PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatrzański pstryk na pożarcie...

Magda.K
20-08-2010, 00:42
... czyli Dolina Pięciu Stawów w południowym słońcu.
Po obejrzeniu ostatnich zdjęć z Tatr stwierdziłam, że pokazywanie moich zdjęć w tym dziale, to będzie kompromitacja, ale jednak się zdecydowałam ;)
Nie jestem pewna co do kadru, próbowałam ciąć z różnych stron, ale w końcu zostawiłam oryginał.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/i/5stx.jpg/)

Greg77
20-08-2010, 00:50
Na slonce nic nie poradzisz.....ale zle nie jest, kolorki nawet ladne;)

krzysztofz24
20-08-2010, 03:46
A ja tez mam ten sam domek na zdjeciu z tegorocznego urlopu:-)... fotka nawet spoko, troche szkoda ze takie ostre slonce i chyba troche bym podostrzyl (zastrzegam ze ogladam w pracy na jakims monitoropodobnym wynalazku;-)).

Marcin T
20-08-2010, 06:27
Magda, nie bądź taka skromna. Obrazek jest poprawie naświetlony, kolorki są naturalne. Naprawdę nie jest źle, oby każdy tak zzaczynał. Za jakiś czas kiedy będziesz mocniejsza w obróbce przysiądziesz do tej fotki jeszcze raz. W każdy bądź razie nie można tu mówić o wymienionej w Twoim poście kompromitacji.

Sławomirowski
20-08-2010, 06:57
Przysłona 18 powinna dać ładną głębię ostrości, mam jednak wrażenie, że Kozi jest trochę zmydlony. Na 18 mm ustawienie ostrości na ~1,5 metra powinno dać ostrość do nieskończoności (wg prostego DoF kalkulatora w komórce z jakiego korzystam). Jeśli o sam kadr chodzi to podobnie jak przedmówca uważam, że o kompromitacji nie ma mowy - mi osobiście się podoba. Ładne, naturalne kolory, ciekawa kompozycja - jest OK moim skromnym zdaniem.

Proac150
20-08-2010, 18:27
Jest dobrze, ładny kadr i kolorki, pewnie o innej porze dnia...

Magda.K
20-08-2010, 22:46
Uhh... czyli nie ma tak źle ;) To dobrze, następnym razem mam nadzieje będzie lepiej.

Nikonozaur
21-08-2010, 00:25
Myślę, że warto fotkę wyprostować. Górale zamontowali antenę raczej pionowo, czego tu nie widać... ;)
Poza tym jest OK. Fajne, takie lekkie kolorki zrobiłaś.

biegly
21-08-2010, 01:14
Bardzo fajny kadr :)

swider
21-08-2010, 13:10
Ja do do opinii kolegów się nie przyłączę. Kadrowanie nijakie, ze zdjęcia wieje nudą. Kolory... trawsko zieleniutkie, a cały obrazek jakby mdły, wypłowiały -- brakuje "blasku". Słoneczko wygrało.

Ja jestem zdecydowanie na nie. Bardzo średni -- jak sama krytycznie zauważyłaś -- pstryk.

Magda.K
21-08-2010, 15:33
Kolory... trawsko zieleniutkie, a cały obrazek jakby mdły, wypłowiały -- brakuje "blasku".

No cóż, kamienie i wysuszone drewno mają to do siebie że nie zachwycają blaskiem i szałowymi kolorami. Ale dzięki za opinię.

swider
21-08-2010, 15:41
Właśnie... przeczuwałem, że zostanę źle zrozumiany i moje obawy były niestety słuszne. Specjalnie, słowo blask zamknąłem w cudzysłowie żeby zasugerować, zaznaczyć... że to nie o taki blask się sprawa rozbija. Bo blask może mieć zdjęcie nawet czarno-białe... stare, wysuszone drewno, podarte gacie i dziurawy but. Bo dobra fotografia lśni, nieważne co na niej.

Greg77
21-08-2010, 18:39
Ja do do opinii kolegów się nie przyłączę. Kadrowanie nijakie, ze zdjęcia wieje nudą. Kolory... trawsko zieleniutkie, a cały obrazek jakby mdły, wypłowiały -- brakuje "blasku". Słoneczko wygrało.

Ja jestem zdecydowanie na nie. Bardzo średni -- jak sama krytycznie zauważyłaś -- pstryk.

Przepraszam ja wcale nie zachwalalem, uwazam ze nie jest zle. Jako moderator powinienes wiedziec jakie gnioty potrafia tutaj trafic. To zdjecie jest srednie ale nie jest totalnym gniotem. Autorka potrzebuje nieco wprawy ktora moze tutaj nabyc, wydaje mi sie ze chyba nikt nie zachwycal sie nadto tym zdjeciem, patrzac na inne zdjecia to jest chociaż porządnie naswietlone i ma ladne kolory co na poczatek jest wazne a malo jest "nowych" autorow prezentujacych tutaj zdjecia, ktorzy to potrafia.
Jednak zgodze sie, ze kadr nie jest wyszukany;)

swider
21-08-2010, 18:54
Ależ ja nigdzie nie napisałem, że zachwycacie się zdjęciem i wstawiona fota jest totalnym gniotem. Ale z opiniami pokroju:

Bardzo fajny kadr :)

Jest dobrze, ładny kadr i kolorki [...]

Ładne, naturalne kolory, ciekawa kompozycja [...]

kompletnie się nie zgadzam. Wolno mi chyba? hmm?

Magda.K
21-08-2010, 23:22
Matko nie bijcie się... przeca płakać nie będę, że się zdjęcie komuś nie podoba.

swider
21-08-2010, 23:32
Magdaleno! Nikt tu się nie bije. Spokojniuchna wymiana zdań -- tyle :)

Sławomirowski
22-08-2010, 08:12
kompletnie się nie zgadzam. Wolno mi chyba? hmm?

Masz do tego prawo.
Co do mojej wypowiedzi w kwestii kolorów - co widzisz nienaturalnego w tych kolorach ? Dlaczego kompozycja wydaje Ci się nietrafiona, nieciekawa ? Tu ja z kolei nie zgadzam się z Tobą - mam do tego prawo chyba ? hmm ?

swider
22-08-2010, 11:54
Masz do tego prawo.
Łał, dziękuję.

Co do mojej wypowiedzi w kwestii kolorów - co widzisz nienaturalnego w tych kolorach ? Dlaczego kompozycja wydaje Ci się nietrafiona, nieciekawa ?
Już spieszę pisać. Podbita saturacja zieleni, spowodowała dość nienaturalny wygląd trawy i kosodrzewiny. Co do kadru -- chałupa się wali, linia horyzontu przebiega w połowie kadru (co nie pomaga), generalnie jest krzywo... nie ma na czym oka zawiesić.

Tu ja z kolei nie zgadzam się z Tobą - mam do tego prawo chyba ? hmm ?
I znów... Gdzie ja napisałem, że nie masz prawa? Nie zgadzaj się, naprawdę mnie to nie obchodzi.

W tym właśnie wątku pięknie uwidoczniło się pewne zjawisko. Otóż... Jak wzajemnie toniecie w zachwytach nad pracami kolegów, nieomal bijecie peany nad każdym zdjęciem -- wtedy jest wszytko przewspaniale. Nikt nie zadaje pytań: Dlaczego Ci się podoba? Dlaczego napisałeś, że to zdjęcie jest fantastyczne? i tak dalej, i tak dalej... Nie daj Boże tylko ktoś skrytykuje w tym dziale jakiś obrazek, od razu oddziały obrońców uciemiężonych forumowiczów wkraczają do akcji. Szkoda gadać...

Z mojej strony to byłoby na tyle, kończę dyskusję i miłej niedzieli życzę.

UBoot
22-08-2010, 13:00
a moim zdaniem kadr jest super. Wynika to z tego, że takie ukazanie budynku i gór powoduje efekt monumentalizmu, czuje się wysokość tych gór. A tego na większości fotografii tatrzańskich tutaj nie widziałem ...

toomool
22-08-2010, 13:08
No ja właśnie nie czuję wielkości gór na tym zdjęciu. Góry ledwo wznoszą się ponad chatkę;)
Kolory są ok, ale kadr mi się nie podoba.

Pablo 77
22-08-2010, 17:25
Prostowanie na pewno by się przydało.
Po za tym zle nie jest:)