Zobacz pełną wersję : LR + Raw
pastrana
23-08-2010, 10:40
Witam, może to standard i każdy tak ma ale mnie to ostatnio denerwuje.
Czy jak otwieracie zdjęcie (raw) w LR zmieniają sie wam delikatnie ustawienia/barwy kolorów?
przez chwilę około 1 sek. widać ustawienia z jpg ale potem lr prawdopodobnie ustawia swoje. np. kontrast juz jest na +25.
Gdzie można jeśli w ogóle można to zmienić tzn. ustawić aby lr przy odpaleniu foty zaraz jej nie wywoływał automatycznie.
pzdr
w kazdy powniedzialek pojawia sie to pytanie na forum i w kazdy poniedzialek jest udzielana na nie dokladnie taka sama odpowiedz. domyslam sie ze odrobina trudu w postaci zajrzenia do wyszukiwarki poda gotowe rowzwiazanie dreczacego Cie problemu ;)
Jacek S.
23-08-2010, 13:49
R możesz tu podrzucić linki do tych wątków? Moja wyszukiwarka jest jakaś dziwna, jak wpiszę Lightroom czy LR pojawiają mi się tylko dwa tematy. Słyszałem, że LR nie potrafi zachować profilu z puszki, ale może coś się zmieniło, a ja o tym nie wiem.
LR w podglądzie wyświetla najpierw JPG zaszytego w NEF'ie, a dopiero po chwili "doczytuje" prawdziwego NEF'a i go wyświetla. Stąd zmiany.
JPG jest juz "obrobiony" zgodnie z ustawieniami w puszce, a NEF nie. Dlatego na monitorze widzisz różnicę.
Żeby w LR to "naprawic" - w zakładce "camera calibration" wybierz odpowiedni profil - czyli taki, jaki miałeś ustawiony w trakcie robienia zdjęcia w aparacie. Wtedy widoczny na ekranie obraz powinien znacząco zbliżyć się do tego, co widziałęś "na początku".
barracuda
23-08-2010, 21:17
LR w podglądzie wyświetla najpierw JPG zaszytego w NEF'ie, a dopiero po chwili "doczytuje" prawdziwego NEF'a i go wyświetla. Stąd zmiany.
JPG jest juz "obrobiony" zgodnie z ustawieniami w puszce, a NEF nie. Dlatego na monitorze widzisz różnicę.
Żeby w LR to "naprawic" - w zakładce "camera calibration" wybierz odpowiedni profil - czyli taki, jaki miałeś ustawiony w trakcie robienia zdjęcia w aparacie. Wtedy widoczny na ekranie obraz powinien znacząco zbliżyć się do tego, co widziałęś "na początku".
No właśnie, a "naprawiasz" to czy zostawiasz tak jak proponuje LR? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że z dość ładnego obrazka LR robi jakies zwykle niedoświetlone zdjęcie, ale po chwili widać,że to jednak ta wersja jest raczej ta prawdziwa. Ja osobiście zaczynam pracowac na tym co wyrzuca mi LR czyli surowego NEFa.
No właśnie, a "naprawiasz" to czy zostawiasz tak jak proponuje LR? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że z dość ładnego obrazka LR robi jakies zwykle niedoświetlone zdjęcie, ale po chwili widać,że to jednak ta wersja jest raczej ta prawdziwa. Ja osobiście zaczynam pracowac na tym co wyrzuca mi LR czyli surowego NEFa.
Ja mam w LR3 ustawionyu profil "camera starndard" jako domyślny. On aplikuje się na wszystkie zdjęcia, które przechodzą przez import automagicznie. Jest on dla mnei "wyjściowy".
Oczywiście można wszystko ustawić z surowego NEFa suwaczkami, ale nałożenie jakiegoś profilu skraca trochę ten proces.
Ciągle zabieram się za utworzenie własnego profilu kolorów i zapięcie go do LR -- to by jeszcze bardziej uprościło sprawę.
Choć ostatecznie to wszsytko i tak zależy od zdjęcia i od tego, co chcę osiągnąć. Często zmieniam profil który nałożył się w trakcie importu na inny w chwili pracy nad zdjęciem.
Te profile to taki dobry poziom startowy; Choć nie traktuję go jako świętość :)
Ciągle zabieram się za utworzenie własnego profilu kolorów i zapięcie go do LR -- to by jeszcze bardziej uprościło sprawę.Profil obrobki to troche co innego niz profil kolorow. :)
A można (i jak można, to gdzie) znaleźć gotowe profile, takie, żeby pokrywały się z tymi w body, np w D90 ??
Ja mam w LR3 ustawionyu profil "camera starndard" jako domyślny. On aplikuje się na wszystkie zdjęcia, które przechodzą przez import automagicznie. Jest on dla mnei "wyjściowy".
Oczywiście można wszystko ustawić z surowego NEFa suwaczkami, ale nałożenie jakiegoś profilu skraca trochę ten proces.
Ciągle zabieram się za utworzenie własnego profilu kolorów i zapięcie go do LR -- to by jeszcze bardziej uprościło sprawę.
Choć ostatecznie to wszsytko i tak zależy od zdjęcia i od tego, co chcę osiągnąć. Często zmieniam profil który nałożył się w trakcie importu na inny w chwili pracy nad zdjęciem.
Te profile to taki dobry poziom startowy; Choć nie traktuję go jako świętość :)
Ja to ustawiasz? Ja mam w ustawieniach importu tylko Apply During Import/Develop Settings oraz Metadata a w Develop Settings pokazują się tylko presety z modułu Develop/Presets.
W każdym razie rada dla kolegi pastrana - Załączym fragment okna Import - tu (strzałka) ustawia się sposób obróbki wstępnej, ale nawet kiedy wybierzesz None, to LR i tak prowadzi jakieś swoje operacje.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img72.imageshack.us/i/lr3c.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
drozdzoweczka
03-09-2010, 12:09
Ja to ustawiasz? Ja mam w ustawieniach importu tylko Apply During Import/Develop Settings oraz Metadata a w Develop Settings pokazują się tylko presety z modułu Develop/Presets.
Nie mam LR pod reka, ale z pamieci:
W module Develop ladujemy zdjecie i zmieniamy co chcemy (w tym przypadku Camera Calibration z Adobe Standard na cos przyjemniejszego).
Trzymajac Option (mac)/ Alt (pc) wciskamy przycisk Set Default w prawym dolnym rogu.
W tym momencie LR przypisuje te zmiany ktore zrobilismy do konkretnego numeru seryjnego aparatu.
greg2804
05-09-2010, 20:53
no i prosze jakie fajne wyjasnienie :)
koral181
21-03-2011, 23:48
A co wy na to że mi z opcji Camera Calibration poginęły wszystkie profile. Tzn przy rawach z d300s mam jakiś profil "matrix" a przy rawach z d90 "acr 4,6". Czy ktoś może mi wyjaśnić co się stało i jak z tym sobie poradzić żeby wróciły wszystkie profile bo już niedużo mi brakuje żebym wyrzucił kompa przez okno.
sprawdz czy w C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Camera - masz foldery z D90 oraz D300s, jezeli sa w nich pliki to nie mam pojecia co moglo sie stac. Jak nie ma to trzeba dograc profile
koral181
22-03-2011, 13:47
Sprawdziłem faktycznie nie miałem. Więc ściągnąłem DNG Profiles zainstalowałem i katalogów dalej nie ma ale są profile do d90 ale dalej nie ma do d300s. Może ktoś wpadnie jeszcze o co chodzi. PROSZĘ