Zobacz pełną wersję : Grip D700, oryginał czy zamiennik
Cześć
Chce sobie kupić gripa bo mi się aparat nie najwygodniej trzyma. Cena oryginału jest dla mnie trochę demotywująca. Muszę do tego dorzucić jeszcze akumulator przecież. Mogę kupić o ponad dwa razy tańszy zamiennik ale obawiam się że będzie tandetny, będzie się coś ruszał, nie pasował na, nie stykał itp historie.
http://www.ceneo.pl/;004+sMB~~FD10
Jakie są wasze doświadczenia i ewentualne porady w tym temacie?
d700 to mój nowy aparat, ale ja zawsze uważałem że jednak lepiej kupić systemowy oryginał. gdy kupowałem gripa do d80 nie myślałem nawet o jakiś zamiennikach, ci którzy mają niby chwalą, tym którym puszka padła nawet boją się powiedzieć.
zastanów się czy do body d700 za już niezłą kasę chcesz wsadzać jakieś zamienniki. Dla mnie to jest jak by ktoś do porshe wsadził gaz.
poczytaj też na forum było sporo wątków o zamiennikach i problemach.
Przy jednej puszce mam oryginal, przy drugiej zamiennik. Rozniece sa duze i warto doplacic do oryginalu. Oryginal jest masywniejszy, lepiej sie trzyma ( dla mnie ), lepiej wykonany. Jak bedzie przyplyw gotowki to wymienie kopie na oryginal, na razie tak musi zostac :)
Co do baterii to lepiej wladowac 8 paluszkow, zawsze to 8 fps :)
fotomich
19-08-2010, 16:29
...a ja mam odmienne zdanie, przy d80 mam oryginał i porażka Panowie gumy odchodzą , natomiast do d700 postanowiłem zaryzykować i kupiłem zamiennik i nie żałuję kaska mniejsza wykonanie bardzo dobre gumy trzymają "jak żyda za serce'...2 lata gwarancji(jest to grip alfa), radze Ci kupić zamiennik zawsze możesz go sprzedac dołożyć i kupic oryginał...z tym porsche to chyba trochę przesadziłeś tam sie gumy nie odklejaja jak w oryginalnym nikonie.. ;)
Slawek Wojtczak
19-08-2010, 16:50
Ja Cię stać, bierz oryginał. Mnie nie było stać więc kupiłem alphe;) Na razie wszystko w porządku i jestem z niego zadowolony. W najbliższym czasie nie planuje go wymieniać na nikonowskiego.
Przecież w tym dziale http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=69 masz kilka tematów na ten temat.
ps. Ten temat także tam przenoszę.
stachmuszel
19-08-2010, 17:27
Grip to tylko uchwyt pionowy i pojemnik na barerie. Dla niektorych to tylko tyle a dla innych az tyle. Dla mnie tylko tyle, dlatego mam Alfe.
Ja też mam Alphe i jestem zadowolony.
nie, jednak szkoda mi kasy. Nic nie kupie.
Temat walkowany wiele razy.
Ja polecam alphe. Jakies roznice sa, ale czy warte ceny? Uzywalem orginalnego i mysle tylko uszczelnienia na jego korzysc przemawiaja, w PL Alpha ma plusa 2 lata gwarancji.
Odczuwalna wada to uzywanie ze statywem. Ja swojego gripa odkrecam jak ze statywu robie jakos mnie ten plastik nie przekonuje.
Prawdopodobnie kupie D300 z orginalnym gripem to cos moze wtedy napisze.
Fraglesso
20-08-2010, 12:02
Ja mam dwie alfy (w D700 i D300) i obie mi padły (nie widziały oryginalnego aku - na paluszkach śmigały dalej, zdarzało się, że nie przełączały z aku w gripie na aku w puszce), ale był to starszy model. Oba zostały wymienione na gwarancji na model nowszy i teraz odpukać działają bardzo dobrze. Niemniej jednak będę chciał je spieniężyć i kupić dwa oryginały... miałem okazję robić jeden reportaż na takim i moim zdaniem jest wygodniejszy. Uprzedzając głupie przypuszczenia i komentarze... NIE, nie maja identycznego kształtu :). Różnią się nieznacznie i własnie to nieznacznie powoduję o wiele większą wygodę :D.
Jeśli możesz, tylko oryginał.
Pzdr, Piotrek
Taniej, czasami znaczy drożej-dlatego oryginał:wink:
quietstorm
20-08-2010, 12:55
TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141382&page=2) polecam dyskusję na dokładnie ten sam temat.
Temat walkowany wiele razy.
Odczuwalna wada to uzywanie ze statywem. Ja swojego gripa odkrecam jak ze statywu robie jakos mnie ten plastik nie przekonuje.
Co masz konkretnie na myśli? Obawiasz się że się urwie? Ja właściwie cały czas używam statywu. Mało tego. Chodzę z tym statywem z aparatem na ramieniu....
norbibxl
22-08-2010, 00:31
Co masz konkretnie na myśli? Obawiasz się że się urwie? Ja właściwie cały czas używam statywu. Mało tego. Chodzę z tym statywem z aparatem na ramieniu....
Mam dokladnie to samo, mam oryginalny grip zaladowany paluszkami i na stale przykrecona szybkozlaczke manfrotto i praktycznie non stop nosze puszke wpieta w statyw nawet z podpietym 70-200 i ani drgnie !!!
Alfy nigdy nie mialem poprostu nie ufam (wczesniej mialem D90 tez z orginalnym gripem) i jakos mi sie nie widzi do aparatu za taka kase wpinac jakis zamiennik aby oszczedzic pare zlotych, ale oczywiscie to kwestia funduszy i preferencji
Alfa, statyw, 70-210 i też ani drgnie. Rok czasu używam alfę i jestem zadowolony, zero problemów.
zdecydowanie oryginał mdb10 jak juz masz d700 to nie pakuj sie w półśrodki-nie wart. no chyba ze na tym nie zarabiasz to wtedy mozna pomyśklec o zamiennikach.
skąpy/chytry dwa razy traci..
stać cię na d700 więc kupno oryginalnego gripa nie powinno stanowić problemu. Zamienniki to same kłopoty..
mario_s_2007
25-08-2010, 09:21
Uważam, że podstawa, to odpowiedź na pytanie, jak używasz aparatu, czy zawodowo, czy amatorsko (nie zarobkowo lecz hobbystycznie). Jak zawodowo, to oczywiście tylko oryginał, jak nie, to kwestia tego jakie masz fundusze. Ja osobiście wolałem tę (wcale nie małą różnicę) dołożyć np do obiektywu. Mam od 2 lat alfe (kupiłem w tym samym czasie co D700) i jestem z niej bardzo zadowolony. Wszystko działa jak należy a cena ponad 3X mniejsza. Mówienie, że jak Cię stać na D700, to tylko oryginalny grip, to takie trochę na wyrost, bo jest wielu amatorskich użytkowników D700, którzy z racji swojej pasji kupili D700 z racji jego możliwości jakie daje dla jakości i wygody fotografowania. Nie oznacza to, że obowiązkowo muszą teraz wydawać masę pieniędzy na dodatkowe akcesoria. Podsumowując - grip ALFA uważam za bardzo dobry (jak na ceną za jaką można kupić nowy z 2 letnią gwarancją) zamiennik oryginału. Jak ktoś fotografuje zawodowo, codziennie robi zdjęcia i do tego często w trudnych warunkach atmosferycznych to z całą pewnością lepiej dołożyć do oryginału (obudowa ze stopu magnezu, uszczelnienia).
jeśli kogoś cena nowego MB-D10 naprawdę boli może szukać używki, którą można wyrwać już za 600z- 650zł ;]
chyba, że to również drogo..
ja mam orginal, ale za to niedawno zakupilem od fototipa zamiennik baterii el el4, i smiga az milo:) mocno polecam
W D90 mam też alpha digital i jestem zadowolony bo kupiłem za bezcen.
Do nowej puchy jednak zdecydowanie kupię oryginał, bo zamiennik jest zbyt niestabilny i nieufny. Na statywie przy bracketingu, VR off i opóźnienie ekspozycji (wcześniejsze uniesienie lustra), na Manfrotto M808RC4 zdjęcia potrafiły mi wyjść lekko przesunięte, co utrudniało robienie HDRów i tym sposobem zamiast zrobić jeden profil i puścić wszystkie zdjęcia do obróbki z automatu, to siedziałem kilka godzin więcej i poprawiałem ruszone ręcznie...
Fotografując ze statywu powinno się (można) odłączyć grip (i to bez względu na to - oryginał czy zamiennik). Grip destabilizuje czasami cały zestaw bo nie jest tak spasowany jak w body typu D3. Chyba, że ktoś fotografuje naprzemiennie reporterkę z ręki ze zdjęciami na statywie (np. architektura, krajobraz) i nie może się bez gripa obejść ;) .
norbibxl
01-09-2010, 12:07
no ale przy dlugim tele przy krotkich szklach ja tam destabilizacji nie zauwazylem :)
sory ze tak odswiezam ale przegladam sobie rozne rzeczy a tut akie cos
http://www.ontech.pl/product-pol-58797-WE-FOTO-Uchwyt-grip-do-baterii-Nikon-D300-D700-D900.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-11&utm_content=58797
kompatybilnosc ?D900?
Zamiennikow nigdy nie stosowalem ale w oryginalnym MB-D10 spust migawki ciutke inaczej pracuje niz ten w body.
Ciezej jest wyczuc faze blokady ekspozycji.
Nie odnieslicie takiego wrazenia?
Bo tak jest :)
Bylo to walkowane jak tylko pojawil sie D300 i MB-D10 :)
Ale mozna przywyknac i nie sprawia to po jakims czasie zadnych problemow :)
Mnie ciezko jest przywyknac, przez takie byle co strzelam duzo pustych zdjec :)
Mnie ciezko jest przywyknac, przez takie byle co strzelam duzo pustych zdjec :)
I dlatego używam przycisku AF-ON...
A jeśli chodzi o sprzęt, to nauczyłem się jednego, im więcej "wyżydzę" (bez podtekstów politycznych) ze swojego portfela na droższy (z reguły oryginalny) sprzęt, tym mniej później (wprost proporcjonalnie) qr......ję ;)
Vukotich
04-05-2011, 01:57
Panowie, napiszę jako kolejny już zawiedziony użytkownik - D700 jest bardzo czułym (delikatnym?) sprzętem. Nie ładujcie w zamienniki. Zamiennikiem uwaliłem sobie w ten sposób tylny lcd - ot, wyświetla biało-czarne linie. 2 miesiące po terminie gwarancji. Ergo - zaoszczędziłem ok 300-400 zł na nieoryginalnym gripie, a straciłem prawdopodobnie ok 1200 zł na naprawie w serwisie i to w chwili, kiedy zaczynają nawarstwiać się zlecenia :(. Resztę dopowiedzcie sobie sami... O dalszy rozwoju sprawy będę informował jak tylko sam się czegoś dowiem.
A ja nie mogę się zgodzić z przedmówcą. Zakupiłem wlaśnie polecaną przez wielu Alfę (lub inaczej MeiKe) i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze za wiele z tym gripem nie wspolpracowalem ale wkrotce ruszam do Wietnamu na miesiac wiec bede mial okazję. Wykonanie bardzo dobre, precyzyjnie osadzony na body wiec nie wiem czemu przepłacać.
Polacy nie uczą się na błędach innych...echh
A ja nie mogę się zgodzić z przedmówcą. Zakupiłem wlaśnie polecaną przez wielu Alfę (lub inaczej MeiKe) i jestem bardzo zadowolony. Fakt ze za wiele z tym gripem nie wspolpracowalem
Wytłuściłem odpowiednie fragmenty. Czyli nie masz jeszcze doświadczenia z tym gripem, ale nie zgadzasz się z przedmówcą, który opisuje swoje problemy jakie wystąpiły podczas użytkowania zamiennika -i to dosyć poważne.
Przed niem też cała masa ludzi opisywała podobne problemy.
Spokojnie...... jest szansa, że już w Wietnamie uwierzysz w te wszystkie opowieści innych posiadaczy zamienników, bo przekonasz się o tych problemach na własnej skórze. Wcześniej czy później -niestety.
Fatman nie strasz kolegi grunt ze pozornie zaoszczędził ;-)
być może będzie miał farta i nic się nie popsuje czego życzę z całego serca.
Zamiennikiem uwaliłem sobie w ten sposób tylny lcd - ot, wyświetla biało-czarne linie. 2 miesiące po terminie gwarancji.
Jak uwaliłeś? Możesz napisać z czego wynikała Twoja zła przygoda z zamiennikiem?
Ja mam oryginał od 3 lat, wszystko chodzi jak należy, nic nie odwala i do tego puszka z gripem tworzy pancerny zestaw. To samo zrobiłem kupując D300s i nie żałuję ani złotówki za oryginalne gripy.
stachmuszel
30-12-2012, 18:19
Dopoki bedziesz uzywal jednego akumulatora np w gripie, nic sie nie stanie. Bedzie ok. Problemy byly przy pracy na dwoch akumulatorach jednoczesnie.
Dopoki bedziesz uzywal jednego akumulatora np w gripie, nic sie nie stanie. Bedzie ok. Problemy byly przy pracy na dwoch akumulatorach jednoczesnie.
Ja używałem z 1 aku w gripie -problemy niestety były. Nie tak poważne jak uszkodzenie LCD, ale mimo to upierdliwe -chcę zrobić zdjęcie, niestety nie mogę, bo na wyświetlaczu info, że akumulator pusty (oczywiście aku, naładowany prawie na full). Pomagało odpięcie i ponowne przypięcie gripa. Czasem kilka razy. Ostatni raz jak musiałem to zrobić, pomogło za 21 razem.
stachmuszel
30-12-2012, 21:35
Ja używałem z 1 aku w gripie -problemy niestety były. Nie tak poważne jak uszkodzenie LCD, ale mimo to upierdliwe -chcę zrobić zdjęcie, niestety nie mogę, bo na wyświetlaczu info, że akumulator pusty (oczywiście aku, naładowany prawie na full). Pomagało odpięcie i ponowne przypięcie gripa. Czasem kilka razy. Ostatni raz jak musiałem to zrobić, pomogło za 21 razem.
Problem, ktory opisujesz jest zupelnie inny niz znany syndrom uszkodzenia LCD, przy przelaczaniu sie baterii. Opisywany przez Ciebie problem mialem przy gripie do D200 (oryginalnym). Pomoglo zwykle oczszczenie stykow zasilania plynem do potencjometrow.
Dodam, ze juz przeszlo 3 lata uzywam Alphy z D700 bez problemu. Kolega, ktory zawodowo foci D700, ma na liczniku prawie 70k klapniec z podpietym gripem Alphy.
Tak -przecież napisałem, że to inny problem. Niemniej problem. Chcesz zrobić zdjęcie, nie możesz. Odpinasz gripa, przypinasz -i nagle okazuje się, że aku pełny. Robisz kilka zdjęć, znowu miga info o pustym aku. I tak co jakiś czas. Czyściłem styki. Gripa wymieniałem. Ciągle to samo. Z oryginałem (miałem 2-3 do różnych Nikonów) jak dotychczas zero problemów.
stachmuszel
30-12-2012, 21:52
Bez watpienia oryginal to oryginal. Tylko dlaczego on jest taki drogi. To tylko puszka na baterie.
A to już inna sprawa :-( I muszę się przyznać, że obecnie też "jadę" na zamienniku, właśnie ze względu na kosmiczną cenę. Tylko sprawdzonym, który aktualnie (możliwe, że do czasu najbliższej aktualizacji firmware D800) działa w 100% tak jak oryginał (no i posiada możliwość uaktualnienia własnego oprogramowania..).
Dodam, ze juz przeszlo 3 lata uzywam Alphy z D700 bez problemu. Kolega, ktory zawodowo foci D700, ma na liczniku prawie 70k klapniec z podpietym gripem Alphy.
Ja zrobiłem jednym D700 z alfą 97 tyś. klatek. Nigdy żadnego ERR. Ten sam grip podpięty do drugiego mojego D700 (nowszy rocznik) notoryczny ERR. Firmware "teoretycznie" ten sam. Tylko teoreytycznie, bo w tym nowszym D700 Nikon zaszył coś co powoduje właśnie problemy z zamiennikami gripów. Potwierdzone przez jednego znajomka, który miał identyko przypadek. Starszy D700 - wszystko super z Alfami czy Mike... Nowszy wypust D700... ERR...
boban1819
30-12-2012, 23:03
Używam Meike mb-d10 od ponad roku, bez errorów. Oczywiście do pancerności oryginału mu na pewno brakuje. Ogółem wszystko działa idealnie, obudowa nie skrzypi etc. Osobiście jestem z niego zadowolony (przez pewien czas miałem pożyczony oryginał i oprócz innych użytych materiałów, nie widziałem większych różnic).
. ale wkrotce ruszam do Wietnamu na miesiac wiec bede mial okazję. .I chcesz zabrać grip? :) Po co ci dodatkowa waga?
I chcesz zabrać grip? :) Po co ci dodatkowa waga?
Może na paluszki mu potrzebny? Dwa akumulatory wystarczą na długo, ale miesiąca nie wytrzymają. Z prądem nie wiadomo jak będzie.
zeberek1
08-01-2013, 19:21
A czy ktoś z was spotkał się z tzw oryginalna podróbka MB-D10? Z zewnątrz wygląda dosłownie identycznie nawet napis Nikon na gumie od spodu i tabliczka z danymi identyczna tyle ze już ilośc wkrętów od strony body się nie zgadza tzn jest ich więcej brak uszczelek komory baterii i inne wzmocnienie tejze od wewnątrz tzw żeberka? Jak one się spisują i któż to taki może te czuda wytaczać na rynek?
male pytanie ile macie paluszków w gripie? bo są wersje z 8 i 6 czy z 6 tez się powiększa ilość klatek? i ogólnie czy tylko liczba fps się zwiększa czy czułość af rowniez bo i takie opinie słyszałem, bo ze śrubokręt jest szybszy to wiem, ale czy af jest pewniejszy przez to większe napiecie