PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Już po żniwach.

Pablo 77
21-08-2010, 21:09
Witam.

Dzisiaj po raz pierwszy od dłuższego czasu wyjechałem w plener:)

Jeden z kadrów które dzisiaj popełniłem.

Zapraszam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/7547/dsc5712nikon.jpg)

Greg77
21-08-2010, 21:12
Kurcze, kadr swietny, sielski, obrobka ladna, kolorki super ale razi mnie ten "brak nieba", cois nie mozesz trafic warunkow albo za delikatnie podchodzisz do tej obrobki (cos tam widac);)
Ale jest dobrze, nie sluchaj mnie;)

Nikonozaur
21-08-2010, 21:13
Dół ok, szkoda góry...

Pablo 77
21-08-2010, 21:18
Kurcze, kadr swietny, sielski, obrobka ladna, kolorki super ale razi mnie ten "brak nieba", cois nie mozesz trafic warunkow albo za delikatnie podchodzisz do tej obrobki (cos tam widac);)
Ale jest dobrze, nie sluchaj mnie;)

Niebo tym razem było,ale jak widać nie potrafię tego odpowiednio wyciągnąc:(

Greg77
21-08-2010, 21:20
Niebo tym razem było,ale jak widać nie potrafię tego odpowiednio wyciągnąc:(

Nie do konca, potrafisz wyciagnac......;)
Wydaje mi sie ze to dlugim kijem robione bylo, a na horyzoncie jak czesto bywa szara papka i stad tak wyszlo, chyba bym cial w jamnika jak ostatnio pokazales....

mariusz_777
21-08-2010, 21:24
Ja bym ciachnął troszkę tego nieba ale to ja ogólnie bardzo fajny kadr, niebo by można pociągnąć ale to już pisali przedmówcy :)
Pozdrawiam

ART69
21-08-2010, 21:32
Koniecznie trzeba tam trafić o innej porze i błagać o lepsze niebo :-) ekstra miejscówka :-)

szymon708
21-08-2010, 21:33
oby tylko ten traktor dalej tam był :)

Pablo 77
21-08-2010, 21:36
Nie do konca, potrafisz wyciagnac......;)
Wydaje mi sie ze to dlugim kijem robione bylo, a na horyzoncie jak czesto bywa szara papka i stad tak wyszlo, chyba bym cial w jamnika jak ostatnio pokazales....

Tu było 155mm i jak wszyscy wiemy z takiej ogniskowej niebo cienkie jest:)

darek_d
21-08-2010, 21:43
Dół ładny, co cię skłoniło do pokazania takiej ilości nieba? Sam piszesz, że jest ... Szkoda, że nie ma chmurek, byłoby super.

Pablo 77
21-08-2010, 21:58
Dół ładny, co cię skłoniło do pokazania takiej ilości nieba? Sam piszesz, że jest ... Szkoda, że nie ma chmurek, byłoby super.

Przeczytaj co napisał Gregg 77.
Ma dużo racji bo po zwężeniu kadru przez tele przy horyzoncie niebo było bardziej jednolite.
Jeśli bym robił z 70 mm na pewno byłoby inaczej ,ale to już wiem.

Podepnij sobie tele i zobaczysz jaka bajka niebo wychodzi:-(

harb
21-08-2010, 22:39
tym razem jest o "niebo" lepiej i mnie osobiście takie niebo jakie jest nie przeszkadza, bo rekompensuje je układ w kadrze - oczywiście z lepszym niebem byłoby mega :)

ps. w obróbce przyciemniaj niebo selektywnie krzywymi wiecej z niego wydobędziesz
idż w takim kierunku u mnie cos tam przy okazji wylazło na tym niebie, ale przy obróbce z nefa powinno być ok. przy okazji zobacz jakie swiatło pojawiło sie na zboczu

http://img688.imageshack.us/img688/4295/anigifnot.gif

Marcin T
21-08-2010, 22:54
Niebo jakie jest każdy widzi ;)
Ja ciachnąłbym 30% kadru z góry i zostawił w takiej panoramce. Próbowałeś przyciemnić niebo, może taki stanowczy krok?

darek_d
21-08-2010, 22:57
Przeczytaj co napisał Gregg 77.
Ma dużo racji bo po zwężeniu kadru przez tele przy horyzoncie niebo było bardziej jednolite.
Jeśli bym robił z 70 mm na pewno byłoby inaczej ,ale to już wiem.

Podepnij sobie tele i zobaczysz jaka bajka niebo wychodzi:-(

Ale to nie zmienia faktu, żeby pokazywać taki kawał niczego.

krzysztofz24
22-08-2010, 02:03
No lepszego nieba troche brak, ale i tak zdjecie mi sie bardzo podoba:-). Super kolory i kadrowo tez gra.

P.S Ale ten traktorek popi....ela:-).

Pablo 77
22-08-2010, 04:43
tym razem jest o "niebo" lepiej i mnie osobiście takie niebo jakie jest nie przeszkadza, bo rekompensuje je układ w kadrze - oczywiście z lepszym niebem byłoby mega :)

ps. w obróbce przyciemniaj niebo selektywnie krzywymi wiecej z niego wydobędziesz
idż w takim kierunku u mnie cos tam przy okazji wylazło na tym niebie, ale przy obróbce z nefa powinno być ok. przy okazji zobacz jakie swiatło pojawiło sie na zboczu

http://img688.imageshack.us/img688/4295/anigifnot.gif
Dzięki za rady Janusz.Twoja wersja lepsza.Teraz to sobie pokombinuje i zobaczę:)

Niebo jakie jest każdy widzi ;)
Ja ciachnąłbym 30% kadru z góry i zostawił w takiej panoramce. Próbowałeś przyciemnić niebo, może taki stanowczy krok?
Coś tam lekko:)

Ale to nie zmienia faktu, żeby pokazywać taki kawał niczego.

Jeśli dla Ciebie to jest kawał niczego to pozostawiam bez komentarza.
:)

darek_d
22-08-2010, 10:12
Nie wiem czemu się unosisz, przeczytaj mój pierwszy post. Kawał niczego to niebo, nie całe zdjęcie, którego dół jest ładny, ale jeśli pokazujesz w takich proporcjach to myślisz jaki jest odbiór? Harb pokazał dobry kierunek, ale i tak trzeba przyciąć górę.

GUINNESSts
22-08-2010, 11:44
Co Ty chcesz o tego nieba? Ewentualnie podnies lekko swiatlo w dole. To wszystko mz.
Nie radze selektywnie sciemniac nieba a nastepnie korzystac z polaru nik software jednoczesnie jak Tobie pokazano, podpowiadajac zreszta co innego. Zawsze bedziesz mial kaszke. Czy to bedzie nef, czy jpg.

harb
22-08-2010, 14:51
Co Ty chcesz o tego nieba? Ewentualnie podnies lekko swiatlo w dole. To wszystko mz.
Nie radze selektywnie sciemniac nieba a nastepnie korzystac z polaru nik software jednoczesnie jak Tobie pokazano, podpowiadajac zreszta co innego. Zawsze bedziesz mial kaszke. Czy to bedzie nef, czy jpg.

GUINNESSts Ty się naprawdę nie ośmieszaj i nie wmawiaj ludziom tego czego nie zrobiono tylko dlatego żeby negować to co ja zrobiłem, bo starcisz do końca reputację na tym forum , niebo przyciemniłem w NX-sie używając narzędzi Selection Control Point (maski w okręgu ) i na bazie tej maski otworzyłem narzędzie Lewels & Curves czyli krzywe, tymi właśnie narzędziami przyciemniłem niebo, ale Ty przecież wiesz lepiej - żenada chłopie, żenada :-( i to był mój ostatni post w odpowiedzi na Twoje zaczepki

sorry autorze za to OT:)

Pablo 77
22-08-2010, 15:08
Nie wiem czemu się unosisz, przeczytaj mój pierwszy post. Kawał niczego to niebo, nie całe zdjęcie, którego dół jest ładny, ale jeśli pokazujesz w takich proporcjach to myślisz jaki jest odbiór? Harb pokazał dobry kierunek, ale i tak trzeba przyciąć górę.

Zle mnie odbierasz jeśli uważasz,że się unoszę:)

Ja cały czas mówię o niebie:):):)

Przyjrzyj się dobrze i powiedz prawdę!!!!

Ja tam całkiem gołego nieba nie widzę:)

GUINNESSts
22-08-2010, 16:05
GUINNESSts Ty się naprawdę nie ośmieszaj i nie wmawiaj ludziom tego czego nie zrobiono tylko dlatego żeby negować to co ja zrobiłem, bo starcisz do końca reputację na tym forum , niebo przyciemniłem w NX-sie używając narzędzi Selection Control Point (maski w okręgu ) i na bazie tej maski otworzyłem narzędzie Lewels & Curves czyli krzywe, tymi właśnie narzędziami przyciemniłem niebo, ale Ty przecież wiesz lepiej - żenada chłopie, żenada :-( i to był mój ostatni post w odpowiedzi na Twoje zaczepki

sorry autorze za to OT:)

Po raz kolejny obrazasz! Wystarszy, ze robisz to na PM.
Reakcja powodowana byla wprowadzaniem autora w blad. Uzyles polara nik soft..., co doskonale widac chocby w szybie traktora. Odciąłes swiatlo odbite za pomoca tego filtra. To nie ulega watpliwosci. Tym bardziej, ze piszesz iz maske polozyles tylko na niebie. Nim tez dodales światła w światłach w dole.
Nie bede sie rozpisywal dlaczego, lecz takie postepowanie zawsze przynosi pozniej klopoty. W tym przypadku kaszki. Albo jedno albo drugie i nie bedzie takich sensacji. Bądz jak juz gdzies napisalem, co rowniez negowales obrazajac, umiejetne stosowanie i rozumienie narzedzi Capture NX.
Ponizej domniemany w moich domyslach efekt, jaki chciales osiagnac. Uzylem niemal tych samych narzedzi w NX i tez korzystalem z malego jpg. Jednak nik polar uzylem odpowiednio tylko w dole kadru.

Autora za umieszczenie tutaj przepraszam. Bardziej odpowiada mi Twoja wersja. W koncu to nie blekitne niebo, a rozrzedzone chmury.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/68935706477743526099.jpg)

anonymos
22-08-2010, 16:37
Niebo jest mdłe i mz żadna obróbka tu nic nie pomoże, ot taki urok zastanego nieba i tyle.

Dół bardzo dobry ale proporcje kadru na rzecz tak dużej ilości nieba uważam za mało zasadne.

Nikonozaur
22-08-2010, 16:59
Po drobnej korekcie w programie WNN daje się to jakoś oglądać (http://www.iv.pl/images/93906675110530425540.jpg). ;)

GUINNESSts
22-08-2010, 17:12
Po drobnej korekcie w programie WNN daje się to jakoś oglądać (http://www.iv.pl/images/93906675110530425540.jpg). ;)

Nie takiej drobnej... To juz nie fotografia;)
Ale trafiles idealnie w nastruj i jego kompozycje. Chyba wybiore ostatnie;) Z moim dolem;) Ale to juz zart.

Pablo 77
22-08-2010, 17:50

Ładnie to niebo zrobiłęś,ale jakoś mi tu nie do końca pasuje.
Myślę,ze powodem tego jest niebo jakie zastałęm na miejscu.

Pzdr

Nikonozaur
22-08-2010, 17:59
[...] To juz nie fotografia [...]
Racja, to dwie fotografie.

Nikonozaur
22-08-2010, 18:03
Ładnie to niebo zrobiłęś,ale jakoś mi tu nie do końca pasuje.
Myślę,ze powodem tego jest niebo jakie zastałęm na miejscu.

Pzdr
Tak, oczywiście to tylko "proteza" w jakiś sposób ratująca piękny dół. Może jednak lepszym wyjściem jest sposób, o którym pisałem Ci wczoraj.

Pablo 77
22-08-2010, 18:05
Tak, oczywiście to tylko "proteza" w jakiś sposób ratująca piękny dół. Może jednak lepszym wyjściem jest sposób, o którym pisałem Ci wczoraj.

Może dam radę:)

ostrytux
22-08-2010, 19:58
Niebo jest mdłe i mz żadna obróbka tu nic nie pomoże, ot taki urok zastanego nieba i tyle.

Dół bardzo dobry ale proporcje kadru na rzecz tak dużej ilości nieba uważam za mało zasadne.
Tu bym się podpisał :)

maniak666
22-08-2010, 22:05
Fajne, ale Nikonozaur mz najlepiej to obrobił. Niemniej kadr to Twoja zasluga.

darek_d
22-08-2010, 22:11
Zle mnie odbierasz jeśli uważasz,że się unoszę:)

Ja cały czas mówię o niebie:):):)

Przyjrzyj się dobrze i powiedz prawdę!!!!

Ja tam całkiem gołego nieba nie widzę:)

No to się rozumiemy ;) Całkiem gołe to one nie jest ;), ale za dużo to jest ;) Dół super napiszę raz jeszcze bo to fakt.