Zobacz pełną wersję : Tani dalmierz
mrpawcio
22-08-2010, 20:01
Witam,
zastanawiam się nad kupnem jakiegoś taniego dalmierza, np. Yashica, ale nie bardzo orientuję się w temacie. Czy któryś z kolegów mógłby coś polecić?
http://www.aparaty.tradycyjne.net/35169-aparat_dalmierzowy.html zresztą możesz pokopać na tamtym forum jest dużo o takich starociach ;) ;)
a u nas tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=3016
mrpawcio
22-08-2010, 20:21
O dzięki! Przekopię zalinkowane forum.
Witam,
zastanawiam się nad kupnem jakiegoś taniego dalmierza, np. Yashica, ale nie bardzo orientuję się w temacie. Czy któryś z kolegów mógłby coś polecić?
Konica Auto S2 - miałem i bardzo sobie chwaliłem.
j_szczygiel
23-08-2010, 12:18
Polecam Revue 400SE (Hi Matic 7 SII pod inna marka) - w porownaniu do Yashici o wiele mniejszy i lzszejszy. Superjasne szklo 40/1.7, ktore w odniesieniu do tego z Canonetki QL17 GIII wg. wielu opinii jest zdecydowanie ostrzejsze. Najlepiej szukac na niemeckim Ebay`u - trafisz spokojnie za 50 Euro z oryginalnym pokrowcem, a nawet lampa blyskowa ;) Jedne co osobiscie bardziej mnie kusi to Yashica Electro 35GTN. Jesli szukasz czegos szerszego dobrym wyborem moze byc Y 35CC.
Z uwagi na to iz w wiekszosci tych dalmierzy najkrotszy czas to 1/500, warto do kompletu zakupic filtr ND o zmiennej gradacji (np. LCW Fader ND2-400).
koniecpolska
23-08-2010, 13:56
Jeszcze jedna uwaga.
Yashica (wszystkie jej odmiany GS, GSN, CC) ma tryb A, natomiast wymienione wyżej Canon, Minolta mają tryb T.
j_szczygiel
23-08-2010, 16:24
Czy w Jaśce jest tylko A czy A+T?
Ja nastawiałem się na Yashice Electro 35, ale chcę mieć ten aparat przy sobie 24/7, więc chyba wezmę Olympusa XA ze względu na rozmiar.
QL17 GIII- choć dla mnie był za duży i cięzki.
Olympus 35RD-jeden z moich ulubionych, malutki i zgrabny, rewelacyjny obiektyw.
Jestem tez za Yashica 7IIs
Yashica serii GS itp troche duża, nie wiem jak z ergonomią pracy, ponieważ nie miałem.
Ewentualnie bez manuala Minolta Hi-Matic E lub też ze słabszym światłem Ricoh 500RF i wiele wiele innych.
Ważne żebyś szukał klikawki w bdb stanie to bedzie służyć bardzo długo.
Miałem też ogromną frajde pracować z Olympusem Trip 35 i XA :) no ale one nie mają dalmierza.
j_szczygiel
23-08-2010, 17:20
Jestem tez za Yashica 7IIs
To jakas nowa yashica? ;) Olek 35RD wyglada ciekawie - po zdjeciach domyslam sie, ze zamiast typowej "wajchy" do ustawiania dalmierza posiada pierscien na obiektywie?
O literowka-Yashica 7sII
"Dzwignia" jest i tak z reguły zintegrowana z pierścieniem. 35RD ma normalny pierścień ostrości.
Yashice miałem. Duża.
Canonet 28. Uszedł.
Olympus 35RC leżał mi najlepiej.
Miałem też ogromną frajde pracować z Olympusem Trip 35 i XA :) no ale one nie mają dalmierza.
XA ma dalmierz i fajne szkło 35/2.8
Ja osobiście poginam z XA2, rewelacyjny aparacik :)
koniecpolska
24-08-2010, 08:59
O literowka-Yashica 7sIINie ma i nigdy nie było takiej Jaśki, chodzi Ci pewnie o Minoltę.
Yashica GS/GSN 35 ma tylko automatykę typu A.
Faktycznie, wyszukalem teraz, mój błąd. Minolta 7 sII
Ja w swoim XA miałem skokową regulacje ostrości, odległości. Musiał to być jeden z późniejszych modeli pewnie. XA2, XA3. Kurcze ponad 10 lat temu to było :)
Yashica GS/GSN 35 ma tylko automatykę typu A.
I egzotyczne zasilanie. Dziś niedostępne, więc trzeba kombinować. Trochę sporawe gabaryty. Ergonomia też taka sobie. Pierścień ostrości jest wąski i umieszczony zaraz przy korpusie. Bez wcześniejszego treningu, miast ostrością można wajchlować przysłonami.
Jednak aparat sympatyczny. Na noszenie 24/7 ihmo za duży.
koniecpolska
24-08-2010, 11:21
I egzotyczne zasilanie. Dziś niedostępne, więc trzeba kombinować. Pasuje bateria LR44 (tania i szeroko dostępna) plus sprężynka albo kilka groszówek. Leniwiec może kupić adapter na aukcji.
Aparat ma stabilizator od strony baterii, więc nie jest czuły na wahania napięcia 6V baterii.
Baterie starego typu 5.6V i 1.35V są praktycznie nie do zdobycia, trzeba używać obecnych na rynku 6V, 1.4V, 1.5V