Zobacz pełną wersję : Ile internetu na komórkę?
Pytanie trochę mało składne a chodzi o w miarę prostą rzecz.
Otóż, jaki średni miesięczny limit na chwilę obecną jest wystarczający.
Zaznaczam, że dostęp do netu głównie z telefonu ew. smartfonu czyli głównie programy mobilne. Może czasem ale to raz dwa razy w miesiącu jako modem do laptopa np na wyjeździe.
ERA w multimedialnych daje aż/tylko 300MB co za 99 zł wydaje się mało w porównaniu np do Orange/Pantera gdzie za tę samą kasę mamy 1GB.
Jest sens pakować się w takie taryfy czy lepiej jakąś zwykłą i do tego dodatkowe pakiety internetowe?
jackrabbit
19-08-2010, 20:23
u mnie jest tak ze za 5 funtow mam 1 giga, starcza w zupelnosci, nie sprawdzalem nigdy jak duzo tego zuzywam
najczesciej korzystam z google maps, kilkanascie razy dziennie
za to jak ten limit przekrocze to stawki piorunskie sa wiec sprawdz jakie warunki masz u siebie
Czyli już jeden MBżerca wytypowany ;)
phothias
19-08-2010, 20:56
Mam telefon na androidzie i w zupełności wystarcza mi 100MB miesięcznie. Z netu na komórce korzystam do sprawdzania poczty, czasem do przejrzenia forum, czy innych strony. Przez ostatnie 2 miesiące 100MB w zupełności wystarczyło.
Oczywiście to wszystko zależy jak będziesz z tego internetu korzystał - jeśli będziesz codziennie siedział na youtube, czy przeglądał ciężkie zdjęcia to wtedy rzecz jasna potrzebujesz większy pakiet..
sokrates
19-08-2010, 21:21
to bardzo indywidualna sprawa, mi na iPlusie (głównie korzystam na netbooku, sporadycznie w Nokii E66) wystarcza mi z zapasem 1 GB miesięcznie, znajomy taką porcję przejada w tydzień.... musisz spróbować jakoś przeliczyć ile i jakie dane będziesz przeglądał.
Mam androida, 1,5GB limitu i nigdy tego nie wykorzystałem, ba, chyba nawet 500 MB nie zużyłem :) poczta, www, google maps, aktualizacje programów, no w sumie nonstop coś i nie ma szans aby to zużyć, przynajmniej nie u mnie, a korzystam naprawdę dużo. Sieć Era, tak na marginesie.
Michał Jędrak
19-08-2010, 21:39
Iphone, Orange.
W pakiecie razem ze sporą ilością minut (tak sporą, że ciągle mam w zapasie jakieś 2000 niewykorzystanych minut) mam internet i chyba zwiększyli ostatnio do 4 czy 5 GB. Za wszystko płacę 137zł. Na potrzeby telefoniczne (mail, nawigacja, jakieś programy) zużywam 300MB miesięcznie. Jednak internet chodzi mi szybciej niż w domu, więc często podłączam telefon do laptopa, gdy muszę ściągnąć dużą ilość danych. Na przykład ostatnio znajomy mi przesłał 3GB RAWow i ściągałem przez telefon bo było szybko.
orange free na kartę
1 gr za 100k + bonusy od 2-7 giga przy każdym doładowaniu
bez umowy, bez abonamentu , bez zobowiązań,
kronos28
19-08-2010, 23:10
telefon na androidzie, mail (codziennie synchro na auto), gmaps (tego sporo i często), kalendarz, 3banna notes i aplikacje do synchro GPS i takie tam, od czasu do czasu net i stronki a pakietu 500MB nie udało mi się wysiorbać. Zazwyczaj okres rozliczeniowy kończę w okolicach 250MB.
miron19j
19-08-2010, 23:59
orange free na kartę
1 gr za 100k + bonusy od 2-7 giga przy każdym doładowaniu
bez umowy, bez abonamentu , bez zobowiązań,
a da się z tego zadzwonić?
sprocket
20-08-2010, 03:53
Mam 500mb, nigdy tego nie przekroczylem a codzienie oczytuje wszystkie Polskie portale informacyjne razem z tvn24 i Pudelkiem ;)
No właśnie, czy z Orange Free można dzwonić? Chyba nie ale do końca pewien nie jestem. Mam Playa na kartę i z tego nie da rady, więc go do telefonu nie podłączę.
michaeel
20-08-2010, 11:24
Orange free lub Orange Go (trzeba zmienić taryfę):
stawki:
1gr - 100kb, 29gr - 1min, 20gr - 1sms.
więcej: http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_free_pre_discover?stamp=1282296084421
Play Fresh (nie Play Online!):
Robisz doładowanie za 30zł i masz:
1000 SMS + za darmo do play i stacjonarne (wszystko na 30dni)
i 30zł do wykorzystania na np. internet
100 MB - 5 zł
500 MB - 15 zł
1 GB - 25 zł
więcej: http://www.playmobile.pl/pl/uslugi/pakiety-internetowe-w-play-fresh/index.html
Jak poprzednicy mam 500mg i nigdy nie przekroczylem.
a da się z tego zadzwonić?
da się
29 gr za minutę
sms kosztuke drogo ( 20 gr), ale można za 6 zł kupić 600 sms do wyk w miesiąc
Znalazłem taką dyskusję http://www.telepolis.pl/news.php?id=17963&m=0 odnośnie Orange Free na kartę.
Czy ktoś może się ustosunkować szczególnie do tego co gość pisze w ostatnich kilku postach?
Bredzi czy jest tu haczyk?
Aha, że mozna z tego dzwonić to już wiemy ale czy można dzwonić na TEN numer ?
W tamtym tygodniu wykupiłem w simplusie paczkę 100MB za 10zł.
Działa nieźle (myślałem że będzie gorzej) Do dziś zużyłem 40MB a korzystam z tego codziennie.
Mam nokię E52 i musiałem tylko zainstalować Operę Mini ( nie znam się nam ale dzięki temu potrzeba dużo mniej transferu, np. Otwarcie naszego forum w tej przeglądarce to około 30Kb)
Plus ze swoim słowotokiem jest tak poplątany, że ja średnio inteligentna małpa nie mogę się w tym połapać niestety, odrzuca mnie ;)
A wykombinowałem sobie, że rozwiodę się z Erą bo nie dbają o starych klientów, kupie na wolnym rynku Wave-a i wezme do tego właśnie Orange Free na kartę. Miesięcznie wygadywałem ok 100-150 minut więc nie powinno być tragicznie. Ale ten gościu z Telepolis zabił mi ćwieka.
100 zł za 300 MB to jakoś drogo. W Orange Free za 39,5 zł masz 2 GB. Ja osobiście używam Orange Free Standard za 60 zł (w ramach przedłużenia umowy płacę tylko 30zł) i mam 4GB.
I jeszcze jedno. W Orange możesz mieć abonament internetowy na tej samej karcie SIM co abonament telefoniczny. Nie wszędzie się tak da.
A co byście powiedzieli na dobrą taryfę komórkową dla użytkowników *.nikoniarze.pl? Przy dzisiejszych możliwościach przenoszenia numerów i odpowiednio licznej grupie chętnych moglibyśmy wysępić duży pakiet danych, dobre ceny rozmów czy przydatne usługi dodane.
Takie małe MVNO dla fotografów - skoro Radio M. mogło ;-)))
Pomysł jak pomysł. Zły nie jest. Gorzej z realizacją. A mnie już koniec umowy pili.
HTC Desire + 2 konta pocztowe + rssy + facebook + kalendarz + pogoda; wszystkie synchronizowane w czasie rzeczywistym lub raz na godzinę. Od czasu do czasu jakas stronka i google maps i 500mb ledwo ledwo starcza miesięcznie, pewnie sporo bym przekraczał, gdybym nie miał licznika na pulpicie. Myślę, że 1GB wystarczyłby w zupełności (ale zaznaczam, że przy korzystaniu z internetu tylko w telefonie, bez tetheringu).
Pomysł jak pomysł. Zły nie jest. Gorzej z realizacją. A mnie już koniec umowy pili.
Ja tu mówię o czymś co się da zrealizować :-)
Myślę np o czymś takim:
* prepaid z opcją stałych doładowań (definiowane w banku)
* darmowe przeniesienie numeru
* duży pakiet danych (500 MB) z preferencyjnym rozliczaniem do *.nikoniarze.pl / CB / KKM itp. - za samo tylko doładowywanie konta
* bezpłatne rozmowy w sieci (przy regularnych doładowaniach), rozsądne stawki / pakiety do innych
* tanie SMS do wszystkich
* przy odrobinie szczęścia / pracy - pakiety notyfikacji o nieprzeczytanych wiadomościach na forum / obserwowanych wątkach wysyłane SMSem/MMSem
* największy zasięg 3G
* tani VoIP z tego samego konta (możliwość posiadania numeru stacjonarnego)
* inne przywileje wynikające z przynależności do danej sieci
* wciągasz znajomego do sieci - dostajesz x% od jego doładowania
Rzecz tylko w znalezieniu chętnych ;-)
Wymagania zawsze można nagiąć. W grupie raźniej, a i +5 do lansu wpadnie jak się znajomi dowiedzą że masz "swoją" sieć ;-)
Blasius.G
02-09-2010, 17:21
Kiedys byl ryczalt w Erze (taryfy Moja). 11zl/mc i nieograniczony dostep. To byly czasy.
Pozniej era sie z tego wycofala i zniechecala jak mogla do taryf Moja. Przeszedlem do Plusa i z przyzwyczajenia buszowalem po sieci. Aaale rachunek byl:)) Teraz ciagle z Plusem ale korzystam z netu via WiFi wiec tylko w niektorych miejscach (w tym w domu) i za darmo. Telefonik z symbianem. Jedynie poczte czasem czytam po gprs. Mam aplikacje gmaila na symbian i bierze znikome ilosci danych wiec jakies grosze do rachunku dochodza. Czekam ciagle na cos sensownego (ryczalt) od Plusa.
Czekam ciagle na cos sensownego (ryczalt) od Plusa.
GaduAir -> GiGa pakiet Internetu - 2 GB za 33 zeta. Infrastruktura i zasięg Plusa. Taniej chyba nie ma nikt ;-))
velaskez
03-09-2010, 15:07
Era do mnie dzwoniła 2h temu. Pani proponowała mi za 9zł/mc nieograniczony dostęp. Powiedziałem, żeby się bujnęła na drzewo. Pany, po co wam ten internet w komórce...:-P Laptopów nie macie? :D
W Erze numer jest od 12 lat, tak dla ścisłości ;)
Era do mnie dzwoniła 2h temu. Pani proponowała mi za 9zł/mc nieograniczony dostęp.
Wietrzę w tym jakiś podstęp. Dostęp pewnie nieograniczony ale po 300MB pewnie tak spada przepustowość, że i tak nikt nie używa, żeby się nie denerwować.
Dokładnie. 16 albo 36 kb/s jakoś tak :evil: