Zobacz pełną wersję : NEF / JPG podsumowanie
witam,
przeglądając forum, wujka google, pomyślałem o uporządkowaniu/podaniu konkretnych programów do szybkiej konwersji plików nef na jpg, te z którymi się spotkałem się nie spisują, albo wogóle nie działają albo lepiej nie mysleć jak długo to trwa.... sugestie programów?
Andrzej Olender
23-08-2010, 21:50
witam,
przeglądając forum, wujka google, pomyślałem o uporządkowaniu/podaniu konkretnych programów do szybkiej konwersji plików nef na jpg, te z którymi się spotkałem się nie spisują, albo wogóle nie działają albo lepiej nie mysleć jak długo to trwa.... sugestie programów?
Po co w ogóle robić zdjęcie w RAW skoro nie chcesz ich wywoływać a jedynie otrzymać jak mniemam w formacie JPG?
Jak chcesz "szybką konwersję" to ściągnij sobie Preview Extractor ;)
Co sam przerabiałem:
Darmowe:
FastStone Image Viewer - multikombajn do zdjęć, bardzo szybki, może "wyjąć" i zapisać zaszytego w RAW'ie JPG'a albo wywołać RAW'a (szybko, kiepsko, wg własnego widzimisię ale to robi).
RawTherapee - bardzo powolny, dość intuicyjny, dający możliwości wywołania RAW'a niewiele gorsze niż wiele komercyjnych programów.
UfRaW + GIMP - dość trudne i bardzo powolne w użyciu połączenie umożliwiające wspaniałe efekty.
Komercyjne:
DxO - rewelacyjny dla amatora - pozwala w miarę szybko i przyzwoicie wywołać zdjęcia dzięki profilom umożliwiającym automatyczną (bardzo zmyślną) korekcję wielu przypadłości konkretnego tandemu puszka-szkiełko.
Adobe Lightroom - dość szybki, bardzo rozbudowany, spore możliwości katalogowania, obróbki i eksportu lub prezentacji zdjęć, możliwość rozszerzenia możliwości przez wtyczki.
Don_Pedro_123
24-08-2010, 09:09
ViewNX 2 - możliwa mała edycja i eksport
Zastanawiam się własnie nad ,,Capture One 5 PRO,, podobno 0programowanie zapewniające najwyższą jakość i kontrolę twórczą cyfrowych negatywów w RAW.
Jesli ktoś używa tego oprogramowanie proszę o opinie czy faktycznie tak jest.
RawTherapee mnie się wykładał namiętnie przy większych katalogach. Pewnie to zależy od wersji, ale ta której używałem, była daleka od stabilności. Poprzednia była ciut lepsza, ale interfejs gorszy. Szybki to on nie jest. W sumie żaden z wymienionych poniżej nie jest szybki.
Darmowy Nikon View NX2 - taki sobie, można wypróbować.
Z darmowych od biedy jest też Picasa.
Potwierdzę doskonałość DxO - ogromną zaletą jak dla mnie jest wspaniała korekcja dwóch wad: aberracji chromatycznej oraz zniekształceń geometrycznych. Oczywiście prócz pozostałych podstawowych rzeczy. Ma też bardzo ciekawą korekcję perspektywy, więc o ile nie potrzebujemy retuszować RAWa - jest to świetne rozwiązanie. Aha, domyślnie daje piękne kolory. Ma też świetne opcje kontroli ekspozycji. Rozważam jego zakup. Można wypróbować w pełni funkcjonalną wersję testową.
LR niestety z kolorami jest na bakier i dla osób nielubiących się bawić - odradzam. Natomiast do retuszu, do zabaw, do przeróbki JPEGów - genialne narzędzie. Jako konwerter NEF-JPEG - odpada.
Właściwie to mnóstwo przeglądarek plików graficznych potrafi wyświetlać RAWy. A, że mają zapis do JPEGów, to można wypróbować różnorakie IrfanView, ACDSee i co tam jeszcze kto zna. To raczej kwestia tego, jaką kontrolę chcemy mieć nad tym procesem, czy chodzi też o łatwą selekcję na tym etapie, czy może później itd.