Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Powroty ...
ostrytux
22-08-2010, 20:03
... zwłaszcza z urlopu bywają ciężkie.
Właśnie wróciłem z krótkiego ;) urlopu.
Wyjazd typowo turystyczno/wypoczynkowy – niemniej nie byłbym sobą gdybym paru ;) karów nie spróbował zrobić.
Na dobry ;) początek moje jakże ukochane Pieniny, dokładnie widok na Tatry Słowackie z okolic wsi Sromowce Wyżne.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img831/1411/pien08m.jpg)
Pozdrawiam serdecznie.
Pablo 77
22-08-2010, 20:05
Ja pierdziele ale dowaliłeś!!!!!!!
Jaki kolor,kadr, świetne!!!!!
GUINNESSts
22-08-2010, 20:10
Troche jakby 'odklimatyzowane' wlasnie poprzez jaskrawy kolor dołu. I nie bardzo wiem co sie dzieje nad szczytami gor.
Kadr rewelacyjny.
No klimatu mi jedynie brak w calości;):(
ostrytux
22-08-2010, 20:17
Troche jakby 'odklimatyzowane' wlasnie poprzez jaskrawy kolor dołu. I nie bardzo wiem co sie dzieje nad szczytami gor.
Nad szczytami tworzą się pierwsze obłoki/chmurki, które zapewne pokażę na zbliżeniu. To jest chwilę po wschodzie słońca, z lewej pada światło na Tatry :)
Super, chociaż... może spróbowałbym kadrować minimalnie bardziej w prawo. Środkowy "pas" ścierniska byłby idealnie pośrodku, od lewej krawędzi kadru odsunęłyby się kupki siana. Wydaje mi się że było by perfekcyjnie, co nie zmienia faktu ze i tak już niemal jest :)
Kolory są chyba trochę za bardzo nasycone i ocieplone.
Pozdrawiam.
Master95
22-08-2010, 20:22
Piękny kadr i światło :)
Super zdjęcie! Bardzo fajny kadr. Z kolorami dołu może trochę przesadziłeś. Może też odrobinę za jasno na dole. Nie zmienia to faktu, że bardzo przyjemne zdjęcie.
wasilewk
22-08-2010, 20:32
Bardzo się podoba !
swietny kadr i piękne miejsce - zielenie trochę elektryczne zdjąłbym z 10% selektywnie nasycenia, ale widok nieprzeciętny :)
GUINNESSts
22-08-2010, 20:33
Nad szczytami tworzą się pierwsze obłoki/chmurki, które zapewne pokarzę na zbliżeniu. To jest chwilę po wschodzie słońca, z lewej pada światło na Tatry :)
Mnie Michal chodzi o te obloczki idealne w kolorze gor i nad samymi szczytami. Ich nie rozumiem i zastanawiam sie co to, badz moze cos skopales przez nieuwage.
ostrytux
22-08-2010, 20:38
Mnie Michal chodzi o te obloczki idealne w kolorze gor i nad samymi szczytami. Ich nie rozumiem i zastanawiam sie co to, badz moze cos skopales przez nieuwage.
To są właśnie obłoczki jak to nazwałeś, które się tworzą - a mają taki kolor jak góry bo pada na nie światło wschodzącego z lewej strony słońca :)
Ależ się dzieje w tym kadrze, pięknie pokazana wieloplanowość, może faktycznie trochę bym zdjął z zielonego :-)
zbyt dużo tego nasycenia barwami - zdejmij ociupinę - zęby bolą a sam kadr bardzo fajny
GUINNESSts
22-08-2010, 21:01
To są właśnie obłoczki jak to nazwałeś, które się tworzą - a mają taki kolor jak góry bo pada na nie światło wschodzącego z lewej strony słońca :)
Albo odbija od gór. No popatrz ile to sie trzeba uczyc;):) Dzieki.
Al Koholik
22-08-2010, 21:10
Zupełnie niepotrzebnie poszedłeś w "landrynę", a szkoda... :(
ostrytux
22-08-2010, 21:11
Ja to miejsce zapamiętałem tak jak to widać na pierwszej fotografii,
niemniej bardzo Was proszę - troszkę mniej nasycenia zieleni i nie tylko :D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img52/8626/pien08mv2.jpg)
Sebastianito
22-08-2010, 21:12
Michal moge byc z toba szczery? Pewnie, ze tak...
Pierwsze co Mi sie cisnelo na usta po obejrzenu foty to: O kur#a! Zai&iste.... a jak zobaczylem autora zdjecia to: Ostry ty chooyo! :) Sorry ale taka pierwsza rakcja... wiec oszczedze sobie opisywania zdjecia...
ostrytux
22-08-2010, 21:14
Pierwsze co Mi sie cisnelo na usta po obejrzenu foty to: O kur#a! Zai&iste.... a jak zobaczylem autora zdjecia to: Ostry ty chooyo! :) Sorry ale taka pierwsza rakcja... wiec oszczedze sobie opisywania zdjecia...
I wszystko jasne - my to się jednak rozumiemy - ziomale :twisted:
GUINNESSts
22-08-2010, 21:16
Michal moge byc z toba szczery? Pewnie, ze tak...
No i ja tez. Masz na tyle doswiadczenia, ze niepotrzedne te cale moje uwagi. Tak bylo i juz przyjmuje.
Na poczatku myslalem, ze cos pokreciles. Sorry.
Nie moje kolorki nawet po poprawce, ale kadr jest zarąbisty no i światło. :-)
mialem tu nie pisac juz ale nie wytrzymalem powiem tylko ...
ostry taka zielen to tylko na sukienkach jest co masz na trawie , chodze po polach caly czas i cos wiem . Bez urazy .
Kordian d70
22-08-2010, 21:36
ale extra fota
ostrytux
22-08-2010, 21:37
...ostry taka zielen to tylko na sukienkach jest co masz na trawie , chodze po polach caly czas i cos wiem . Bez urazy .
Nie te pola, nie ta wysokość, brak rosy i specyficznego klimatu Pienińskich pół, dzień w dzień zraszanych mgłą z nad Dunajca ;) :)
maniak666
22-08-2010, 21:45
Noo Panie... Dowaliłeś nieziemsko. Siedzę i gapię się w monitor, a żona krzyczy-zamknij paszczę człowieku:lol:
Nie te pola, nie ta wysokość, brak rosy i specyficznego klimatu Pienińskich pół, dzień w dzień zraszanych mgłą z nad Dunajca ;) :)
Mozliwe ze tak bylo nie neguje tego ale ta zielen wali po oczach ........... mz
No ja tez w lekkim szoku! Chopie....pokozoles!
laughterafter
22-08-2010, 22:22
widok uroczy, zdjęcie też ładne choć uważam, że takie "podkręcone" foty, czy jak to się tam mówi, są mniej wartościowe, szczególne w przypadku pejzażu
Bardzo lubię to miejsce, choć muszę przyznać, że nigdy nie było mi go dane oglądać o wschodzie - jest świetnie. Druga wersja z mnie "oczoj...: ;) dołem lepiej mi się ogląda.
tormentol
22-08-2010, 23:15
Kolorki może minimalnie za neonowe, ale za kadr to czysta zawiść w człowieku zbiera ;)
Nikonozaur
22-08-2010, 23:25
Widok zajefajny, kadr super, światełko gra, ale jakbyś przebudował trochę tę zieleń to naprawdę bym się ucieszył. ;)
Lento Violento
22-08-2010, 23:28
Rewelacja ! - gratki
..... dobre!, choć ..... traktuję to jako rozgrzewkę przed na prawdę pięknymi kadrami z Tatr i Pienin:D
JaroPienza
23-08-2010, 00:59
Kadr mnie na łopatki powalił i gdyby nie ta zieleń rażąca to bym brał za przykład ten strzał
Marcin T
23-08-2010, 06:42
Kopia mojego kadru :mrgreen:, tylko, że ja byłem tak w lutym kiedy akurat były roztopy...
Może rzeczywiście dół jest za jasny ale mz na pewno kadr to rekompensuje. Tam naprawdę nie tak łatwo trafić na tak odsłonięte szczyty Tatr, częściej bałagan robią te "dymy" z jeziorka wyrównawczego bo wtedy cała dolina od zapory aż do wsi potrafi być zalana taką mgłą. To jest zapewne z drogi na wygon a wjeżdżałeś wyżej w okolice wygonu i potem na Czorsztyn?
malasana
23-08-2010, 07:31
Swietny kadr, piekne zdjecie. Rzeczywiscie, zdjalbym troche nasycenia i kontrastu z dolu kadry (trwa swieci sie troche). Poza tym to rewelacyjna fotografia.
Piękny kadr...czekam na nowe odsłony
krzysztofz24
23-08-2010, 11:33
Kadr, plany, widok jaki pokazales i to jak wszystko poukladales w tej pracy MEGA.
Co do kolorow to zdecydowanie wersja nr 2, choc tez zielen na dole troche za bardzo dominuje na zdjeciu mz...choc w sumie jak piszesz ze taka specyfika tamtejszych pol zieleni, to ja ci wierze;-)
Świetny kadr! Pasy na polach dają taki spokojny i uporządkowany przekaz. Obróbka rewelacja. Natura współpracowała...
Widok zapiera dech...
Też wolę wersję nr 2 . ;)
Super by było gdyby nie pojechane zielenie. Taka radioaktywność mi się zdecydowanie nie widzi. Wersja 2 nieco lepiej ale i tak to nie ta zieleń. Także zamiast super jest bardzo dobrze
Piękny krajobraz i świetnie uchwycony klimat chwili.
Swietny kadr, ktory w drugiej wersji wciagam bez gadania :D
Warunki miales super!