PDA

Zobacz pełną wersję : d60, jak to z tym jest

wolfdeus
21-08-2010, 13:51
Witam,
po miesiącach czytania forum i korzystania z Waszych doświadczeń skompletowałem do swojego body 2 obiektywy:
N12-24 i N35 1.8. Zakres ogniskowych jest dla mnie wysoce zadowalający, światło stałki również. Pojawiły się jednak dwa problemy:
- AF jest mało skuteczny; na początku po zakupie stałki był FF, sprawdzałem w sklepie wszystkie szkła miały tą wadę:), po tym stwierdziłem, że to kwestia puszki. Poczytałem o regulacji mechanicznej, pokręciłem trochę kluczem i jest już lepiej, o ile trafi. Jednak powtarzalność jest bardzo słaba, myślę, że około 60-70%.
I tu pytanie do Was, czy d60 ma taki słaby układ AF, czy może szkiełko szwankuje...?
- przy szerokim kącie zdjęcia są często mało kontrastowe, nie wiem czy to chodzi o szkło, czy o matrycę, czy po prostu trzeba robić zdjecia przy lepszej pogodzie i porze dnia. Wrzucam parę zdjęć, prosto po konwersji z RAW do JPG:
http://img535.imageshack.us/g/dsc0142b.jpg/

Oba te problemy sprawiają, że zaczynam myśleć o lepszej puszce, co najmniej d90, najchętniej d300s. Pytanie, czy to coś pomoże w w/w kwestiach?

Z góry dziękuję za rady i sugestie

unicode
21-08-2010, 13:58
Cześć. Używam d60 między innymi z obiektywem z N35/1.8 i nie zauważyłem tendencji do ustawiania ostrości przed ani za właściwym obiektem. Przypuszczam, że to problem Twojego body, być może coś źle ustawiłeś... Najlepiej oddaj aparat do jakiegoś serwisu, żeby go dobrze skalibrowali i myślę, że problem zniknie.

Grand.
21-08-2010, 14:01
Bujda na kółkach, kalibracja nic nie da. Mieli mi wykalibrować moją 35-tkę i nic z tego nie wyszło. Jak pojechał D3000 z 35-tką wrócił tak jak był. Skończyło sie na tym że ją oddałęm do sklepu, oddali mi kase a ja kupiłem u konkurencji, bez FF/BF. Puszka może, lecz nie musi, a raczej w tym przypadku nie ma nic do gadania. Skoro wszystjie w danym punkcie miały wadę, trzeba było jechać do innego punktu sprzedazy foto ;)

unicode
21-08-2010, 14:03
ja nie piszę o kalibracji obiektywu tylko o body

Grand.
21-08-2010, 14:04
Pojechało szkło z body, źle to sformułowałem, poprawiłem post wyzej.

wolfdeus
21-08-2010, 14:17
AF mam już dobrze skalibrowany, problemem jest powtarzalność. 60-70% trafia, reszta zdjęć nie ma tendencji, jest zarówno ff jak i bf.
W sklepie byłem, przypiąłem 5 słoików i wszystkie miały tą samą tendencję.

wolfdeus
21-08-2010, 14:35
Puszka może, lecz nie musi, a raczej w tym przypadku nie ma nic do gadania.

Puszka tak samo może mieć wpływ na bf i ff jak i obiektyw.

wolfdeus
21-08-2010, 15:04
Może źle sformułowałem pytania... Czy układy af z d60 i z puszek z wyższej półki różnią się w jakiś sposób szybkością i dokładnością, czy różnica jest tylko w ilości pól?
A co do drugego problemu, najchętniej wysłuchałbym opinii posiadacza d60+N12-24 na temat zdjęć które zamieściłem.

unicode
21-08-2010, 15:32
Czy układy af z d60 i z puszek z wyższej półki różnią się w jakiś sposób szybkością i dokładnością, czy różnica jest tylko w ilości pól?

za szybkość i celność Af odpowiada przede wszystkim obiektyw

Jatin
21-08-2010, 15:32
Bujda na kółkach, kalibracja nic nie da. Mieli mi wykalibrować moją 35-tkę i nic z tego nie wyszło. Jak pojechał D3000 z 35-tką wrócił tak jak był. Skończyło sie na tym że ją oddałęm do sklepu, oddali mi kase a ja kupiłem u konkurencji, bez FF/BF. Puszka może, lecz nie musi, a raczej w tym przypadku nie ma nic do gadania. Skoro wszystjie w danym punkcie miały wadę, trzeba było jechać do innego punktu sprzedazy foto ;)

To ciekawe co piszesz bo ja oddałem 17-55 f2.8 do kalibracji i jakoś go wykalibrowali i mało tego, pewnie cię tym zaskoczę ale kalibracja odniosła pozytywny skutek.

wolfdeus
21-08-2010, 15:38
Jatin, oddawałeś samo szkło do kalibracji czy z puszką?

Jatin
21-08-2010, 16:50
Oddawałem samo szkło z tym że w moim przypadku problem występował tylko z tym konkretnym szkłem i nie był to permanentny BF/FF tylko AF czasami pudłował.

error
21-08-2010, 20:48
Witam też jestem posiadaczem D60 i mam pytanie jak zrobię zdjęcie i poruszę aparatem to podczas zapisywanie na kartę ma to w pływ na jakość zdjęcia czy muszę stać nieruchomo odczekać aż zapiszę fotkę. Problem jest taki że niekiedy mam ostre zdjęcia a czasami szumy są widoczne iso max ustawiam na 200. Ładnie ostre wyglądają na matrycy w aparacie a jak wezmę na komputer to kicha. Jestem amatorem więc proszę się nie dziwić takim pytaniem ale naprawdę nie wiem co może być tego przyczyna. Obiektyw 55-200 f4-5,6g ed kartę mam dość szybką sdhc extreme III. Z góry dziękuję.

zdyboo
21-08-2010, 21:09
Witam też jestem posiadaczem D60 i mam pytanie

Po tym jak już trzaśnie lustro i migawka, to możesz odtańczyć nawet taniec Św. Wita i nie będzie miało to wpływu na zapis fotosa. Na ekranie wydaje się Tobie, że jest dobrze, bo ekran jest malutki i obraz jest interpolowany w dół, co wpływa dobrze na ostrość.
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem szumy, ale czy raczej nie chodzi o poruszenie? Przy ISO 200 szumu nie powinno być widać, za to poruszyć aparat przy robieniu zdjęcia jest łatwo i tu właśnie jest wyjściem skrócenie czasu migawki. Jest taka zasada, że czas migawki powinien być co najwyżej odwrotnością ogniskowej obiektywu (w przypadku DX przemnożonej razy 1,5), żeby zdjęcie wyszły nieporuszone. Dla przykładu jak masz ustawiona ogniskową 100 mm, to czas jaki powinieneś mieć nastawiony w D60, to co najwyżej 1/150 s.

wolfdeus
21-08-2010, 21:09
Nie musisz stać nieruchomo jak zdjęcie się zapisuje;). Obiektyw masz długi i ciemny, jak nie ma dużo światła w kadrze to ciężko o 'ostre' zdjecie. Przy jakich czasach Ci się rozmywa?

wolfdeus
21-08-2010, 21:11
O już ktoś wytłumaczył.

error
21-08-2010, 21:41
Dzięki ślicznie za wyjaśnienie zdyboo jutro zrobię parę zdjęć to wrzucę na forum do oceny. Przy jakich czasach tego nie sprawdzałem ale możliwe że powyżej 500 sądzę że może to być wina światła.
PS. W następnym tygodniu kupuję stałkę 35/1.8 mam nadzieję że bedzię rużnica jak nie to zawsze mam 7 dni na oddanie sprzętu :)

error
22-08-2010, 11:52
Witam poniżej w linkach zapodaje fotki prosto z puszki.

http://helppc.dlf.interia.pl/DSC_0589.JPG
http://helppc.dlf.interia.pl/DSC_0586.JPG

Nie miałem nic innego na oku a zresztą człowiek zaspany to i leniwy. Proszę o ocenę ostrości z góry dziękuje. Focone było na d60 obiektyw 55-200 (Amator)

zdyboo
22-08-2010, 12:04
Proszę o ocenę ostrości z góry dziękuje. Focone było na d60 obiektyw 55-200 (Amator)

Rozumiem, że robisz na zielonym programie albo na P. W jednym jest ISO 1000, w drugim ISO 800, po co? Zwłaszcza, że poprzednio pisałeś, że zawsze masz ustawione na 200. Przysłona też jakieś f/13.
Wyłącz auto ISO i ustaw na ISO 200, przestaw aparat na A i ustaw f najnizsze dla danej ogniskowej, zrób zdjęcia, a potem f/8 i zrób kolejne zdjęcia, najlepiej jakieś ceglanej ściany czy innej architektury. Na zapodanych, ni jak nie można się dopatrzeć, gdzie była ustawiona ostrość, na te kable czy na tło.