PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt do makro/ biżuterii ?

kacap1
20-08-2010, 17:28
Witam
Chcę zainwestować w sprzęt do robienia zdjęć biżuterii, dzwoniłem do sklepów i zaproponowano mi w jednym o taki:

http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1497 + Obiektyw 105mm f/2.8 makro Sigma

Czy warto??

Adam.B
20-08-2010, 20:52
Hm... Warto jeżeli ten sprzęt ma się zwrócić w biżuterii, osobiście robiłem też troszkę biżuterii, i uważam że zwykły softbox z otwieraną ścianką po boku i dobrą lampą do tego wystarcza. Jednakże nie robiłbym biżuterii ( zależy też jaka ) obiektywem 105mm i to jeszcze na Dx jak podejrzewam.
Do biżuterii polecam raczej szeroki kąt, i w cale nie musi być to Macro.
Chyba że chcesz fotografować tylko kształt mozaiki na kamieniach bądź wybite próby na srebrze...
Jeżeli będziesz fotografował np naszyjnik to wydaje mi się że ważna jest dość duża głębia ostrości.
Nie wiem co dokładnie będziesz fotografował, ale ja osobiście teraz kupiłbym 24 albo max 35mm do takiego czegoś.

Poza tym, Ty masz fotografowac biżuterie dla słonia że zaproponowali Ci namiot bezcieniowy w rozmiarze 150cm.... ?

Napisz mi na PW co chcesz dokładnie fotografować i na jakich zasadach to Ci postaram się pomóc, pozdrawiam.

kacap1
20-08-2010, 22:54
Potrzebuję sprzętu do robienia zdjęć biżuteri typu: obrączki, łańcuszki, wisiorki itp. Złote oraz Srebrne ( Sklep internetowy).Chce kupić body D90+ jakiś obiektyw + oświetlenie by było jak najjasniejsze i oddawało charakter np kamienia w wyrobie ogólnie całości. mam na to przeznaczone około 6tysiecy łącznie.
Mój ojciec chce kupić taki sprzęt ale kosztuje 16tysiecy ;/ Komora + aparat + program. Link http://www.wkociuba.pl/STUDIO-FOTOGRAFII-Z-OPROGRAMOWANIEM-ALO-PHOTO-SCAN%284,10262,10255%29.aspx . Czy warto ? ja myślę, ze można taniej i to o 10tysiecy. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Czy ten obiektyw to portretówka 35mm ??

Jatin
21-08-2010, 16:22
Ci z tym zestawem za 16 tysi to pojechali po bandzie. :) Do obrączek czy kolczyków 35 będzie za wąsko, ja używam sigmy 70mm makro. Ogólnie jest nieźle z tym że zrezygnowałem z namiotu po pierwszych fotach i przerzuciłem się na stół (moim zdaniem wygodniej i ciekawsze efekty z odbiciami i tłem można uzyskać) co do światła używam 2x lampy studyjne 150WS i 2x SB 900 i 800 (ale nie zawsze wszystkich naraz. Oczywiście SB można zastąpić jakimiś lampkami z fotocelą na gwint żarówkowy, ja ich używam bo po prostu je mam i dają większe możliwości ale specjalnie do tego nie warto kupować lamp systemowych.

kacap1
21-08-2010, 16:43
Czyli proponujesz makro 70mm / a np 90 ??. Do tego body D90 . Jak stół ?? Potrzebować bede ze 3 tła . czarny, biały, granatowy, gdzie to można kupić, lampy kupie w sklepie jak pojadę to mi coś dobiorą, bo Sb900 i 800 to duży wydatek. Masz jakieś przykładowe zdjęcia ?? jak tak to czy mogłbyś mi pokazać jaki jest efekt na stole.

Jatin
21-08-2010, 17:00
Źle mnie zrozumiałeś, ja nie proponuję Ci 70, napisałem że ja jej używam. Nie umiem powiedzieć czy tobie podpasuje, najlepiej jak byś w jakimś sklepie popróbował z różnymi ogniskowymi. Z 70 jest tak że czasem wystarcza czasem nie, wtedy zapinam 18-105 i pierścień, a czasem jest za wąsko i zdarza mi się zapiąć 17-55 z pierścieniem. Co do tła na stół to zwykła pleksi kolorowa lub podkładasz tło w trakcie obróbki. Podaj mail to wyszperam Ci jakieś fotki.

lukaszm
21-08-2010, 17:00
Moja dziewczyna sprzedawala przez jakis czas.
- Podkladki akrylowe na poczatek
- Namiot bezcieniowy, w zaleznosci jakiej to wielkosci produkty, ale maly raczej sie domyslam, ja mam 80cm i jest za duzy.
Obiektyw zalezy jaki masz, ale nie ma co cudowac, nawet kitem sie da, OSWIETLENIE Wazniejsze i jeszcze raz OSWIETLENIE.
Na glebi CI zalezy, ale , obiektyw musi sie fokusic blisko.

kacap1
21-08-2010, 17:04
mój mail [email protected] . Musze looknąć te foty, muszę szybko zacząć działać, bo już rok minoł a ja nie ruszyłem sklepu internetowego ;/, a chciałbym by te zdjęcia wyglądały bardzo dobrze (klient zobaczył np pierścionek srebrny i nie przestraszył się).

Adam.B
22-08-2010, 15:35
Rzeczywiście, do pierścionków i wisiorków to będzie za szeroko (nie na wąsko;p )
Do takich szczegółów najlepiej 105micro nikkora. Czy też 90tka tamrona.
+ Dobry statyw. 2 - 3 lampy 150-250w + stół bezcieniowy, a jeżeli chcesz różne tła to wystarczy że pójdziesz do sklepu z materiałami i kupisz sobie po metrze kwadratowym każdego koloru jakiego zechcesz.
Body to jest właściwie nie istotna sprawa w/g mnie. Nawet D100 Ci wystarczy :)

Pozdrawiam.

Jatin
22-08-2010, 16:06
Masz rację miałem na myśli za szeroko a napisałem za wąsko :)

marszull
22-08-2010, 21:43
dobrze sie tez sprawdza 60 mikro plus pierscienie

kacap1
22-08-2010, 23:57
Czyli w sumie ten zestawik był by dobry co na początku dałem i ta 105mm ? tak ? bo już się pogubiłem :P przepraszam

Adam.B
23-08-2010, 20:38
W sumie to nie potrzeba Ci do pierścionków tak wielkiego namiotu bezcieniowego.. w takim wielkim to byś mógł monitory, telewizory i sprzęt hi-fi fotografować;p

Ja optowałbym za stołem + zestaw 3 lamp + body + 105mm (ewentualnie inny obiektyw Micro, 60tka nikkora, albo 90tka tamrona) + statyw ofc.

Morświnek
23-08-2010, 22:41
Widzę że ilu fotografów tyle sposobow fotografowania biżuterii... a kolega dalej zagubiony.
Fotografuję bizuterię w namiocie 80x80cm + 2 lampy: SB800 i SB900. Lampy można kupić używane, kiedyś robilem SB26 bo reaguje na błysk np SB800. Aparat kiedyś D80 teraz D700 + Nikkor 105 micro.
Pomysły na fotografowanie szerokim kątem to jakis żart! Znieksztalcenia geometryczne biżuterii murowane!!!
Dodam jeszcze że jak zbyt blisko sie zagląda podczas fotografowania wypolerowanej srebrnej bizuterii to można zobaczyć później na zdjęciu samego siebie odbitego w przedmiocie - bardzo atrakcyjne!

cammal
25-08-2010, 01:51
nie czytalem calego watku, ale jesli zdjecia maja byc tylko do internetu, zrezygnowalbym z lustrzanki !!
fotografujac makro kompaktem uzyskujesz duuzo wieksza glebie ostrosci (caly naszyjnik jest ostry), a to dzieki duzo mniejszej matrycy, roznica jest ogromna.
proponuje ci zakupic canona G11 (znakomita jakosc obrazu, podlaczanie zewnetrznych lamp!), do tego dwie-trzy lampy, biala plexi o grubosci 2-3 mm (mozna ja podswietlac od dolu), rozne - biale, czarne i szare kartony (w sklepie dla platykow).

sam fotografuje bizuterie i zegarki (blog.kamilczaja.com -> reklama) nikonem d300 + 50mm, albo 70-200 i doskonale znam problem glebi ostrosci. Ty zapewne bedziesz mial bardzo duzo zdjec do zrobienia, dlatego powinienej uproscic swoj workflow do granic.

oczywiscie najlatwiejszym rozwiazaniem bylby ten stol (mialem okazje na nim pracowac - jest swietny, tez korzysta z aparatu kompaktowego) - z tym ze, taki stol bezcieniowy z podswietlanym dnem stworzsz sobie samemu - tak jak wspomialem, bedziesz potrzebowal:
-2-3mm biała plexi (do podswietlania od spodu, albo do odbić (50x50cm max = 0,25m2, czyli max 50zl)
- czarna plexi na ktorej zrobisz 'exkluzywne' zdjecia z odbieciem max 50zl
- moze byc namiot bezcieniowy, w ktorym wytniesz dno, jednak wygodniej bedzie ci pracowac z bialymi kartonikami roznej wielkosci i drewnianymi (badz z plexi) klockami do podtrzymywania kartonikow - niech bedzie nawet 100zl
- dwie, lepiej lampy o malej mocy do oswietlania*calej sceny, ja korzystam z sb800 i dwoch sb-28, lampy studyjne 200W czesto byly dla moich potrzeb (fot. jedzenia na otwartej przyslonie) zbyt mocne
- drewniane, skladane 'nogi' z obi, na ktorych postawisz sobie plexi - ok 30zl/szt
- przyda sie dobry statyw - roznie, radze kupic od razu porzadny manfrotto za ok 1000zl - kupujac tanszy po miesiacu przypomna ci sie moje slowa ;)
- aparat - canon g11 (ok 1900zl), jak sie uprzesz to z nakładką makro (chyba z 200zl) - ceny sobie sprawdz
nie napalaj sie na lustrzanke - naprawde trudniej Ci bedzie na niej pracowac.

kacap1
26-08-2010, 11:35
Dzięki za radę, kupię ten stół na allegro za około 250zł :) z jedną lampę, dokupię jeszcze ze 2, i te plexi czarną i granatową. A aparat hmmm ten canon wydaje się fajny, ale czy nie ma innego rozwiązania np jakiś fuji? są trochę tańsze i jakość też mają świetną :)

cammal
26-08-2010, 15:44
nie wiem, napewno jest jakas alternatywa - poprzegladaj wyczerpujace testy na www.dpreview.com (moim zdaniem najlepsze zrodlo testow sprzetu w sieci!) - jesli wyszukasz tego g11, w tescie zostanie on porownany z konkurencja.
pamietaj rowniez o statywie!

kacap1
26-08-2010, 17:14
statyw mam dość dobry :) kosztował mnie 670zł używam go juz ponad 2 lata i jest niezniszczalny :)