PDA

Zobacz pełną wersję : Odzyskanie fot

wosik
20-08-2010, 22:10
Nie chce tak po prostu odzyskać fot bo umiem, problem w tym, ze wrzuciłem w D80 i każe mi sformatować, żeby móc jej w puszce używać, a jak sformatuje to już kompletnie strace to co mam odzyskać czy też nie? jak to jest?

wilus
20-08-2010, 22:51
Najpierw odzyskać, choćby tym (http://www.dobreprogramy.pl/Digital-Image-Recovery,Program,Windows,11446.html) a później sformatować a w razie dalszych problemów umieścić kartę w śmietniku.
Formatowanie nie usuwa plików z karty.

czytasz czasem to co piszesz?

Nie chce tak po prostu odzyskać fot bo umiem,

wosik
20-08-2010, 23:11
nie zrozumiałeś mnie, próbowałem odzyskać DIR-em ale na lapku przez czytnik w lapku widzi tylko 5.96 mb kart pamieci a ona ma 2GB, na D80 podaje, żeby sformatować, a mnie interesuje to czy po sformatowaniu karty też mogę coś odzyskać czy już kompletnie nie....zdjęcia nawet po usunięciu nie znikaja kompletnie z karty przecież tylko ich teoretycznie nie ma dopiero po nadpisaniu na ścieżce karty znikają bo nie ma na nie miejsca

Greg77
20-08-2010, 23:24
no ja chyba tez nie zrozumialem.....
czytnik w laptopie widzi tylko 5,96mb??! A czy ta karta czasem nie umiera?

wosik
20-08-2010, 23:25
wątpię, to nówka Lexar

wilus
20-08-2010, 23:34
! A czy ta karta czasem nie umiera?
to mi wygląda na zapalenie płuc :shock:

KaeF
21-08-2010, 03:13
Równie dobrze może umierać czytnik. Sprawdź:
1. Na innym czytniku
2. Na innym czytniku i na innym kompie

drosik
21-08-2010, 08:00
Spróbuj użyć Easy Photo Recovery

wosik
21-08-2010, 10:36
no nic nie umiera, to jest czytnik wbudowany w lapka ale spróbuję tym innym programem jak tylko dostanę ładowarkę do akumulatorków i podłączę przez drugiego kompakta do kompa bo jako takiego czytnika nie mam, choć i to spróbuję pożyczyć

moje pytanie jednak pozostało bez odpowiedzi a więc po raz któryś: Czy, jeśli sformatuję kartę przez aparat tak jak sugeruje to BODY NIKON D80!! to czy po takim formatowaniu karty także można odzyskać zdjęcia czy jest to już totalna czystka wszystkich sektorów?

marcinez
21-08-2010, 13:13
Nie ma co się sugerować tym co aparat chce :) Mogę się mylić, ale każde sformatowanie czy też próba zapisu na karcie zmniejszają szansę na odzyskanie zdjęć. Musisz spróbować odzyskać zdjęcia za pomocą odpowiedniego programu. Błędna informacja o wielkości karty może być naprawiona scandiskiem, ale to chyba trzeba zrobić po odzyskaniu zdjęć...

Jatin
21-08-2010, 16:01
Ja myślę że ta karta już umarła. Tak swoją drogą co z tego że to czytnik wbudowany w laptopa? Czy to mu daje immunitet na popsucie się?

esio
21-08-2010, 17:01
Odpowiedz:
formatowanie nie usuwa danych, tylko usuwa informację o ścieżce dostępu do tych danych.

Prawdopodobnie utraciłeś na nośniku informację o wielkości tego nośnika.
Dlatego podaje błędną informację o jej wielkości.
Aby aparat mógł właściwie używać tą kartę, musi wiedzieć ile jest na niej miejsca i inne takie tam.
Dlatego chce ją sformatować, bo nie wie o tej karcie teraz nic.

Kartę najlepiej jest teraz sformatować, ale w komputerze,
i zaraz po sformatowaniu przelecieć ją Easy Recovery Profesional, po formatowaniu.
I będziesz miał wszystkie zdjęcia tak jak je miałeś zapisane.

Problemem dla Ciebie jest, skąd wziąć ten program.

monikowska
21-08-2010, 18:58
1. sformatuj kartę w komputerze
2. Poszukaj RescuePRO / program SanDiska do odzyskiwania danych, odzyskuje NEFY i inne formaty, chyba nie ma lepszego
3. Odzyskaj foty RescuePRO

Władca Pixeli
21-08-2010, 19:09
2. Poszukaj RescuePRO / program SanDiska do odzyskiwania danych, odzyskuje NEFY i inne formaty, chyba nie ma lepszego
Nie wiem czy jest taki dobry. Kilka dni temu zrobiłem 2 zdjęcia na karcie. Wykasowałem jedno i zobaczyłem, że wykasowałem złe. Więcej zdjęć nie robiłem. W domu uruchomiłem RescuePRO i program nie potrafił odzyskać ostatniego skasowanego zdjęcia!

monikowska
22-08-2010, 22:31
Nie wiem czy jest taki dobry. Kilka dni temu zrobiłem 2 zdjęcia na karcie. Wykasowałem jedno i zobaczyłem, że wykasowałem złe. Więcej zdjęć nie robiłem. W domu uruchomiłem RescuePRO i program nie potrafił odzyskać ostatniego skasowanego zdjęcia!

ja ostatnio odzyskiwałam nim z karty która pokazywała ERROR w aparacie, idealnie odzyskał pliki CR2 podczas gdy inne odzyskiwały CR2 (Rawy) jako tify,

krzysztofz24
22-08-2010, 22:43
A ja mysje tak, jesli ci zalezy na tych zdjeciach to oddaj do firmy ktora sie zajmuje odzyskiwaniem danych niz samemu "rzezbic". Placisz,ale i wymagasz i efekt przewaznie jest.

Greg77
23-08-2010, 07:28
A ja z Rescue pro mialem problem w postaci legalizacji. Dostalem dane aktywacyjne a poz zmianie systemu juz nie dzialaly........wyslalem do nich email, przyslali mi nowe dane z informacja ze to ostatni raz.....
Po czym zmienialem plyte glowna i znowu system od nowa, juz po rescue pro:P

pixel-x
23-08-2010, 17:53
Do odzysku skasowanych a nawet sformatowanych kart czy pendriwów używam zawsze darmowego i po polsku RECUVA.Jeżeli tylko zdjęcia nie były nadpisane zawsze odzyskiwałem, nie tylko zdjęcia.

wosik
23-08-2010, 22:09
No więc ktoś zarzucił programem Rescue Pro, mam karte Sandsika to porejestrowałem to wszystko w cholerę i go mam. Świetny. Sformatowałem karte w BODY inaczej się nie dało i odzyskał 2800 zdjęć z czego 1400 była dobrych czyli nie zepsutych jakoś. bo np 90% było szare w większości a niektóre co odzyskał w ogóle się nie otwierały. Dało rade. Dziękuję wszystkim :)

Dante_85
25-08-2010, 09:54
Sprubuj jeszcze Ontrack Data EasyRecovery odzyskiwanie w trybie Rawrecowery na 99% odzyskasz więcej nieuszkodzonych zdjęć polecam ten program jest naprawde PRO do odzysku sam miałem kiedyś taki problem na około 1400 zrobionych fot odzyskał 1368 fotek wynik całkiem całkiem nieprawdaż.

miloszmj
25-08-2010, 15:58
Również polecam program RECUVA.