PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do zdjęć

neos86
21-08-2010, 14:33
Witam.
Przymierzam się do kupna laptopa, który m służyć typowo do obróbki zdjęć. Proszę o jakieś sugestie.
Cena do 4000 zł
Pozdrawiam

pmsphotography
21-08-2010, 14:35
Wchodzi w grę laptop + monitor, czy chcesz obrabiać na matrycy w lapku ?

neos86
21-08-2010, 14:37
generalnie wolałbym na lapku, mobilność ważna rzez, a biegać z monitorem nie będę ;)

grudzinsky
21-08-2010, 14:38
jest od tego odpowiedni dzial na forum i tam nalezy zakladac takie watki. ogolnie temat byl poruszany. mozna poszukac to nie boli ;)

Czornyj
21-08-2010, 14:53
nie ma nic

Pioter_
21-08-2010, 19:26
Witam.
Przymierzam się do kupna laptopa, który m służyć typowo do obróbki zdjęć. Proszę o jakieś sugestie.
Cena do 4000 zł
Pozdrawiam

Hej!

jeśli lapek ma być do zdjęć, to na pewno 17" i panoramiczny...

ja jakiś czas temu kupiłem TAKI (http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/toshiba-satellite-l550d-144-w7hp.bhtml) wynalazek i sobie chwalę... budżet masz sporo większy, więc możesz spokojnie pomyśleć o szybszym procku i większym dysku...

pozdrawiam

Andrzej Olender
21-08-2010, 19:28
Jak polepszą się matryce w laptopach to może będzie to miało większy sens. Już nawet w telefonie mam IPS a w laptopie póki co nie :)

Greg77
21-08-2010, 21:15
Moim zdaniem kolego, laptopy nie nadaja sie do obrobki zdjec, nie wiem czy nie lepiej jest kupic jakis tanszy lapek i do tego monitor.....
Ja poza stacjonarka mam lapka Sony Vaio, matryca 15.4 ale calkiem ladnie wyswietla, jednak do obrobki na nim bym nie podchodzil;)
Kazdy przechyl ekranu i widzisz inaczej, jestem razcej na nie!

emgieb
21-08-2010, 22:01
Jedynie Thinkpad T60 z matryca IPS moze dac namiastke. Oprofilowany, od biedy pokazuje w miare prawdziwe kolory :) Nie gorsze niz powiedzmy stojacy obok Eizo L568.

grudzinsky
21-08-2010, 23:30
ja od ponad dwoch lat tylko i wylacznie foty na laptopie obrabiam i to bez uzycia myszki :mrgreen:
ale ja mam komputer, ktory biora ludzie chorzy na umysle :razz: mam Mac Book Pro. nowe sa ciutke gorsze bo maja blyszczace matryce, ja mam matowa i podswietlenie LED co sprawia, ze nie zaleznie od pochylenia ekranu mam te same kolory.
jesli juz laptop do obrabiania zdjec to tylko i wylacznie Mac Book Pro...

zaraz mnie tu zjedza :mrgreen:

Andrzej Olender
22-08-2010, 09:55
ja od ponad dwoch lat tylko i wylacznie foty na laptopie obrabiam i to bez uzycia myszki :mrgreen:
ale ja mam komputer, ktory biora ludzie chorzy na umysle :razz: mam Mac Book Pro. nowe sa ciutke gorsze bo maja blyszczace matryce, ja mam matowa i podswietlenie LED co sprawia, ze nie zaleznie od pochylenia ekranu mam te same kolory.
jesli juz laptop do obrabiania zdjec to tylko i wylacznie Mac Book Pro...

zaraz mnie tu zjedza :mrgreen:

Od kiedy stare macbooki posiadają podświetlenie LED?
Od kiedy to rodzaj podświetlenia niweluje wady matrycy TN?
ps. sam posiadam MacBook Pro :)

grudzinsky
22-08-2010, 10:10
Od kiedy stare macbooki posiadają podświetlenie LED?
Od kiedy to rodzaj podświetlenia niweluje wady matrycy TN?
ps. sam posiadam MacBook Pro :)

mam aluminiaka z 2008 roku z podswietleniem LED. caly srebrny. jak kupilem mojego kilka miesiecy pozniej wprowadzili na rynek nowszy model, ten ktory aktualnie znajduje sie na polkach sklepowych ;)
nie wiem od kiedy rodzaj podswietlenia niweluje wady matrycy, ale u mnie brak przeklaman jesli chodzi o pochylenie ekrenu.
mam dwa mac'i w domu. zwyklego Mac Booka (bialy) i Mac Book Pro (srebrny) i widze jaka jest roznica w wyswietlaniu obrazu ;)

Andrzej Olender
22-08-2010, 10:25
mam aluminiaka z 2008 roku z podswietleniem LED. caly srebrny. jak kupilem mojego kilka miesiecy pozniej wprowadzili na rynek nowszy model, ten ktory aktualnie znajduje sie na polkach sklepowych ;)
nie wiem od kiedy rodzaj podswietlenia niweluje wady matrycy, ale u mnie brak przeklaman jesli chodzi o pochylenie ekrenu.
mam dwa mac'i w domu. zwyklego Mac Booka (bialy) i Mac Book Pro (srebrny) i widze jaka jest roznica w wyswietlaniu obrazu ;)

Rewizja 2008 nie jest taka stara :)
Zapewniam Cię że rodzaj podświetlenia nie ma tu nic wspólnego, po prostu matryce TN są znośne w macbookach.
Jeśli jednak porównać bezpośrednio z matrycą IPS to od razu widać felerne zachowanie matryc TN :)

grudzinsky
22-08-2010, 11:00
po kupnie Mac'a odwiedzilem kumpla grafika, ktory ma skalibrowanego Eizo. tak dla zabawy podlaczylismy drukarke najpierw do jego kompa, a pozniej do mojego i wydrukowalismy to samo zdjecie...zadnych odchylen jesli chodzi o Mac'a. wszystko wygladalo tak jak powinno wygladac :)

jesli kupil bym jakiegos Sony, albo inne cudo dzialajace na Windowsie zapewne bym juz wymienial na cos nowszego, bo by zaczal mnie wkurzac, a bo to za wolno pracuje, a to kolory nie takie jak trzeba itp itd...zaoszczedzilem jakies 4-6tys PLN kupujac Mac'a :D

miron1970
22-08-2010, 11:10
Ja mam Mac Book Pro... z tego roku 17' i jest matowa matryca :) Panoramiczny ekran o wysokiej rozdzielczości, i podświetleniem LED, 1920 na 1200 pikse.
Nie wiem dlaczego nowe są ciutke gorsze ?

Andrzej Olender
22-08-2010, 11:11
po kupnie Mac'a odwiedzilem kumpla grafika, ktory ma skalibrowanego Eizo. tak dla zabawy podlaczylismy drukarke najpierw do jego kompa, a pozniej do mojego i wydrukowalismy to samo zdjecie...zadnych odchylen jesli chodzi o Mac'a. wszystko wygladalo tak jak powinno wygladac :)

jesli kupil bym jakiegos Sony, albo inne cudo dzialajace na Windowsie zapewne bym juz wymienial na cos nowszego, bo by zaczal mnie wkurzac, a bo to za wolno pracuje, a to kolory nie takie jak trzeba itp itd...zaoszczedzilem jakies 4-6tys PLN kupujac Mac'a :D

Osobiście sporo podróżuję, macbooka zabieram wszędzie bo 13" to małe cholerstwo (ten z szybą, ale nie przeszkadza mi w ogóle)
Wychodzi że jakieś 80% zdjęć obrabiam na tym sprzęcie ale jednak porządny monitor zewnętrzny jest na wagę złota, zwłaszcza w poważniejszej obróbce. Ja niestety widzę zależność patrzenia pod kątem a odbiorem kolorów. Na szczęście wyrobiłem sobie nawyk ustawania matrycy idealnie na wprost, do tego 13" łatwo wzrokiem cały objąć.
Matrycę miałem profilowaną u kolegi Czornyj (pozdrawiam :)), Apple w swoim domyślnym profilu ma zbyt głębokie czernie. Po oprofilowaniu nagle zobaczyłem co to są szczegóły w cieniach :). Odwzorowanie kolorów jest nawet bez dodatkowego profilowania akceptowalne.

Ja mam Mac Book Pro... z tego roku 17' i jest matowa matryca :) Panoramiczny ekran o wysokiej rozdzielczości, i podświetleniem LED, 1920 na 1200 pikse.
Nie wiem dlaczego nowe są ciutke gorsze ?

Tylko 17" można zamówić z matową matrycą bez szyby. Wiele osób przyzwyczajonych przez lata do matowych matryc nie może się odnaleść w błyszczących, mnie akurat nie przeszkadza :)

miron1970
22-08-2010, 11:20
Osobiście sporo podróżuję, macbooka zabieram wszędzie bo 13" to małe cholerstwo (ten z szybą, ale nie przeszkadza mi w ogóle)
Wychodzi że jakieś 80% zdjęć obrabiam na tym sprzęcie ale jednak porządny monitor zewnętrzny jest na wagę złota, zwłaszcza w poważniejszej obróbce. Ja niestety widzę zależność patrzenia pod kątem a odbiorem kolorów. Na szczęście wyrobiłem sobie nawyk ustawania matrycy idealnie na wprost, do tego 13" łatwo wzrokiem cały objąć.
Matrycę miałem profilowaną u kolegi Czornyj (pozdrawiam :)), Apple w swoim domyślnym profilu ma zbyt głębokie czernie. Po oprofilowaniu nagle zobaczyłem co to są szczegóły w cieniach :). Odwzorowanie kolorów jest nawet bez dodatkowego profilowania akceptowalne.

Tylko 17" można zamówić z matową matrycą bez szyby. Wiele osób przyzwyczajonych przez lata do matowych matryc nie może się odnaleść w błyszczących, mnie akurat nie przeszkadza :)

Dopłacasz 1000 zł do 15,4 i masz matową :) wiem bo moja żonka takiego sobie sprawiła miesiąc temu.

Andrzej Olender
22-08-2010, 11:21
Dopłacasz 1000 zł do 15,4 i masz matową :) wiem bo moja żonka takiego sobie sprawiła miesiąc temu.

Fajnie że wprowadzili to do 15" :) może kiedyś wdrożą taką opcję w 13" :)

miron1970
22-08-2010, 11:25
Myślę, że 2011 na pewno :)
Pozdrawiam...

velaskez
30-08-2010, 21:51
Ja mam IBM'a z IPSem i też nie narzekam :-P

docxxx
01-09-2010, 21:03
A Delle z serii Studio XPS maja lepsze matryce od pozostalych?

de Fresz
02-09-2010, 01:18
Dopłacasz 1000 zł do 15,4 i masz matową :)

Kurna, drogi ten dolar :| Na hamerykanckim AppleStore dopłata do hi-res antiglare w 15,4" to 150 baksów...

Tom01
02-09-2010, 09:32
A Delle z serii Studio XPS maja lepsze matryce od pozostalych?

Nie mają.

miron1970
02-09-2010, 17:22
Kurna, drogi ten dolar :| Na hamerykanckim AppleStore dopłata do hi-res antiglare w 15,4" to 150 baksów...

Troszkę jednak spadł bo już wystarczy 800 :)

siwyyy77
07-09-2010, 09:39
To, że laptop nie nadaje się do pracy z grafiką już wiemy... są jednak lepsze i gorsze matryce, mnie interesują te lepsze :) które to?

Czornyj
07-09-2010, 10:41
To, że laptop nie nadaje się do pracy z grafiką już wiemy... są jednak lepsze i gorsze matryce, mnie interesują te lepsze :) które to?
Rzuć monetą :mrgreen:

siwyyy77
07-09-2010, 12:34
Rzuć monetą :mrgreen:

Rozumie, że bez różnicy :)

Tom01
07-09-2010, 12:44
W zasadzie tak. Reprodukcja koloru jest na tym samym żenująco słabym poziomie. Warto jednak zwrócić uwagę na inne walory użytkowe jak np sposób podświetlenia ekranu. Ekran laptopa z racji ograniczeń w grubości mają świetlówkę/świetlówki/diody na krawędzi. Jeśli zastosowana metoda rozpraszania światła jest słabej jakości, może być widoczne silne rozświetlenie krawędzi przy samej ramce ekranu. Dobrze zaprojektowany ekran nie powinien mieć takich defektów.

Z ciekawostek:
Są elementy świetlne będące płaszczyzną. Nazywa się to "świecące kondensatory" czy jakoś tak. Są nawet implementacje praktyczne takiego ustrojstwa jako podświetlenie wyświetlacza LCD, ale nie wiem czy ktoś się w końcu zainteresuje tym przy laptopach. Zaletą jest niemal idealna równomierność.

nem
07-09-2010, 14:44
Jeśli zastosowana metoda rozpraszania światła jest słabej jakości, może być widoczne silne rozświetlenie krawędzi przy samej ramce ekranu. Dobrze zaprojektowany ekran nie powinien mieć takich defektów.

Flagowym przykładem takiego ekranu jest matryca MacBooka Air (dość wczesne wersje, nie wiem jak wygląda sprawa z nowymi), gdzie ze względu na konieczność radykalnego ograniczenia grubości pokrywy zastosowano niskiej klasy podświetlenie.

Tom01
07-09-2010, 16:05
Flagowym przykładem takiego ekranu jest matryca MacBooka Air (dość wczesne wersje, nie wiem jak wygląda sprawa z nowymi), gdzie ze względu na konieczność radykalnego ograniczenia grubości pokrywy zastosowano niskiej klasy podświetlenie.

Hm... a ja czytałem coś odwrotnego, że wersje B i C mają kiepskie podświetlenie a A miał super. Swoją drogą mam Air wersję A i ciężko się dopatrzeć zaświetleń, choć może miałem farta.

nem
07-09-2010, 16:28
Nie wiem która to wersja, ale mamy w firmie aira z touchpadem jeszcze tym starym i on ma podświetlenie parszywe (właśnie środek ekranu jest wyraźnie ciemniejszy od brzegów).

Tom01
07-09-2010, 16:37
Nie wiem która to wersja, ale mamy w firmie aira z touchpadem jeszcze tym starym i on ma podświetlenie parszywe (właśnie środek ekranu jest wyraźnie ciemniejszy od brzegów).

Najprościej można też odróżnić je po zasilaczu. Stara wersja ma 60W, nowsze 45W. O ile oryginalny oczywiście.

Windforce
10-09-2010, 11:26
Witam, na wstępie przedstawię się gdyż jestem tu nowy, mam na imię Damian.

Odświeżam wątek gdyż chcę ująć temat wyboru laptopa z innej strony...

Często zdarza mi się jak i Wam używać laptopa do prezentacji zdjęć klientom. Każdy mówi tu o potrzebie obróbki zdjęć na lapku ale o demonstracjach to już nikt nie wspomniał... Często pokazuję swoje prace na laptopie z potrzeby mobilności. Sądzę, że matryca odpowiednia do obróbki zdjęć a matryca, na której zdjęcia po prostu wyglądają "ładnie, będzie Pan zadowolony" to dwie różne sprawy. Do obróbki służy komp stacjonarny, a nie laptop. Laptop powinien cechować się przede wszystkim wydajnością baterii i (względną) niezawodnością. Jestem zatwardziałym użytkownikiem windy 7. Aha, na ten cel przeznaczam mniej więcej 3000 zł.

Macie może jakieś pozytywne doświadczenia w tym temacie?

Dzięki i pozdrawiam!

Tom01
10-09-2010, 11:39
Witamy

Często zdarza mi się jak i Wam używać laptopa do prezentacji zdjęć klientom. Każdy mówi tu o potrzebie obróbki zdjęć na lapku ale o demonstracjach to już nikt nie wspomniał... Często pokazuję swoje prace na laptopie z potrzeby mobilności. Sądzę, że matryca odpowiednia do obróbki zdjęć a matryca, na której zdjęcia po prostu wyglądają "ładnie, będzie Pan zadowolony" to dwie różne sprawy.

Do celów prezentacyjnych nie ma obecnie lepszego urządzenia niż Apple iPad. Znakomitej jakości ekran IPS, 3xdłużej na baterii niż najoszczędniejszy laptop, efekt wizualny u klienta powalający na kolana.

Windforce
10-09-2010, 11:59
Nie nie, chciałbym kupić typowego laptopa z krwi i kości, bo do tej pory takowego w ogóle go nie posiadam (wolałem dokupić drugi monitor EIZO do stacjonarnego kosztem lapka, ale niestety znamię czasów do laptopa mnie zmusza) :)

Piszesz, że każdy laptop ma beznadziejną matrycę, ale może są wśród nich takie "mniej beznadziejne"? Na co pośród danych technicznych zwracać uwagę przy zakupie?

Tom01
10-09-2010, 12:05
Piszesz, że każdy laptop ma beznadziejną matrycę, ale może są wśród nich takie "mniej beznadziejne"? Na co pośród danych technicznych zwracać uwagę przy zakupie?

Są beznadziejne, co nie oznacza, że nie efektowne. Właśnie na tym drugim czynniku proponowałbym się skupić przy prezentacji. Drugie wyjście, już znacznie gorsze jeśli chodzi o jakość ekranu Apple Macbook Air. Kilogram wagi, cienki że wygląda jak kartka zgięta w pół, 5 h na baterii.

nem
10-09-2010, 15:17
Niestety kolega ma w kieszeni 3000. Ajra za tyle nie kupi. Nawet najprostszy MB 13,3 to wydatek powyżej 4k :(

Tom01
10-09-2010, 15:32
Niestety kolega ma w kieszeni 3000. Ajra za tyle nie kupi.

Używanego serii A bez problemu.

Windforce
10-09-2010, 16:21
A co myślicie o zakupie używanego IBM-a T60p? Podobno ma super matrycę IPS? No i ten tytan... :) Używałbym w nim XP-ka... (niestety Mac nie wchodzi w grę gdyż komputer używałaby też starsza osoba przyzwyczajona do XP) No i nie wiem czy to nie będzie zbyt przestarzały laptop na dzisiejsze wymagania multimediów i internetu.

Tom01
10-09-2010, 16:32
A co myślicie o zakupie używanego IBM-a T60p?

Od miesięcy nie widziałem sprawnego w dobrym stanie w ogłoszeniach. No, ale szukać można.

niestety Mac nie wchodzi w grę gdyż komputer używałaby też starsza osoba

To jest właściwie argument "za" Apple a nie "przeciw". Rozumiem opory przed obcym/nieznanym, ale proszę zauważyć, że większość ludzi po przesiadce na OSX nie chce wracać do Windows. Coś musi być na rzeczy.