PDA

Zobacz pełną wersję : polar slim i cokin z-pro na 77mm- wide i tele

maciek.evo
21-08-2010, 15:53
Ponieważ polary cokina do z-pro nie dość że są drogie to podobno słabe, chcę kupić zwykły filtr. I teraz jest problem- bo potrzebuję zarówno do 10mm jak i do 200mm w b.dobrych obiektywach i nie chcę psuć ich jakości. Kupił bym B+W KSM w wersji slim, ale nie ma gwintu, F-PRO są za grube i na bank nie podołają z szerokim kątem.

Pytanie jest takie:
czy jest jakaś Hoya o jakości porównywalnej do tego B+W KSM na 77mm, ale z gwintem i SLIM? Chodzi o możliwość nakręcenia polara i do niego holdera cokin z-pro i żeby to w miarę nie winietowało przy mniejszych ogniskowych i nie kaszaniło jakości z tele :mrgreen: Czy może brać wersję B+W z gwintem?

może jakieś inne marki, modele?

pzdr.

Grzybu
21-08-2010, 16:42
Zależy jeszcze jakich obiektywów używasz. Np tokina 12-24 potrafi winietować z grubszymi filtrami, a taka sigma 10-20 pomimo że szersza tego problemu nie ma. Jeśli chodzi o filtry to może zainteresuje Cię Marumi. Poza tym o różnych filtrach można poczytać tutaj http://optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html

nazgul
21-08-2010, 16:53
Pytanie jest takie:
czy jest jakaś Hoya o jakości porównywalnej do tego B+W KSM na 77mm, ale z gwintem i SLIM? Chodzi o możliwość nakręcenia polara i do niego holdera cokin z-pro i żeby to w miarę nie winietowało przy mniejszych ogniskowych i nie kaszaniło jakości z tele :mrgreen: Czy może brać wersję B+W z gwintem?

Marumi DHG Super są slim i maja gwint. I są porównywalne jakościowo z B+W a o prawie połowę tańsze. Mam, używam, nakręcam pierścień do cokina na polar, jestem zadowolony :) Podobnie ma się rzecz z polarem Hoya HD. Także slim, także z gwintem. I tez bardzo udany filterek :)

maciek.evo
21-08-2010, 17:31
podobno testy na optycznych trzeba brać pod uwagę z dystansem :)

mam właśnie sigmę 10-20 starszą i z hoya nd400 i z-pro winieta jest bardzo mała na 10 mm... mam jeszcze 80-200 af-s i podobno przy tych szkłach jakość filtra ma znaczenie strategiczne... ktoś jeszcze może polecić to marumi? :)

nazgul
21-08-2010, 23:41
podobno testy na optycznych trzeba brać pod uwagę z dystansem :) :)

To prawda :) Optycznym zdarza się zjechać dobry sprzęt. W druga stronę nie zauważyłem. Myślę, że to kwestia metodologii...