PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pod światło...

to
23-08-2010, 14:20
Witam,

dawno mnie tutaj nie było, ale mam nadzieję, że niedługo nadrobię zaległości ;)

Lubię powalczyć w lesie "pod światło", ale N20/2.8 czasami pokazuje mi środkowy palec i rzuca sympatyczną abberacją...

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/4919903672_ace6dcdacf_b-2.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4101/4919903672_ace6dcdacf_b.jpg)

GUINNESSts
23-08-2010, 14:26
Pieknie.
Szkode, ze nie bylo wiecej mgielki. Technicznie, to ten 'gdzieniegdzie' niebieski. Choc nie wyglada jak aberacja to jest. Czy przeszkadza? Chyba nie;)

Shreku
23-08-2010, 14:28
Może się podobać:).

ART69
23-08-2010, 14:29
Ładnie to skomponowałeś :-)

malasana
23-08-2010, 14:40
Bez zarzutu, ladna kompozycja i panowanie nad swiatlem. Oj wychodza Ci te lesne zdjecia:)

to
23-08-2010, 14:49
Dzięki. Miło, że się podoba.

A ten "'gdzieniegdzie' niebieski" jak to Tomasz ładnie nazwał, to jest właśnie mieszanka nieba z przepałem z abberacją... Jak lubię dwudzieskę nikonowską, tak potrafi mnie doprowadzić do szewskiej pasji... Pod względem abberacji to nie porywa... Ale poza tym uwielbiam to szkło :) Stare ale jare :)

Kasandra
23-08-2010, 14:53
Czyżby mój ulubiony podkrakowski las?;-))
Pięknie

to
23-08-2010, 14:55
Czyżby mój ulubiony podkrakowski las?;-))

Oczywiście :)

Niestety niedługo wyprowadzam się z Krakowa i wracam w kujawsko-pomorskie... Będzie mi tego wszystkiego brakować... Ale kto wie, gdzie mnie jeszcze poniesie w przyszłości ;)

GUINNESSts
23-08-2010, 15:01
Dzięki. Miło, że się podoba.

A ten "'gdzieniegdzie' niebieski" jak to Tomasz ładnie nazwał, to jest właśnie mieszanka nieba z przepałem z abberacją... Jak lubię dwudzieskę nikonowską, tak potrafi mnie doprowadzić do szewskiej pasji... Pod względem abberacji to nie porywa... Ale poza tym uwielbiam to szkło :) Stare ale jare :)

Spróbuj kiedys zrobic zdjęcie, gdzie bedzie bardzo widoczna aberacja. Skoryguj i zapisz te ustawienia dla wyłącznie tego obiektywu. Bedziesz mogł z nich korzystac na przyszłość. Badż ściągnij fabryczną korekcje. Zawsze mniej problemu i pomaga w skrajnych jak ta fotach:) Badz selektywnie pozbądz sie tych kropeczek.
Jednak to nie jest jakis wielki mankament tej pracy. Pracy, bo skojarzyła mi się z pracami M. Adamusa.

to
23-08-2010, 15:07
Spróbuj kiedys zrobic zdjęcie, gdzie bedzie bardzo widoczna aberacja. Skoryguj i zapisz te ustawienia dla wyłącznie tego obiektywu. Bedziesz mogł z nich korzystac na przyszłość. Badż ściągnij fabryczną korekcje. Zawsze mniej problemu i pomaga w skrajnych jak ta fotach:)
Nie bardzo wiem jak to zrobić? Chodzi o jakiś plik do NXa, Photoshopa, czy można coś wgrać do softu w aparacie, co będzie korygowało abberację na podstawie próbki??? Do tej pory korygowałem tylko za pomocą suwaczków w NX, więc wybacz głupie pytania :)

Pracy, bo skojarzyła mi się z pracami M. Adamusa.
hmm... nie znam nazwiska... rzuciłbyś linkiem, proszę? :)

GUINNESSts
23-08-2010, 15:29
hmm... nie znam nazwiska... rzuciłbyś linkiem, proszę? :)

Link do skojarzenia:) (http://www.marcadamus.com/photo.php?id=104&gallery=waterfall)
Odnosnie tego o co pytales wczesniej to dość złożone i przydługawe na post tutaj. Zorientuje sie jak to się ma do NX i napisze PM.
Nic nie kombinujesz w aparacie. W programie graficznym dorzucasz plik z zapisanymi ustawieniami aberacji i korzystasz badz nie. Nikon dla wiekszosci ma takie korekty, ktorych nie udało sie zniwelowac podczas produkcji obiektywu. Czasem to bardzo ułatwia.

to
23-08-2010, 15:31
Dziękuję bardzo Tomaszu :) Czekam na PW i dzięki za linka... ale szczerze mówiąc, to bardzo daleko mi do takiego poziomu... Tym bardziej mi miło, że tak to się Tobie skojarzyło :)

Marcin T
23-08-2010, 17:17
Walka ze światłem w lesie to trudna sztuka. Tu się udało, miło jest.

Hoobie
23-08-2010, 19:13
Bardzo przyjemna dla oka fotografia :)