PDA

Zobacz pełną wersję : Aż wstyd zapytać.. Jaka mysz?

Michał Jędrak
20-08-2010, 20:59
No niestety stoję przed takim banalnym, wręcz debilnym problemem.

Za czasów kiedy jeszcze nieważne było ile dpi mają myszki, kupiłem mysz a4tech, taką z podkładką indukcyjną, bez baterii, super lekka. Używałem ją aż dosłownie zdarłem do zera. Po 5-6 latach dosłownie rozpadła się w rękach. Działała wyśmienicie.

Kupiłem jakąś mysz bezprzewodową, ale wskaźnik mi skacze i niekiedy są jakieś opóźnienia. Kreślę prostą linię a na ekranie jest 'piła'. Nie spodziewałem się, że w ogóle można takie coś produkować. Z drugiej strony mam mysz logitech, dostałem ją za darmo wraz z klawiaturą od TPSA w zamian za przedłużenie umowy. Chodzi dobrze, ale jest ciężka (na dwa paluszki), lub po prostu od spodu stawia opór. Po prostu niewygodna.

Niestety jestem leworęczny :-)

I mam dylemat. Albo wywalić 39zł i kupić taką a4tech z podkładką indukcyjną. No ale ma tylko 800dpi i jakaś tania się zrobiła. A może pójść na całość i kupić Apple magic mouse. W cenie pomiędzy 39 a 200zł jest cały stos różnych myszek, ale nie wiem na co patrzeć, bo z danych technicznych nie wynika to, że będą dobrze chodzić lub źle.

Jakieś sugestie?

waldeka
20-08-2010, 21:09
A wystarczyło poszukać:-) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145697 A tu nawet coś podobnego http://allegro.pl/item1187811973_bezprzewodowa_bez_baterii_a4tech_ba ttery_free_prom.html

wasilewk
20-08-2010, 21:11
Ja mam Logitecha M-RAG97 - czyli już parę latek - działa wyśmienicie (tylko ceeeenaaa !)
A tak w ogóle, to ja bym kupił tę, co mi kilka lat działała...

galka
20-08-2010, 21:24
A ja używam takiej

http://allegro.pl/item1192276723_mysz_logitech_mx_revolution_myszka_ bluetooth_fv_gw.html

BAAARdzo porządny gryzoń:)

sokrates
20-08-2010, 21:44
A ja używam takiej

http://allegro.pl/item1192276723_mysz_logitech_mx_revolution_myszka_ bluetooth_fv_gw.html

BAAARdzo porządny gryzoń:)

tak to spróbuj lewą ręką.... szybko posiwiejesz :-)

Dla leworęcznych tylko symetryczne gryzonie się sprawdzają. Kup klasycznego Logitecha albo po prostu tą samą indykcyjną - jak byłeś zadowolony to prawdopodobnie będziesz dalej kontent :-)

fushiro
20-08-2010, 21:54
Razer

Greg77
20-08-2010, 21:56
Ja mam od dobrych czterech lata taka (http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/ProductDetails.aspx?pid=068), baterie trzymaja swietnie a sama mysz jest lekka i bardzo mila w obsludze....
Jakies dwa mies. temu kupilem klawiature z mysza taka (http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/ProductDetails.aspx?pid=010), swietna mysz, ale tak skrzypi podczas pracy ze wrocilem do swojej starej...
A propos czy ktos wie jak zmienic czestotliwosc myszy co by dzilala z nadajnikiem klawiatury?

krolewicz
21-08-2010, 14:29
ja od lat używam myszek Microsoftu, kocham jeden z tańszych modeli IE 1.1, do kupienia za 60zł

miałem w rękach wiele myszek (przez pewien czas zajmowałem się pisaniem recenzji sprzętu dla jednego z portali internetowych), z Razerem miałem problemy ze sterownikami, topowe Logitechy za duże i za ciężkie

a Microsofta podpinam i zapominam o jego istnieniu, działa perfekcyjnie

grudzinsky
21-08-2010, 14:47
idz do najblizszego iSpota i zobacz jak sie pracuje Magic Mouse'm. cena moze i zabija, ale jak juz cos na lata niezawodnego to bral bym Apple...tylko nie wiem czy bedzie dzialac z Windowsem ;)

Krzychu_Z
21-08-2010, 15:40
MS Intellimouse Explorer 3.0, design użyty też w Razer Deathadder...

Kyle
21-08-2010, 16:55
MS Intellimouse Explorer 3.0, design użyty też w Razer Deathadder...Jak ktoś używa normalnej czułości to 400 dpi będzie za mało (nawet z 2x za mało by był ruch po pikselu po pulpicie i przyzwoita czułość).

ja od lat używam myszek Microsoftu, kocham jeden z tańszych modeli IE 1.1, do kupienia za 60zł
... jak wyżej ... (400 dpi sux)

Krzychu_Z
21-08-2010, 17:33
Jak ktoś używa normalnej czułości to 400 dpi będzie za mało (nawet z 2x za mało by był ruch po pikselu po pulpicie i przyzwoita czułość).

A używałeś kiedyś ? To może spróbuj, pokolenia graczy jej używały tak samo jak Deathaddera i miała wystarczającą rozdzielczość...

Kyle
21-08-2010, 18:33
A używałeś kiedyś ? To może spróbuj, pokolenia graczy jej używały tak samo jak Deathaddera i miała wystarczającą rozdzielczość...Tak, używałem ... obydwóch Microsoftów - nic specjalnego. Mam też w domu mysz 400 dpi - do grania i do pulpitu się nie nadaje z powodu zbyt niskiej rozdzielczości. 800 dpi też się do grania dla mnie nie nadaje z powodu za niskiej rozdzielczości (ale przynajmniej do pulpitu obleci). "Pro gracze" mnie nie obchodzą. Polecam A4Tech X738 (1600 dpi realna max nieinterpolowana rozdzielczość) .

ps. nie używałem Deathaddera ... i on nie ma 400 dpi tylko znacznie więcej z tego co pamiętam, miałem Razer DiamondBack 3G - straszne dziadostwo (duże błędy "przenoszonego" ruchu)

Michał Jędrak
21-08-2010, 22:05
Czyli jednak te dpi coś dają w normalnym użyciu, np przy retuszu w photoshopie? Szukam myszki, która by drgnęła, gdy tylko ją musnę dłonią. Póki co jest tak, że przy lekkim ruchu myszki głupieją i nie wiedzą czy je popchnąłem, pociągnąłem i w którą stronę przesunąłem. Często kursor się ruszy a potem przeskakuje gdzieś bez sensu. Denerwujące jest to jak ktoś zaznacza precyzyjnie lassem...

Gio
21-08-2010, 22:14
Czyli jednak te dpi coś dają w normalnym użyciu, np przy retuszu w photoshopie? Szukam myszki, która by drgnęła, gdy tylko ją musnę dłonią. Póki co jest tak, że przy lekkim ruchu myszki głupieją i nie wiedzą czy je popchnąłem, pociągnąłem i w którą stronę przesunąłem. Często kursor się ruszy a potem przeskakuje gdzieś bez sensu. Denerwujące jest to jak ktoś zaznacza precyzyjnie lassem...

Moim zdaniem te dpi to pic na wodę. Czułość można i tak ustawić w systemie i konia z rzędem temu, kto dostrzeże różnicę w rozdzielczości podawanej w specyfikacji. Jeśli masz zamiar kupić coś porządnego to zdecydowanie bierz logitecha.
Ta np działa nawet na tafli szkła: http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5845

swider
21-08-2010, 22:43
idz do najblizszego iSpota i zobacz jak sie pracuje Magic Mouse'm. cena moze i zabija, ale jak juz cos na lata niezawodnego to bral bym Apple...tylko nie wiem czy bedzie dzialac z Windowsem ;)
Jak dla mnie ta mysz to jest porażka na całej linii. Niewygodna jak diabli... po cholerę robili tak płaskiego gryzonia. Godzina pracy tym ustrojstwem i ból nadgarstka gwarantowany.

Ja bym brał coś z Razer'a albo Logitech'a.

PS.
A do PS'a tablet i ma się proste kryski ;)

Greg77
21-08-2010, 22:44

Nie wiem do konca jak to z tym dpi jest, ale widze duza roznice pomiedzy myszka optyczna a laserowa;)
Wczesniej juz wspominalem jakie mam myszki, obie laserowe i dla mnie jest bajka.
Znajomy kiedys do mnie wpadl i pytal dlaczego mi tak skacze kursor jak rusza myszka a to byl po prostu brak przyzwyczajenia;) Sprawdzal w PSie precyzyjne zaznaczanie itp. i byl w szoku:D Juz kupil laserowa:D

Kyle
21-08-2010, 23:23
Moim zdaniem te dpi to pic na wodę. Czułość można i tak ustawić w systemie i konia z rzędem temu, kto dostrzeże różnicę w rozdzielczości podawanej w specyfikacji. Jeśli masz zamiar kupić coś porządnego to zdecydowanie bierz logitecha.
Ta np działa nawet na tafli szkła: http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5845Nie ma problemu z dostrzeżeniem różnicy ... przynajmniej ja nie mam. Przy interpolacji jest przeskok np. co 2 piksel ... albo 2 pix są "po kolei" a następnie pominięcie - to przeszkadza kiedy trzeba zrobić coś dokładnie. Tak więc jak ma być po pikselu to suwak czułości windows nie może być dalej jak na połowie ... a przy myszy 400 dpi kursor dla mnie będzie poruszał się za wolno w takim wypadku.

Nie wiem do konca jak to z tym dpi jest, ale widze duza roznice pomiedzy myszka optyczna a laserowa;)
Wczesniej juz wspominalem jakie mam myszki, obie laserowe i dla mnie jest bajka.
Znajomy kiedys do mnie wpadl i pytal dlaczego mi tak skacze kursor jak rusza myszka a to byl po prostu brak przyzwyczajenia;) Sprawdzal w PSie precyzyjne zaznaczanie itp. i byl w szoku:D Juz kupil laserowa:D
Z myszy które miałem lepiej spisuje się nie laserowe LED :] Choć pewnie moja kolejna mysz już będzie niestety laser (zwykłe nie mają raczej więcej niż ok. 1600 dpi). Choć z drugiej strony do pulpitu to ok. 800 dpi już wystarcza zwykle - gorzej w grach.

Jak jest z tym DPI? ... 1 cal po podkładce = np. 800 przejechanych pikseli przy braku interpolacji (którą można łatwo zauważyć po przeskokach). - to przypadek myszy 800 dpi

Póki co jest tak, że przy lekkim ruchu myszki głupieją i nie wiedzą czy je popchnąłem, pociągnąłem i w którą stronę przesunąłem. Często kursor się ruszy a potem przeskakuje gdzieś bez sensu. Tak jest na dziadach a nie myszkach zdatnych do użytku. (choć widziałem kiedyś logitech .. jakąś mini która się tak dziadowsko zachowywała - na normalnych, poprawnie działających myszkach optycznych coś takiego nie ma miejsca)

Kyle
21-08-2010, 23:53
Aha ... jak ktoś przy rysowaniu szybkimi ruchami po łuku nie chce "kantów" to "Report Rate Setting" lepiej mieć tak z 500 Hz a nie 125. Można tą słabość myszy dostrzec w paint rysując szybko kreskę po łuku/okręgi "ołówkiem" ... na modelach 125 Hz będą to łamane linie ... na modelach z możliwością ustawienia 500-1000 Hz będą to gładkie łuki.

ALF
22-08-2010, 00:46
Powiem tak...od początku używałem gryzonie Logitech'a...wymieniłem na nowe Logitech'a tylko z tego powodu, że nowe nie posiadały ogonka :D
Może i one kosztują więcej niż cała reszta, ale jest BMW, merol i reszta...jest Logitech i reszta :D
Nigdy mnie nie zawiodły (chodzą na wszystkich 3 kompach), nigdy nie padły, zawsze gotowe do działania...a u mnie działają prawie 24h na dobę, bo jak ja przestaję macać gryzonia, to zaczyna żonka, ona idzie spać, siadam ja :D
Oboje bardzo dużo robimy na gryzoniach, więc nigdy nie bawiłem się w tańsze wynalazki. Za to w pracy cholera mnie trafia bo kupują jakieś badziewia za 35zł, pracują 1/1000 tego co w domu a bez przerwy coś nawala. Wymienili już wszystkie z wyjątkiem jednej...dlaczego? Bo to moja stara mycha Logitech'a ;) :D

Kyle
22-08-2010, 01:05
Też mam Logitech (MouseMan Wheel - 400 dpi o której mówiłem, teraz na półce) - bardzo trwała ... ale czasy się zmieniają ... te nowsze podobno słabsze.

Swoją drogą też intensywnie eksploatuję myszy (obecnie A4Tech X-738K) - działa bezbłędnie.

Ogólnie ten obraz Logitech podany przez Ciebie jest przekolorowany ;) ... a 35 zł za mysz to nie tak mało (jak na biurowca) ... w końcu 20 zł kosztują podstawowe Logitech ... ale ja zamiast kupować Logitech wolałem dołożyć do kosztującego 3x tyle ... A4Tech :]

Jak by ktoś nie wierzył że za 20 PLN można kupić Logitech to:
http://allegro.pl/item1193389151_logitech_b110_optyczna_800dpi_36gw_ em.html

Bielik
22-08-2010, 01:12
ja mam Logitecha TrackMan Wheel czyli trackballa. kosztował mnie X lat temu 200pln ale sprawa jest cudowna- dokładny, ręka się nie męczy. jestem leworęczny, ale pod prawicą pracuje elegancko.

Kyle
22-08-2010, 01:14
ja mam Logitecha TrackMan Wheel czyli trackballa. kosztował mnie X lat temu ... czyli z czasów kiedy Logitech robił pancerne produkty :P

ALF
22-08-2010, 01:26
Ja jeżdżę na takich
KLIK (http://allegro.pl/item1192794065_premiera_logitech_mx620_hyper_rolka _podkladka.html)

stig
22-08-2010, 07:32
jak ja przestaję macać gryzonia, to zaczyna żonka, ona idzie spać, siadam ja :DI tym wyjasnieniem zdradziles nam sekrety Waszego pozycia -- czyli, nie sypiacie razem. ;)

Ja tez uzywam Logitecha. Od 4-5 lat MX 1000. Juz druga, bo w pierszej cos sie z lewym przyciskiem stalo, ale po takiej liczbie klikow, jakie zniosla -- mimo wszystko jej wybaczam.

Kyle
22-08-2010, 08:54
Ja tez uzywam Logitecha. Od 4-5 lat MX 1000. Juz druga, bo w pierszej cos sie z lewym przyciskiem stalo, ale po takiej liczbie klikow, jakie zniosla -- mimo wszystko jej wybaczam.W ostateczności można mikrostyk przelutować w takim wypadku.

stig
22-08-2010, 09:11
W ostateczności można mikrostyk przelutować w takim wypadku.No wlasnie to jest dziwne, bo mikrostyk jest ok. Malo tego -- plastikowy popychacz od klawisza myszy (ktory bezposrednio naciska mikrostyk) tez nie jest zniszczony, ani w zaden wiekszy sposob wyrobiony. Po rozebraniu -- dziala. Po zlozeniu nie. Pasowanie wszystkiego tez wydaje sie ok, ale jednak nie chce dzialac.

Psychotrop
22-08-2010, 09:33
generalnie logitech ...
używam tak jak stig - MX1000.
to już moja druga - w pierwszej zajeździłem przycisk (ale to przez jakieś głupie gierki flashowe) po 3 latach :D
wymienili w logitechu na nową taką samą :)

teraz myślę nad kabelkiem - G9x, albo G500, no może starszym modelem G9, mają one rewelacyjne czułości -> pierwsze dwie mają rozdzielczość 5700dpi i są nie do zajechania w grach, a przy okazji do obróbki są rewelacyjne :)
no nie, żeby coś mojej obecnej MX1000 coś się działo, ale jakoś dawno nic w kompie nie wymieniałem, a no i ma 800dpi (co oczywiście jest w zupełności wystarczające) :)
a jak to facet - trzeba sobie jakąś nową zabaweczkę ... :)

Kyle
22-08-2010, 09:51
Ja tak trochę myślałem nad G9 (3200dpi - przyda się do gier po zmianie monitora) ... ale łone takie paskudne x-P ... z drugiej strony na zdjęciu A4Tech X-738K też wygląda niekorzystnie ... ale w praktyce super mysz. Może w przypadku G9 byłoby podobnie.

... choć po cenach jakie teraz zobaczyłem to prędzej się G9x opłaca kupić ... a jej cena 300 PLN nieco wysoka jak za głupią mysz - a to dziękuję.

Psychotrop
22-08-2010, 09:58
G9 maiłem pożyczoną, tak samo starą G5 - świetnie leżą w ręce, mają bardzo duże ślizgi od spodu - jak ją pstrykniesz leciutko to się przesuwa jak po lodzie, a same z siebie mogą być ciężkie jak dowalisz obciążniki, które są w komplecie - jak dla mnie bajka, a kabelek chrzanić, przynajmniej nie trzeba się martwić o ładowanie, bo w MX1000 nie raz zapomniałem na bazę odłożyć, wracam do domku, zabieram się do kompa, a tu po godzince kicha i mysz pada :)

Greg77
22-08-2010, 15:20
Uzywalem G5 - zacna mysz!

ALF
22-08-2010, 18:06
I tym wyjasnieniem zdradziles nam sekrety Waszego pozycia -- czyli, nie sypiacie razem. ;)

Hihi...faktycznie, żonka sypia od 22;00, ja od 2-3;30, więc wspólne spanie jakoś nie teges...ale to też nie do końca...dowód za parę tygodni się wykluje ;)

maly5
23-08-2010, 19:16
G5 jest bardzo zacna myszą :) a G9 to taki przyklad urzadzenia, na ktore jak sie patrzy, to pojawia sie mysl - co oni znowu wymyslili. ale jak sie pouzywa to ciezko sie z nia rozstac. ja akurat wole brak obciazenia i nie wkladam magazynkow do G - przy dluzszej pracy reka sie mniej meczy i jest bardziej precyzyjna, a przy graniu nie zauwazylem problemow braku dociazenia ;) a najlepsze sa wlasnie te slizgi teflonowe od spodu - gryzon wkurzy, dajesz pstryczka, i gryzon ucieka pol stolu. a na powaznie to tez podnosi wygode 'klikania'.

co do dpi to w zwiazku z tym, ze w tych myszkach mozna to plynnie przelaczac klawiszem, sproboje to opisac tak: jakies 600dpi - machasz myszka po podkladce lewo prawo i wskaznik przelatuje caly ekran, 1000 dpi - pol ekranu, a jak przelaczy sie czulosc na bardzo wysoka to nawet przelatujac pol podkladki wskaznik porusza sie o cm na ekranie. zatem bedac w stanie delirki nadal jestesmy w stanie trafic pojedynczy pixel na ekranie nie klikajac lupy do max powiekszenia - bezcenne :)

jesli chodzi o uzytkowanie leworeczne to trzeba by sie poorientowac, bo swego czasu i MS i logitech robili wersje myszek dla mankutow.

farell
23-08-2010, 19:25
G5 zajechałem; natomiast Razer DeathAdder służy już 3 rok i chula jak nowa - polecam

Kyle
23-08-2010, 19:41
co do dpi to w zwiazku z tym, ze w tych myszkach mozna to plynnie przelaczac klawiszem, sproboje to opisac tak: jakies 600dpi - machasz myszka po podkladce lewo prawo i wskaznik przelatuje caly ekran, 1000 dpi - pol ekranu, a jak przelaczy sie czulosc na bardzo wysoka to nawet przelatujac pol podkladki wskaznik porusza sie o cm na ekranie.Odwrotnie.

amirez
23-08-2010, 19:53
Jakieś sugestie?
... dobra myszka to całkiem spory wydatek.
- mysz przewodowa od 200zł w górę,
- podkładka ok. 100zł,
- teflonowe ślizgacze od 30 zł w górę.
Zalety:
- klei się do ręki,
- regulowana rozdzielczość,
- lekko popchnięta "toczy" się prawie bez oporu.
To tak dla maniaków dokładności i solidności.

Kyle
24-08-2010, 09:07
Ciekawy jest Razer Imperator - co prawda 5600 dpi spożytkuje się raczej dopiero przy grach ... ale znacznie jest tańsza niż G9x ... i też jest programowalna do wewn pamięci.

... dobra myszka to całkiem spory wydatek.
- mysz przewodowa od 200zł w górę,
- podkładka ok. 100zł,
- teflonowe ślizgacze od 30 zł w górę.
Zalety:
- klei się do ręki,
- regulowana rozdzielczość,
- lekko popchnięta "toczy" się prawie bez oporu.
To tak dla maniaków dokładności i solidności.
... aha ... a ile kosztuje bardzo dobra?

... a mówiąc tak bardziej wprost to zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Takie ocenianie przez pryzmat ceny.

Swoją drogą jak do myszy trzeba na "dzieńdobry" kupować ślizgacze to znaczy że nie jest dobra :]

Psychotrop
24-08-2010, 09:14
g500 można kupić poniżej 200zł.
a to już bardzo dobra mysz.

mx1000 powystawowe widziałem też za 180zł ...

Kyle
24-08-2010, 09:21
g500 można kupić poniżej 200zł.
a to już bardzo dobra mysz. Faktycznie jest ciekawa (5700 dpi, programowalna do wewn pamięci, 1000 Hz ... ma chyba wszystko co trzeba ...)

Tylko te myszy mają jeden minus - przyciski które można złamać (jeden płat tworzywa z obudową) - złamałem jeden taki (ale nie Logitech) ... słyszałem też że ktoś złamał klawisz w Razer Lachesis .

Greg77
24-08-2010, 15:48
Tylko te myszy mają jeden minus - przyciski które można złamać (jeden płat tworzywa z obudową) - złamałem jeden taki (ale nie Logitech) ... słyszałem też że ktoś złamał klawisz w Razer Lachesis .

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img413.imageshack.us/i/67593195.jpg/)

4 lata uzywam takiej myszy i nic sie nie zlamalo (jezeli sie lamie to znaczy ze jest za duzy skok na przycisku, blednie zaprojektowana), nie przestalo dzialac i mnie pasuje! Mam tez model 6000 ale jakos mnie drazni jej praca i wrocilem spowrotem do starej choc nowa jest dokladniejsza, jednak skrzypi niemilosiernie!

Gio
25-08-2010, 17:36
W ofercie Logitecha jest takie nowe cudo G700 http://www.logitech.com/pl-pl/gaming/mice-keyboard-combos/devices/7244?wt.mc_id=global_pr-g700_redirect_062010
Niby dla graczy, ale funkcje i udogodnienia idealnie pasują do potrzeb graficznych moim zdaniem. Zrobiła na mnie duże wrażenie.

Psychotrop
25-08-2010, 19:26
Gio
piękna mysz ...
aż z ciekawości sprawdziłem cenę ...
jeszcze jej nie mam ogólnie dostępnej, a to co znalazłem to prawie 400PLN :shock:

p.s.
dzięki za linka - teraz będzie trzeba się zastanowić, czy faktycznie jest potrzeba wymiany także klawiatury ;)

Gio
25-08-2010, 19:56
No w detalu to ona może i tyle kosztuje...;-)

Psychotrop
25-08-2010, 20:04
hmmm
kurde - przeca w hurtowni sprzętu komp. pracowałem ;)
trzeba ruszyć stare znajomości, to i może na klawiaturę starczy ;)

a tak serio jeśli jest taka jak połączenie G500 z G9x ... to chyba będzie warto wydać te pieniądze :)

zdam relację za miesiąc :)

sidek
25-08-2010, 23:17
od razu zainwestuj w dobrą podkładkę, bo tylko dobra myszka i dobra podkładka dadzą dobre rezultaty.

Gio
26-08-2010, 07:29
podkladka przy aktualnie produkowanych myszach laserowych nie ma zadnego znaczenia

maly5
26-08-2010, 08:46
jesli chodzi o dokladnosc pracy to w lepszych produktach nie ma, przy tanich to nie wiem. ale na pewno jakas ciupel lepsza nawet podkladka wplywa na komfort uzytkowania.

Psychotrop
26-08-2010, 08:58
podkladka przy aktualnie produkowanych myszach laserowych nie ma zadnego znaczenia

dokładnie ...
to są myszy laserowe o dużych rozdzielczościach, a nie myszy diodowe :)

MX1000 pracuję na wyślizganym i prawie świecącym biurku, bez żadnego problemu.
jedynie jak wpadnie w dziurkę z laserem koci kłaczek, to zaczyna szwankować - wtedy trzeba dmuchnąć i gro muzyka ....

Kyle
26-08-2010, 09:54
dokładnie ...
to są myszy laserowe o dużych rozdzielczościach, a nie myszy diodowe :)To są myszy z diodą laserową (laser półprzewodnikowy) ... i może najnowsze i najlepsze modele laserowe już sobie radzą lepiej niż standardowe/nielaserowe LED (zwykle starsze) ... ale jeszcze niedawno było odwrotnie (mniej problemów sprawiały standardowe LED).

Psychotrop
26-08-2010, 10:05
To są myszy z diodą laserową (laser półprzewodnikowy) ... i może najnowsze i najlepsze modele laserowe już sobie radzą lepiej niż standardowe/nielaserowe LED (zwykle starsze) ... ale jeszcze niedawno było odwrotnie (mniej problemów sprawiały standardowe LED).

z diodą laserową, gdzie efektem jest wiązka laserowa ;)
rację masz panie dzieju :)

jeśli chodzi o radzenie sobie ...
cóż - MX1000 mam od momentu jak tylko na rynku się pojawiła, mam też jakiegoś małego logitecha diodowego sprzed 100 lat (gdybym MX1000 zapomniał naładować).

od zawsze MX1000 radził sobie dużo dużo lepiej od zwykłych diodówek.

to są moje spostrzeżenia. ktoś może ma inne ....

Gio
26-08-2010, 11:32
ja mam spostrzeżenia takie, że Logitech Anywhere działa nawet na szkle:-)

maly5
26-08-2010, 13:02
mi akurat mx1000 w lapie nie lezy, ale G5/9 jest precyzyjniejsza sporo od mx510/700/900. no ale lata technologiczne dzieli te myszki jakby nie patrzec

chaos
29-08-2010, 10:14
mnie od jednej myszy microsoftu zaczęła boleć ręka (taki model węższy w środku szerszy na końcu)
do tego stopnia, że zmuszony byłe przesiąść się z prawej ręki na lewą, po miesiącu już mi idzie lepiej ;)
zatem chyba wskazane dla mnie używać myszy zwężonej na końcu

polecacie coś "ortopedycznego", wygodnego dla ręki ?

amirez
29-08-2010, 10:30
Średniej klasy auto kosztuje ok. 40 tys. zł
Dobre - ok. 70 tys. zł

... aha ... a ile kosztuje bardzo dobra?
... a mówiąc tak bardziej wprost to zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Takie ocenianie przez pryzmat ceny.

... ale możesz kupić na szrocie za 500 zł malucha i też pojeździsz!

Tak jakość zależy od ceny!
Poszukaj, kilka postów dalej - znaleziono mysz za 400 zł, w cenie bez dobrej podkładki!
Pogadaj z zawodowym graczem to się dowiesz ile kosztuje "profi" mysz z podkładem.

Kyle
29-08-2010, 13:11
Średniej klasy auto kosztuje ok. 40 tys. zł
Dobre - ok. 70 tys. zł

... ale możesz kupić na szrocie za 500 zł malucha i też pojeździsz!

Tak jakość zależy od ceny!
Poszukaj, kilka postów dalej - znaleziono mysz za 400 zł, w cenie bez dobrej podkładki!
Pogadaj z zawodowym graczem to się dowiesz ile kosztuje "profi" mysz z podkładem.Czyli upierasz się przy swoim że Logitech G500 nie jest dobrą myszą (kosztuje niecałe 200 PLN, a wg. Ciebie dobre zaczynają się jak napisałeś od 200 w górę). To może wyjaśnij dla czego ta mysz nie jest dobra i czym się różni od dobrej myszy. :)

Swoją drogą średniej klasy auto nie jest dobre ? I dla czego określiłeś klasę średnią na 40 tys. a nie np. 50 tys.?

------------

Zmierzam do tego że liczą się realne możliwości (np. bezbłędna wysoka rozdzielczość, programowanie do wewn. pamięci, możliwosć ustawienia wysokiego odświeżania, wysoka wytrzymałość i bezawaryjność itd.) a nie "dobre myszy zaczynają się od 200 w górę" ... bo gorsze niż przeciętne myszy za ponad 200 PLN też są.

igsux3
29-08-2010, 17:57
Miałem chyba z 10 logitechów, od przewodowych, przez pierwsze wirelessy, przez mx700, mx310 i inne takie wynalazki. Żadna nie wytrzymała więcej niż rok. Potem miałem razera diamondbacka i wytrzymał jakoś 5 lat, ale przetarł się w nim kabel. Teraz mam diamondbacka 3g, praktycznie to samo, bo jak dla mnie to chyba lepszej myszki nie wymyślono. Opowieści o problemach z sensorem można włożyć między bajki, chyba że wszelcy gracze quake/starcrafta/cs zarabiający na machaniu taką myszką niemałe pieniądze nie wiedzą, że mają kiepskie myszki ;)

Kyle
29-08-2010, 18:38
Miałem chyba z 10 logitechów, od przewodowych, przez pierwsze wirelessy, przez mx700, mx310 i inne takie wynalazki. Żadna nie wytrzymała więcej niż rok. Potem miałem razera diamondbacka i wytrzymał jakoś 5 lat, ale przetarł się w nim kabel. Teraz mam diamondbacka 3g, praktycznie to samo, bo jak dla mnie to chyba lepszej myszki nie wymyślono. Opowieści o problemach z sensorem można włożyć między bajki, chyba że wszelcy gracze quake/starcrafta/cs zarabiający na machaniu taką myszką niemałe pieniądze nie wiedzą, że mają kiepskie myszki ;)Razer DiamondBack 3G to jedna z najgorszych myszy jakie miałem (miałem wersję 1800 dpi - nie wiem czy wyszła inna). Ogromne błędy sensora, ... aż założyłem temat na purePC i pokazałem dowód jak ten model "błądzi" ... okazało się że inni użytkownicy mieli te same błędy. Dodatkowo nie jest programowalna do wewn pamięci i ma chyba odświeżanie 125 Hz (ale na tle ogromnych błędów sensora są to drobiazgi).

http://forum.purepc.pl/Klawiatury-myszki-joysticki-itp-f75/Razer-Diamondback-3g-t262279.html

igsux3
29-08-2010, 19:10
To miałeś walnięty egzemplarz. A odświeżanie można zmienić (u mnie chodzi na 500hz).

Gio
29-08-2010, 20:00
Żadna nie wytrzymała więcej niż rok.

Ale mysz nie służy do wbijania gwoździ...

Kyle
29-08-2010, 21:23
To miałeś walnięty egzemplarz. A odświeżanie można zmienić (u mnie chodzi na 500hz).Dziwne że wszyscy użytkownicy tej myszy (poza oczywiście Tobą) którzy pisali na forum (lub do mnie na pw) mieli ten sam problem.

chaos
17-09-2010, 20:34
pomyślałem, że może to nie problem myszy (ból ręki) lecz niewłaściwego ułożenia dłoni ?
używacie podkładek pod myszy z jakimś silikonem, czy coś ? sprawdza się ?

maly5
18-09-2010, 14:40
ja kiedys jakiejs uzywalem ale gdzies mi zapodziala taka z podkladka zelowa pod nadgarstek.. skoro mi nie brakuje to jakos sie nie zastanawiam. jak Cie boli to pytania - czy mycha nie jest za duza/za wysoka jak na Twoja reke, czy moze nie masz biurka za nisko, ew. wysoko. poloz sobie lape na myszce, zobaczy czy domyslnie jak opierasz nadgarstek o podloze to czy sama dlon nie jest pod zbyt duzym katem w stosunku do ramienia - takie nienaturalne wygiecie moze prowadzic do jakis dolegliwosci bolowych(wtedy faktycznie jakas podstawka pod nagarstek). no i podstawowa sprawa - ile godzin dziennie pracujesz ta myszka - jak duzo to mozna sie nabawic schorzenia (czeste u niektorych graczy chocby).

chaos
20-09-2010, 16:00
takie sobie zamówiłem, mam nadzieję że pomoże:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www2.fellowes.pl/system/cache/img/8330d28a313ea293dde2a394b375a999.jpg)

Michał Jędrak
21-09-2010, 16:27
Będziecie się śmiać... Z zaciekawieniem czytałem Wasze wypowiedzi, w końcu założyłem ten wątek. Wahałem się pomiędzy różnymi modelami myszek i zbierałem się powoli do jakiegoś zakupu. Jednak przedwczoraj wpadłem do Lidla :-) i kupiłem za 89zł bezprzewodową mysz i bezprzewodową klawiaturę. Chodzą ślicznie.

Jeszcze nie wchodziłem w detale, ale mysz ma kółko ruchome także na boki, masę przycisków z boku, w tym przycisk do zmiany rozdzielczości. Ślizga się wyśmienicie i jest bardzo precyzyjna.

Klawiatura ma takie fajne płaskie klawisze (a'la Mac) i masę programowalnych klawiszy funkcyjnych. Bardzo komfortowa.

No i nieźle pojechałem... aż 89zł za ten komplet. :-)

piom
21-09-2010, 17:04
jedyna fajna na małe łapki takie jak moje vx revolution od logitecha oczywiście

maly5
22-09-2010, 09:07
Będziecie się śmiać... (..)
No i nieźle pojechałem... aż 89zł za ten komplet. :-)
generalnie to sprzet ma byc taki zebys Ty byl z niego zadowolony. cena przyjazna :) skoro Ci pasuje to zyczyc tylko zeby jak najdluzej smigal bezawaryjnie :)

ropusz
27-09-2010, 13:24
generalnie to sprzet ma byc taki zebys Ty byl z niego zadowolony. cena przyjazna :) skoro Ci pasuje to zyczyc tylko zeby jak najdluzej smigal bezawaryjnie :)

I najlepiej zachowaj gdzieś paragon, na wszelki wypadek jakbyś za miesiąc musiał oddać do reklamacji.

Ja do lapka mam Logitech VX nano. A do stacjonarnego jakąś prostą HP na kablu. IMO najwygodniejsze mysza to najprostsza Logitecha na kablu.

chaos
30-12-2011, 18:41
Podkładka w sprawie bólu nadgarstka niewiele dała, przesiadłem się z prawej ręki całkowicie na lewą, ale mimo kilku miesięcy nie idzie tak sprawnie jak prawą
Niedawno zakupiłem coś takiego: PEN MOUSE
http://www.geniusnet.pl/index.php?kategoria=detal&detal=987&foto=pen_mouse_2_mini.jpg
Ciekawa sprawa, działa jak mysz, jak się mocniej naciśnie to "klika lewym" prawy przycisk jest pod palcem wskazującym.
Na razie jestem zadowolony, zobaczymy jak na dłuższą metę.

Gio
31-12-2011, 15:47
A to nie jest tak, że pracujesz za dużo myszą w zakresie, w którym wygodniejszy jest tablet? Bo to jest jednak ogromna różnica w komforcie pracy w działaniach wymagających precyzyjnych ruchów. Takie ruchy wywołują dużo większe zmęczenie nadgarstka przy pracy z myszą.

Psychotrop
31-12-2011, 16:32
A to nie jest tak, że pracujesz za dużo myszą w zakresie, w którym wygodniejszy jest tablet? Bo to jest jednak ogromna różnica w komforcie pracy w działaniach wymagających precyzyjnych ruchów. Takie ruchy wywołują dużo większe zmęczenie nadgarstka przy pracy z myszą.

to wszystko zależy od myszy.
w mojej jest pod palcem guzior ustawiający rozdzielczość.
można tak ustawić, że przesunięcie 1cm na blacie spowoduje przesunięcie na monitorze albo 0.5mm, albo kursor przeleci przez cały ekran ;)
a ustawiać rozdzielczość myszy można płynnie.
więc tutaj akurat bym na tą precyzję nie zwalał.

choć faktem jest, że ułożenie dłoni i ramienia przy pracy z myszką jest dużo mnie naturalne, niż przy pracy z penem.

chaos
01-01-2012, 20:03
problemem nie jest rozdzielczość myszy lecz ułożenie nadgarstka więc odpowiednia pozycja przy kompie, nie potrafię znaleźć złotego środka :)

mOSAd
04-01-2012, 02:17
problemem nie jest rozdzielczość myszy lecz ułożenie nadgarstka więc odpowiednia pozycja przy kompie, nie potrafię znaleźć złotego środka :)
Próbowałeś skorzystać z trackballa? Sam nie mam, ale trochę na ich temat czytałem i ponoć mogą rozwiązać problem. Głównie te z kulką pod kciukiem (i raczej Logitech), ale może nie tylko. (jak temat był to przyznaję bez bicia, że nie czytałem całego wątku)

Zolty
04-01-2012, 11:12
Przez lata używałem trackball'i - dla mnie to była namiastka myszki przy ograniczonym miejscu (lata 90-te więc rozdzielczości myszy inne niż dzisiaj). Przyzwyczaiłem się do tego stopnia że minęło sporo czasu zanim przestawiłem się na gonienie gryzonia po podkładce. O ile w codziennym - biurowym używaniu trackball jest bardzo zacny, to w grach już chyba mniej a do obróbki zdjęć i wszelkiej maści "rysunków" to porażka. Mnie było ciężko skoordynować oko z palcami (miałem wersję z kulką pod wskazującym i tą pod kciuka). Pierwszy kablowy trackball dzialal chyba 6 lat (Logitech) - drugi lepszy bezprzewodowy wytrzymał może rok.
A co do bólu nadgarsta - może ustaw sobie wyżej siedzisko: tak żeby nadgarstek nie opierał się o blat. Podkładki przerabiałem i powodowały u mnie niedokrwienie dłoni (ten wzgórek naciskał na spód ręki).

chaos
04-01-2012, 11:26
(...)może ustaw sobie wyżej siedzisko: tak żeby nadgarstek nie opierał się o blat. Podkładki przerabiałem i powodowały u mnie niedokrwienie dłoni (ten wzgórek naciskał na spód ręki).
raczej niżej, żeby kąt nadgarstka do ręki był jak najmniejszy, zauważyłem że w pracy (wyższe biurko, bez wysuwanej szuflady) ręka mniej boli niż w domu (biurko tej samej wysokości ale mysz niżej, na szufladzie wysuwanej spod spodu)

pen jest fajny, ręka nie boli, ale myszka jest łatwiejsza w użyciu, zwłaszcza jak często trzeba "puścić' pena położyć na blacie i pisać na klawiaturze, myszkę się łatwiej "puszcza" i ponownie "chwyta"

Zolty
04-01-2012, 11:30
chaos: też prawda - podeprzeć rękę "po całości" a nie nadgarstkiem.

mOSAd
04-01-2012, 18:17
W moim przypadku bardzo istotny jest podłokietnik. Korzystam również z podkładek pod nadgarstki od wielu wielu lat (pod klawiaturę i mysz). To właśnie brak podkładki powodował u mnie odciski na dolnej powierzchni nadgarstka. Naciskająca na krawędź biurka dłoń, często była słabo dokrwiona przy okazji. Co istotne, podkładka pod nadgarstek wymusza podniesienie siedziska i jest to dobre. Wówczas dłoń spoczywa na poduszeczce, a nie sterczy z biurka do góry, by objąć bardzo wypukłą mysz. Ważna zatem jest wysokość siedziska. Jednak dobre miękkie i regulowane podołokietniki to super sprawa. Odciążają bark. Przy okazji bardzo polecam zagłówek do fotela. Pozwala robić mikroprzerwy w pracy i odprężyć naciągnięte ścięgna i cały pas od głowy, przez szyję, barki do rąk. Mimo, iż modne są myszki wypukłe, to ja polecam te jak najbardziej płaskie. Kiedyś bardzo popularny był jeden model Logitecha - prosty, biały, widziany niemal w każdym biurze. Były to dość płaskie i lekkie myszki. Ważna też jest czułość. Im wskaźnik szybciej zasuwa nam po ekranie tym mniejsze ruchy musimy wykonywać. Oczywiście nie każdy potrafi lub lubi tak precyzyjnie sterować gryzoniem, ale warto spróbować wszystkiego, kiedy pojawiają się problemy.

samson09
04-01-2012, 18:22
http://allegro.pl/mysz-saitek-cyborg-mouse-r-a-t-9-bezprzewodowa-i2032701942.html znajomy ma taką i sobie chwali, a zapalony z niego gracz :)

Psychotrop
04-01-2012, 22:36
no ja mam taką:
http://allegro.pl/logitech-g9x-laser-mouse-5700-dpi-nowa-wrsja-g9-i2027303030.html
i też sobie chwalę.
a saiteka miałem w ręce i uciekłem od niej, bo za dużo regulacji ... :)

joker333
04-01-2012, 22:46
z myszy ja polecam a4tech X748 Extra Evolution fajna duża mysz ciekawe rozwiązanie z obciążnikami za pomocą których można ją sobie wyważyć

Majek
04-01-2012, 23:35
Wszelkie wysuwane szufladki na klawiatury i myszy to zło. Ja nie wiem, kto to wymyślił i po co? No ok, mniej miejsca zajmuje, ale jeżeli chodzi o ergonomię, to jest to dno... Chcąc siedzieć na wysokości, umożliwiającej normalną pracę przy biurku, klawiatura i mysz leżące na takiej szufladzie są ZA NISKO. A później się ludzie dziwią, że ich nadgarstki i karki bolą... Poza tym, na takiej szufladzie jest za mało miejsca, żeby wesprzeć nadgarstki podczas korzystania i z klawiatury i z myszki. Najlepsze jest duże biurko, na którym monitor można odsunąć (teraz jest łatwiej niż kiedyś z bańkami), a klawiaturę ze złożonymi nóżkami położyć na tyle głęboko, żeby podczas pisania przynajmniej połowa przedramienia spoczywała na biurku. To samo z myszką. Nie potrzeba wtedy żadnych magicznych podkładek żelowych... Odkąd tak zacząłem używać myszy i klawiatury, skończyły się moje problemy z nadgarstkami. Widać to mniej więcej na zdjęciu. Prawie całe przedramię leży na biurku, całą dłonią obejmuję mysz, ale operuję w zasadzie samymi palcami.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/nadgarstek-1.jpg
źródło (http://majkon.pl/blog/uploads/2012/01/nadgarstek.jpg)

Psychotrop
04-01-2012, 23:49
mam podobnie.
ręka podparta zaraz za łokciem, a całość na naturalnej wysokości.

ALF
05-01-2012, 02:56
A co zrobić jak na rękę miejsca nie ma? Ja podpieram na podłokietniku fotela - jest nieco wyżej niż mycha, więc żelowa podkładka poprawia pracę, ale nie ułatwia dokładnych ruchów. Pewnie przez to nie znoszę gryzoni z ogonami. :D

pil74
05-01-2012, 10:57
Ja używam zwykłej przewodowej laserówki Logitecha. Wg mnie mysz ma być na tyle duża żeby spokojnie na niej dłoń leżała i na tyle lekka żeby machając nią się nie zmęczyć. Ułożenie mam takie jak Majek na zdjęciu przedstawił.
Póki co nie uskarżam się na nic, mimo że w pracy męczę gryzonia przynajmniej 8h przy cad/cam.

Anion
05-01-2012, 11:49
ja używam TEJ (http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5845). Jest to dobra, męskiej wielkości myszka. Bardzo dobrze leży w dłoni niemal w całości ją wypełniając. Polecam bardzo.

T&T
05-01-2012, 12:14
Ja dla odmiany pozbyłem się całego bezprzewodowego sprzętu wskazującego (m.in. MX1000), z którym miałem ciągłe kłopoty niezależnie od maści. Teraz używam tego (http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5092) i w końcu odżyłem i zapomniałem o niewygodzie i kłopotach. No ale co kto lubi....

Psychotrop
05-01-2012, 12:20
czyli zrobiłeś dokładnie to samo co ja :)
MX1000 leży gdzieś w kartonie, klawiatura bezprzewodowa też :)

teraz G9x + illuminated -> syćko wygodne i na kablach :)

T&T
05-01-2012, 12:21
Dokładnie ten sam zestaw:smile:

Majek
05-01-2012, 16:39
A ja nigdy nie miałem problemów z bezprzewodowymi kontrolerami... Nie macie może routera WiFi gdzieś za blisko? Bo zauważyłem, że ten potrafi tylko czasem zakłócać...

Psychotrop
05-01-2012, 18:27
u mnie nie chodziło o zakłócenia, a raczej o baterię.
o ile mysz MX1000 ma wbudowany aku i bazę do ładowania, o tyle klawiatura nie miała.
więc jak padłą np w święta, albo w nocy :/
zresztą mysz też czasem nie wytrzymywała 8 godzin grania i trzeba było na bazę odkładać, a z szuflady wyciągać tymczasową na kablu :)
co prawda już nie gram, ale skoro mam g9x to nie będę wracał do MX1000 :)

ALF
05-01-2012, 19:30
Moje aqu przy używaniu kompa i mychy po 12-15 godzin na dobę wytrzymują 2-3 miesiące. A wew ładowarce zawsze mam następny komplet.

Majek
05-01-2012, 19:31
W MX Revolution bateria mi starcza na jakieś 2 - 3 tygodnie. A mysz ma już ze dwa lata, może nawet lepiej... Teraz już jej chyba nie robią, ale polecam, jak by jeszcze dało się gdzieś kupić.

chaos
05-01-2012, 21:34
macie rację z tym ułożeniem biurka, ponieważ nie mam innej możliwości na dzień dzisiejszy w domu niż szuflada na klawiaturę i mysz
spróbuje coś podłożyć pod biurko w taki sposób aby szuflada była na odpowiedniej wysokości (jakieś 10 cm do góry) i zobaczę co będzie

a propos bezprzewodowych myszy i klawiatur, nie uważacie że promieniowanie nie pozostaje bez wpływu na organizmy żywe ? :)

Psychotrop
05-01-2012, 21:35
a propos bezprzewodowych myszy i klawiatur, nie uważacie że promieniowanie nie pozostaje bez wpływu na organizmy żywe ? :)

:mrgreen:

chaos
05-01-2012, 21:37
:mrgreen:

nie od dziś wiadomo, że promieniowanie elektromagnetyczne wpływa na otoczenie ;)

Psychotrop
05-01-2012, 21:41
wiem :D
w pracy za ścianą mamy falowniki.
nie działają touchpady w lapkach, na parkingu kumplom nie działają (nic nie łapią) radia CB i takie tam duperele ;)

chaos
05-01-2012, 21:50
nie działają touchpady w lapkach, na parkingu kumplom nie działają (nic nie łapią) radia CB i takie tam duperele ;)
ostro, nie boisz się o życie ? :)
swoją drogą na jakiej zasadzie działają touchpady skoro promieniowanie je zakłóca ?

T&T
05-01-2012, 21:53
A co dopiero będzie jak w drugiej połowie roku znacznie wzrośnie aktywność słoneczna (sprawdzać tu (http://spaceweather.com./)).

ALF
05-01-2012, 22:05
nie od dziś wiadomo, że promieniowanie elektromagnetyczne wpływa na otoczenie ;)

Niooo, jak za długo pracuję mychą, to później chce mi się baby :D

Majek
06-01-2012, 00:45
nie działają touchpady w lapkach, na parkingu kumplom nie działają (nic nie łapią) radia CB i takie tam duperele ;)To te falowniki albo jakieś bardzo stare albo bardzo ch... Teraz, żeby taki przemiennik był dopuszczony do użytku, musi spełniać normy.
Ostatnio siedziałem u klienta w szafie sterowniczej, gdzie wisi 7 falowników i 8 serwowzmacniaczy i gadałem przez telefon komórkowy ze swoim integratorem (dyktował mi co i gdzie mam wcisnąć, żeby chciało działać tak, jak powinno). Zero siania, pełna kulturka. Z reszta u siebie na hali mam praktycznie przy każdej maszynie falownik (a maszyn też kilka jest) i nic się nie dzieje. Touchpady działają, WiFi działa... Był tylko problem z jedna klawiaturą podłączoną na 10 metrowym kablu. Żeby było śmieszniej, klawiatura przemysłowa w stalowej, pancernej obudowie, z gumkowymi przyciskami, olejoodporna, wodoodporna, pyłoodporna, idiotoodporna, za kupę kasy... Nie działała, zakłócało ją. W jej miejsce podłączyłem zwykłą za 20 zeta i poszło (co prawda co miesiąc ją trzeba wymieniać, ale i tak w cenie tej jednej przemysłowej mam ponad 60 takich zwykłych, co starczy na jakieś 5 lat. ;-) )

Psychotrop
06-01-2012, 01:33
Majek
one są porządnie ekranowane, ale ....
no właśnie od chyba 5, czy 6 harmonicznej nie ma szan wyfiltrować.
a właśnie te daj ą w palnik.
jakieś ludzie z AGH i Polibudy Krakowskiej robią badania już w temacie :/

to im mówimy, żeby sobie to ustrojstwo przenieśli na inną halę, a nie na tą przylegającą do naszych biur i dopiero potem niech sobie robią badania :)
ale jakoś jak grochem o ścianę.

ku6i
07-01-2012, 07:26
A co dopiero będzie jak w drugiej połowie roku znacznie wzrośnie aktywność słoneczna (sprawdzać tu (http://spaceweather.com./)).

Podniesiona aktywność słoneczna jest od co najmniej pół roku ;)
A co do ergonomii, to dokładnie jak Majek napisał: wywalić w cholerę wszelkie szufladki, podpórki itp. pierdoły, oprzeć porządnie przedramię o blat biurka i działać.

FunBoy
12-01-2012, 13:00
Tak sobie czytam Wasze posty i oczom nie wierze, ze polecane przez wszystkich myszy zaczynają się od 150PLN, a kończą na kwocie prawie 400PLN. Od niepamietnych czasow uzywam zwyklych standardowych myszek diodowych, zarówno Della jak i Logitecha, ktore jak były nowe zapewne były warte nie wiecej niż 30-40PLN i mowiąc szczerze nigdy nie zastanawiałem się czy potrzebuje lepszą myszkę, jako ze problemów z przeskakiwaniem kursora, czy dokladnoscia (lub bardziej precyzyjnie - rozdzielczoscią) nie bylo. A dosc duzo potrafie nimi machac w programach graficznych. Nawet mając tablet Wacoma, czesto sięgam po mysze, gdyz niektore operacje mi jest zdecydowanie prosciej przy jej użyciu wykonac.

A teraz pytanie pierwsze :) Czy te wypasione gryzonie posiadają cos co nazywam cichym klikiem klawiszy? Zakupilem klawiature z ultra cichym dzwiekiem wciskanych klawiszy (Apple Keyboard) i chcialbym miec rownież taką myszke - jesteście w stanie cos powiedziec w tym temacie?

Pytanie drugie :) Jakiej rozdzielczosci uzywacie w tych wypasionych myszkach, jako ze z ich specyfikacji wynika, ze często posiadają ten parametr regulowany. Z wstepnego rekonesansu, obecne tanie optyczne myszy Logitecha posiadaja ok 800-1000dpi, wiec podejrzewam, ze podobnie jest w moim aktualnym, zapewne najtańszym modelu. Przy uzyciu systemu operacyjnego przyspieszam jej ruch (Panel Sterowania -> Mysz -> Opcje wskaznika -> Wybierz szybkosc wskaznika) do maksimum, jako ze nie lubie odrywać nadgarstka podczas manewrowania wskaźnikiem, wiec z mojego toku myslenia wynika, ze zmniejszam ich precyzje dosc znacznie. Wiec ciekawy jestem jaka jest przez Was używana rozdzielczosc, gdyż nie chcialbym zmienić swoich nawyków po zakupie takowej wypasionej myszy.

Z gory dzieki za odpowiedzi :)

Psychotrop
12-01-2012, 13:10
Tak sobie czytam Wasze posty i oczom nie wierze, ze polecane przez wszystkich myszy zaczynają się od 150PLN, a kończą na kwocie prawie 400PLN.

w życiu więcej nie zapłaciłem za mysz niż 50zł ;)
ot po prostu jest jeszcze coś takiego, jak instytucja prezentu urodzinowego, czy gwiazdkowego ;)

Pytanie drugie :) Jakiej rozdzielczosci uzywacie w tych wypasionych myszkach, jako ze z ich specyfikacji wynika, ze często posiadają ten parametr regulowany.
Z gory dzieki za odpowiedzi :)

u mnie wygląda to tak:
http://img706.imageshack.us/img706/8016/beztytuuyer.jpg

1600dpi mam w standardzie.
przy obróbce często schodzę do 800 i 400dpi
w grach często przełączam na 3200dpi, a czasami na 5000dpi.

monitor mam 1920x1200px

thorcik
12-01-2012, 13:13
Łukasz, ja mam Logitech M500 (http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/devices/5743) czyli mysz za marne 90 zł to nie wiem, czy coś wniosę do tematu ;oP Wziąłem ją bo jest większa niż te najtańsze, profilowana i ma szybkie przewijanie. DPI mam 1000.

FunBoy
13-01-2012, 16:03
Dzieki za info chlopaki :) O glosnosci klawiszy nic nie piszecie, ale zainteresowany bardziej M500 sprawdzilem w necie i mowia, ze niestety tutaj logitech mocno dal ciala.

Wyszukalem, ze poprzednia (ale ciagle w sprzedazy) mysz apple czyli Apple Mighty Mouse potrafi byc cicha, z racji iz dzwiek kliku wydobywa sie z wbudowanego w nią glosniczka :D Bede musial pofatygowac sie do iSpotu, aby ja obadac w tym zakresie, bo moze ten sztucznie generowany klik da sie wylaczyc ;)

thorcik
13-01-2012, 19:17
Dzieki za info chlopaki :) O glosnosci klawiszy nic nie piszecie, ale zainteresowany bardziej M500 sprawdzilem w necie i mowia, ze niestety tutaj logitech mocno dal ciala.

Ja tam lubię jak klika. Co to za pomysł, żeby mysz była cicho? ;o)

Damn, nie przyszłoby mi do głowy, że może to komuś przeszkadzać.

FunBoy
14-01-2012, 00:44
kiedys mi tez nie przeszkadzalo... ale zmienilem klawiature na ultra cicha i stwierdzilem, ze nie wiedzialem co dobre :razz:

terpsych
11-02-2012, 17:17
:)
A ja dla odmiany poszukuje informacji na temat używania trackballa (choćby logitech) do codziennego przeglądania sieci ale także do pracy przy obróbce zdjęć.
Ktoś z Was ma jakieś pozytywne/negatywne doświadczenia z tym sprzętem?

thorcik
11-02-2012, 17:31
Ja mam negatywne - jestem zbyt tępy żeby ogarnąć to ustrojstwo ;o)

Zolty
11-02-2012, 20:16
Uzywalem dlugo Trackballi - do codziennego przegladania netu i grzebania w programach typu Office. Do tego stopnia sie przyzwyczailem, ze dziwnie sie czulem po przesiadce na mysz. O ile do nie wymagajacych precyzji i szybkosci dzialan trackball jest OK, o tyle MZ do szybkiego giercowania i zadan wymagajacych precyzji (obrobka, rysunek) slabo sie to nadaje (albo ja mam tak slaba koordynacje oko-reka).
Uzywalem dwoch Logitechow - takiego prostego na kablu Trackman Marble (w starej wersji z dwoma przyciskami - jeszcze nie mial USB tylko stara wtyczke PS/2 bodajze sie nazywala) ktory wytrzymal chyba z 5 lat bez najmniejszych problemow, potem przesiadlem sie na bez-kablowca Cordless Optical TrackMan z ktorym problemy zaczely sie juz po roku (komputer przestawal go widziec).
Teraz po kilku latach z myszka widze ze myszka jest szybsza i nie potrzebuje az tyle miejsca na biurku co dawne myszy (to byl powod dla ktorego kupowalem pierwszego trackballa w 1998 roku).

thorcik
12-02-2012, 10:10
kiedys mi tez nie przeszkadzalo... ale zmienilem klawiature na ultra cicha i stwierdzilem, ze nie wiedzialem co dobre :razz:

Zobacz, Logitech wypuścił mysz (http://www.logitech.com/en-us/mice-pointers/mice/devices/9480) dla Ciebie ;o)

FunBoy
13-02-2012, 15:48
Zobacz, Logitech wypuścił mysz (http://www.logitech.com/en-us/mice-pointers/mice/devices/9480) dla Ciebie ;o)
Widzialem :) Niestety sterowniki tylko pod Winde, a ja do Maca potrzebuje. No i do multitoucha jakos nie jestem przyzwyczajony. Ale juz znalazlem firme, ktora robi bezglosne myszy - http://www.nexustek.nl/NXS-silentmouse.htm - tyle, ze jeszcze gryzonia nie kupilem.

Motorniczy
13-02-2012, 16:38
Dla leworecznych : http://www.logitech.com/pl-pl/428/168 Pozdro

pierote
28-07-2012, 22:17
I ja się dołączę z problemem. Używam parę lat A4Techa X730 Oscar (http://www.morele.net/evo-xgame-laser-oscar-x730-extra-fire-usb-czarna-297182/) i przestało działać kółko. Po dotknięciu robi różne dziwne rzeczy.
Świetną rzeczą tej myszki jest klawisz (ten świecący) zmieniający czułość lasera. Można błyskawicznie zmieniać dpi 1 przyciskiem. Niesamowicie pomaga mi to w obróbce.
Pomóżcie znaleźć cóś takiego ale w wersji bezprzewodowej i aby zmiana działała bez potrzeby ingerencji jakiegoś oprogramowania. Preferuję szybko i wygodnie. I tak wystarczająco wkurza CNX.

Kurtz
28-07-2012, 22:29
Czemu bez ingerencji oprogramowania?
Zawsze polecam serie Gxxx logitecha. G700 to jedna z najwygodniejszych myszek ktore uzywalem - osobiscie wole ja od G600 bo mimo ze przyciskow mniej, to jest wygodniejsza i przyciski moim zdaniem lepiej rozlozone.
W sofcie tworzy sie 4 profile, zapisuje na myszce i nie ma pozniej problemow - gdzie sie nie podlaczy to dzialaja. Zmiana profili 1 przciskiem. Zmiane DPI mozna podpiac pod dowolny przycisk w 2 opcjach petla DPI oraz zmniejsz/zwieksz DPI.
Zapewne kolega celuje w troche inny przedzial cenowy, ale mimo to, warto sie zastanowic, pomacac, popatrzec. Ja zachorowalem na wieksza ilsoc dodatkowych przyciskow kiedy przez tydzien testowalem G700 znajomego, a kiedys uwazalem to za chory wymysl dla pro gamerow.

Johanan
28-07-2012, 22:41
Pójdę dalej:

http://techplanet.pl/produkty/myszy/gigabyte-m8000xtreme,3138.html

a ustawisz ją, jak tylko będziesz chciał.

Jedyna wada, to ... ogon.

pierote
28-07-2012, 22:45
Fajna ale mimo wszystko nie przeskoczę. Powiedzmy tak z 50% tego. Kółko, przód/tył i zmiana czułości wystarczy. A co do takiego oprogramowania to OK - aby akcje wybierać z myszki :)
Jonatan - bez kabelka!

Kurtz
28-07-2012, 22:47
G700 ma w tym wzgledzie przewage :P Odczepiany ogon i 1kHz refresh rate na radiu :P

jackrabbit
28-07-2012, 23:06
Widzialem :) Niestety sterowniki tylko pod Winde, a ja do Maca potrzebuje. No i do multitoucha jakos nie jestem przyzwyczajony. Ale juz znalazlem firme, ktora robi bezglosne myszy - http://www.nexustek.nl/NXS-silentmouse.htm - tyle, ze jeszcze gryzonia nie kupilem.

ja dostalem imaca w zestawie z touchpadem i z oszczednosci nie kupilem gryzonia, po 2 dniach sie przyzwyczailem do smyrania po tym :)

ropusz
28-07-2012, 23:16
Nie rozumiem, jak można robić obróbkę na smyraczu.

jackrabbit
28-07-2012, 23:28
Nie rozumiem, jak można robić obróbkę na smyraczu.

do tego mam bamboo i taki duet bardzo mi odpowiada

jedyne do czego myszke potrzebuje to Minecraft :)

pierote
28-07-2012, 23:39
Może ta (http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=111274) od bidy się nada.

hostman22
29-07-2012, 00:03
mam g9x i sobie chwalę, bardzo fajny gryzoń :D (a tablet w taj samej cenie, od razu wyleciał przez okno ;) )

Kurtz
29-07-2012, 00:09
Sporo osob uwaza ze do G9x trzeba miec odpowiednia reke i odpowiedni chwut lubic. Warto pomacac przed zakupem, ale jest to zacny gryzon.

pierote
29-07-2012, 15:31
Widzę że muszę uzbierać, hmm minimum 2 stówki. A myślałem że teraz tania myszka a w przyszłości tablet :???:

RobertMiernik
29-07-2012, 16:01
Widzę że muszę uzbierać, hmm minimum 2 stówki. A myślałem że teraz tania myszka a w przyszłości tablet :???:

Imo to dobry pomysł był.

Ja myszki wybieram na podstawie tego jak w ręce leżą a nie dodatków. Do obróbki polecam tablet wtedy myszka traci na znaczeniu, bo służy tylko do internetu...

Chyba, że grasz w FPSy oczywiście...

Kurtz
29-07-2012, 16:30
Jezeli chciales dozbierac do tabletu, to moim zdaniem lepiej kupic tania myszke a pozniej miec dobre narzedzie do obrobki - tablet. Chyba wszyscy ktorzy uzywaja tabletu do obrobki twierdza ze jest to stokroc wygodniejsze, szczegolnie w przypadku dziergania.

To jak mysz lezy w rece to najwazniejsze i oczywiste ( dla tego najpierw zawsze trzeba pomacac ). Ilosc dupereli i przyciskow moim zdaniem ejs tna 3 miejscu, nad tym jest precyzyjnosc, wiernosc oddania ruchow, jakos wykonania myszki.

Duza ilosc przyciskow ma wieksze znaczeni w MMORPG niz w FPS w sumie, ale to tak na marginesie ;)

stig
29-07-2012, 18:03
Jezeli chciales dozbierac do tabletu, to moim zdaniem lepiej kupic tania myszke a pozniej miec dobre narzedzie do obrobki - tablet. Chyba wszyscy ktorzy uzywaja tabletu do obrobki twierdza ze jest to stokroc wygodniejsze, szczegolnie w przypadku dziergania.W zasadzie tylko do dziergania. Do obrabiania jako takiego (czyli wolania RAWow (suwaczki), kadrowania, etc.) IMHO zmuszenia sie do pracy na tablecie jest kompletnie nietrafionym pomyslem. Oczywiscie, przy retuszu (poslugiwanie sie wszelakimi pedzelkami) tablet jest jedynym sensownym narzedziem. Rzecz jasna, to tylko moje zdanie… ;)

RobertMiernik
29-07-2012, 19:19
Duza ilosc przyciskow ma wieksze znaczeni w MMORPG niz w FPS w sumie, ale to tak na marginesie ;)

W jakich MMORPG np?

W zasadzie tylko do dziergania. Do obrabiania jako takiego (czyli wolania RAWow (suwaczki), kadrowania, etc.) IMHO zmuszenia sie do pracy na tablecie jest kompletnie nietrafionym pomyslem. Oczywiscie, przy retuszu (poslugiwanie sie wszelakimi pedzelkami) tablet jest jedynym sensownym narzedziem. Rzecz jasna, to tylko moje zdanie… ;)

To miałem na myśli, więc moje też ;>

Kurtz
29-07-2012, 19:37
W jakich MMORPG np?

Lineage2 oraz WoW to chyba najlepsze przyklady. Rowniez w DDO, Aionie.

rooner
30-07-2012, 15:25
No i stało się. Po latach padła moja mx 1000.
Zupełnie nie mam pojęcia, co na jej miejsce nabyć.
Wiem, a raczej domyślam się, że już dawno nie jest produkowana.
Zna ktoś, coś w ten deseń? jakiś następca, kolejny model?

stig
30-07-2012, 15:33
No i stało się. Po latach padła moja mx 1000.Jaki objaw? Calkowicie przestala dzialac?

rooner
30-07-2012, 15:54
Jaki objaw? Calkowicie przestala dzialac?

Coś tam jeszcze walczy.
Ale boczne przyciski np. cofają o 2 lub 3 ruchy zamiast o jeden - jak im się chce akurat;)
Prawy, pod palec wskazujący - od pewnego czasu musiałem mocno naciskać żeby zareagował. A dziś - to już losowo.
Poza tym, cała już jest obdarta ze skóry;).
Oglądałem używki na allegro. Są w cenie, w jakiej kupiłem nową mx 1000 w 2008r.
Bez komentarza.
Żałuję, że wtedy nie wziałem ze trzy, na zapas.

Psychotrop
30-07-2012, 16:00
MX1000 słynie z tego, że ma "liche" mikroprzełączniki :/

sam mam takie 3 myszki, z czego jedna w 100% sprawna, a pozostałe dwie rozbebeszone.

ostatnią odłożyłem w momencie jak dorwałem G9x.

możesz przelutować mikroprzełączniki których nie używasz w miejsca które używasz.
ale to zabawa na krótką metę.
szukałem takich mikroprzełączników na rynku, ale nie dostałem :/
myślałem nawet nad rozbebeszeniem jakiegoś taniego logitecha, ale się okazało, że są inne.

obudowy też mam 2 obdarte ze skóry.

kiedyś się zastanawiałem nad MX1100, ale mi chłopaki z serwisu logitecha odradzili - ponoć bardzo słaba jest i często pada.
choć kształt bardzo fajny.

a jeśli cie nie przeraża kabel, to zainwestuj w dobrą mysz do grania.
masz pewność, że jest nie do zajechania.

stig
30-07-2012, 16:03
Ale boczne przyciski np. cofają o 2 lub 3 ruchy zamiast o jeden - jak im się chce akurat;)
Prawy, pod palec wskazujący - od pewnego czasu musiałem mocno naciskać żeby zareagował. A dziś - to już losowo.
Poza tym, cała już jest obdarta ze skóry;).Mi tez w poprzedniej zaczal nawalac mikrostyk (lewego) i nijak nie moglem dojsc – o co chodzi. Po otwarciu kazde bezposrednie nacisniecie bylo ok, a i trzpien przycisku takze trafial w niego idealnie. Ni cholery nie moglem sobie z tym poradzic. Kumpel dal mi swoja (takze kupowana w tym samym czasie), nieco mniej uzywana. Do teraz jade wlasnie na niej, ale juz czas najwyzszy zmienic aku, bo aktualny nie wytrzymuje mojego dnia pracy. Do tego jeszcze ladowarka sie jakos wypaczyla i trafienie stykami myszki pociaga za soba kilkanascie do kilkudziesieciu sekund kombinacji. A i tak w trakcie potrafi przerwac ladowanie (jakies delikatne obsuniecie pod ciezarem myszki).
Ostatnio wlasnie przez ten watek zaczalem sie przygladac nowym myszkom i w zasadzie podchodzi mi tylko Performance Mouse MX (http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/5845). Bede chyba musial odwiedzic Miejska Macalnie i zdecydowac – kupic ta czy jednak zmieniac aku w MX1000…

rooner
30-07-2012, 18:54
Ostatnio wlasnie przez ten watek zaczalem sie przygladac nowym myszkom i w zasadzie podchodzi mi tylko Performance Mouse MX (http://www.logitech.com/pl-pl/mice-pointers/mice/5845). Bede chyba musial odwiedzic Miejska Macalnie i zdecydowac – kupic ta czy jednak zmieniac aku w MX1000…

Dzięki. Wyglądem i ergonomią faktycznie przypomina mx 1000. Sprawdzę jutro jak leży w ręce itp i zdecyduję co dalej ale po pobieżnej lekturze netowej widzę, że zbiera dobre recenzje.
Ja już swojej mx raczej nie uratuję, zresztą nie mam ew. dawcy na podzespoły bo aku niestety też już słabe.

stig
30-07-2012, 23:13
Ja już swojej mx raczej nie uratuję, zresztą nie mam ew. dawcy na podzespoły bo aku niestety też już słabe.Wymiana aku jest relatywnie prosta (http://www.vk2k.com/Logitech-MX1000-Battery/), a zastosowac mozna Klic-5001 Kodaka… Na Allegro nawet za 20 PLN mozna kupic.