Zobacz pełną wersję : D40 czy D50 ?
Witam.
Mam do Was małe pytanie jako do bardziej doświadczonych niż ja.
Obecnie posiadam Nikona D40 z kitowym obiektywem 18-55. Mogę w dobrej cenie nabyć body D50 (za około 400zł) z przebiegiem około 7tyś zdjęć. Proszę o radę czy warto dokonać małej przesiadki. Czym się te dwie puszki różnią od siebie. Wiem, że pewnie znalazłbym już gdzieś odpowiedź ale muszę w miarę szybko podjąć decyzję.
Pozdrawiam
Karbulot
20-08-2010, 12:35
Moim zdaniem warto. D50 ma śrubokręt oraz górny wyświetlacz i chyba więcej pól AF, ale głowy nie dam uciąć.
Tak ma więcej, a do tego moim zdaniem lepszą ergonomię :)
Warto, dla śrubokręta i ergonomii.
Ok. W takim razie zmieniam moją puszkę :) teraz dobrać do tego dobry obiektyw i po sprawie.
Dzięki za pomoc.
cichy_no_war
20-08-2010, 18:15
Jeśli masz 18-55 i nie brakuje Ci nic ani na krótkim, ani na długim końcu to polecam Tamrona 17-50. Chyba, że zamierzasz iść w stałki to wtedy N24, 35, 50 i 85 to zawsze dobry wybór :)
A ja nie jestem taki pewien, jednak D40 jest sporo nowsze niz D50 i od uzytkownika D50 wiem ze mozna wiecej wyciagnac z NEFa D40 niz D50;) No ale w tym przypadku, jezeli chodzi o ergonomie, srubokret i wyswietlacz to sie nie wtracam;)
A ja nie jestem taki pewien, jednak D40 jest sporo nowsze niz D50 i od uzytkownika D50 wiem ze mozna wiecej wyciagnac z NEFa D40 niz D50;)
Całkiem możliwe, jest też chyba minimalnie ostrzej.
jackrabbit
20-08-2010, 19:43
stawiam na d40
Zamieniać na D50. Pomimo ciut może lepszego NEF-a z D40 masz poprzez śrubokręt dostęp do sporej i taniej optyki starszej generacji nikona czy sigmy. Mam ten aparat i do dziś sprawuje się bardzo dobrze. Poza tym D50 hyba ma lepszą ergonomie niż D40. ( Jest to defakto trochę okrojony D70).
Zamieniać na D50. Pomimo ciut może lepszego NEF-a z D40 masz poprzez śrubokręt dostęp do sporej i taniej optyki starszej generacji nikona czy sigmy. Mam ten aparat i do dziś sprawuje się bardzo dobrze. Poza tym D50 hyba ma lepszą ergonomie niż D40. ( Jest to defakto trochę okrojony D70).
Tak a D40 to wykastrowany D70s;)
Jakość zdjęć D40
ergonomia i inne D50
Panowie, mam oba body
jeśli jest potrzeba mogę zrobić mały test- fotki w tych samych warunkach, to samo w kadrze itp.
jednak jak pisał poprzednik
d40 lepsze zdjęcia
d50 ergonomia
nie wiem czy warto zmieniać- moim zdaniem NIE
Witam ponownie.
Co możecie powiedzieć na temat obiektywu SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC czy jako obiektyw uniwersalny do co dziennego używania sprawdzi się lepiej niż kitowy 18-55 (z d40), a może postawić na Nikkor 18-105 VR ED IF ASP - podobny przedział cenowy. W przyszłości pomyśle nad jakimś stało ogniskowym.
Pozdrawiam
Marcin Borkowski
21-08-2010, 12:10
a ja zmieniłem d40 na d70s - uwaga z zyskiem 200zł :D, jestem bardzo zadowolony z tej zmiany :)
Witam ponownie.
Co możecie powiedzieć na temat obiektywu SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC Unikaj jak ognia tego typu obiektywy..
Unikaj jak ognia tego typu obiektywy..
Chyba, że 18-200VR NIKKOR, podobno jako spacerzoom sprawdza się doskonale, lub tańszy i bardzo dobry (dla amatora) Nikkor 18-105VR.
Witam. Jestem użytkownikiem D50. Jest solidniejszy od D40. Ma śrubokręt, górny wyświetlacz, lepszą ergonomię. I ma zajeb...
AF. Celność układu w moim przypadku praktycznie 100%. Na 10tyś fotek ze 4 (cztery!) nie trafione i to chyba z mojej winy bo machałem aparatem przy foceniu. Używam z Nikkorami 18-70, 501/8D, 70-300D. Ze wszystkimi wali w punkt i to przy słabym oświetleniu np:wieczorem.
D50. Warto dla niezwykle celnego AF. To co napisal o tym poprzednik, potwierdzam w całej rozciagłości.
gdyby jeszcze pola af byłby mniejsze rozmiarowo i było ich nieco więcej było by super
Ja do dzisiaj używam mojego D40 na spacerach z przyjaciółmi, kiedy to nie chce mi się targać D90. Jedyne co mi w nim przeszkadza, choć to zapewne z powodu przyzwyczajenia do D90 to wolniejsza reakcja na spust migawki i mniej klatek na sekundę. Ale do zastosowań, do których go używam zdecydowanie mi wystarcza. Choć niewątpliwie, jeżeli autorowi wątku brakuje śrubokręta, warto zastanowić się nad przesiadką na body z nim - czyli na D50.
Ja bym się nie bawił w zmianę jednego staruszka na drugiego, świat idzie do przodu. Poczekałbym jeszcze, dozbierał i jakby co to zakupił coś porządniejszego - co faktycznie dało by mi odczuć różnicę.
A ja bym nie zmienial, tylko dokupil do tego co masz D50 jako druga puche:)
Witam.
Szanowni Państwo mam do Was jeszcze jedno pytanie czy D50 będzie współpracowała z kardami SDHC, czy tylko samo SD.
Pozdrawiam
Rossi_PL
02-09-2010, 18:11
Panowie, wyżej wspominaliście o celności AF D50, jest naprawdę taki super ?
Jak to się ma w porównaniu AF D80-D50 ? Chodzi tylko o szkła na śrubokręcie, czy te z AF-S również ?
Tylko SD i to max 2 GB o ile mnie pamięć nie myli.
marecki_5
03-09-2010, 07:37
Ale jest i dobra wiadomość - z D50 współpracują poprzez adapter najtańsze karty microSD do telefonów - że są wolniejsze można odczuć jedynie podczas długich zdjęć seryjnych ;)
Witam. Na kartę SD 2GB w D50 wchodzi około 260 plików RAW, lub 550 plików w opcji full JPG. Co do ostrzenia,to z obiektywami z AF-S ( własny napęd) ostrzy szybciej i ciszej.
krolewicz
03-09-2010, 18:04
ja zmieniłem d40 na d50 i nie żałuję :)
na plus ergonomia (lepszy grip, górny ekranik, nie wyobrażam sobie teraz go nie mieć, no i oczywiście silnik w body)
na minus to gorszy główny ekranik i chyba to wszystko
Mam jeszcze jedno pytanie do posiadaczy D50-ek, czy w trybie manualnym jest możliwość dokonania zmiany ekspozycji. Jak zauważyłem na programach A,P,S zmiana ta jest możliwa.
Przyznam rację wszystkim, którzy piszą że D50 na tak pod względem ergonomii, szybkości i celności AF, jak dla mnie na plus jest również dodatkowy wyświetlacz.
Pozdrawiam
Marcin Borkowski
03-09-2010, 21:27
szkoda tylko ze nei ma 2 pokrętła..
marecki_5
03-09-2010, 23:31
w trybie manualnym w wizjerze widzisz drabinkę - zmieniając pokrętłem przesłonę lub czas wskaźnik przesuwa ci się na + lub - . Jest to de facto zmiana ekspozycji.