Zobacz pełną wersję : Blenda niskobudżetowa
Witam
jak w temacie, co sądzicie o macie aluminiowej:
http://allegro.pl/item1201374932_mata_aluminiowa_na_szybe_ombra.html
drugą stronę obkleiłbym kocem termicznym żeby mieć złotą stronę ;-)
czy styropian to dobry pomysł jako biała blenda? Z czego zrobić czarną blendę?(Najlepiej jakby się to coś dało obkleić na drugą stronę styropianu)
Ktoś stosował podobne rozwiązania? Jakie efekty z tego wychodzą?
Proszę o wskazówki ;)
Pozdrawiam
Michał ;)
vince.vega
24-08-2010, 00:47
masz d300 i żałujesz paru złotych na blende ? nie rozumiem cię w ogóle
Styropian to sredni pomysl, raz, ze malo kto sprzedaje na sztuki, dwa jest bardzo lekki i nawet przy malutkim powiewie zaczyna latac, + nie odbija swiatla ( sam w sobie) nawet w polowie tak jak blenda.
chwilowo jestem bez kasy i szukam czegoś zastępującego dobrą blendę ;)
mrpawcio
24-08-2010, 02:12
Są tutoriale DIY w sieci. Jeden nawet bodajże na stronie Digital Foto Video.
Bez stelaża (utrzymującego sztywność powierzchni) taką matą raczej trudno się będzie operowało. No chyba, że do każdej blendy będziesz miał asystenta ;) Cokolwiek co się nie składa (jak płyta styropianowa) przeklniesz na pierwszym plenerze.
Jeśli juz kombinować to zasłonka na szybę do samochodu + koc termiczny... ale moim zdaniem lepiej wysupłać te paredziesiąt złotych i kupić na ebay.
Sam mam taką matę na szybę + stelaż z rur PVC. Daje radę, przynajmniej pod dachem, bo zabrać to w plener to trzeba się nagimnastykować.
Każda blenda zda się psu na budę, jak nie będzie miał kto jej trzymać i to umiejętnie.
Maty na szybę są ok, ale mają jedną wadę - rozmiar. Są ihmo za wąskie. Styropian jest świetny,ale w studio.
Osobiście coraz bardziej skłaniam się do takiego rozwiązania:
http://aukcje.fripers.pl/blendy/blenda_panel_100x180_sw.jpg
Czy da radę, nie wiem. Niedługo zacznę (w sumie już walczę) "eksperymenta" z własnym zamiennikiem tego wynalazku.
Każda blenda zda się psu na budę, jak nie będzie miał kto jej trzymać i to umiejętnie.
O to, to.. dokładnie.
Mam taką blendę DIY ale jest trochę mała no i nie ma jej kto trzymać...
Michał Jędrak
24-08-2010, 17:23
Ja kiedyś robiłem sobie blendy, gdy były drogie (jakieś 10 lat temu). Rurki PCV w sklepie hydraulicznym i jakiś odbijający materiał. Kiedyś nie było mylaru, więc było trudniej. Obecnie wersja budżetowa to mylar za 4zł (czyli ten niby koc termiczny) oraz rurki PCV. Jednak skoro za 80zł można mieć mega dużą blendę to samoróbka mija się z celem. Ja nadal lubię styropian, bo paczka kosztuje mało i jest on biały a nie srebrny, więc ładnie doświetla, ale nie na chama.
Sebastianito
25-08-2010, 11:56
Rurki badz drewniane listewki i w aptece kupic folie termiczna do okrywania osob (13PLN) z jednej strony zlota z drogiej srebrna. Powierzchnia ogromna, odbija swiatlo masakrycznie... polecam :)