Zobacz pełną wersję : Jak wyzwolić 4 grupy lamp?
kruszyna
23-08-2010, 22:42
Posiadam 4xSB900 2xsbr200 SU800
Chcę pracować w 4 grupach. Powiedzmy 3 grupy ok (tyle się da), czwarta ustawiam w tryb fotoceli i manual na lampie ale jest jedno ale..(..)
Co trzecie zdjęcie mocno przepalone przez lampy w pełnej kontroli aparatu. Albo i częściej. Wiem lub doszedłem do tego że lampy w tym trybie się posługując/porozumiewają błyskami i ta jedna je zakłóca.
Jest przepis na cztery grupy? Czy tylko pełen manual i zamiast SU zwykły wyzwalacz? Czy nowy Pocket który na Nikona idzie będzie obsługiwał więcej? Dużo głupich pytań, może ktoś coś wyjaśni..?
kruszyna
24-08-2010, 20:29
Czyżby nikt się nie bawił lampkami w więcej grup a przynajmniej nie próbował? Oczywistością jest że czwarta grupa jest poza całym kręgiem wyzwalana przez SU lub błysk innej ale żeby to się razem nie gryzło z tymi które są sterowane z SU w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie wiem czy coś można z tego zrozumieć:D
adolfik9501
25-08-2010, 16:17
Grupy występują w CLS/AWL - przedbłyski sterujące.
SU800 - Master CLS/AWL - sygnały IR sterujące, max 3 grupy.
SU4 (to Nikonowska fotocela, troszkę bardziej rozwinięta od zwykłej) - steruje nią błysk główny (w trybie A), jednak reaguje na przedłyski jak każda fotocela, więc wyzwala przy przedbłyskach sterujących CLS/AWL - a to zło.
Zwykła fotocela - reaguje na błysk, reszta j.w.
Wobec powyższego z pełną automatyką maksymalnie 3 grupy. Mieszanie fotoceli z CLS/AWL powoduje bajzel gdyż lampa na fotoceli błyska za każdym razem gdy widzi błysk (na ogół nie starcza jej już mocy na błyśnięcie w momencie błysku głównego).
Jedyne radyjka z grupami jakie mi przychodzą do głowy to Pixele (jak i nowy model co wyszedł/ma wyjść), lecz nie orientuję się za bardzo z czym to się je. Poszperaj w wątku o nich na forum no i oczywiście na necie jak z językami nie problem.
kruszyna
25-08-2010, 16:49
O takie utwierdzenie (niestety) mi chodziło. Byłem optymistą że chociaż wszystkie 3 w manualu ale sterowane z SU a czwarta w manualu na fotocele będzie hulać ale tak się domyślałem że one się jakoś chcą komunikować i ta ostatnia będzie im w tym przeszkadzać. Myślałem też aby ustawić wszystkie ręcznie i wyzwolić tylko poprzez SU. Muszę sprawdzić czy się da i czy będzie synchro bo SU lubi a raczej chyba tylko wysyła skomplikowane info do swych dzieci:)
Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń o braku możliwości