Zobacz pełną wersję : Canon G11 - regulacja ustawień
W tej kategorii był już post na temat G11, lecz widzę że został skasowany, a szkoda - było w nim sporo ciekawych informacji. Mając na uwadze wybór pomiędzy G11 a EX1 stanęło na G11. Pomimo zachwytu niektórych nad EX1 po porównaniu organoleptycznym tych 2 aparatów doszedłem do wniosku iż memu obsługi EX1 jak i czas przeglądania zdjęć na tym aparacie jest koszmarnie długi w porównaniu do G11. Optyka to tylko 1 (aż 1) działka różnicy. Ponadto szumy w G11 przy tych samych ustawieniach jak w EX1 (jpg) były w/g mnie bardziej akceptowalne. Jeden i drugi aparat w podstawowych ustawieniach wypluwa z puszki podobny miękki obraz.
- Mam więc pytanie do użytkowników G11 - jak w menu aparatu ustawić większą ostrość zdjęcia wypluwanego z puszki. Znalazłem na forum ogólną informację, iż jest to możliwe, lecz nie znalazłem tego w instrukcji.
Proszę o informację, jak tą wielkość można konfigurować.
Pozdrawiam wist.
I nikt z Nikoniarzy nie ma G11 i nie ustawiał zmian ostrości wykonywanych tym aparatem fotek???
miron19j
23-08-2010, 21:42
I nikt z Nikoniarzy nie ma G11 i nie ustawiał zmian ostrości wykonywanych tym aparatem fotek???
nie znalazłem. Jest tylko korekcja kontrastu. Ale ja i tak robię w RAWach, więc nie wnikałem za głęboko w MENU.
Ma ten aparat, ale dopiero go kupił i jeszcze nie rozgryzł.
1.Naciskasz FUNC SET
2.Strzałką w dół ustawiasz się na drugiej pozycji a strzałką w bok znajdujesz "Własne kolory"
3.Naciskasz DISP.
4.Strzałką "w dół" lub "do góry" wybierasz parametr jaki chcesz skorygować (Kontrast, Ostrość, Nasycenie, Czerwony, Zielony, Niebieski, Odcień skóry)
5.Strzałkami w lewo bądź w prawo zmieniasz ustawienie wybranego parametru.
6.Kończysz naciskając DISP.
Ustawienia dotyczą fotek robionych w jpg. Osobiście robię tylko w RAW.
Lento Violento
23-08-2010, 22:56
Ja swego czasu też się ostrości w G11 naszukałem, ale jest dokładnie tak jak napisał powyżej kolega jozeko. Ja korzystam w większości z opcji własnych kolorów, ustawiam ostrość na maxa i nie bawię się RAW'ami.
Dzięki jozeko za podpowiedź. O taką regulację mi chodziło.
Pozdrawiam Wist.
<| MICHAŁ |>
26-08-2010, 14:38
a moze lepiej robic w CR2 i korzystajac z DPP (najlepszy chyba soft do RAWow C) korygowac sobie juz w komputerze - przynajmnie efekt jest przewidywalny....
Masz racje Mike_001, najlepsze efekty uzyskujemy z RAWA - tu zgoda, jednakże G11 jest aparatem pomocniczym, a ja cierpię na chol..... brak czasu do obróbki zdjęć, więc dla mnie jednym z rozwiązań jest wypluta z aparatu fotka, która jest "prawie do zaakceptowania" przy niewielkiej korekcie w P-sie.
<| MICHAŁ |>
28-08-2010, 09:35
Wiesz co, ja ostatnio przeszedlem z robienia w CR2 na jotpegi.
Tyle, ze uzywam ustawien predefinowanych jako tematyczne - krajobraz, portret itd.
"wywoluje" lekko tego jotpega najpierw w VievNX 2, gdzie zabijam CA, a pozniej przerzucam plik do NX2 i tam cos delikatnie grzebie w temacie.
Efekt jest calkiem fajny.
I o to chodzi, więcej czasu na robienie zdjęć.
Pozdrawiam Wist.
miron19j
29-08-2010, 21:08
Tyle, ze uzywam ustawien predefinowanych jako tematyczne - krajobraz, portret itd.
"wywoluje" lekko tego jotpega najpierw w VievNX 2, gdzie zabijam CA, a pozniej przerzucam plik do NX2 i tam cos delikatnie grzebie w temacie.
przepraszam, ale czym to się różni od wywoływania RAWów?
Jeżeli poprawnie naświetlisz klatkę nie musisz wiele nad nią pracować. A zawsze masz w zapasie dane, do wyciągnięcia skopsanego (technicznie ;-) ) ujęcia.
A nie prościej robić w RAW'ie i dopiero na etapie obróbki w Lightroomie wybierać profil, który Cię interesuje. Lightroom odczytuje profile aparatu (pejzaż, portret, neutral, ...) i pozwala z nich korzystać. Jednym programem załatwiasz CA, ostrzenie, odszumianie i wszystko inne. Po za tym pozwala zdecydowanie lepiej niż to robi program Canona odzyskiwać detale w światłach.
<| MICHAŁ |>
30-08-2010, 07:04
po pierwsze primo - robie tak tylko jesli cos musze pogrzebac.
po drugie primo - wiekszosci zdjec nie dotykam wcale , bo nie musze
po trzecie primo - efekt uuzyskany z uzycia programow tematycznych jest super - jakos nie udaje mi sie takich samych efektow z rawa wydlubac.
nie uzywam LR. co prawda mam (i to do tego oryginal), ale najlepsze rezulataty uzyskuje z DPP dla C i NX2 dla N. Zastosowanie profili z LR czy ACR daje efekt "prawie jak....", czyli nie taki jak ja chce :)