PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon manualny

Kacper
20-12-2006, 15:59
Witam.
Na interfoto.pl namierzyłem dość pokaźną ilość tego żelastwa (FM, F2, F3 itepe). Pytanie do was drodzy forumowicze, którego byście polecali i dlaczego? Chodzi mi raczej o rady czysto praktyczne i użytkowe gdyż zdjęcia mam zamiar nim robić a nie się onanizować ;-) Jedyne szkła jakie planuję mieć to standard i ew. coś portretowego, dlatego też nie gra za bardzo roli duża dostępność szkła. Warto inwestować w manuala czy lepiej iść w stronę F60 i do góry?
Pozdrawiam serdecznie.

gALL
20-12-2006, 16:25
Opcja szukaj na tym forum ... bylo nie raz o F3, FM3a, FE2, FM2(n), FE, FM.
Kup F3 (byle z zachodu, bo te co u nas to sa zajechane) do tego Nikkory MF 50/1.2 i 85/1.2 albo 105/1.8 a nie bedziesz zalowal.

jarek76
20-12-2006, 18:07
Jeśli szukasz tańszego rozwiązania to polecam F-301. Jeśli pieniądze nie są przeszkodą to zdecydowanie F3

Kacper
20-12-2006, 19:00
Duża jest rozbieżność między tymi dwoma modelami?
Co ma takiego fajnego F3 czego nie ma F301?

Smurf
20-12-2006, 19:44
Duża jest rozbieżność między tymi dwoma modelami?
Co ma takiego fajnego F3 czego nie ma F301?
Różnica między tymi korpusami nie jest duża - jest ogromna.
F3 ma przede wszystkim klasę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

Kacper
20-12-2006, 19:48
Aparat jest mi potrzebny do robienia zdjęć a nie walenia gruchy z klasą =)

dinus
20-12-2006, 20:24
Jak juz sie na cos zdecydujesz i bedziesz kupowal w interfoto to obejrzyj dokladnie sprzet, bo slyna z niedokladnych opisow tego co sprzedaja. Wiem z wlasnego doswiadczenia.

Co do wyboru, to zalezy ile chcesz w body zainwestowac i czego od niego oczekujesz?
Wydaje mi sie, ze do 50 i czegos portretowego manualny korpus w zupelnosci wystarczy, nie warto wchodzic w F60, jak mozna kupic F3, FM2, czy FM3.
Za F3 przemawia duzy wizjer, FM2 i FM3 sa podobne, tyle tylko, ze ten drugi ma automatyke czasu.

Aha, przed zakupem postaraj sie pomacac kazde body, bo ergonomia moze okazac sie decydujaca. Mi ciezko bylo sie przyzwyczaic po przesiadce z F90x na FM3. Brakowalo mi w eFeM-trojce uchwytu. :)

Pozdrawiam
D

Kacper
20-12-2006, 20:28
Dziękuję bardzo, o takie recenzje mi chodziło.
Pozdrawiam.

slaw74
20-12-2006, 21:34
Mi ciezko bylo sie przyzwyczaic po przesiadce z F90x na FM3. Brakowalo mi w eFeM-trojce uchwytu. :)
D

Mozna zawsze zainwestowac w Motor MD-12... ja tak mam naprzyklad...
Duet taki tworzy razem wygodna w trzymaniu calosc, jest slusznej wagi bo ponad kilo, a dodatkowo daje 3,2 klatek/s

Zgadzam sie ze nie warto wchodzic w korpusy typu F60, majac do wyboru np F3 czy FM2...

Z posrod wymianianych manuali odradzalbym FM... bardzo lubie ten korpus i przez wiele lat go urzywalem ale czasem brakowalo mi krotszych czasow niz 1/1000
Moim zdaniem warto zwrucic uwage wlasnie na FM2n/FE2/FM3a - te dwa ostatnie posiadaja automatyke naswietlania i pamiec pomiaru. FM2 jest calkowicie manualny, ma natomiast wielka zalete - DZIALA ROWNIEZ BEZ BATERII (oczywiscie bez swiatlomierza)

Co do F3 hjest to oczywiscie super korpus.... tyle ze dla posiadaczy innego sprzetu Nikona moze byc jeden maly problemik.... Lampy blyskowe. Ma inaczej zbudowana stopke do lamp, oczywiscie istnieje kostka ktora zalatwia sprawe.... poza tym ma np. dluzszy czas synchro z lampami 1/80 (w/w FM2n i FM3 posiadaja synchro z 1/250)

Zatem dla fotografow akcji z blyskiem jest troszke gorzej...
F3 i grupa FM roznia sie jeszcze przebiegiem migawki... w tym pierwszym poziomo w pozostalych pionowo co tez moze byc istotne dla niektorych.
Migawka w F3 jest tez ciut wolniejsza niz FM2n i FM3a: 1/2000 kontra 1/4000

Zatem moim skromnym zdaniem korpusy typu FM2n/FE2/FM3a sa troszke bardziej uniwersalne i jesli ktos rezygnuje swiadomie z wymmiennych wizjerow, moze wybierac pomiedzy powyzsza trojca. Oczywiscie F3 to klasyk, jednak rownie ponadczasowy jest FM2n. Co do trwalosci tych korpusow to przezyja one wszystkie dzisiejsze popularne "aparaciki" (moja stara FMka kiedys spadla mi z balkonu z 4 pietra na trawnik... do dzis dziala i ma tylko jedno male wgniecenie)

dinus
20-12-2006, 22:04
slaw74 zgadzam sie z Toba co do motoru MD-12, ale przypomnij sobie, kiedy FM3a wchodzil na rynek, motor sporo kosztowal, teraz zreszta tez. Tyle co F60?

FM3a rowniez dziala bez baterii. :))

Aha, przy zakupie eF-trojki trzeba bardzo uwazac, aby za bardzo styranej nie kupic.

Pozdrawiam
D

slaw74
20-12-2006, 22:24
slaw74 zgadzam sie z Toba co do motoru MD-12, ale przypomnij sobie, kiedy FM3a wchodzil na rynek, motor sporo kosztowal, teraz zreszta tez. Tyle co F60?

FM3a rowniez dziala bez baterii. :))

Aha, przy zakupie eF-trojki trzeba bardzo uwazac, aby za bardzo styranej nie kupic.

Pozdrawiam
D

Dokladnie F3ki bywaja czasem w dosc kiepskim stanie... Tak... zapomnialo mi sie FM3a oczywiscie tez dziala bez baterii. Natomiast motor MD12 kosztuje kolo 100 dolarow, ja swoj kupilem za 80 w USA (tylko przez net niestety)
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon9.gif)

Gamling
20-12-2006, 22:50
Witaj

ja sie wlasnie powoli nosze z zamiarem sprzedania mojego FM2n, stan idealny, mam nawet pudelko. Jesli jestes zainteresowany to daj znac.

Noirdin
21-12-2006, 01:59
Z doświadczenia polecam FE - nie do zajechania, niezawodny, lekki. Wziąłbym też pod uwagę FE2 oraz, jeśli niepotrzebna automatyka czasu, FM2.

gALL
21-12-2006, 09:51
F3 vs FE2 ... mialem oba.
Z bolem serca rozstalem sie z F3 (bardziej pasowal do mojej wielkiej lapy oraz wagi pomiaru CW: 80/20) ale czas synchro z lampa 1/80 oraz cena przejsciowki do stopki ISO spowodowala ze sprzedalem.

kiemlo
21-12-2006, 10:33
powoli nosze z zamiarem sprzedania mojego FM2n
Nigdy nie rozumiałem ludzi, którzy sprzedają FM2 ;-)

Gamling
21-12-2006, 12:36
Wiesz ostatnio wyprowadzam go na spacer tak raz na 3-4 miesiace. Lepiej chyba oddac komus kto bedzie czesciej.

anwas
21-12-2006, 13:54
Różnica między tymi korpusami nie jest duża - jest ogromna.
F3 ma przede wszystkim klasę.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
.

anwas
21-12-2006, 13:55
Aparat jest mi potrzebny do robienia zdjęć a nie walenia gruchy z klasą =)
Bardzo dobre...

gALL
21-12-2006, 15:23
Jakbym mial teraz kupic aparat manualny to poszukalbym na e-bayu F3 nawet nie HP, byleby sprawdzic po nr seryjnym rok produkcji.