Zobacz pełną wersję : Manfrotto 029 a Manfrotto 804RC2
Witam
głowicy 029 praktycznie juz nie da sie kupic, czy ktos ma porównanie z 804rc2?
mozna na to załozyc d3 z 70-200 VR ?
Bezpośrednim następcą głowicy MN 029 jest głowica 808 rc4. Czy jest porównywalna? Nie ma sześciokątnej szybkozłączki (hit Manfrotto!), trudno mocuje się aparat (trzeba użyć monety). Może pomyśl o archaicznej, ale znakomitej MN 229. Jest ciężka. Jednak masz poczucie pracy przy pomocy świetnego narzędzia. O wymienionej przez Ciebie 804 raczej zapomnij. Z posiadanym sprzętem stanowiłaby klasyczny mezalians. Poza tym ona nie jest metalowa. Dla mnie to wada urągająca dotychczasowej masywności znanych mi produktów włoskiej firmy.
O wymienionej przez Ciebie 804 raczej zapomnij. Z posiadanym sprzętem stanowiłaby klasyczny mezalians. Poza tym ona nie jest metalowa. Dla mnie to wada urągająca dotychczasowej masywności znanych mi produktów włoskiej firmy.
Rozumiem, że używałeś, względnie nadal używasz tej głowicy i znasz ją z autopsji, a nie tylko z katalogu?
Stawiałem na tej głowicy D90 z gripem i 80-200/2,8 i było stabilnie mimo wiatru.
Dla mnie ma ona tą wagę co niemal każda głowica 3D, wystające pokrętła, które utrudniają pakowanie i przewożenie statywu. Ponadto, gdy płytka jest wkręcona w mocowanie statywowe 80-200, to grip aparatu zaczepia o głowicę, ale tylko w jednym położeniu, da się z tym żyć, tylko przy zdejmowaniu aparatu ze statywu trzeba unikać określonej pozycji pierścienia z mocowaniem statywowym. W 70-200 może być zupełnie inaczej pod tym względem.
@zdyyboo
No więc co - warto tę Twoją głowicę nabyć, czy też nie warto? Zauważ, że mój post odnosił się przede wszystkim do ekwiwalentu głowicy 029. O tym pisałem, tego dotyczyła moja "porada". Bronioną przez Ciebie głowicę miałem w ręku, trochę używalem, ale dreszcz niepokoju wzbudzała sytuacja, gdy fotografowałem z dołu wnętrze barokowej kopuły (aparat obiektywem pod górę). Może to fobia, niemniej jednak zawsze będę się upierał, że ta głowica (804) nie może zastępować głowicy 029. To typowa głowica amatorska - przy całym szacunku dla wszystkiego, co w fotografii zwie się "amatorskim". Niepotrzebny jest zatem Twój sarkazm....
No więc co - warto tę Twoją głowicę nabyć, czy też nie warto?
Wg moich doświadczeń, zestaw D3 + 70-200 utrzyma bez problemu. Wiadomo, że można kupić stabilniejsze głowice, ale nie wieszałbym psów na produkcie tylko dlatego, że jest z tworzywa.
Dziekuje Koledzy za wskazówki.