Zobacz pełną wersję : Średni format na sesję ślubną
michalus
21-08-2010, 12:06
Dziś na ulicy zauważyłem rozstawioną do sesji parę młodą. Standardowy obrazek - ktoś robi zdjęcia, obok jakiś asystent. Jednak rzucił mi się w oczy rozstawiony na statywie analogowy aparat średnioformatowy.
Jak się czyta na forum wątki dotyczące ślubów to autorzy rozpatrują głównie cyfrówki FX, nikt nie wspomina że wykorzystuje dodatkowo analogi, tym bardziej średni format.
Ktoś się z tym spotkał? Praktykuje? Czysty marketing? Robi się tak duże odbitki na sesjach ślubnych?
Widziałem na stronie jakiegoś fotografa ślubnego dodatkową opcję - właśnie fotografowanie, dodatkowo także średnim formatem. Oczywiście było to płatne "extra" :)
(...) Czysty marketing? Robi się tak duże odbitki na sesjach ślubnych?
A może chodzi o coś innego niż wielkość odbitki ;)
Michał Jędrak
21-08-2010, 15:34
No właśnie, wielkość odbitki jest tutaj najmniej ważna... :-)
W pracy mam kolegę, który od czasu do czasu - za całkiem spore pieniądze - robi sesje poślubne (tzw. plenery) Mamiyą RZ Pro II, zarówno na cz-b negatywie jak i slajdzie.
Są pary, którym zalezy na takiej sesji i potrafią czekać dość długo na jej zrealizowanie. Po czym i tak sporo płacą :-) Z efektów są zwykle bardzo zadowoleni...
Michał Jędrak
21-08-2010, 22:07
Ja też będę wprowadzał takie coś w swojej ofercie, zwłaszcza że wracam do filmu. Oczywiście cena x2 albo x3 :-) i tylko 12 klatek :-(
michalus
21-08-2010, 22:21
A może chodzi o coś innego niż wielkość odbitki ;)
Wiesz to pytanie z czystej ciekawości, być może ktoś poda jakieś przypadki z życia gdzie to ma rację bytu.
marszull
22-08-2010, 20:08
zupelni einna plastyka obrazka
jakbym bral slub tez bym wolal plener na srednim i ze dwa zdjecia na duzym (a najlepiej na polaroidzie)
Wiesz to pytanie z czystej ciekawości, być może ktoś poda jakieś przypadki z życia gdzie to ma rację bytu.
Na przyklad moje zycie. Sredni format ma obecnie i od 10 lat racje bytu. Ale nudzi mi sie coraz bardziej. Gdybym mial 23.099,- zl kupilbym Lajke M9.