, możesz odbić od sufitu, ściany, podłogi, jak jest na sali taka kula dyskotekowa też fajne efekty daje błyśnięcie w jej stronę.
Żarówki reagują na pierwszy błysk, goście też mają aparaciki, wyjaśniać dalej? ;)
żarówki mają też wejście synchro, wyjaśniać dalej ? ;)
Aż sie mordka sama śmieje :D Ludu drogi! Od czego mamy nikkorowskie światło 1.4/1.8! Ewentualnie lekko doświetlić to lampką i sprawa załatwiona. Błuyskające żyrandole to trochę prowokacja :D
Hamarama
04-09-2010, 21:22
:D Dawno się tak nie uśmiałem czytając te kilka ostatnich postów.
żarówki mają też wejście synchro, wyjaśniać dalej ? ;)
Jak najbardziej - wyjaśniać. Po to jest ten wątek. Pomijając fakt braku tradycyjnych żyrandoli na większości sal weselnych, to w tych nielicznych przypadkach ich umiejscowienie i dostęp do nich wyklucza sensowne zastosowanie takich żarówek. Co pomoże wejście synchro? Masz na myśli połączenie kablowe, czy zastosowanie odbiornika RF do każdej żarówki?
Ja ogólnie staram się nie błyskać wcale na weselu. aczkolwiek dwie sabiny zawsze mam ze sobą, gdyż nie wiadomo jakie człowiek zastanie warunki na miejscu. W sabinie masz ttl, ruchomą głowicę, cls itd...
Jeszcze kilka lat temu nie wyobrażałem sobie, że na weselu można obyć się całkowicie bez lampy. O ile dawniej prawie zawsze błyskałem, tak teraz proporcje odwróciły się i w pomieszczeniach nie wymagających używania ISO powyżej 1600 lampy odpoczywają. Też zabieram ze sobą trzy Metz’e 54MZ-4, ale np. na takiej sali nie widziałem potrzeby błyskania i rozkładania się z dodatkowymi klamotami.
Pozdrawiam.
1.
źródło (http://a.imageshack.us/img29/7991/dsc0921900.jpg)
2.
źródło (http://a.imageshack.us/img830/1262/dsc104690.jpg)
3.
źródło (http://a.imageshack.us/img715/6055/dsc1151900.jpg)
4.
źródło (http://a.imageshack.us/img299/4186/dsc1156900.jpg)
5.
źródło (http://a.imageshack.us/img251/4128/dsc1192900.jpg)
6.
źródło (http://a.imageshack.us/img833/4654/dsc1194900.jpg)
7.
źródło (http://a.imageshack.us/img401/336/dsc1225900.jpg)
8.
źródło (http://a.imageshack.us/img195/4917/dsc1348900.jpg)
9.
źródło (http://a.imageshack.us/img716/7957/dsc1384900.jpg)
10.
źródło (http://a.imageshack.us/img180/9356/dsc1393900.jpg)
dejnekas
05-09-2010, 19:18
a ja dodam, że dla testu robiłem jako drugi fotograf ślub i plener. NIestety miałem tylko starą SB-26. W kościele w zasadzie nie wyrabiała, 2-3 zdjęcia ze sztucznym sufitem i 8 sec. ładowania. W plenerze już lepiej ale z D200 działa tryb A więc zdjęcia z suknią ślubną w ostrzejszym słońcu totalnie przepalone - do wyrzucenia. Poza tym każda zmiana kąta czy czułości + ustawienie korekcji błysku to manualna rzeźnia normalnie. Zakupiłem więc SB-900 i po pierwszych testach głównie z nasadką dają dużą nadzieję na dobre efekty. Różnica na + na tę chwilę kolosalna ale porównanie ze starą lampą więc może to nie za dobry układ.
a ja dodam, że dla testu robiłem jako drugi fotograf ślub i plener. NIestety miałem tylko starą SB-26. W kościele w zasadzie nie wyrabiała, 2-3 zdjęcia ze sztucznym sufitem i 8 sec. ładowania. W plenerze już lepiej ale z D200 działa tryb A więc zdjęcia z suknią ślubną w ostrzejszym słońcu totalnie przepalone - do wyrzucenia. Poza tym każda zmiana kąta czy czułości + ustawienie korekcji błysku to manualna rzeźnia normalnie. Zakupiłem więc SB-900 i po pierwszych testach głównie z nasadką dają dużą nadzieję na dobre efekty. Różnica na + na tę chwilę kolosalna ale porównanie ze starą lampą więc może to nie za dobry układ.
to chyba jakieś baterie z Biedronki jak 8sek ładowania.
I od czego jest wspaniały w erze cyfrówek podgląd zrobionego zdjęcia i tryb M na lampie (również działający)?-tu na pewno nie jest wina lampy że suknia przepalona, a tym co piszesz wskazujesz że raczej wprawa w błyskaniu jeszcze nie taka jak trzeba, więc i sb900 Cię zawiedzie bo domyślam się że włączysz ttla i ma być wszystko już pięknie? ;)
Unrealkg
12-09-2010, 20:33
zgadzam się z przedmówcą, sam iTTL czy inne cuda tylko teoretycznie zwalniają z potrzeby myślenia. Bo jeżeli kolega myśli, że napstryka milion zdjęć z ślubu/wesela/pleneru na iTTL bez dotykania lampy to ... no cóż, raczej się nie uda delikatnie mówiąc. :) Jaka by dobra lampa nie była zawsze trzeba pamiętać o korekcie ekspozycji (to tak w ramach wskazówki "Dlaczego suknia była przepalona?"), którą w zależności od okoliczności trzeba zmieniać momentami bardzo często, bo tu scena jasna, tam ciemny sufit, tu coś tam coś... wiec iTTL nie zwalnia z myślenia, po prostu załatwia dużo rzeczy za nas, jak tryby priorytetu czasu czy przysłony... niby automat ale trzeba myśleć,zeby uzyskać zamierzony efekt.
dejnekas
14-09-2010, 21:35
Unrealkg i Tommy - przez Was aż brzuch mnie rozbolał :) i to nie od nieświeżego napitku :D Moje doświadczenie z lampami jest delikatnie mówiąc spore. Zaskakuje mnie jednak Wasza pewność co do przyczyny problemu bez obejrzenia nawet zdjęcia. Często zastanawiam się na sensem pisania z kimkolwiek z tego forum i jestem przekonany, że mam rację.
Wasze mądre wywody mogą kogoś młodego/niedoświadczonego wprowadzić w złą stronę więc polecam nie wypowiadać się nie widząc efektu zdjęcia. Nie będę już odpowiadał ponieważ nie widzę w tym żadnego sensu a nie jestem typem forumowego mądrali.
Mimo wszystko życzę udanych zdjęć (z lampą i myśleniem).
zgadzam się z przedmówcą, sam iTTL czy inne cuda tylko teoretycznie zwalniają z potrzeby myślenia. Bo jeżeli kolega myśli, że napstryka milion zdjęć z ślubu/wesela/pleneru na iTTL bez dotykania lampy to ... no cóż, raczej się nie uda delikatnie mówiąc.Taaa... Powiedz to moim zestawom, bo one cos za madre sa -- biorac pod uwage, to co napisales. :) 80-90% zdjec na slubach i weselach (a takze setkach innych sytuacji reporterskich) to foty z lampa (nie blyskam generalnie tylko w kosciele). Z tych blyskanych, manual wlaczam moze 1-3x, w zasadzie tylko w tych sytuacjach, kiedy wiem, ze potrzebuje max mocy, wiec po prostu tylko po to, zeby wlaczyc M 1/1. Korekty EV zdarzaja mi sie tez w ilosci do policzenia na palcach jednej reki.
IMHO -- Nikon, SB i iTTL -- to w reportazu jeden problem mniej; odpada myslenie o blyskaniu. W 99,9% przypadkow jest perfect.
Może lepiej rozpalić ognisko na środku, firanki polać benzyną i podpalić - moim zdaniem pięknie rozświetli sale :D:D:D:D
przez Ciebie poplułem monitor;P